ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. Εικόνες ντροπής: Προσφυγάκι 12 ημερών κοιμάται σε βρεγμένη σκηνή στη Μαλακάσα

Θυμάστε τις πρώτες μέρες στο σπίτι, μετά τον τοκετό; Όλα ήταν ζεστά, πεντακάθαρα, αποστειρωμένα. Το μωρό σας έτρωγε καλά, ήταν καθαρό και ευτυχισμένο. Όπως, δηλαδή, πρέπει να είναι κάθε νεογέννητο μωρό.

Τις τελευταίες μέρες έχει πιάσει κρύο για τα καλά. Βρέχει σχεδόν κάθε μέρα. Κάποιοι ανάψαμε καλοριφέρ, κάποιοι σόμπες. Δεν είναι λίγοι που έχουν αρρωστήσει, γιατί κυκλοφορούν πολλές ιώσεις, και γι’αυτό αναγκάζονται να παραμένουν κουκουλωμένοι στο σπίτι. Φυσιολογικά πράγματα και υποφερτά. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι οι παρακάτω εικόνες, τις οποίες κατέγραψε ο ρεπόρτερ του newsIT.gr Κώστας Στάμου, σε μια από τις βρεγμένες σκηνές που ζουν πρόσφυγες στη Μαλακάσα.:

Το μωράκι που βλέπετε στο βίντεο είναι μόλις 12 ημερών. Η μητέρα του γέννησε με καισαρική στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» όπου παρέμεινε μόλις δύο ημέρες, όσο κι αν η ίδια παρακάλεσε τους γιατρούς να μείνει λίγο παραπάνω με το μωρό της. Έτσι, λεχώνα και με πόνους -που όσες έχετε κάνει καισαρική ξέρετε πόσο έντονοι είναι- περιμένει ανήμπορη μια καλύτερη μέρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν κοντέινερ στην περιοχή, για να στεγαστούν οι πρόσφυγες.

Επίσης, την ίδια ώρα στην Ειδωμένη:

Κανένα παιδάκι, καμία μαμά, δεν πρέπει ποτέ να «ζει» υπό τέτοιες συνθήκες. Αυτές τις γιορτινές μέρες που έρχονται, ας έχουμε στο μυαλό μας όλους τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που υποφέρουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση και ας στερηθούμε ένα κουτί γλυκά ή ας πάρουμε ένα λιγότερο παιχνίδι στο παιδί μας, για να το χαρίσουμε σε εκείνους. Ας κάνουμε, τέλος πάντων, ό,τι μπορεί ο καθένας για να ζεστάνουμε λίγο την καρδιά και το σώμα τους!

Πη γή: Newsit.gr

Ποιους έπιασε η ψυχοπόνεση για τους πρόσφυγες, τις λεχώνες, τα μωρά και τα παιδιά τους; Μα, οι σκουπιδότοποι σαν το Newsit.gr, iefimerida.gr   και οι λοιπές χωματερές ,που πριν λίγες ημέρες διέδιδαν με πηχυαίους τίτλους πως “οι πρόσφυγες σφάζουν, λεηλατούν, πετάνε μολότοφ στη Χίο και προκαλούν τους… αγαθούς νησιώτες μας (διάβαζε φασιστο-ναζισταριό),που αναγκάστηκαν να πάρουν τα όπλα”!

“Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί”. Μόνο τους σκουπιδοφάγους σας πείθετε πια πως έχετε αισθήματα. Πως είστε άνθρωποι.  Μόνο μεγάλη “κασέλα” έχετε κι αυτή μόνο επιδιώκετε να γιομίσετε. Σας ξέρουμε από την καλή πλέον.

2.α. Επιμένει η Αγκυρα: Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: AP
β.Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία -Τι επιδιώκει η Αγκυρα
AP Photo/Burhan Ozbilici, File
γ. Εκκληση από τη δήμαρχο Κάσου μετά τις δηλώσεις Ερντογάν: Μην αφήσετε κανένα ακριτικό νησί αβοήθητο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI
δ. Γύρισαν την πλάτη τα κόμματα στην πρόταση Καμμένου να συνεδριάσει η Επιτροπή Αμυνας στο Καστελόριζο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Για να μη λέμε εμείς τα ίδια,  ας αφήσουμε στη συνέχεια την Ευρώπη να απαντήσει στο δικτάτορα της Τουρκίας, αλλά και στους ακροδεξιούς δικούς μας εδώ πατριωταράδες, που προκαλούν σύγχυση και φανατισμό και επιδιώκουν   “θερμά επεισόδια” στο Αιγαίο. Σκοπός,  φυσικά,  του μεν “Σουλτάνου” να στρέψει αλλού την προσοχή της οργισμένης εναντίον του Τουρκίας,  των δε Ελληνάρων να στήσουν σκηνικό πολέμου. Κάποια νέα Ίμια, δηλαδή, που θα τους διευκολύνουν να προχωρήσουν σε  καινούριες αγορές του αιώνα.

Δε θα τους περάσει. Και των από δω και των απο κει. Καιροφυλαχτεί η Ευρώπης και οι νουνεχείς ΄Ελληνες.

                        ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
α. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παρέμβαση Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα των μελών της ΕΕ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/αρχείο

 

Μετά το παραλήρημα Κιλιντσντάρογλου για τις 18 νησίδες στο Αιγαίο και τις συνεχείς αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες από τα πιο επίσημα χείλη τέθηκε θέμα Ιμίων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία», υποστήριξε ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλα αυτά αποτελούν λόγια εσωτερικής κατανάλωσης, κινήσεις εξαγωγής της κρίσης ή εντάσσονται στο πλαίσιο του παζαριού του Τούρκου προέδρου για το προσφυγικό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάντως, χθες σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Ταγίπ Ερτνογάν και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θέλει τελικά να γίνει μια μέρα η Τουρκία μέλος της ΕΕ, δηλώνοντας με νόημα σε συνέντευξή του, στη συνεργαζόμενη με τη EurActiv, Quest France: «Ο Τούρκος πρόεδρος πετά το μπαλάκι στην ΕΕ. Εγώ του το επιστρέφω».
«Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να ξέρει ότι κάποια μέρα θα καταστεί αυτός ο υπεύθυνος για την άρνηση απελευθέρωσης της βίζας. Πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ. Και εγώ του το επιστρέφω. Η άρνησή του να αποδεχτεί τα κριτήριά μας σημαίνει ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ελευθερία κίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη» ήταν η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν.
β. Βερολίνο: «Για εσωτερική κατανάλωση οι τουρκικές προκλήσεις»
Καθησυχάζει το Βερολίνο την Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Την ίδια ώρα αναμένεται ο γερμανός ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.
Παραπέμποντας όμως την ίδια ώρα σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους τούρκους πολίτες. «Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του γερμανού υπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή.

