ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ”  ΑΠΟ ΤΟΝ…ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
1. Ήταν ένα μικρό καράβι: H υπόθεση του Noor 1 και η χειραγώγηση των MME

Διαβάζουμε σε παλιότερο ρεπορτάζ  :

 

“Οι σκοτεινές διαδρομές αυτού του μικρού… βαποριού απ’ την Περσία και η περίεργη στάση των περισσότερων ΜΜΕ απέναντι στην υπόθεση.

 

Ήταν ένα μικρό καράβι: H υπόθεση του Noor 1 και η χειραγώγηση των MME
Ιούνιος του 2014, Υστερα από συντονισμένες επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος με τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών δίωξης ναρκωτικών, σε διάφορα σημεία της Αττικής πιάνονται 2,1 τόνοι ηρωίνης υψηλής καθαρότητας – η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Την ώρα που κατρακυλούσαν διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου, κάποιοι φαίνεται ότι προτίμησαν την ηρωίνη. Ακολουθεί μπαράζ συλλήψεων Ελλήνων επιχειρηματιών από τον ναυτιλιακό χώρο και αρκετών αλλοδαπών κατηγορουμένων.
Ενάμιση χρόνο μετά, για μια υπόθεση που έκανε τον δημοσιογραφικό γύρο του κόσμου, δικάζονται στο Εφετείο Αθηνών 33 κατηγορούμενοι. Οταν οι δρόμοι, οι πλατείες και οι φυλακές είναι γεμάτες με παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την ηρωίνη, είναι τουλάχιστον εξωφρενική η αδιαφορία της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ για τη δίκη αυτή. Μια δίκη που δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους και τους συγγενείς τους.
Η υπόθεση «Noor One» αφορά την εδραιωμένη διαφθορά δεκαετιών στη χώρα, κάποιους εφοπλιστές που πλούτισαν επί δεκαετίες «σκληρής» δουλειάς, τη φοροδιαφυγή, τα ορατά και αόρατα νήματα που συνδέουν τον υπόκοσμο εντός και εκτός Ελλάδος με μέρος της επιχειρηματικής ελίτ, αλλά ακόμα και εκπροσώπους των θεσμών.
Αφορά ταυτόχρονα όμως την (επιλεκτική ανάλογα με το στρατόπεδο) ενημέρωση της κοινής γνώμης, τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και την αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων μπροστά στην ομερτά των αντικρουόμενων συμφερόντων.
Κανένας δεν ξυπνάει ένα ωραίο πρωί με την ιδέα να πλουτίσει μεταφέροντας από τον Περσικό κόλπο ένα πλοίο γεμάτο ηρωίνη. Χρειάζεται τριβή στην πιάτσα, εμπειρίες από παρόμοιες μεταφορές πάσης φύσεως «προϊόντων» (τσιγάρων, πετρελαίων, όπλων, ναρκωτικών ακόμα και ανθρώπων), γνώσεις στη διακίνηση βρόμικου χρήματος, κατάλληλους συνδέσμους, ανθρώπους εμπιστοσύνης, εταιρειών ευκαιρίας, νηολόγων, πρακτόρων και δικηγόρων που να γνωρίζουν τους κατάλληλους ελιγμούς και τους νόμους της κάθε «επίμαχης» χώρας.
Μόνο που σε μια «κακιά στιγμή» το έγκλημα ήρθε στο φως. Πολλές δικογραφίες συνενώθηκαν στην ανακριτική διαδικασία, ενώ, λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει η δίκη, μέλη της ομάδας των λιμενικών που εξάρθρωσαν το κύκλωμα, παρά τρίχα να υποστούν «τυχαίες» μεταθέσεις.
Την ίδια περίοδο, η πρόεδρος του Εφετείου Κακουργημάτων που προΐσταται φιλανθρωπικού ιδρύματος του Πειραιά εμφάνισε… μυϊκούς πόνους και παραιτήθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης, δύο κρίσιμοι μάρτυρες κατηγορούμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας. Με την απόκρυψη αυτής της δίκης από τα μέσα ενημέρωσης και ενώ ο φόβος ανιχνεύεται στα πρόσωπα όσων έχουν ενεργό και κρίσιμο ρόλο σε αυτήν, τι θα γίνει άραγε με το επόμενο παρόμοιο φορτίο;” (www.sport-fm.gr › Επικαιρότητα,16 Ιαν 2016)

 

Πρόσφατα ένας νοσηρός, ανεγκέφαλος τύπος κακοποιούσε σεξουαλικά μια κοπέλα, που την είχε προσλάβει για …οικιακή βοηθό! Στο μεταξύ,  την προηγούμενη εβδομάδα, ξέσπασε το σκάνδαλο της εμπλοκής του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην παραπάνω παλιά υπόθεση του ναρκοκάραβου  «Noor One».

