ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ “ΠΟΜΠΕΣ”  ΣΤΟ ΦΩΣ
  2. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
  3. ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΘΑΝΟΥ.
1. Νέος υπερκοριός της ΕΛ.ΑΣ. – Θα ελέγχει και τις διαδικτυακές επικοινωνίες

Ενα σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, που θα σαρώνει τις τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και τις διαδικτυακές επικοινωνίες, θα αναλάβει… υπηρεσία τους επόμενους μήνες.

Πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον 8ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νέο υπερσύγχρονο σύστημα επισυνδέσεων (κοριός) της ΕΛ.ΑΣ. Που αναμένεται να εγκατασταθεί στον συγκεκριμένο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου εδρεύει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, η οποία θα έχει την εποπτεία.

Το νέο σύστημα νόμιμης παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος αφού «είναι σε θέση να πιάνει κάθε επικοινωνία, καθώς είναι ένα σύστημα πολύ εξελιγμένο», όπως αναφέρει στο «Εθνος» πηγή που έχει γνώση των δυνατοτήτων του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη σύσκεψη των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Παραβρέθηκε και ο προμηθευτής του εν λόγω συστήματος, ο οποίος παρείχε πληροφορίες και ανέλυσε τις τεχνικές δυνατότητες του υπερκοριού της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ φέρεται να δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τις δυνατότητες νόμιμης υποκλοπής επικοινωνιών που γίνονται μέσω Διαδικτύου.

Ο υπερκοριός θα λειτουργεί με servers της ΕΛ.ΑΣ., θα έχει τη δυνατότητα λήψης και μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αλλά και της αποστολής στοιχείων στο «πεδίο μάχης», ενώ μετά την έναρξη της λειτουργίας του θα γίνει σταδιακά η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των αξιωματικών συζητήθηκε και ο αναβρασμός που επικρατεί στις φυλακές και συγκεκριμένα στις πτέρυγες των βαρυποινιτών. Οι δυνατότητες του νέου υπερκοριού είναι τεράστιες και οι ποινικοί εμφανίζονται θορυβημένοι.

 

“Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;” Και ποιος το νέο υπερκοριό της ΕΛ.ΑΣ;  Μα, όσοι έχουν λόγο να  φοβούνται.  ΄Οπως και τις άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές  κάμερες και τα άλλα …πονηρά μηχανήματα που “ξεβρακώνουν” κάθε  κρυψίνουν  και καρτεργάρη, όποιον “έχει χεσμένη τη φωλιά του”, δηλαδή.

Ο καθαρός, ο έντιμος, ο  εχέφρων, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις αποκαλύψεις του φακού και του μικροφώνου. Ο απατεώνας, ο πονηρός, ο σκοτεινός τύπος φυσικά και τρέμει το άπλετο φως.

Συνήθως οι άνθρωποι προσομοιάζουν  στο  μυθικό  θεό Ιανό.΄ Αλλο πρόσωπο δείχνουν στον κόσμο, την κοινωνία  άλλο έχουν στην κρυφή και απόρρητη ζωή τους. Φοβερό πράγμα να κουβαλάς δυο, τρεις ,μπορεί και περισσότερους εαυτούς. Υπερ-πολυ-διχασμός του ατόμου. Ο ένας κρύβει τις πομπές του από τον άλλο. Οι σύζυγοι,οι εραστές, ο γονείς, οι  συγγενείς,οι γείτονες, οι συνέτεροι, οι συνάδελφοι. Καθένας ξεχωριστός και απόκρυφος κόσμος.

Η ιδιωτικότητα, η μοναχικότητα, η διασφάλιση ,η περιφρούρηση της προσωπικής ζωής είναι επιδίωξη φυσική και  κατανοητή.  Η ησυχία, η ειρήνη, η γαλήνη είναι πολύτιμη συντροφιά για περισυλλογή και γόνιμη σκέψη.

Οι κάμερες και οι κοριοί δεν ανατρέπουν ούτε προσβάλουν τέτοια ζωή.  Χαλάνε μόνο τη συνταγή του κακού, του διεστραμμένου,του παράνομου. Ο φυσικός και έντιμος δεν έχει να κρύψει κάτι και δε νοιάζεται ούτε αν υπάρχουν ούτε αν δεν υπάρχουν κοριοί που τον παρακολουθούν. Αν η ζωή του “αστράφτει”, το πρόβλημα το έχει ο παρακολουθών όχι ο παρακολουθούμενος.