____________________________________________________________________

  1. ΕΝΑΣ “SNOWDEN” ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΞΕΜΠΡΙΣΤΙΑΖΕΙ ΤΟ…ΚΚΕ!
  2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.   “ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΑΡΓΑ”.
1. ΚΚΕ. Παρακολουθήσεις  στα τηλέφωνα των κομμάτων
Καταγγελία-βόμβα από το ΚΚΕ για «κοριούς» στα τηλέφωνα των κομμάτων

Καταγγελία για παρακολούθηση τηλεφώνων έκανε το ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως γίνονται «περίεργες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο» στην έδρα του κόμματος στο Περισσό.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο «κέντρο», επισημαίνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτό το γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ερευνήσει σε βάθος αυτό το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Το ΚΚΕ ενημέρωσε ήδη για το γεγονός αυτό τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Βούτση, τον αρμόδιο υπουργό, κ. Παππά και τους υπεύθυνους των υπολοίπων κομμάτων, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα».

β. ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ
Γιάννης Γκιόκας (βουλευτής ΚΚΕ): Ετσι γίνονταν οι υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες περί τηλεφωνικών συνακροάσεων μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, εξηγώντας τι γινόταν στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος στον Περισσό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτό που συνέβαινε τις τελευταίες ημέρες ήταν κάθε κλήση που γινόταν προς το ΚΚΕ με απόρρητο αριθμό απαντούσαν την ίδια ώρα και τα τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων.  Δηλαδή γινόντουσαν με απόκρυψη αριθμού τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς να μιλάει κανείς την ώρα που η τηλεφωνήτρια απαντούσε. Άρα υπήρχαν κλήσεις από ένα τηλεφωνικό κέντρο και αυτόματα οι κλήσεις αυτές γινόντουσαν και σε άλλα κόμματα. Μιλάμε για ένα τηλεφωνικό κέντρο με ανεπτυγμένη τεχνολογία. Αυτό παρατηρήθηκε τις δυο τελευταίες ημέρες και οι κλήσεις ήταν επαναλαμβανόμενες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Edward Snowden
Edward Snowden-2.jpg
Born Edward Joseph Snowden
June 21, 1983 (age 33)

Διάβαζα νωρίς χτες την είδηση για τις υποκλοπές-συνακρόαση   των συνδιαλέξεων  του ΚΚΕ και το βράδυ έβλεπα στο σινεμά την καλογυρισμένη  ταινία  Snowden. Είναι  η υπόθεση του νεαρού , αμερικανού υπαλλήλου της CIΑ,  που έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της υπηρεσίας αυτής, σχετικά με τις πάσης φύσεως παρακολουθήσεις, όχι μόνο των κυβερνήσεων και των  υπηρεσιών άλλων χωρών, αλλά και απλών πολιτών και οποιουδήποτε άλλου μπει στο στόχαστρο ή τυχαία, αν κάποιος  υπάλληλος, που χειρίζεται τα μηχανήματα, θέλει να κάνει…μπανιστήρι στη κρεβατοκάμαρα  ενός ανύποπτου κοριτσιού.

Δεν ξέρω  πώς μου ήρθε απρόσκλητα στο νου την ώρα που παρακολουθούσα το έργο, η γνωστή λαϊκή ατάκα «έκανε και η μύγα κ@λο και έχεσε τον κόσμο όλο» και  εντελώς αυθόρμητα  ξεκαρδίστηκα μέσα στην αίθουσα   στα γέλια.  ΄Εκανα ώρα τελικά να συνέλθω.  (Ξέρετε, όταν σε πιάνει  εκείνο  το νευρικό,  δε σε αφήνει εύκολα).

Σκεφτόμουνα, λέει,  έναν  “Snowden” στις απόρρητες εγκαταστάσεις του ΟΤΕ να ανακαλύπτει τις υποκλοπές στις συνομιλίες των στελεχών του ΚΚΕ και να βγάζει…λαβράκι. Να ακούει να συνδιαλέγονται οι ταμίες του κόμματος με κάποιους επώνυμους  και μάλιστα «μαύρους»  και σφόδρα καπιταλιστές   βιομήχανους και εφοπλιστές , χορηγούς του ΚΚΕ!  Ταμίες από διάφορες κρυφές επιχειρήσεις και Offshore εταιρείες του ίδιου κόμματος ,να παίρνουν εντολές από τα αφεντικά του Περισσού  πώς θα αποκρύπτουν την προέλευση των χρημάτων (το γνωστό ξέπλυμα)! Τέτοια “ωραία και τερπνά” επεξεργαζόταν  η φαντασία μου    και όσο τα σκεφτόμουνα, τόσο να μη με αφήνει εκείνο το νευρικό γέλιο.

Και  έγινε παροξυσμός αργότερα, ειδικά , όταν φαντάστηκα τον Έλληνα  “Snowden”  να  ζηλώνει τη δόξα του  Αμερικανού συναδέλφου του στη CIA  και να βγάζει “φόρα παρτίδα” τις πομπές αυτές του Κομμουνιστικού (διάβαζε σταλινικού) κόμματος Ελλάδας. Δε θα είχε απλά πλάκα.  Θα ήταν  για μεγάλα…νευρικά γέλια.

Αυτά, βέβαια, όταν η φαντασία δουλεύει ανεξέλεγκτα και αχαλίνωτα. Πάμε όμως  στην ουσία.

Αν γίνονται  ή όχι υποκλοπές στο ΚΚΕ και στα άλλα ελληνικά κόμματα ,όπως καταγγέλλουν, δε γνωρίζουμε. Πολύ πιθανό. Μάλλον το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Από συνήθεια περισσότερο των διάφορων μυστικών υπηρεσιών ή  της βιομηχανίας παραπληροφόρησης  και όχι, γιατί περιμένουν να μάθουν κάτι σπουδαίο  και   παρακολουθούν για να  τους πιάσουν στα πράσα.

Δηλαδή, τι  μυστικά έχει το ΚΚΕ και  φοβάται να βγουν στη φόρα; Τίποτα  αμαρτίες σαν εκείνες που μπορεί να διαχειρίζεται  η φαντασία του καθενός, μια  και   οι σκέψεις δεν ποινικοποιούνται;  ΄Εχουν απόρρητα στον Περισσό και τρέμουν μην ανακαλυφτούν; Εμείς νομίζουμε πως τίποτα σπουδαίο δεν έχει να κρύψει ούτε αυτό ούτε τα άλλα ελληνικά κόμματα και απλά βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν σαματά, να ακουστούν, να κάνουν  πάλι δημόσιες σχέσεις.

