ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟ
Δύο Ελληνες έφτιαξαν «εφαρμογή» που προβλέπει αποφάσεις δικαστηρίων

Μία πρωτοποριακή μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν δύο Έλληνες ειδικοί των υπολογιστών και ένας νομικός στη Βρετανία, η οποία μπορεί να προβλέπει με ακρίβεια σχεδόν 80% τις δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Στρασβούργου.

Είναι η πρώτη μέθοδος διεθνώς που είναι σε θέση να προβλέψει αυτόματα τη δικαστική απόφαση ενός μεγάλου διεθνούς δικαστηρίου. Αναλύοντας το κείμενο της υπόθεσης, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης, προβλέπει εάν υπάρχει παράβαση κάποιου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε περίπου τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις, το πρόγραμμα λογισμικού καταλήγει στις ίδιες αποφάσεις με αυτές των πραγματικών δικαστών.

«Η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Δικαστήριο, ώστε να ιεραρχεί τις υποθέσεις που εκδικάζει, με βάση το αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για παραβίαση κάποιου άρθρου, αλλά δεν πιστεύω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους δικαστές», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νικόλαος Αλετράς του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του University College του Λονδίνου (UCL).

«Πιστεύω πάντως ότι η μέθοδος θα μπορούσε να γενικευθεί, κάνοντας χρήση δεδομένων από περισσότερες υποθέσεις σχετικές και με άλλα άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ελεύθερη πρόσβαση της ερευνητικής κοινότητας σε δεδομένα δικαστηρίων, τηρώντας πάντα την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων» πρόσθεσε.

Στην ανάπτυξη του πρωτοποριακού λογισμικού, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό πληροφορικής «PeerJ Computer Science}, συμμετείχαν δύο ακόμη Έλληνες, ο ειδικός στους υπολογιστές δρ Βασίλειος Λάμπος επίσης του UCL και ο δρ Δημήτριος Τσαραπατσάνης, λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εδράζονται σε μεγάλο βαθμό όχι σε νομικά επιχειρήματα, αλλά σε μη νομικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές είναι μάλλον «ρεαλιστές» παρά «φορμαλιστές», κάτι που έχει παρατηρηθεί και στην περίπτωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και σε άλλα ανώτατα δικαστήρια.

Οι επιστήμονες άντλησαν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων που έχει δημοσιοποιήσει το ΕΔΑΔ σχετικά με τις υποθέσεις που εξέτασε. Με αυτό το υλικό στην αγγλική γλώσσα (συνολικά για 584 υποθέσεις παραβίασης ιδιωτικότητας, βασανιστηρίων κ.α.), δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να βρει κοινά μοτίβα μέσα στα κείμενα και έτσι να κάνει προβλέψεις για μια μελλοντική δικαστική απόφαση.

Παράγοντες που βοηθούν στην πρόβλεψη (με ακρίβεια 79% κατά μέσο όρο), είναι συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά, το αντικείμενο της εκδικαζόμενης υπόθεσης, οι γενικότερες περιστάσεις και το υπόβαθρο της υπόθεσης κ.α.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν προβλέψει την έκβαση μιας δίκης με βάση τη φύση του εγκλήματος ή την προσωπική θέση κάθε δικαστή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται μια δικαστική απόφαση χρησιμοποιώντας την ανάλυση των κειμένων του δικαστηρίου» δήλωσε ο Β.Λάμπος.

«Το ερευνητικό αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, αλλά η ερευνητική προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς είναι και η πρώτη που προτείνει κάτι ανάλογο. Αποκτώντας πρόσβαση σε περισσότερες υποθέσεις και σε αιτήσεις που δεν έχουν υποστεί κάποιας μορφής προεπεξεργασία από τις δικαστικές αρχές, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση, αναβαθμίζοντας τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και παρέχοντας προβλέψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ταυτόχρονα, οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν την κατάλληλη πλατφόρμα, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η χρήση τέτοιων εργαλείων, χωρίς να αποτελέσουν προϊόν εκμετάλλευσης από άμεσα ενδιαφερόμενους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ.Τσαραπατσάνης τόνισε: «Η έρευνά μας είναι η πρώτη αυθεντικά διεπιστημονική έρευνα αυτού του είδους που μελετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ει δυνατόν με πρόσβαση στο κείμενο των προσφυγών στο Δικαστήριο, πάντοτε με την άδεια του Δικαστηρίου και με πλήρη σεβασμό της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η χρήση ερευνητικών μεθόδων από τον κλάδο της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας μάς παρέχει τη συναρπαστική δυνατότητα να διερευνήσουμε νέες απαντήσεις σε παραδοσιακά ερωτήματα της νομικής επιστήμης, όπως είναι κατ’ εξοχήν το ερώτημα ‘πώς λαμβάνονται οι δικαστικές αποφάσεις;’».