Είχαμε και παλιότερα ασχοληθεί με το ίδιο θέμα. Παραθέτουμε αποσπάσματα από εκείνα τα κείμενα:

Παρακολουθώ-παρακολουθείς-παρακολουθεί! (ΔΡΩΜΕΝΑ, 03.11.13)
Λύσσαξαν τελευταία, κράτη και ιδιώτες,  με τις παρακολουθήσεις. Και τελικά απεδείχθη πως όλοι  κρυφοβλέπουν και κρυφακούν  όλους, υποκλέπτουν τα…προσωπικά τους δεδομένα, όπως το λένε κομψότερα.  Μια παγκόσμια “βιομηχανία”  έχει στηθεί και υπάρχει, για να …”βγάζει τα άπλυτα στη φόρα” του καθ ενός. Κυβερνήσεις, ακόμα και δημοκρατικές, αλλά και πέραν πάσης υποψίας  νοικοκυραίοι της διπλανής πόρτας ,έχουν μετ΄εμμονής επιδοθεί σε ένα   τρελό χόμπυ που  χαίρει παγκόσμιας άνθησης,  αναγνώρισης και  εκτίμησης.  Ο κόσμος πια δεν είναι παρά ένα τεράστιο  ΑΥΤΙ και  ΜΑΤΙ, που ακούει και βλέπει, ακόμα και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες.  Οι Αμερικανοί,για παράδειγμα,  έχουν πάρει με τους αόρατους  δορυφόρους στο… κατόπι τη Μέρκελ και ξέρουν  ακόμα  πότε και πού πήγε   και ψώνισε  σακάκι… κλαρωτό και ο  βιτσιόζος γείτονας με τις μικροσκοπικές του κάμερες, ξέρει καταλεπτώς πότε και πόσες φορές  η Μαρία του “ρετιρέ”  μπαίνει και  και βγαίνει  στην τουαλέτα της.
Φίλοι και γνωστοί, εχθροί και αχώνευτοι παρακολουθούν ανελλιπώς ο ένας τον άλλο.  Σε επίπεδο κρατών-κυβερνήσεων (το λένε κατασκοπία)   σύμμαχοι τη “στήνουν” και καταγράφουν  συμμάχους και φίλους , εχθροί και αντίπαλοι,     τους μισητούς τους.   Στην κοινωνία;   Εκεί να δεις τί γίνεται . “Το έλα να δεις”.. Απατημένοι και μη σύζυγοι και εραστές,  ανταγωνιστές βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματίες, ψυχάκηδες  και ανώμαλοι, τοποθετούν παντού μυστικές κάμερες, μικροσκοπικά μικρόφωνα, επινοούν σωρό  πονηρές πατέντες, για   να βλέπει το άθλιο-αχόρταγο  “μάτι” τους και να ακούει το ανήθικο-περίεργο   “αυτί” τους τα πάντα. Τίποτα να μην πέσει κάτω. Ηδονίζονται, την καταβρίσκουν, “φτιάχνονται”, αν έχουν στο “πιάτο” την προσωπική ζωή του άλλου .
Προσωπικά μια απορία έχω. ΄Οχι για τους παρακολουθούντες, αλλά για τους παρακολουθούμενους: Τί έχουν να φοβηθούν ή τί κρύβουν οι τελευταίοι και δε θέλουν να τους βλέπει   ή να τους ακούει κανείς;    Σοβαρό, λογικό, φυσικό επιχείρημα πάντως, κατά τη δική μας άποψη, δε διαθέτουν. Απλώς, καμώνονται τα θύματα.  Κρύβονται πίσω από την ασαφή, γενικόλογη, νεφελώδη έννοια της “προσωπικής ζωής”, της ιδιωτικότητας. Σου πετάνε και μια νομική ορολογία-κοτσάνα  που φοριέται κατά κόρον σήμερα, τα… “προσωπικά δεδομένα μου”, και καθάρισαν (“από δω πάνε οι άλλοι”.)
Ο λόγος ; Τους ρωτάς. Γιατί φοβάστε  να σας παρακολουθούν;  Ψελλίζουν, για να μην παραδεχτούν απλά και σταράτα πως όλοι αυτοί οι φόβοι τους, οι ανασφάλειες  και οι εμμονές, αλλά  και οι διαμαρτυρίες περί  παραβιάσεων του ατομικού δικαιώματος στην ιδιωτικότητα και την προσωπική ζωή δεν είναι παρά…”προφάσεις εν αμαρτίαις”. Εμείς λέμε πως αυτά που διαπράττουν μακριά από κάμερες και μικρόφωνα ή από τα μάτια και τα  αυτιά  των…ενδιαφερομένων, αυτά δεν είναι καθαρά.  Το λέει πάλι επιγραμματικά ο θυμόσοφος λαός.  Φοβούνται  μη μαθευτούν οι  “πομπές”  τους γι΄αυτό “φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης”.