Ο βασικός κατηγορούμενος  Γιαννουσάκης,  καταδικασμένος σε ισόβια για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προχωράει τώρα  σε φοβερές καταγγελίες και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται εκείνο  που όλοι γνώριζαν, βέβαια,  εξ αρχής, αλλά η ελληνική βιομηχανία παραπληροφόρησης το είχε ως … τούμπανο “εφτασφράγιστο μυστικό” (όχι όμως και ο διεθνής Τύπος) πως ο  εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης,  πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά και επιχειρηματίας με  μετοχές και «βαριά χαρτιά» στη χρυσοφόρα  μπίζνα της ελληνικής εμπορικής δημοσιογραφίας, είναι εκείνος που ουσιαστικά είχε οργανώσει και διηύθυνε (εκ του ασφαλούς) τη μεγάλη  επιχείρηση της μεταφοράς   των ναρκωτικών με κέρδη που μετριούνται μόνο  σε… δισ.

Κάτσαμε και μετρήσαμε πόσες αναφορές και κόντρα αναλύσεις και ρεπορτάζ για  πάνω από ένα  μήνα και  καθημερινά,  έγιναν από τον ελληνικό «τύπο» στην υπόθεση αυτή του ανώμαλου της Δάφνης. Είχαμε την υπομονή να μετρήσουμε σχεδόν …αναρίθμητες ! Και δε μιλάμε μόνο για τις  πορνοφυλλάδες, συνήθως ακροδεξιές (π.χ iefimerida.gr, Espresso και παρόμοιους βοθρότοπους), αλλά για το σύνολο της ελληνικής ,εμπορικής δημοσιογραφίας.

Συνεχίσαμε να μετράμε αμέσως μετά   και τις αναφορές σε εφημερίδες, άλλα έντυπα και  ιστότοπους (ραδιόφωνα και τηλεοράσεις εκτός) στη συγκεκριμένη υπόθεση της εμπλοκής του εφοπλιστή Μαρινάκη στο εμπόριο ναρκωτικών, μετά από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Γιαννουσάκη και  εντοπίσαμε  (και μόνο σε ένα μικρό  διάστημα  1-2 ημερών)   κάποιες … «μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών» αναφορές. Απλές, χωρίς σχόλια, χωρίς κριτική, χωρίς ουσία. Σήμερα μάλιστα ξεχάστηκαν κι αυτές. Δεν είδαμε ούτε μια.

Μάλλον, όχι.  Διαβάσαμε κάποια ανάλυση στην ΚΟΝΤΡΑ. Και ήταν σαν να διαβάζαμε το κείμενο της μήνυσης που υπέβαλε, λέει,  ο Μαρινάκης κατά παντός υπευθύνου, που τον εμπλέκει σ΄αυτή την… πολιτική, επιχειρηματική και αθλητική σκευωρία. ΄Ετσι γράφει στη μήνυση  ! .  Οπότε, καθόλου ξαφνιασμένοι από την ανάλυση του εντύπου για το συγκεκριμένο θέμα, αντίθετα, μάλιστα,  με απόλυτη ικανοποίηση και για το δικό του  «ξεβράκωμα», στείλαμε κι εμείς τη δική μας   απάντηση στα Indymedia, που  αναδημοσίευσαν το κείμενο της ΚΟΝΤΡΑ   και γράφουμε τα εξής:

Είπαμε και παλιότερα. Η ΚΟΝΤΡΑ  ή «δε γνωρίζει η αριστερά της τί ποιεί η δεξιά της» ή  παίζει σε διάφορα από περίεργα ως σκοτεινά  ταμπλό.  Εδώ, ούτε λίγο ούτε πολύ, με ειρωνικό μάλιστα τρόπο, ο συντάκτης  «βγάζει  λάδι»  στην ουσία (έστω κι αν προσπαθεί  να μας πείσει πως είναι …ζεματιστό)  το μαφιόζο  Μαρινάκη.

Το περίεργο είναι, ίνα μη τη χείρον είπω  ,πως  το κείμενο  σε  ένα απίστευτο μπλα-μπλα («μια στο καρφί και μια στο πέταλο») ,που τα «χωνεύει όλα», ειρωνεύεται κιόλας   το  Γιαννουσάκη που  αποφάσισε (και καλώς) να καρφώσει τον εφοπλιστή που έχει την αποκλειστική ευθύνη της υπόθεσης Noor 1». Και είναι απολύτως λογικό και «ηλίου φαεινότερο» να το κάνει ο καταδικασμένος  ,αφού το αφεντικό του την έχει σκαπουλάρει και τα φόρτωσε όλα πάνω του.