Ο κ.Αλετράς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μελλοντικά η μέθοδος «μπορεί να βελτιωθεί, λαμβάνοντας υπόψη μεγαλύτερο όγκο δεδομενων» και ότι στο μεταξύ «είναι διαθέσιμη δημόσια και ανοικτή. Θα μπορούσαν τρίτα μέρη, όπως νομικοί και άλλοι, να την αξιοποιήσουν όπως νομίζουν καλύτερα».

Ο Ν.Αλετράς αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2007 και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ το 2014. Ο Β.Λάμπος αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2007 και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ το 2012. Ο Δ.Τσαραπατσάνης αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού 10-Ναντέρ.

Χτες τα λέγαμε στο κείμενό μας με τίτλο “

TO  ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ  ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ. Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ.

 Σήμερα παίρνουμε  και μια ακόμα διαβεβαίωση πως δεν είναι όνειρο απατηλό η επαναστατική “εισβολή” της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου.

Περνάμε, περάσαμε ήδη,  σε ένα νεο κόσμο.΄Οποιος δεν το καταλαβαίνει, θα μείνει πίσω. Κι αν ξεκινήσει το τρένο, θα αναπτύξει τεράστιες ταχύτητες. Που σημαίνει πως θα είναι αδύνατο να επιβιβαστεί κανείς σ΄αυτό εν κινήσει,αν το χάσει.

Με το καλό να αναλάβουν  οι εφαρμογές, τα λογισμικά και οι αλγόριθμοι και πιο σοβαρούς τομείς-ρόλους . Πχ. στην πολιτική, την παιδεία τη δικαιοσύνη.

Περιμένουμε δραστηριότητα, έργο, αποφάσεις, εφαρμογές, που οι άνθρωποι, επειδή λειτουργούν υπό το κράτος μικρότητας, έντονης συναισθηματικής φόρτισης,  ατομικισμού, φανατισμού,  δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ας παραδώσουμε, λοιπόν, αυτό το στόχο στη «Μηχανή». Είναι ικανή με τις προϋποθέσεις που θα την προγραμματίσουμε, να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Να επικρατήσουν  επιτέλους στη γη  η αταξική κοινωνία, η εξαφάνιση των δεινών της εξουσίας και της βίας σε όλες της τις μορφές, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη. Ο ανθρωποκεντρικός πολτισμός.

Δεν είναι τελικά και τόσο μακριά η μέρα αυτή. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί ,για να φτάσει νωρίτερα.  Κι ας είμαστε έτοιμοι να την υποδεχτούμε.

______________________________________________________________________

1. “ΤΣΑΡΟΣ” ΚΑΙ “ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ” ΣΕ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΛΥΚΟΦΙΛΙΑ.
 2. ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ΤΗΣ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
3.  ΑΜΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ.
4. ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
5. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΑΓΗ 2,8 ΔΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ, ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ.
6. Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
1. Συνεργασία με τη Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ζητά ο Ερντογάν
Φωτογραφία: Akin Celiktas / SOOC

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό κρατικό κανάλι Rossiya-1 ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε απαραίτητο βήμα για τη συνεργασία με την Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.»

Ο κ.Ερντογάν αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού πέρσι, στις 24 Νοεμβρίου, δήλωσε: «Εχω πει ότι ήταν και για μας ατυχές και λυπηρό. Οσοι έχουν σχέση με αυτό το περιστατικό που έλαβε χώρα σε συριακό έδαφος, έχουν συλληφθεί και έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Η έρευνα συνεχίζεται. Ο υπαίτιος του θανάτου του ρώσου πιλότου, τώρα που μιλάμε, είναι φυλακισμένος».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τονίζοντας πως χάθηκε «πολύτιμος χρόνος» στο έργο του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιου.