    ( ΑΡΧΕΙΟ        HOMO-NATURALIS           26.08. 2010)
“…2. “Πολλοί άνθρωποι των κομματικών εξουσιών ,ιδιαίτερα στη Γερμανίa ξεσπάθωσαν εναντίον της Google,γιατί το μεγάλο αφεντικό της δήλωσε πως “κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτή.” Tρομαχτικό,απίστευτο,εγκληματικό,καταστρατηγείται η ιδιωτικότητα…” και τι δεν είπαν οι …κέρβεροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” (ΜΜΕ).
                                              —
Για σταθείτε,βρε καλόπαιδα. Εμένα γιατί δε με ενοχλεί να ξέρει ο πάσα-ένας τί κάνω,πού πάω, τί λέω; Μήπως, γιατί δεν έχω να κρύψω ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα ούτε από αρχές, ούτε από άγνωστο, γνωστό και φίλο;Γι΄αυτό δε φοβάμαι μη με καταγράψει η κάμερα ή μην υποκλέψουν τα μηνύματά μου.΄Ο τι λέω και κάνω, γίνονται στο φως και αναλαμβάνω την ευθύνη τους.΄Αρα, κανένας “φακός” και καμιά συσκευή υποκλοπής δε με ενδιαφέρει αν καταγράφει τα…προσωπικά μου, γιατί δεν έχω”προσωπικά”.
Εσάς γιατί σας κόπτει και δεν επιθυμείτε να σας πιάνει η κάμερα ;Μήπως γιατί έχετε “χεσμένη τη φωλιά” σας; Τι έχετε να κρύψετε και από ποιούς; Μόνο οι ένοχοι φοβούνται. Κοροϊδεύετε  κάποιους και τρέμετε μην έρθουν στο φως οι πράξεις και τα λόγια σας; Για παράδειγμα,μήπως παίρνετε λεφτά από πηγές που δε θα έπρεπε; Μήπως κρύβεστε σε…ροζ δωμάτια που ντρέπεστε για όσα κάνετε εκεί μέσα; Ποια είναι τα ανομολόγητα που δε θα θέλατε να ξέρουν οι άλλοι; Γιατί πρέπει να σας ξέρουν με ένα διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο που έχετε στην πραγματικότητα;
Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:Τις κάμερες τις φοβούνται όσοι έχουν λόγους να παρουσιάζονται διαφορετικοί από ό,τι είναι. ΄Οποιος είνα “καθαρός”…”καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται”. Βάλτε, επομένως, κάμερες παντού. Ιδιαίτερα στους φονικούς  αυτοκινητόδρομους, στις εφορίες,στις λογής  πονηρές συναλλαγές, στα λογιστικά γραφεία που συμπληρώνονται οι φορολογικές δηλώσεις των έχηδων, στα καζίνα και τις χαρτοπαιχτικές λέσχες,στα νοσοκομεία και σε όλα τα “κοινωφελή” ιδρύματα.Παντού βάλτε δορυφόρους και κάμερες. Να τους βλέπουμε και μεις τους εγκληματίες,να μην μπορούν να κρυφτούν,να  ξεμπροστιαστούν,να μάθουμε όλοι πόσα και ποια κουμάσια κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Οι δορυφόροι είναι ευλογία,οι κάμερς είναι ΛΥΣΗ. Είναι το μέλλον των δίκαιων και έντιμων κοινωνιών. Αφήστε τις τάχα μου ευαισθησίες σας για την…ιδιωτικότητα.Τις “πομπές” σας θέλετε να κρύψετε και  το δικαίωμά σας να παρανομείτε ατιμώρητα. Δεκάρα δε δίνετε για τα πραγματικά  ατομικά δικαιώματα,όπως πχ για  το ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να έχουν ένα κομμάτι ψωμί τα εκατομμύρια των παιδιών που πεθαίνουν κάθε στιγμή από την πείνα.

 

ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ (5/10/14)

Η πιο επιτυχημένη κάμερα-ρουφιάνος!