Όλους  μας,  ο «μεγάλος» ή ο «μικρότερος» αδελφός,  μας παρακολουθούν. Αμερικανοί, Ρώσοι Κινέζοι, ντόπιοι. Κάθε κυβέρνηση – βιομηχανία-εταιρία- οργάνωση  που έχει δορυφόρους, μηχανήματα υποκλοπής, κάμερες, εξοπλισμό, εργαλεία ,τέτοια μέσα και ελέγχει τις τηλ- επικοινωνίες, τον κυβερνοχώρο, τους άλλους διαδρόμους επικοινωνίας των ανθρώπων,  έχει τη δυνατότητα  να μπει στα τηλεφωνά μας, στα μέηλ μας, στα σκάηπ  και τα βάημπέρ μας. Και το χειρότερο μέσα από  το μάτι της κάμερας του  πισί μας ή το πονηρό «λογισμικό» της συσκευής της τηλεόρασής μας,  να μας βλέπουν καθαρά πότε γδυνόμαστε, πότε πάμε τουαλέτα, πότε τρώμε ή συνουσιαζόμαστε. Όλα στο φως. Κουβέντες, εικόνες, σκηνές. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» σήμερα.

Εμάς, μας έχουν ξετινάξει στην κυριολεξία. Τα έχουμε άπειρες φορές καταγγείλει εδώ. Τώρα πια βαρεθήκαμε να το κάνουμε. Παλιότερα, καταθέταμε και μηνύσεις. Τα γράφαμε και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος.  Και στον ΄Αρειο Πάγο.

  Φυσικά, ουδείς έκανε κάτι και από τότε πάψαμε τις καταγγελίες  και τις  μηνύσεις. Μπήκαν στο σπίτι πριν από πολύ καιρό  και μας έκλεψαν 3 ή 4 υπολογιστές (τίποτα άλλο!) με όλα τα αρχεία μας. Κάναμε μήνυση. Την έβαλαν στο αρχείο. Ούτε καν να μας καλέσει ένας εισαγγελέας, κάποιος ανακριτής, για μια συμπληρωματική κατάθεση. Από τότε τους  έχουμε «συνδέσει» κι εμείς κανονικά και σε καμιά περίπτωση δεν καταδεχόμαστε πια να πατήσουμε στα γραφεία τους  για παράπονα, καταγγελίες, μηνύσεις. Οι ίδιοι είναι τις περισσότερες φορές που κάνουν όλα αυτά τα χακεριστικολεχρίτικα , τα ρουφιάνικα.

Μπήκαν και συνεχίζουν να μπαίνουν στο σάιτ μας.  Μεταμόρφωναν κείμενα , άλλα  τα κατάστρεψαν, έκαναν  πράγματα  που μας εξέθεταν. Τεράστιες ζημιές. Κι ακόμα συνεχίζουν. ΄Ωρες ολόκληρες πρέπει να είμαστε  σταντ μπάι ,για να μην πάθουμε  καμιά μεγάλη σουβή  στο σάιτ.

 Τα μέηλ μας τα σαρώνουνε .Μια ζωή βρίσκαμε το στίγμα των δραστών. Να στέλνουμε μέηλ και μηνύματα σε τηλέφωνα  και τα  τσατ που ουδέποτε εμείς στείλαμε. Να διαγράφουν  άλλα.  Να λαβαίνουμε αναφορές και ενημερώσεις που ουδέποτε ζητήσαμε. Μια κόλαση στην οποία μπήκαμε από την πρώτη στιγμή, όταν ξεκίνησε η λειτουργία  του  σάιτ και συνεχίζεται ο ίδιος χαβάς  μέχρι σήμερα.

Ποσώς μας ενδιαφέρει.  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Δε μας βαρύνει  καμιά ποινική παραβατικότητα. Ουδεμιάς μορφής και κανενός είδους. Καθαροί σαν τα… γάργαρα νερά. Δεν υπάρχει βάρος  στη συνείδησή μας. Δεν  είμαστε μπλεγμένοι σε διαπλοκές, κρυφές ιστορίες, σκάνδαλα, διαφθορά.

Ακόμα και στη σεξουαλική μας  ζωή,  είμαστε «καθαροί». Όχι πως μας νοιάζει ή απολογούμαστε σε κανέναν, αλλά για να τους  βοηθήσουμε  να μην ψάχνουν τίποτα «πονηρό»  τζάμπα. Οι απόψεις μας για το σεξ και τον έρωτα είναι γνωστές στο σάιτ. Και φυσικά  όλοι γνωρίζουν την ιδεολογία μας , τις θέσεις μας, τη δράση μας. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν.

Γι αυτό , αναρωτιόμαστε .Γιατί   το ΚΚΕ κάνει  τέτοιο σαματά;  Γιατί φοβάται  να μη βγουν στη φόρα και ποια;  Αν το κάνει από  ευαισθησία για τα ατομικά  δικαιώματα και  τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας, αλλά και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών,  εν ολίγοις , για λόγους πολιτικής ευθιξίας, καλώς  το κάνει. Αν δε φωνάζει ,όμως, γι΄αυτά και έχει άλλους ενδοιασμούς και “κρυφά χαρτιά”, ας το παρακολουθούν και το ΚΚΕ και όποιον έχει “λερωμένη τη φωλιά” του.

 Να μάθουμε όλοι να είμαστε “ανοικτά γράαμματα”. Αλλά και  υπεύθυνοι, ειλικρινείς. «Καθαρός ουρανός  αστραπές δε φοβάται»,  λέει ο λαός μας. Και ξέρει πολύ καλά καθένας μας, αν  ο δικός του “ουρανός” είναι συννεφιασμένος, μαυρισμένος , βουρκωμένος ή γαλάζιος και διάφανος.

Γράφαμε για αυτά τα θέματα σε άλλα κείμενά μας:

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
03.11.13

1.” Guardian: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Σουηδία κατασκοπεύουν με τη βοήθεια της Βρετανίας
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα μαζικής παρακολούθησηςτων τηλεφωνικών επικοινωνιών και αυτών στο Ίντερνετ σε “στενή συνεργασία” με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα “Guardian”.Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αφορά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Guardian, η οποία στηρίζεται σε έγγραφα που εξασφάλισε από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην Ρωσία.
Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ευρώπη και η Ασία αντιδρούν έντονα προς τις ΗΠΑ για την μαζική συλλογή δεδομένων από την Ουάσινγκτον και μετά την αποκάλυψη από τον Σνόουντεν της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην βρετανική GCHQ και την αμερικανική αντίστοιχή της NSA”.(ΜΜΕ)
2.”  Εισαγγελική έρευνα για την «ομολογία» Πάγκαλου περί υποκλοπών
 Εντολή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη μήνυση που υπεβλήθη σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου για τις αποκαλύψεις που έκανε ότι η Ελλάδα παρακολουθούσε τηλέφωνα αμερικανών πρέσβεων. Τη μήνυση είχε υποβάλει στο ΑΤ Παπαγάου ο δικηγόρος Άγις Τάτσης. Ο κ. Τάτσης υποστηρίζει στη μήνυσή του ότι εφόσον αποτελούν αληθή γεγονότα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, συνιστούν «αποκάλυψη μυστικών πολιτείας» και όπως τονίζει εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της. Αλλά και στην περίπτωση που δεν είναι αληθείς, κατά τον κ. Τάτση, συνιστούν και πάλι έκθεση της πολιτείας σε κίνδυνο αντιποίνων και διατάραξη των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη. “(MME)