Αυτή η λυκοφιλία μπορεί να αποδειχτεί ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης και της χώρας μας. Χωρίς την υποστήριξη του δικτάτορα της Ρωσίας, ο Ερντογάν απλώς θα φοβερίζει, για να κερδίζει εντυπώσεις μέσα κι έξω. Αν, όμως, φτάσει να συμμαχήσει με τους Ρώσους, τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

Το ζητούμενο είναι τί θα κάνει το ΝΑΤΟ σ΄αυτή την περίπτωση. Μια τέτοια ενέργιεια του “Σουλτάνου”, θα σηματοδοτήσει έξοδο της Τουρκίας από τη συμμαχία. Κι αυτό με τη σειρά  του, θα ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου”, ειδικά για τον Ερντογάν. Δεν πρόκειται να επιβιώσει πολτικά, μετά από τέτοια εξέλιξη. “Παίζει εν ου παικτοίς”  ο Σουλτάνος.

 

2. α. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Κρέτσος για άδειες: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές

 

Κρέτσος για άδειες: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές

«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά όχι και σεβαστές» αναφέρει ο γενικός γραμματέας Eνημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.
β. Ποτάμι για δήλωση Κρέτσου: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σεβασμός στους θεσμούς δεν πάνε μαζί
Η δήλωση του Γ.Γ. Επικοινωνίας ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες είναι δεσμευτική αλλά όχι και σεβαστή προκάλεσε την αντίδραση του Ποταμιού, που κάνει λόγο για αρνητική προϊοστορία της κυβέρνησης στις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνη.
Το Ποτάμι, σχολιάζοντας τη δήλωση του Λευτέρη Κρέτσου τονίζει:
Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει ήδη μια αρνητική προϊστορία στις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνη.

To κατάντημα του δημοσιογραφίσκου ήταν αναμενόμενο. Η δεξιόστροφη και εντελώς συστημική πια συμπεριφορά του, “βγάζουν μάτι”.

΄Οχι πως περιμέναμε να τα πάει καλύτερα ο…απολιτίκ Θεοδωράκης και το κομματικό του…ποίημα. Με ποια προσόντα αγωνιστικότητας άλλωστε;  Με σκιαμαχίες στο τηλεοπτικό γυαλί; Δε χαλυβδώνονται έτσι πολιτικές συνειδήσεις.

Βέβαια,  δεν περιμέναμε να ξεβρακωθούν σχεδόν οι περισσότεροι από εκεί μέσα και   τόσο νωρίς. Αλλά, “ας το πάρει  το ποτάμι” και πάμε στην ουσία.

 Οι αυτοκράτορες, ως γνωστό,   αντλούσαν την εξουσία τους από το…θεό. Αλλά και ο πάπας επίσης εκ θεού εξασφάλιζε το αλάθητο.

Τις ίδιες ιδιότητες ζήλεψαν και διεκδίκησαν για τη συντεχνία  τους     και  οι δικαστές . Αιώνες τώρα. Κράτησαν μάλιστα αυτό το θέσφατο ως τις ημέρες μας. Η κριτική στις αποφάσεις τους ήταν ασέβεια, κακοήθεια, εξυπηρετούσε σκοπιμότητες και ως εκ τούτου ήταν τιμωρητέα πράξη!

Να και το σχετικό άρθρο   άρθρο με τίτλο

Το… αλάθητο της ελληνικής Δικαιοσύνης
87 χρόνια “αθωώνει” τον εαυτό της από το ependisinews.gr (8 Μαϊ 2016)

Ηταν το 1929 όταν ιδρύθηκε και συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, δικαστήριο στο οποίο εκδικάζονται αγωγές κακοδικίας σε βάρος όλων των λειτουργών της Δικαιοσύνης, και 87 χρόνια αργότερα υπάρχουν μόλις δύο καταδικαστικές αποφάσεις! Σε σύνολο περίπου 380 αγωγών, μόλις δύο δικαστές καταδικάστηκαν, ενώ οι εν λόγω αποφάσεις εκδόθηκαν πριν από πενήντα και πλέον χρόνια, με τη Δικαιοσύνη να αθωώνει πανηγυρικά… τον εαυτό της.

