Η Ουκρανία στο δημοσιογραφικό “φακό” της ανάλυσης του NEWSIT ΚΑΙ ΤΟΥ ONALERT

“Φόβοι για 20 νεκρούς στο Σλαβιάνσκ – Ενέδρες θανάτου και ανταλλαγές πυροβολισμών – Το Κίεβο στέλνει στην Οδησσό τάγμα από ναζί ως… «Εθνική Φρουρά».

Ανταλλαγές πυροβολισμών, καταδρομικές επιθέσεις σε σημεία ελέγχου του Σλαβιάνσκ και ο εμφύλιος πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία να συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται διέξοδο. Στην Οδησσό, το Κίεβο στέλνει τους εθνικιστές να… επιβάλουν την τάξη!

Τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν και σήμερα την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ φιλορώσοι αντάρτες έστησαν ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ…Δείτε περισσότερα στο Onalert.gr

Του Χρήστου Α. Καπούτση

Οι αυτοτροφοδοτούμενοι εθνικισμοί, η μισαλλοδοξία και τα πολιτικά λάθη διεθνών παραγόντων, είναι οι βασικοί υπαίτιοι των εικόνων απερίγραπτης φρίκης που μεταδίδονται από την Ουκρανία. Εικόνες που προκαλούν πόνο, αλλά και ανησυχία για τις εξελίξεις με ευρύτερες διεθνείς επιπτώσεις …
Ποιοι είναι οι αντίπαλοι στον Ουκρανικό εμφύλιο: Από τη μία πλευρά είναι ο Στρατός της Ουκρανίας , μαζί με νεοναζιστές παραστρατιωτικούς, που υπακούουν στην φιλοδυτική προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου. Και από την άλλη είναι φιλορώσοι αυτονομιστές παραστρατιωτικοί, πολίτες όμως της Ουκρανίας, που ενισχύονται εμφανώς πλέον από το Στρατό της Ρωσία, στην ένοπλη αντιπαράθεσή τους, με τις Κυβερνητικές Δυνάμεις της Ουκρανίας…”

Η σωστή ενημέρωση του πολίτη  για τα “δρώμενα” (ιστορικά και μη) είναι αποκλειστικά ατομική του ευθύνη.  ΄Οταν (για ένα σωρό λόγους)   επιτρέπει με το ανεύθυνο δικό του  “κλικ”  στα προϊόντα της εγκληματικής  βιομηχανίας παραπληροφόρησης, το βιασμό της είδησης, της πληροφορίας, της ενημέρωσης (και κατ΄επέκταση το βιασμό του ίδιου του μυαλού του), είναι άξιο της τύχης του.

Δείτε για παράδειγμα τα δύο παραπάνω  “μέσα” της παραπληροφόρησης και της διαστρεύλωσης της ενημέρωσης , τα γνωστά   newsit και Οnalert. Επιχειρούν να…διαφωτίσουν, λέει, τον αναγνώστη για τα τραγικά γεγονότα του εμφυλίου στην Ουκρανία .  Τα ίδια αυτά “έντυπα”,βέβαια, είναι φανερό με όσα  γράφουν (και όπως τα γράφουν) πως, ή υπηρετούν τη στρατευμένη είδηση ή αγνοούν παντελώς τί πραγματικά συμβαίνει αυτή την ώρα στην Ουκρανία.  

 Στο δεύτερο μάλιστα  “μέσο”…ενημέρωσης, με περισσό θράσος  ο  …εμβριθής αναλυτής  υπογράφει την ανεύθυνη δημοσιογραφική του γραφή  και ενημερώνει τον επίσης ανεύθυνο πολίτη,που του έχει εμπιστευτεί την ενημέρωσή του πως  οι αντίπαλοι στον Ουκρανικό εμφύλιο είναι : “Από τη μία πλευρά  ο Στρατός της Ουκρανίας , μαζί με νεοναζιστές παραστρατιωτικούς, που υπακούουν στην φιλοδυτική προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου. Και από την άλλη είναι φιλορώσοι αυτονομιστές παραστρατιωτικοί, πολίτες όμως της Ουκρανίας, που ενισχύονται εμφανώς πλέον από το Στρατό της Ρωσία, στην ένοπλη αντιπαράθεσή τους, με τις Κυβερνητικές Δυνάμεις της Ουκρανίας”

“Ψέκασε, σκούπισε καθάρισε” ο τύπος. Το παζλ είναι απλό: Οι κακοί εθνικιστές και μάλιστα οι  Ναζιστές Ουκρανοί από τη μια μεριά και οι καλοί, μη εθνικιστές-Ναζί φιλορώσοι αυτονομιστές από την άλλη. Τόσα απλά τα πράγματα στο μυαλό του ανενημέρωτου  ή στρατευμένου δημοσιογράφου και μάλιστα …”ιστορικού αναλυτή”.

Σα να λέμε δηλαδή, πως αν αύριο οι μειονότητες στη Θράκη ξεσηκωθούν για όποιους λόγους και ζητήσουν   την αυτονόμηση της περιοχής κατά παράβαση των ιστορικών συνηθηκών  και επιδιώξουν την προσάρτηση της ελληνικής Θράκης  στην  Τουρκία, η ελληνική απάντηση-καταστολή των φιλότουρκων αυτών θα είναι…ναζιστική γιατί 100 ή 1000 αποβράσματα Εθνικιστές ή Χρυσαυγίτες, θα προχωρήσουν τότε σε βίαιες ενέργειες  ενατίον των επίσης εθνικιστών αυτονομιστών.

Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη “πένα” από τη ανεύθυνη η τη στρατευμένη δημοσιογραφική. Το κέρδος είναι απείρως υπέρτερο της αλήθειας, της αντικειμενικότητας της σκληρής δουλειάς  για σωστή   ενημέρωση της ίδιας της “πέννας”, πριν  ξεκινήσει να καταπιάνεται με την ανάλυση τόσο σοβαρών  ιστορικών θεμάτων, που και αρμοδιότητα δεν έχει (πέρα από το ρεπορτάζ),αλλά και τα εχέγγυα για ιστορικούς σχολιασμούς.

Στο μέλλον είναι σίγουρο πως το πλέον άχρηστο (ως επικίνδυνο κυρίως)  είδος συντεχνίας   θα είναι το συνάφι της δημοσιογραφίας. Στην εποχή εκείνη της απόλυτης εξειδίκευσης και της ανάγκης του ενεγού πολίτη  για την κατάκτηση ΟΛΩΝ των ανθρώπινων δικαιωμάτων του ,μεταξύ αυτών και το κυρίαρχο της πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης, οι …”Καπούτσηδες” ,σαν τον παραπάνω “κύριο”,ή  θα είναι μουσειακό είδος ή, οι εναπομείναντες, θα περιφέρονται ως γραφικές μορφές μιας   ανεπιστρεπτί  παρελθούσης εποχής.