 Αν ποτέ αναρωτηθήκατε πόσο καλή δουλειά μπορούν να κάνουν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας δεν έχετε παρά να διαβάσετε για τα κατορθώματα του πιο αποτελεσματικού… ρουφιάνου. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη Βρετανία.
Η κάμερα για τον έλεγχο της ταχύτητας των οχημάτων που βρίσκεται τοποθετημένη στη λεωφόρο Νιούπορτ του Κάρντιφ, συλλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 71 οδηγούς τη μέρα κατά μέσο όρο.
Και μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «θησαυρός» από τις Αρχές δεδομένου ότι μέσα σε ένα εξάμηνο έχει προσφέρει στο κράτος 800 χιλιάδες λίρες από πρόστιμα, για τους οδηγούς όμως αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη. «Ούτε ξέρω πόσα χρήματα έχω πληρώσει από τότε που τοποθέτησαν αυτό το πράγμα στη λεωφόρο Νιούπορτ», ισχυρίστηκε μια Ουαλή οδηγός η οποία έπεσε θύμα της.
2. Φίλης για Αμβρόσιο: Υπάρχουν τζιχαντιστές μητροπολίτες
Φωτογραφία: Eurokinissi Απαντώντας για μια ακόμη φορά στις κατάρες του Αμβροσίου, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «τζιχαντιστές μητροπολίτες που καλλιεργούν το μίσος». «Μίσος είναι αυτού του τύπου οι δηλώσεις» σχολίασε ακόμη.
Αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και στα περί κατάργησής τους, ο Νίκος Φίλης είπε ότι «τα Θρησκευτικά δεν καταργούνται αλλά αλλάζουν. Δεν υπάρχει κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Είναι το μοναδικό μη βασικό μάθημα που διδάσκεται από την τρίτη δημοτικού μέχρι την Γ’ λυκείου. Είναι κωμωδία αυτό που λέγεται περί κατάργησης».  «Αναμορφώνεται, διότι το μάθημα δεν θέλουμε να είναι μία παπαγαλία κατηχητικού στα σχολεία, δεν θέλουμε ένα ομολογιακό μάθημα το οποίο το βαριούνται και τα παιδιά. Δεν θέλουμε να είναι ώρα του παιδιού. Θέλουμε να αποκτήσει μια μορφωτική ουσιαστική υπόσταση, μία προσπάθεια διαμόρφωσης ηθικών και δημοκρατικών αξιών για τα παιδιά και με αυτή την έννοια, το αναμορφώνουμε. Το ανοίγουμε και στην ενημέρωση και για τις άλλες θρησκείες. Εδώ έχουμε μετανάστες. Έχουμε πόλεμο στην περιοχή μας πάνω σε δόγματα θρησκευτικά. Δεν θα ξέρουν οι έφηβοι τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους;», σημείωσε ο κ. Φίλης.Για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι: «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.Παραάλληλα τόνισε ότι:«Οι ιερείς δεν θα μπαίνουν στα μαθήματα μέσα για να επιτηρούν τους καθηγητές και να βγάλουν τους δικούς τους λόγους. Μπορούν να πηγαίνουν, όπως και άλλοι φορείς, εκτός διδακτικής ώρας. Ο ιερέας δεν πρέπει να κάνει κήρυγμα στο σχολείο. Κηρύγματα στην εκκλησιά», χαρακτηριστικά τόνισε.

Φαιδρή χώρα!  Δείτε το συγκεκριμένο θέμα. Πού αλλού στον κόσμο, πλην των χωρών με θεοκρατικά καθεστώτα,  διδάσκεται  σε μαθητές των σχολείων  και μάλιστα “εξ απαλών ονύχων” , μάθημα θρησκευτικών; Και πού αλλού μπαίνουν παπάδες για να κάνουν θρησκευτική προπαγάνδα σε εκπαιδευτικές αίθουσες;

Παραμύθια λέει ο υπουργός. “Θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα αλλιώς”. Θα μείνει το μάθημα των θρησκευτικών, που όπως λέει ο ίδιος είναι το μόνο σταθερό και συνεχώς διδασκόμενο από την τρίτη δημοτικού μέχρι την τρίτη Λυκείου,με τη διαφορά πως θα προσθέσουν κάτι… σελίδες. Θα βάλουν,δηλαδή, καμιά “σάλτσα”, ως προπέτασμα καπνού, για  “ξεκάρφωμα” της αριστερής κυβέρνησης του Φίλη. Αλλά τα θρησκευτικά,  ως μάθημα παραμένουν  και οι παπάδες  επίσης συνεχίζουν να είναι μέσα στα σχολεία .