 

   Παρακολουθώ-παρακολουθείς-παρακολουθεί!
Λύσσαξαν τελευταία, κράτη και ιδιώτες,  με τις παρακολουθήσεις. Και τελικά απεδείχθη πως όλοι  κρυφοβλέπουν και κρυφακούν  όλους, υποκλέπτουν τα…προσωπικά τους δεδομένα, όπως το λένε κομψότερα.  Μια παγκόσμια “βιομηχανία”  έχει στηθεί και υπάρχει, για να …”βγάζει τα άπλυτα στη φόρα” του καθ ενός. Κυβερνήσεις, ακόμα και δημοκρατικές, αλλά και πέραν πάσης υποψίας  νοικοκυραίοι της διπλανής πόρτας ,έχουν μετ΄εμμονής επιδοθεί σε ένα   τρελό χόμπυ που  χαίρει παγκόσμιας άνθησης,  αναγνώρισης και  εκτίμησης.  Ο κόσμος πια δεν είναι παρά ένα τεράστιο  ΑΥΤΙ και  ΜΑΤΙ, που ακούει και βλέπει, ακόμα και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες.  Οι Αμερικανοί,για παράδειγμα,  έχουν πάρει με τους αόρατους  δορυφόρους στο… κατόπι τη Μέρκελ και ξέρουν  ακόμα  πότε και πού πήγε   και ψώνισε  σακάκι… κλαρωτό και ο  βιτσιόζος γείτονας με τις μικροσκοπικές του κάμερες, ξέρει καταλεπτώς πότε και πόσες φορές  η Μαρία του “ρετιρέ”  μπαίνει και  και βγαίνει  στην τουαλέτα της.
Φίλοι και γνωστοί, εχθροί και αχώνευτοι παρακολουθούν ανελλιπώς ο ένας τον άλλο.  Σε επίπεδο κρατών-κυβερνήσεων (το λένε κατασκοπία)   σύμμαχοι τη “στήνουν” και καταγράφουν  συμμάχους και φίλους , εχθροί και αντίπαλοι,     τους μισητούς τους.   Στην κοινωνία;   Εκεί να δεις τί γίνεται . “Το έλα να δεις”.. Απατημένοι και μη σύζυγοι και εραστές,  ανταγωνιστές βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματίες, ψυχάκηδες  και ανώμαλοι, τοποθετούν παντού μυστικές κάμερες, μικροσκοπικά μικρόφωνα, επινοούν σωρό  πονηρές πατέντες, για   να βλέπει το άθλιο-αχόρταγο  “μάτι” τους και να ακούει το ανήθικο-περίεργο   “αυτί” τους τα πάντα. Τίποτα να μην πέσει κάτω. Ηδονίζονται, την καταβρίσκουν, ‘φτιάχνονται”, αν έχουν στο “πιάτο” την προσωπική ζωή του άλλου .
Προσωπικά μια απορία έχω. ΄Οχι για τους παρακολουθούντες, αλλά για τους παρακολουθούμενους: Τί έχουν να φοβηθούν ή τί κρύβουν οι τελευταίοι και δε θέλουν να τους βλέπει   ή να τους ακούει κανείς;    Σοβαρό, λογικό, φυσικό επιχείρημα πάντως, κατά τη δική μας άποψη, δε διαθέτουν. Απλώς, καμώνονται τα θύματα.  Κρύβονται πίσω από την ασαφή, γενικόλογη, νεφελώδη έννοια της “προσωπικής ζωής”,της ιδιωτικότητας. Σου πετάνε και μια νομική ορολογία-κοτσάνα  που φοριέται κατά κόρον σήμερα, τα… “προσωπικά δεδομένα μου”, και καθάρισαν (“από δω πάνε οι άλλοι”.)
Ο λόγος ; Τους ρωτάς. Γιατί φοβάστε  να σας παρακολουθούν;  Ψελλίζουν, για να μην παραδεχτούν απλά και σταράτα πως όλοι αυτοί οι φόβοι τους,οι ανασφάλειες  και οι εμμονές, αλλά  και οι διαμαρτυρίες περί  παραβιάσεων του ατομικού δικαιώματος στην ιδιωτικότητα και την προσωπική ζωή δεν είναι παρά…”προφάσεις εν αμαρτίαις”. Εμείς λέμε πως αυτά που διαπράττουν μακριά από κάμερες και μικρόφωνα ή από τα μάτια και τα  αυτιά  των…ενδιαφερομένων, αυτά δεν είναι καθαρά.  Το λέει πάλι επιγραμματικά ο θυμόσοφος λαός.  Φοβούνται  μη μαθευτούν οι  “πομπές”  τους γι΄αυτό “φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης”.
Γράφαμε παλιότερα με αφορμή ένα άλλο ξέσπασμα για τις κατασκοπίες και  παρακολουθήσεις ,”καλή ώρα”, όπως σήμερα:

 