Από την έναρξη λειτουργίας του, στις 31 Δεκεμβρίου 1929, έως και σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας έχει εκδώσει περίπου 380 αποφάσεις. Από αυτές, 29 εκδόθηκαν υπό το κράτος του Συντάγματος 1927, κατά το οποίο απαιτούνταν άδεια για την έγερση της αγωγής κακοδικίας, 55 εκδόθηκαν υπό το κράτος των Συνταγμάτων 1952 και 1968, κατά τα οποία δε χρειαζόταν άδεια για την άσκηση της αγωγής και ίσχυε ο νόμος 407/1914, και οι υπόλοιπες εκδόθηκαν με το ισχύον Σύνταγμα. Ο ασύλληπτος αριθμός των συνολικά δύο καταδικαστικών αποφάσεων (σ.σ.: οι υπ’ αριθμ. 3/1964 και 1/1966) χαρακτηρίζεται «όνειδος» από κύκλους της Δικαιοσύνης.

 Ο σχεδόν μηδενικός αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ακόμα και στους κόλπους της. Ανώτατη δικαστική πηγή σχολιάζει στην «Ε» σχετικά με το θέμα: «Ο θεσμός του Ειδικού Δικαστηρίου Κακοδικίας, παρά τις κατά καιρούς νομοθετικές του βελτιώσεις, δεν κατόρθωσε να αρθεί στο ύψος της αποστολής του και δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στον σκοπό για τον οποίον συστάθηκε. Το γεγονός ότι σε ελάχιστες υποθέσεις οι εναγόμενοι δικαστές εκπροσωπούνται από δικηγόρο είναι εντυπωσιακό. Θεωρούν ότι θα είναι απαλλακτικές οι αποφάσεις; Το συμπέρασμα σίγουρα είναι ότι αυτού του είδους οι διαφορές δεν επιλύονται από το Ειδικό Δικαστήριο και ο μόνος τρόπος ελέγχου των δικαστών μοιάζει να ο πειθαρχικός έλεγχος».

Σπάνιες οι προσφυγές 

Με την πλειονότητα των πολιτών να αγνοεί την ύπαρξη αυτού του Δικαστηρίου, αλλά και, σε αντίθετη περίπτωση, με τα έξοδα να είναι σημαντικά, αφού η παράσταση του δικηγόρου κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ, όσο δηλαδή και στον Αρειο Πάγο, η προσφυγή είναι σπάνια, με τον αριθμό να φτάνει περίπου τις 9 τον χρόνο

ο ζήτημα της προθεσμίας εντός της οποίας μπορεί να εγερθεί αγωγή σε βάρος δικαστή «ακούμπησε» μέλος του δικαστηρίου στην απόφαση 7/2007, κάνοντας λόγο για προνομιακή προθεσμία. Ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης διατύπωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μειοψηφία, σχολιάζοντας την προνομιακή προθεσμία υπέρ των δικαστών, οι οποίοι μπορούν να εγείρουν αγωγή σε βάρος πολίτη σε διάστημα πενταετίας, δηλαδή έχουν στη διάθεσή τους 9 φορές περισσότερο χρόνο.

 Στη συγκεκριμένη απόφαση κηρύχτηκε απαράδεκτη αγωγή κακοδικίας που είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα, αλλά είχε κοινοποιηθεί στους εναγόμενους δικαστές μετά την παρέλευση του εξαμήνου. Ομως, σύμφωνα με την άποψη του μειοψηφούντος, η προθεσμία είναι «ασφυκτική για τον δικαιούμενο σε άσκησή της, ο οποίος στον σύντομο αυτό χρόνο οφείλει να αποφασίσει για την άσκηση ή μη της αγωγής, να συλλέξει τα αποδεικτικά στοιχεία, να συμβουλευτεί δικηγόρο, να συνταχθεί η αγωγή, να κατατεθεί μαζί με αποδεικτικά έγγραφα και να κοινοποιηθεί». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «η έντονη και προκλητική διαφορά που δημιουργεί ο κοινός νόμος ως προς τον χρόνο άσκησης ίδιων αγωγών μεταξύ Ελλήνων πολιτών παραβιάζει ευθέως τη συνταγματική ισότητα».