Σα δε ντρέπεστε!

 

3. α. Μήνυση Βγενόπουλου κατά Θάνου για δωροληψία, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος
Μήνυση Βγενόπουλου κατά Θάνου για δωροληψία, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος
β. ΘΑ ΠΡΑΞΩ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ»
Aπάντηση Θάνου στον Βγενόπουλο: Αθλιότητες και κατασκευασμένες ανακρίβειες
(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Μηνυτήρια αναφορά κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για την τέλεση αξιόποινων ποινικών πράξεων κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Η μήνυση του κ. Βγενόπουλου αφορά τη διέρευνηση αξιόποινων πράξεων για δωροληψία δικαστικού λειτουργού, απόπειρα εκβίασης και παράβασης καθήκοντος, όπως ο ίδιος ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου. «Υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά για δωροληψία δικαστικού και για σειρά ποινικών αδικημάτων.  Στις πράξεις φέρεται να εμπλέκεται η Κατερίνα Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα.» είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Μάλιστα χωρίς να θελήσει να δώσει διευκρινίσεις έκανε λόγο «για χρηματισμό με τη μέθοδο του βιβλίου που βάζεις μέσα χρήματα, που στη δική μου περίπτωση μου ζητήθηκε όλοκληρη  βιβλιοθήκη, κάτι το οποίο δεν έπραξα.»

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, οι παράνομες πράξεις των δικαστικών λειτουργών σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο στελεχών της MIG και του ελέγχου της κυρίας Θάνου στην κυρία Τσατάνη.

Όπως είπε δεν θα δώσει λεπτομέρειες γιατί η έρευνα θα γίνει από τη Δικαιοσύνη και όχι από τα μέσα ενημέρωσης. Αναμένω την αντίδραση της κας Θανου που πιθανότατα θα μου κάνει μηνύσεις, αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.

«Αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση θα με δείτε σύντομα μπροστά σας».

Ο κ. Βγενόπουλος κατηγόρησε την κ. Θάνου ότι επηρεάζεται από την πολιτική και ότι δεν λειτουργεί σαν δικαστικός λειτουργός και ανέφερε χαρακτηριστικά μια ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, στην οποία σημείωνε ότι «ενοχλούνται κάποιοι γιατί με την ενσυνείδητη άσκηση των συμφερόντων μου εμποδίζω μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα. » Που είναι οι καταγγελίες της στη δικαιοσύνη για το ποια είναι αυτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, είπε ο κ. Βγενόπουλος σημειώνοντας ότι οφείλει να ακολουθήσει συγκεκριμένες κατά νόμον διαδικασίες.

Ζητά την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης

Ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και είπε ότι με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς Παπαγγελοπουλου- Θάνου η Ελληνική  Δικαιοσύνη εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου ενάντια στην MIG, όπως είπε και αναφέρθηκε στην έκδοση των δύο στελεχών της MIG στην Κύπρο.

Είπε ότι η κ. Θάνου θα πρέπει να αντικατασταθεί με απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης μέχρι την προκαταρκτική εξέταση.

Δεν υπάρχει κανένα ποινικό αδίκημα στις κινήσεις των στελεχών της MIG κκ Μπουλούτα και Φόρου, τόνισε ο κος Βγενόπουλος.  Ο πρόεδρος του τμήματος που θα εκδίκαζε την υπόθεση Μπουλούτα, τόνισε, ειδοποιήθηκε ότι αντικαθίσταται και στην θέση του η κα Θάνου διόρισε μια αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου την κα Καρέλου.

Όταν της έγινε αίτηση εξαίρεσης από την κα Τσατάνη για την υπόθεσή της, η κα Θάνου ανέθεσε το θέμα στην κα Καρέλου, συμπλήρωσε.