ΑΡΧΕΙΟ ΗΟΜΟ-ΝΑTURALIS.GR
26.08. 2010
“…2. “Πολλοί άνθρωποι των κομματικών εξουσιών ,ιδιαίτερα στη Γερμανίa ξεσπάθωσαν εναντίον της Google,γιατί το μεγάλο αφεντικό της δήλωσε πως “κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτή.” Tρομαχτικό,απίστευτο,εγκληματικό,καταστρατηγείται η ιδιωτικότητα…” και τι δεν είπαν οι …κέρβεροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” (ΜΜΕ).
                                              —
Για σταθείτε,βρε καλόπαιδα. Εμένα γιατί δε με ενοχλεί να ξέρει ο πάσα-ένας τί κάνω,πού πάω, τί λέω; Μήπως, γιατί δεν έχω να κρύψω ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα ούτε από αρχές, ούτε από άγνωστο, γνωστό και φίλο;Γι΄αυτό δε φοβάμαι μη με καταγράψει η κάμερα ή μην υποκλέψουν τα μηνύματά μου.΄Ο τι λέω και κάνω, γίνονται στο φως και αναλαμβάνω την ευθύνη τους.΄Αρα, κανένας “φακός” και καμιά συσκευή υποκλοπής δε με ενδιαφέρει αν καταγράφει τα…προσωπικά μου,γιατί δεν έχω”προσωπικά”.
Εσάς γιατί σας κόπτει και δεν επιθυμείτε να σας πιάνει η κάμερα ;Μήπως γιατί έχετε “χεσμένη τη φωλιά” σας; Τι έχετε να κρύψετε και από ποιούς; Μόνο οι ένοχοι φοβούνται. Κοροϊδεύετε  κάποιους και τρέμετε μην έρθουν στο φως οι πράξεις και τα λόγια σας; Για παράδειγμα,μήπως παίρνετε λεφτά από πηγές που δε θα έπρεπε; Μήπως κρύβεστε σε…ροζ δωμάτια που ντρέπεστε για όσα κάνετε εκεί μέσα; Ποια είναι τα ανομολόγητα που δε θα θέλατε να ξέρουν οι άλλοι; Γιατί πρέπει να σας ξέρουν με ένα διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο που έχετε στην πραγματικότητα;
Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:Τις κάμερες τις φοβούνται όσοι έχουν λόγους να παρουσιάζονται διαφορετικοί από ό,τι είναι. ΄Οποιος είνα “καθαρός”…”καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται”. Βάλτε, επομένως, κάμερες παντού. Ιδιαίτερα στους φονικούς  αυτοκινητόδρομους, στις εφορίες,στις λογής  πονηρές συναλλαγές, στα λογιστικά γραφεία που συμπληρώνονται οι φορολογικές δηλώσεις των έχηδων, στα καζίνα και στις χαρτοπαιχτικές λέσχες,στα νοσοκομεία και σε όλα τα “κοινωφελή” ιδρύματα.Παντού βάλτε δορυφόρους και κάμερες. Να τους βλέπουμε και μεις τους εγκληματίες,να μην μπορούν να κρυφτούν,να  ξεμπροστιαστούν,να μάθουμε όλοι πόσα και ποια κουμάσια κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Οι δορυφόροι είναι ευλογία,οι κάμερς είναι ΛΥΣΗ. Είναι το μέλλον των δίκαιων και έντιμων κοινωνιών. Αφήστε τις τάχα μου ευαισθησίες σας για την…ιδιωτικότητα.Τις “πομπές” σας θέλετε να κρύψετε και  το δικαίωμά σας να παρανομείτε ατιμώρητα. Δεκάρα δε δίνετε για τα πραγματικά  ατομικά δικαιώματα,όπως πχ για  το ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να έχουν ένα κομμάτι ψωμί τα εκατομμύρια των παιδιών που πεθαίνουν κάθε στιγμή από την πείνα.
Η ιδιωτικότητα σας μάρανε, Φαρισαίοι!
2. ΜΠΡΑΒΟ , Τζούλιαν Ασάνζ!

Και μια και μιλάμε για τον Snowden, συνωμοσιακά, υποκλοπές ,παρακολουθήσεις και τέτοια συγγενή και όμορα, να μην ξεχνάμε  και την άλλη αξιέπαινη και ηρωική μορφή. Τον  Τζιούλαα Ασάνζ. Παλικάρι ο τύπος.΄Αντεξε τέτοια πίεση. Και αντέχει ακόμα το λιοντάρι!

Δημοσιεύσαμε  στις  15/12/1010 ένα αποκαλυπτικό κείμενο  του WikiLeaks για το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν και τη σημερινη κατάσταση στη χώρα του. Αξίζει να το ξαναδούμε:

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Julian Assange
Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks

_______________________________________________________________

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ιστότοπος Wikileaks, στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν βασιλεύει μια πρωτοφανής  διαφθορά, που δε συναντά κανείς ακόμα και σε υποανάπτυκτες χώρες. Ο αυταρχισμός επίσης της κυβέρνησης και του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της χώρας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Το λαθρεµπόριο όπλων, το ξέπλυµα χρηµάτων, η απόκτηση  προσωπικών περιουσιών«ηµετέρων» ,ανυπολόγιστης αξίας, η προστασία των µαφιόζων από τις κρατικές υπηρεσίες, οι εκβιασµοί, οι κρυφοί λογαριασµοί στην Κύπρο, συνθέτουν το τοπίο της σήψης και της διαφθοράς στην πάλαι ποτέ σοβιετική Ρωσία. Μόνο οι µίζες ανέρχονται στο ποσό των 300 δισεκατοµµυρίων δολαρίων τον χρόνο, λένε όσοι γνωρίζουν  από πρώτο χέρι την κατάσταση στη χώρα .Μια Ρωσία όπου δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς  την κυβέρνηση από το οργανωµένο έγκληµα.
Ο ίδιος ο Πούτιν, λένε οι πηγές των αμερικανικών εγγράφων που διέρρευσαν, απέκτησε περιουσία δισεκατοµµυρίων «από κρυφές συναλλαγές» µε ρωσικές εταιρείες ενέργειας. Ο Στανισλάβ Μπελκόφσκι, ρώσος πολιτικός αναλυτής, είχε υπολογίσει το 2007 ότι ο Πούτιν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, µε καταθέσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λίχτενσταϊν!
 Οι παχυλότατες  µίζες έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις, που ακόμα και οι (αποδέκτες εγκληματικού χρήματος) ελβετικές τράπεζες, προειδοποίησαν το Κρεµλίνο πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πια από τον έλεγχο με κίνδυνο οι μυστικοί λογαριασμοί των Ρώσων αξιωματούχων να έρθουν στο φως γι΄αυτό και  δε θα δεχθούν άλλες τέτοιες καταθέσεις .
 Τα αμερικανικά απόρρητα έγγραφα, περιγράφουν το οργανωµένο έγκληµα στη Μόσχα ως «ένα οικοδόµηµα µε τρία επίπεδα», µε τον πρώην δήμαρχο Λουζκόφ στην κορυφή, την Αστυνοµία και τις µυστικές υπηρεσίες στη μέση και στη βάση«εγκληµατίες και διεφθαρµένους δηµόσιους υπαλλήλους». Ο γνωστός Ισπανός εισαγγελέας Χοσέ «Πέπε» Γκρίντα Γκονζάλες, που διεξήγαγε έρευνα για τη δράση της ρωσικής Μαφίας στην Ισπανία, υποστηρίζει ότι στη Ρωσία «δεν µπορείς να διακρίνεις διαφορές στη δράση της κυβέρνησης και των οµάδων του οργανωµένου εγκλήµατος».
«Πού ήσουν χώρα πού  δειχνες πως θα γινόσουν άλλη»! (για να παραφράσουμε τον ποιητή).