3. Ο Σάκης Ρουβάς στη Μόσχα -Ξεσήκωσε την Κόκκινη Πλατεία
Ο Σάκης Ρουβάς στη Μόσχα -Ξεσήκωσε την Κόκκινη Πλατεία [εικόνες & βίντεο]

Από την Κυριακή το πρωί ο Σάκης Ρουβάς βρίσκεται στην παγωμένη Μόσχα. Ο Έλληνας καλλιτέχνης ταξίδεψε μέχρι τη Ρωσία, καθώς είναι επικεφαλής ενός καλλιτεχνικού προγράμματος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του Eτους Ελλάδας – Ρωσίας.

Ο Σάκης θα εμφανιστεί μαζί με άλλους αγαπημένους Έλληνες και Ρώσους καλλιτέχνες στο Κρεμλίνο απόψε το βράδυ. Ωστόσο, ο χρόνος παραμονής του στη χώρα είναι γεμάτος από φωτογραφίσεις και συνεντεύξεις σε ελληνικά αλλά και ρωσικά media, που έδειξαν από την πρώτη στιγμή έντονο ενδιαφέρον για το πρόσωπό του.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σάκης βρέθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και μόλις τον αναγνώρισαν έγινε χαλασμός! Οι φανς του έσπευσαν για να πάρουν αυτόγραφο και να βγάλουν selfie μαζί του.

Η μεγαλοπρεπής εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα στους 6.000 προσκεκλημένους να επικοινωνήσουν με τη δύναμη της κουλτούρας των δύο χωρών.

Μήπως να ενημερώσει κανείς τον …τροβαδούρο της ποπ πως εκεί που πήγε είναι  η σφηκοφωλιά του εθνικισμού και πως ο Ρώσος δικτάτορας, που έχει τρελή αποδοχή από τους υπηκόους του (για τους οποίους) τραγούδησε το παλικάρι),είναι υπόδικος στο διεθνές ποινικό διαστήριο για 10.000 νεκρούς στην Ουκρανία, την κατάρριψη επιβατικού αεροπλάνου με θύματα επιστήμονες και παιδιά, αλλά και για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Επειδή είναι καλλιτέχνης  της ποπ δε σημαίνει πως είναι και  εντελώς άμυαλος. Συνάδελφοί του, όπως η Μαντόνα, η Λαίδη Γκάγκα αλλά κι εκεί στη Ρωσία οι περίφημες γυναίκες από το συγκρότημα  Pussy Riot που φυλακίστηκαν  από το δικτάτορα , είναι ακτιβίστριες και δίνουν αγώνα για τα δικαώματα του ανθρώπου. Δε θα πήγαιναν ποτέ εκεί που πήγε ο Ρουβάς.

Δε “βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι”, λεβέντη μου. Στο μεταξύ, σου αφιερώνουμε με πολλή…αγανάκτηση κι αυτό:

“Νέο «χτύπημα» από τις Ρωσίδες ακτιβίστριες
Οι Pussy Riot «προκαλούν» με νέο βίντεο

Οι Pussy Riot «προκαλούν» με νέο βίντεο

Το γυναικείο συγκρότημα από τη Ρωσία ασκεί κριτική στο δικαστικό σύστημα της χώρας

Οι Pussy Riot ξαναχτυπούν… Το γυναικείο συγκρότημα από τη Ρωσία δημοσίευσε ένα νέο βίντεο, με το οποίο ασκούν κριτική στο δικαστικό σύστημα της Μόσχας.

Η κεντρική τραγουδίστρια Νάντια Τολοκονίκοβα, «δηλώνει» πως δεν σκέφτεται την πιθανότητα να σταλεί εκ νέου στη φυλακή.

Τα τρία μέλη του συγκροτήματος είχαν φυλακιστεί το 2012, μετά από διαμαρτυρία τους κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν, στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας.

4. Στα ύψη το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα -Το μεγαλύτερο εδώ και 800.000 χρόνια
φωτογραφία: pixabay.com

 

Τα αέρια του θερμοκηπίου έφθασαν σε ένα συμβολικό ορόσημο το 2015, με αποτέλεσμα η κλιματική αλλαγή να περάσει σε μια νέα φάση που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές.

Ακόμη και αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου αερίου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχει φθάσει τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα για πρώτη φορά στα χρονικά και είναι κατά 44% πάνω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, ανέφερε.

Η αύξηση, που συνεχίζεται το 2016, έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία σχεδόν 200 κυβερνήσεων να αρχίσουν να περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, στη βάση της περυσινής συμφωνίας του Παρισιού που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δεύτερο μισό του αιώνα.