Πολλή “βρώμα” και δυσωδία αναδίδει αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν δεδομένα που από μόνα τους δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά και σφοδρές υπόνοιες για παράβαση καθήκοντος της προέδρου του Αρείου  Πάγου  ,όπως τα ακόλουθα:

 

  1. Ο τρόπος ,που κατέλαβε η Θάνου  το θώκο  της προέδρου του Αρείου Πάγου.  Ας θυμηθούμε:

    “Μέσα στην ….«τούρλα» του Σαββάτου το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα  προήγαγε σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλική Θάνου.
    Η κυρία Θάνου επελέγη μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου καθώς αύριο λήγει η θητεία του νυν προέδρου Αθανασίου Κουτρουμάνου. Το υπουργικό συμβούλιο δεν προχώρησε σε άλλες προαγωγές ( αντιπροέδρων η των προέδρων του ελεγκτικού συνεδρίου και του ΣτΕ) κρίνοντας  αναγκαία την κάλυψη της θέσης του πρόεδρου του Αρείου Πάγου,λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος   της ερχόμενης Κυριακής”
  2. Η υπόθεση Κουράκη. Να θυμηθούμε κι αυτή την ιστορία μέσα από αποσπάσματα δημοσιευμάτων:

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μηνύει καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου(!)

[Διότι την είχε χαρακτηρίσει «αφελή πολιτικάντισσα»]

©Δημήτρης Χαντζόπουλος στην Καθημερινή 24.02.16

©Δημήτρης Χαντζόπουλος

Με μιαπρωτόγνωρη ενέργεια για ανώτατο δικαστή, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Βασιλική Θάνου κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ.Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιο του στην προσωπική  του ιστοσελίδα.Αφορμή του  σχολίου ήταν  η επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως  υποστηρίζει στη μήνυση της η κυρία Θάνου ο κ.Τσακυράκης χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «αφελής» και «πολιτικάντης»  οι οποίοι όπως υποστηρίζει ένέχουν  «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου που η πολιτεία  μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».[Το Βήμα]

Όλη η απάντηση του κ. Στ. Τσακυράκη:

ΝΟΜΙΚΑ ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου. Με εγκαλεί για εξύβριση και δυσφήμηση για επικριτικό σχόλιό μου που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό μου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση. Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε «μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω». Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όφειλε να γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην Κατράμη κατά Ελλάδος, έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ. Δεν το έκανα, διότι είμαι προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου. Το «αφελής» δεν αποτελεί ύβρη (ακούσατε σε κάποιο καφενείο να λέει κανείς «άντε ρε αφελή»;), είναι αξιολογική κρίση. Το ότι μιλά ως πολιτικάντης είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση. Αμφότερες δε οι αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται σε στέρεη γεγονοτική βάση, αυτή της επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Εν ολίγοις, πρέπει να διαθέτει κάποιος πολύ πτωχά νομικά για να υποστηρίξει ότι το σχόλιό μου αποτελεί εξύβριση ή δυσφήμηση. Επ’ αυτού τόσο οι συνάδελφοί μου Καθηγητές Νομικής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουν να πάρουν θέση.

Σε όλο τον κόσμο, η δικαστική εξουσία είναι ιδιαίτερα ανεκτική στα επικριτικά σχόλια που δέχεται για ευνόητους λόγους, καθώς διαθέτει την εξουσία να φιμώνει οποιαδήποτε κριτική, τιμωρώντας τους πολίτες. Η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ας προσθέσουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνη της πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή.

Ας μην ξεγελιόμαστε, αυτή η μήνυση πρέπει να πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήμουν απαρηγόρητος, αν με εγκαλούσαν για παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων. Όμως, ειλικρινά, όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την θεωρώ, κατά κάποιο τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου.

 3. Η συνδικαλιστική-κομματική ιδιότητα της προέδρου του Αρείου Πάγου φαίνεται να είναι η κυρίαρχη ,απορροφώσα εκείνη της θέσης της προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, χρηστική και εξυπηρετούσα κομματικά ή και προσωπικά της συμφέροντα. Π.χ α. η περίφημη επιστολή της στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. β. Η υπόθεση  Τσατάνη-Παπαγγελόπουλου. γ. Η αντικατάσταση του προέδρου του τμήματος που θα εκδίκαζε την υπόθεση Μπουλούτα και η αντικατάστασή του από την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Καρέλου.

Είναι και άλλα πολά…σημεία και τέρατα! Μένουμε στα παραπάνω και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη,  όχι μόνο της υπόθεσης Βγενόπουλου, αλλά και τα στάδια της αμετροέπειας και της προκλητικής εν γένει στάσης της προέδρου του Αρείου Πάγου σε πολλά ζητήματα, κυρίως κομματικού ,αλλά και…επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Θα επανέλθουμε.