 

2. Γιατί συνετρίβη το αεροπλάνο στην Κολομβία -Τα καύσιμα και το ηλεκτρονικό παιχνίδι
Γιατί συνετρίβη το αεροπλάνο στην Κολομβία -Τα καύσιμα και το ηλεκτρονικό παιχνίδι

Η αποκάλυψη είναι συγκλονιστική: ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη τη Δευτέρα στην Κολομβία είχε ειδοποιηθεί πριν την απογείωση από το αεροδρόμιο Σάντα Κρουζ της Βολιβίας ότι τα καύσιμα δεν θα φτάσουν για την πτήση, σύμφωνα με νέα έκθεση.


Αξιωματούχος του αεροδρομίου που έλεγξε το σχέδιο πτήσης προειδοποίησε τον πιλότο Μιγκέλ Κιρόγκα ότι θα μείνει από καύσιμα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Deber της Βολιβίας.
71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία, ανάμεσά τους και τα μέλη της αποστολής της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε, ενώ έξι επέζησαν.

Οι σοροί των θυμάτων αναμένεται να  μεταφερθούν στη Βραζιλία.
Οι αρχές της Κολομβίας λένε ότι πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι το βρετανικής κατασκευής   BAE 146 Avro RJ85 έμεινε από καύσιμα καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν. Σε  ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κολομβίας ο πιλότος ακούγεται να προειδοποιεί τον πύργο ελέγχου για «πλήρη διακοπή της λειτουργίας των οργάνων» και «έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα».


Ο Αλφρέδο Μποκανέγρα, γενικός διευθυντής της κολομβιανής πολιτικής αεροπορίας, μιλώντας  στον ραδιοφωνικό σταθμό Caracol Radio ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Όπως προέκυψε από την έρευνα και έδειξαν τα στοιχεία που συλλέξαμε, το αεροσκάφος δεν είχε καύσιμα τη στιγμή της πρόσκρουσης στο έδαφος».

Στο ρεπορτάζ της Deber η αξιωματούχος του αεροδρομίου Σάντα Κρουζ είπε ότι προειδοποίησε τον υπάλληλο της  LaMia Airlines ότι η ποσότητα καυσίμων που είχε ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος μόλις που αρκούσαν για το χρόνο πτήσης.  Αλλά ο υπάλληλος, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη συντριβή, της είχε πει ότι ο πιλότος ήταν σίγουρος ότι είχε αρκετά καύσιμα.

O πιλότος Μιγκέλ Κιρόγκα

Οι βολιβιανές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το δημοσίευμα.

Αλυσίδα τραγικών συμπτώσεων

Την ίδια ώρα η Daily Mail παρουσιάζει ένα νέο σενάριο για τις αλυσιδωτές ενέργειες που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία: όπως προκύπτει κι από πληροφορίες της βραζιλιάνικης εφημερίδας Ο Globo το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη επειδή καθυστέρησε  την αναχώρησή του από τη Βολιβία. Κι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι ένας από τους ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένεσε ζήτησε να ανοίξουν τη βαλίτσα του προκειμένου να βρει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Έτσι όταν το αεροπλάνο βρέθηκε στον αέρα δεν πρόλαβε να ανεφοδιαστεί σε μια ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της πόλης Κομπίχα -στα σύνορα Βολιβίας-Βραζιλίας- καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν λειτουργεί τη νύχτα. Το αεροσκάφος θα μπορούσε, βέβαια, να ανεφοδιαστεί στην Μπογκοτά, αλλά ο πιλότος αποφάσισε να πετάξει κατευθείνα για το Μεντεγίν…

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον πιλότο του αεροσκάφους να αποφασίσει ότι τα καύσιμα θα έφταναν μέχρι το αεροδρόμιο του Μεντεγίν.  Δεν υπολόγιζε όμως ότι πάνω θα υποχρεωθεί εκεί να κάνει κύκλους επί επτά ολόκληρα λεπτά καθώς προηγήθηκαν για προσγείωση άλλα αεροσκάφη.

Το λένε οι ειδικοί.  Το έχουμε γράψει επανειλημμένα εδώ. Τα αεροπλάνα δεν πέφτουν εύκολα. Πιο πιθανό είναι να σκοτωθεί κανείς από… κλωτσιά γαϊδάρου (που μείνανε   και ελάχιστα πια γαϊδουράκια), παρά να χάσει τη ζωή του από πτώση αεροπλάνου.

Πρέπει να υπάρξει μια απίστευτη αλυσίδα συμπτώσεων και γεγονότων, για να συμβεί αεροπορικό ατύχημα. Και τα περισσότερα, συμβαίνουν κατά την απογείωση και τη προσγείωση. Σπάνια στον αέρα,  αν δεν χτυπήθηκε το αεροσκάφος από  κεραυνό, βόμβα ή πυροβόλο όπλο. Το ανθρώπινο λάθος επίσης είναι  κορυφαία αιτία του κακού.

΄Οπως και να έχει, όμως,  το πράγμα, για άλλη μια φορά, με αφορμή το τραγικό  αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία, μπαίνει το ζήτημα της καθυστέρησης των τεχνικών με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές κυρίως,  να επινοήσουν  τρόπους, όχι μόνο να αποφεύγονται οι πτώσεις των αεροσκαφών, αλλά, κι αν συμβεί το απευκταίο, τουλάχιστον να διασώζονται οι επιβάτες. Είναι αδιανόητο να πέφτει ένα αεροπλάνο και να τους παίρνει όλους μαζί του, να  πηγαίνουν άπαντες …σούμπιτοι.

Γιατί, δηλαδή, να μην αποκολλάται η καμπίνα του αεροσκάφους την ώρα της πτώσης και να απομακρύνεται έγκαιρα με τους επιβάτες; ΄Η,  γιατί να μην είναι εξοπλισμένοι οι επιβάτες με κάποιο είδος  αερόστατου, όπως με  το σωσίβιο;  Χίλιοι τρόποι θα υπάρχουν. ΄Η, μήπως, είναι μεγάλο το κόστος για τα υψηλά κέρδη των εταιριών;  

Από την άλλη, μήπως,  είναι εντελώς… στούρνοι οι τεχνολόγοι; Εμείς τείνουμε  αυτό να  πιστεύουμε. Γιατί,  δεν μπορείς, για παράδειγμα, να χρειάζεσαι δεκαετίες ολόκληρες, για να  σκεφτείς να αντικαταστήσεις το κομπιούτερ-δωμάτιο με  το επιτραπέζιο και το λάπτοπ, χρησιμοποιώντας τρανζίστορ αντί… λυχνία!  Τόσο μυαλό χρειαζόταν πια;

Το έχουμε ξαναγράφει. Μάλλον δε δουλεύει και πολύ… γρήγορα το μυαλό των τεχνικών. Εκατομμύρια χρόνια μετράει η  ζωή επί της γης και δείτε τις διαδρομές των ανακαλύψεων-εφευρέσεων και των άλλων επιστημονικών-τεχνολογικών επιτευγμάτων σε όλο αυτό το μέγα διάστημα.  Αυτοκίνητα, αεροπλάνα, άλλα μέσα μεταφοράς, αλλά και τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας  κι ακόμα το τηλέφωνο, η τηλεόραση, το ιντερνέτ, μόλις πρόσφατα (σε σχέση με το τεράστιο διάστημα που υπάρχει ζωή στον πλανήτη), πέρασαν στην καθημερινότητα τους ανθρώπου.