“Το έτος 2015 εγκαινίασε μια νέα εποχή αισιοδοξίας και κλιματικής δράσης με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αλλά θα γράψει επίσης ιστορία ως η έναρξη μιας νέας εποχής στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής με υψηλές συγκεντρώσεις-ρεκόρ αερίων θερμοκηπίου”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είχαν φθάσει τα 400 ppm σε κάποιες περιοχές και κάποιους μήνες, αλλά “ποτέ πριν σε παγκόσμια βάση κατά μέσο όρο για ολόκληρο το έτος”, ανέφερε ο WMO στο ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου (Greenhouse Gas Bulletin).

Το αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα εκτός εάν οι επιστήμονες αναπτύξουν νέες τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο ευθύνεται για τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και την αύξηση της στάθμης των ωκεανών.

“Ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια”, είπε ο Τάλαας.
Ένα παρατηρητήριο στο Μάουνα Λόα, στη Χαβάη, ο κύριος σταθμός μέτρησης με αρχεία που ξεκινούν από το 1958, “προβλέπει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν πάνω από τα 400 ppm για ολόκληρο το 2016 και δεν θα πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο για πολλές γενιές”, ανέφερε ο WMO.

Παγκοσμίως το 2015, τα μέσα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν στα 400,0 ppm, μια άνοδος κατά 2,3 ppm από το 2014, ανέφερε.

Το ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που θερμαίνει τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανόν να συμβάλλει επίσης το 2016 στην άνοδο των θερμοκρασιών παγκοσμίως.
Το Ελ Νίνιο συνδέεται με περισσότερες ξηρασίες και πυρκαγιές στους τροπικούς, που σημαίνει μικρότερη βλάστηση για να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα.

Η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα εκτιμά πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι 144% υψηλότερα σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα των 278 ppm, του μεθανίου 256% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα στα 1.845 μέρη ανά δισεκατομμύριο και του πρωτοξειδίου του αζώτου ήταν 121% στα 328 μέρη ανά δισεκατομμύριο, ανέφερε.

΄Οποιος τα βάζει με τη Φύση, είναι σίγουρο πως χάνει. ΄Οπως τα αρπαχτικά της ασύστολης εκβιομηχάνισης που  θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους της ζωές μας. Πρώτοι οι Κινέζοι της απόλυτης ασυνειδησίας και ανευθυνότητας.

Θα τιμωρηθούν κι από τη Φύση κι από μας, όταν έρθει η δική μας ώρα. Ας κοιμηθούν…ανήσυχοι. Τους υποσχόμαστε εκπλήξεις.

 

5. EuroWorking Group: Θετική αναμένεται η έκβαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ.

Θετική έκβαση σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ. αναμένεται από το σημερινό EuroWorking Group, όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωζώνη

Ο Τσακαλωτάκος ξεσάλωσε  με τα 2,8 δισ. που του στέλνουν. Και νομίζει ο καημενούλης  πως είναι ο καλός ο ΄Αι Βασίλης .

Μόνο που στο αστείο,  της …φωτιάς σακίδιό του, δεν υπάρχουν δώρα, αλλά….επιταγές, που υπογράφει αράδα, χωρίς αντίκρυσμα.  Θα ζητήσουν κι αυτά τα λεφτά οι δανειστές. Και τα άλλα και τα παρ΄άλλα και όλα, όσα έφαγε ο καλοπερασάκιας και ανεύθυνος ΄Ελληνας εδώ και κάτι δεκαετίες.

Ως πότε όμως; ΄Οπως εύστοχα το λένε οι περισσότεροι, η χώρα μας είναι καλάθι χωρίς πάτο. Πότε θα σταματήσουν να ρίχνουν, αφού δεν πρόκειται ποτέ να το γεμίσουν;

 

6. Βγήκαν στους δρόμους οι γυναίκες στην Πολωνία -Για τα μέτρα κατά των αμβλώσεων
Βγήκαν στους δρόμους οι γυναίκες στην Πολωνία -Για τα μέτρα κατά των αμβλώσεων

Οι γυναίκες στην Πολωνία έβαλαν ξανά χθες Κυριακή μαύρα ρούχα και βγήκαν στους δρόμους, ξεκινώντας έναν νέο γύρο διαμαρτυριών ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκληρύνει τους ήδη πολύ περιοριστικούς νόμους που αφορούν τις αμβλώσεις.