Κι ακόμα, είμαστε σε κάποιες συσκευές κομπιούτερ που σου κοψομεσιάζουν να τις κουβαλάς, την έλλειψη μόνιμης και σταθερής ενέργειας να κινήσεις και να φορτίσεις τα μηχανήματα σου, τα καλώδια-σαρανταποδαρούσες και άλλα τέτοια αστεία και εκνευριστικά! Τα περισσότερα πρωτόγονα και ατελή! ΄Ασε, που δεν κατάφεραν ακόμα να αναπτύξουν αστραπιαίες ταχύτητες, απείρως μεγαλύτερες από εκείνες του επιταχυντή, ή να εξασφαλίσουν πηγές ενέργειας,  για να ταξιδέψουμε σε άλλους πλανήτες.

Κάτι, επαναλαμβάνουμε, δεν πάει καλά με τον τεχνολογικό πολιτισμό και τους φορείς του. «Τα ζώα μου αργά», εκνευριστικά στάσιμα τα επιτεύγματά του. Σε αντίθεση με τις θεωρητικές επιστήμες που «τα σπάζουν» , εδώ και αιώνες.

Γράφαμε για το συγκεκριμένο θέμα:

ΡΟΜΠΟΤΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΄Η…ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ;

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Ο ΑΤΛΑΣ

Το ανθρωποειδές ρομπότ της Google που τρέχει σαν άνθρωπος

Το ανθρωποειδές ρομπότ της Google που τρέχει σαν άνθρωπος [βίντεο]

Το νέο απόκτημα της Google είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ που δημιούργησε για λογαριασμό της η Boston Dynamics.

Ο Άτλας, όπως είναι το όνομά του, έχει ύψος 1.88 και ζυγίζει 150 κιλά, ενώ το τελευταίο του κατόρθωμα είναι το γεγονός ότι κατάφερε να τρέξει χωρίς να πέσει ούτε μία φορά σε ένα μονοπάτι στη μέση ενός δάσους.

Ο ιδρυτής της Boston Dynamics, Marc Raibert, παρουσίασε το βίντεο με τις ικανότητες του ανθρωποειδούς, σε συμπόσιο στο Κέιμπριτζ, στις 3 Αυγούστου. «Εργαζόμαστε πάνω σε ανθρωποειδή ρομπότ που προέρχονται από αυτά τα μοντέλα. Μελετάνε τον τρόπο που κινούνται οι άνθρωποι και τα ζώα σε μία προσπάθεια να τα αντιγράψουν ακόμα να τα βελτιώσουν. Εστιάζουμε στην ισορροπία και την δυναμική, δουλεύοντας πάνω στον τρόπο που τα ζώα και οι άνθρωποι κινούνται γρήγορα και αποφεύγουν τις πτώσεις», ανέφερε ο Marc Raibert.

Σε βίντεο που παρουσιάστηκε το ανθρωποειδές φαινόταν να τρέχει μέσα στο δάσος, χωρίς να πέφτει, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο σκοπός επετεύχθη.

Όπως αποκάλυψε η Google χρησιμοποίησε βαράκια, ακόμα και γάντια του μποξ, προκειμένου να δοκιμάσει τις ικανότητες του ρομπότ και την δυνατότητά του να ισορροπήσει και σε ανώμαλο έδαφος, όπως είναι το τρέξιμο μέσα στο δάσος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της,  ο Άτλας είναι δυνατός, μπορεί να περπατά με τα πόδια του, να σκαρφαλώνει με πόδια και χέρια και να κατορθώνει να κινείται μέσα σε χώρους με συνωστισμό. Τελικός στόχος είναι το ανθρωποειδές ρομπότ να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο από τον άνθρωπο.

Με όλα αυτά,  αφουγκράζεται κανείς ΣΗΜΕΡΑ, το ΜΕΛΛΟΝ! Το εγγύς μέλλον. ΄Οταν η ρομποτική θα έχει κάνει το θαύμα της! Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση του ανθρώπου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει να θεραπεύσει τις αδυναμίες και τα ελαττώματα του ανθρώπου στις συμπεριφορές του. ΄Ο,τι δεν μπορεί σήμερα ο άνθρωπος να κάνει σωστά ή να το φέρει σε πέρας, θα κληθεί να το κάνει ο «υπεράνθρωπος». Ο… ρομποτάνθρωπος. Αυτός   θα διεκδικήσει και θα αναλάβει στην ώρα τους τη διακυβέρνηση του κόσμου, τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης, την παροχή  «μόρφωσης» και εκπαίδευσης, την επιμέλεια της  υγείας, τη λοιπή  δίκαιη κατανομή των αγαθών μεταξύ των μελών των κοινωνιών, την προστασία  της φύσης, τον έλεγχο των γεννήσεων, την κατάκτηση του διαστήματος. Είναι η ελπίδα (η μοναδική) του ανθρώπου.

Στους αιώνες που πέρασαν, έμεινε πολύ πίσω η πρόοδος . Λειτουργεί αργά, εξωφρενικά αργά  ο εγκέφαλος του ανθρώπου. ΄Εχει εγγενείς  αδυναμίες και δυσκολίες,  πέρα από τις  «ηθικές» και τις άλλες  αγκυλώσεις, που εκπορεύονται από αφύσικες πηγές.

Οι ανακαλύψεις, οι εφευρέσεις ,η κατάκτηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η  εξέλιξη, ο πολιτισμός γενικώς,  δε συμπορεύονται με την έκταση του χρόνου που αφήσαμε πίσω μας. Διανύσαμε αιώνες (κανείς δε γνωρίζει πόσους) και η ανθρωπότητα από άποψη πολιτισμού φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, όπως χρόνια πριν. Οι διαφορές είναι ελάχιστες και καθόλου κοσμογονικές. Γιατί, αν  θεωρούμε πως είναι φοβερή κατάκτηση, επειδή στο τέλος του 20ου  και στις αρχές του 21ου αιώνα κατάφερε ο άνθρωπος να χρησιμοποιήσει το αγαθό του ιντερνέτ ,ας πούμε  (είναι από τα σημαντικότερα αγαθά), δε λέει και τίποτα αυτό, αν κοιτάξει κανείς πίσω σε χρονικό βάθος. Πόσα εκατομμύρια χρόνια έμεινε χωρίς  να έχει πρόσβαση στον κυβερνοχώρο ο κόσμος; Αναρωτηθήκαμε ποτέ γι΄αυτό;  Γιατί τώρα, τόσο αργά; Πώς έμεινε ( άγνωστο πόσο)  χωρίς αεροπλάνο,  δορυφόρο,  τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, ιντερνέτ ο άνθρωπος;

Μόνο τη μέθοδο της οικοδόμησης κτιρίων να δει κανείς. Ρίξτε μια ματιά στις οικοδομικές κατασκευές των Μυκηναίων. Είναι η ίδια και απαράλλαχτη η τεχνική, αλλά ίδια  και τα περισσότερα υλικά (εξαιρουμένου του όγκου τους)   με εκείνα των…Ενετών. Κι αυτών, καταπληκτικά όμοια, μέχρι τον προηγούμενο αιώνα, όπως τα συναντάμε στα σπίτια των χωριών των παππούδων μας. Ελάχιστα άλλαξαν στον τρόπο που οι άνθρωποι χτίζουν τα σπίτια τους στο διάβα των αιώνων. Ακόμα και σήμερα. Κι αν κανείς μας θυμίσει τους ουρανοξύστες, τις πολυκατοικίες, τις γέφυρες, τα κομψά και λειτουργικά κτίρια, δεν είναι δα σε σχέση με τους αιώνες που πέρασαν η εξέλιξη και τόσο  φοβερή και τρομερή.

Κάπου έχουμε μείνει… ανεξεταστέοι και όχι μόνο στα οικοδομήματα μας. Πρωτίστως στον τεχνολογικό πολιτισμό.  (Φυσικά, πίσω έχουν μείνει και οι γενικότερες  ανθρωποκεντρικές κατακτήσεις, αλλά, ας μη μείνουμε σ΄αυτό τώρα).Οι θετικές, γενικώς, επιστήμες πορεύονται αργά, σε αντίθεση (ευτυχώς) με τις θεωρητικές. ΄Ισως, βασική αιτία  της υστέρησης της τεχνολογίας, να είναι   η έλλειψη  ικανής θεωρητικής κατάρτισης των τεχνολόγων . Τους λείπει η δημιουργική φαντασία, η απεραντοσύνη του νου του «φιλόσοφου». Να θυμηθούμε πως, όπου και όταν  υπήρχε  θεωρητική  υποδομή στους  θεράποντες  των θετικών επιστημών (πχ. οι  Προσωκρατικοί φιλόσοφοι) και οι θετικές και οι θεωρητικές επιστήμες εκτινάχτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

΄Αργησε ο άνθρωπος να κατακτήσει πολιτισμό και να παράγει έργο ουσιαστικό. Κι αυτό οφείλεται όχι μόνο στις διανοητικές και τις σωματικές του αδυναμίες, αλλά πρωτίστως στις πνευματικές, τις ηθικές. ΄Αφησε να κουμαντάρουν το μυαλό του θρησκευτικές θεωρίες και άλλες ιδεοληπτικές αγκυλώσει σε βάρος της επιστημονικής του εξέλιξης.

Άκόμα και σήμερα μιλάμε για το αν είναι εν τέλει…ηθικό (ποιος το ορίζει;) να παράγουμε κλώνους, να παρεμβαίνουμε  στο DNA ,να επιτρέπουν στη βιολογία, τη (βιο) τεχνολογία  τη γενετική, τη ρομποτική να κάνουν ελεύθερα και χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς τα πειράματά τους.

Και για όσους θα σπεύσουν να μιλήσουν με τα γνωστά  φοβιστικά «επιχειρήματα» για την ανηθικότητα του ανθρώπου που καραδοκεί   και τη…διαβολική του επιθυμία να κάνει το κακό μέσα από τέτοια επιστημονικά εγχειρήματα ή πως τέτοια θα είναι η μορφή και τα κόλπα του…Αντίχριστου, θα πούμε μόνο πως σκέφτονται ανόητα και προκατειλημμένα. Εξυπακούεται ότι βασική προϋπόθεση της σωστής επιστημονικής  έρευνας, είναι η εξυπηρέτηση του ανθρώπου, ο ανθρωποκεντρικός και όχι ο ανθρωποκτόνος  στόχος της.

Και αυτό, ακριβώς, εκτός των άλλων, θα επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη, το ρομπότ. Θα προγραμματιστεί να λειτουργήσει με τον τρόπο που δε λειτουργεί η ανθρώπινη συμπεριφορά . Χωρίς, δηλαδή, σκληρότητα, απανθρωπιά,  αποξένωση, δημαγωγία, λαϊκισμό, διαπλοκή, διαφθορά,  μεροληψία, άδικο τρόπο κατανομής των αγαθών, ατομικισμό-συμφεροντολογισμό, νεποτισμό, αναξιοκρατία.

Από την άλλη, η αδυναμία του ανθρώπου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του μυαλού του για την επίτευξη υψηλότερων τεχνολογικών επιτευγμάτων, θα θεραπευτεί με την απεριόριστη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. ΄Οσα ο άνθρωπος κατάκτησε σε επίπεδο  τεχνολογίας, βαδίζοντας   μέσα από δύσβατο δρόμο χρόνου, αλλά  και άλλων δυσκολιών, τώρα πια θα καταφέρει να τα «εκατονταπλασιάσει» εν ριπή οφθαλμού. Ιδιαίτερα στο δύσκολο (κυρίως λόγω αποστάσεων, ανθεκτικών υλικών και ενέργειας) έργο της προσέγγισης εξωγήινων πολιτισμών, είναι πολύ πιθανό πως η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτελέσει θαύματα.

Αν , επομένως, επιτρέψουμε στο ρομπότ να λειτουργήσει με τους νόμους  της Φύσης (κυρίαρχος  είναι ο Νους),που παράγουν φυσική ηθική,  τότε ουδείς φόβος υπάρχει να πάει κάτι στραβά. Να…νικήσουν τα κατασκευάσματα το δημιουργό τους! Μόνο αν τα προγραμματίσουν «κακοί»,  διεστραμμένοι, αφύσικοι εγκέφαλοι, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Μένει, επομένως (ζητούμενο) η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων για το σωστό προγραμματισμό της τεχνητής νοημοσύνης.  ΄Εντιμοι, δίκαιοι,  ηθικοί,  φυσικοί άνθρωποι να αναλάβουν αυτό το  υπεύθυνο έργο. Και θα είναι η μεγίστη προσβολή για το ανθρώπινο είδος να ισχυριζόμαστε  πως δεν υπάρχουν ανάμεσά μας τέτοιοι.

Αν βρούμε και αναθέσουμε στους «αγαθούς» αυτό το έργο,  όλα θα πάνε καλά, κάλλιστα για το μέλλον του Ανθρώπου. «Ο παράδεισος  δεν μπορεί να  περιμένει», άλλο.  Είναι κοντά μας!