Μια μεγάλη ομάδα γυναικών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαρσοβία, καταγγέλλοντας την επιρροή της καθολικής εκκλησίας στην πολιτική ζωή της χώρας και φωνάζοντας «Ανεχθήκαμε αρκετά!».

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να ενταθούν σήμερα, οπότε αρκετές γυναίκες σκοπεύουν να απεργήσουν μένοντας μακριά από την εργασία τους και οι σπουδάστριες απέχοντας από τα μαθήματά τους.

Στις 6 Οκτωβρίου οι Πολωνοί βουλευτές απέρριψαν ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις των γυναικών.
Όμως τώρα έχουν υποβληθεί νέες προτάσεις σε σχέση με την απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι αποδεδειγμένο ότι το έμβρυο δεν θα καταφέρει να επιβιώσει ή ότι θα έχει σοβαρές δυσμορφίες.

Ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίντσι, του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την υιοθέτηση ενός νέου περιοριστικού νομοσχεδίου.
Σε συνέντευξή του στις 12 Οκτωβρίου είπε: «Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ακόμη και σε εγκυμοσύνες που είναι πολύ δύσκολες, όταν ένα παιδί είναι σίγουρο ότι θα πεθάνει, ότι θα έχει σοβαρές δυσμορφίες, οι γυναίκες θα γεννήσουν, ώστε το παιδί να μπορέσει να βαφτιστεί, να ταφεί και να έχει όνομα».

Η καθολική χώρα έχει ήδη μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες για τις αμβλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι αμβλώσεις στην Πολωνία ήταν νόμιμες την περίοδο του κομμουνισμού, όμως μετά το 1989 η χώρα στράφηκε και πάλι προς τις καθολικές της παραδόσεις.

Ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ υιοθετήθηκε το 1993 και επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικό έλεγχο που υποδεικνύει μια σοβαρή μη αναστρέψιμη παθολογία στο έμβρυο και εγκυμοσύνη αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.
Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γιατροί αρνούνται να κάνουν άμβλωση σε γυναίκες, επικαλούμενοι ιδεολογικές διαφωνίες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε υποβληθεί στο κοινοβούλιο της Πολωνίας νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονταν μόνο αν κινδύνευε η ζωή της γυναίκας. Παράλληλα οι γυναίκες που προχωρούσαν σε άμβλωση θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ενώ οι γιατροί που έκαναν τις αμβλώσεις έως και με ισόβια.

Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε τελικά από το κοινοβούλιο έπειτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των γυναικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Πολωνία έγιναν πέρυσι 1.040 νόμιμες αμβλώσεις, αν και πολλές γυναίκες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε γειτονικές χώρες για να κάνουν την επέμβαση αυτή ή παραγγέλνουν μέσω του διαδικτύου χάπια τα οποία τερματίζουν την εγκυμοσύνη.

Πάλι θα βγάλουν οι γυναίκες το “φίδι από την τρύπα”. ΄Αλλωστε, εκείνες αφορούν περισσότερο  τα φασιστικά αυτά μέτρα κατά των αμβλώσεων.

Στην Πολωνία, την Ουγγαρία,τη Ρωσία, αλλά και σε άλλες πρώην ανατολικές χώρες, οι ακροδεξιές-δικτατορικές  κυβερνήσεις, πέρα από το φασισμό που κουβαλάνε…θρησκεύουν κιόλας. Δια-δηλώνουν τη χριστιανική τους πίστη και σπεύδουν να συμμορφώσουν τις αποφάσεις τους με τις εντολές του ευαγγελίου.

Εν τάξει.  Στην προσωπική τους ζωή, ας πιστεύουν και στο Χριστό και στο Βούδα και σε όποιο σαμάνο θέλουν. Δε μας νοιάζει.

Αλλά, τέτοια μέτρα, σαν αυτά με την απαγόρευση των αμβλώσεων,που μπορούν να στοιχίσουν τις ζωές άλλων και όχι των δικών τους, δεν έχουν κανένα δικαίωμα,ούτε καν να τα σκέφτονται.  Ως ακροδεξιοί φασίστες είναι και εγκληματίες. Μαζί πάνε αυτά.