 Κι αντί η ΚΟΝΤΡΑ  να μας πει ευθέως και ευθαρσώς 1. Αν ο Μαρινάκης έχει και ποια ευθύνη σε αυτή τη φοβερή υπόθεση μεταφοράς και εμπορίας της τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, που σε καμιά περίπτωση τέτοια δουλειά δε  θα την ξεκινούσε ούτε θα την τελείωνε ένας Γιαννουσάκης 2.Γιατί  μέχρι τώρα   έμεινε στο δικαστικό απυρόβλητο ο Μαρινάκης και 3. Καλώς ή κακώς  ξανανοίγει ο φάκελος της απίστευτα δυσώδους  δικαστικά αυτής υπόθεσης, ρίχνει στο μπλέντερ Σαββίδηδες, Καμμένους, Τριανταφυλλόπουλους  ΔΟΛ…ΜΟΛ, ΧΩΛ,για να μην μας πουν αυτό ακριβώς που θα περίμενε ο κάθε καλόπιστος  και έντιμος αναγνώστης. Δηλαδή. Με το Μαρινάκη, τι κάνουμε ,ρε παιδιά; Ο Σαββίδης μετά. Τώρα μιλάμε για συγκεκριμένο και  ΦΟΒΕΡΟ δικαστικό και όχι μόνο σκάνδαλο, που λέγεται  «Βγάλαμνε λάδι το Μαρινάκη». Επ΄αυτού γιατί δε μας είπατε τίποτα καθαρά;

Η ΚΟΝΤΡΑ φανερά  «ψαρεύει σε θολά νερά». Δεν ζητά ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ  την κεφαλήν επί πίνακι, όσων κάλυψαν το βασικό ένοχο . Αντίθετα, με τον αχταρμά των αναφορών σε άλλα δευτερευόντως  και άνευ σημασίας  εμπλεκόμενα πρόσωπα του άρθρου της, διανθισμένο με  συνωμοσιολογική  παρουσίαση, παίρνει  τον προβολέα από τον ένα και μοναδικό ένοχο σε αυτή την ιστορία που αναφέρεται και καταλήγει  στο απόλυτο (και επιθυμητό;) συμπέρασμα πως «ο Μαρινάκης δε θα είναι ο χαμένος»!

Οφείλουν εξηγήσεις εκεί στην ΚΟΝΤΡΑ. Καθαρές, όμως. Και να αφορούν αποκλειστικά και μόνο το Μαρνάκη. Για τους άλλους, ας γράψουν αλλού… άλλα.

 

Δεν είναι φοβερό; Εφοπλιστές, δικαστές, άλλοι θεσμικοί παράγοντες σε αγαστή συνεργασία με τον υπόκοσμο. Και η βιομηχανία παραπληροφόρησης στην οποία διαπρέπει  και ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης υψηλής καθαρότητας, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη (!), ο εφοπλιστής και  πρόεδρος του Ολυμπιακού  Βαγγέλης Μαρινάκης, «έκανε γαργάρα» στην κυριολεξία αυτό το φοβερό έγκλημα.

Συνεχίζουν, όμως, τα …καλόπαιδα οι δημοσιογράφοι μας στην πλειοψηφία τους,  να «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά» τους συνεχώς και εμμανώς  για τους Ρομά στο Μενίδι, που είναι οι …μεγαλέμποροι πρέζας, για το θράσος των Τούρκων να διαβάσουν το Κοράνι  στην… «Αγια Σοφιά το μέγα μοναστήρι», για τους Αλβανούς από πάνω μας, που έβγαλαν χάρτη της Μ.Αλβανίας και συμπεριλαμβάνει μέσα  και  την…Τζαμουριά και άλλα τέτοια πιασάρικα και…εθνικά θέματα.

 Αλλά, δεν είναι εδώ  το πρόβλημα. Ούτε ο Μαρινάκης, ούτε οι δικαστές, ούτε οι δημοσιογράφοι που διάλεξαν την «ομερτά» και τη διαπλοκή.  Οι βασικοί ένοχοι είναι άλλοι.

΄Οσοι σήμερα, θα κάνουν πάλι κλικ στις ίδιες πορνοφυλλάδες, ως άρρωστοι Συν-Ελληνες, που είναι. Η  συντριπτική πλειοψηφία  των συμπατριωτών μας που θα «ενημερωθεί» για άλλη μια φορά από τις ίδιες πηγές παραπληροφόρησης. Οι συνταξιούχοι στα καφενεία που θα σφαγούν μεταξύ τους, ως Συριζαίοι  και  ΝεοΔημοκράτες για το ποιος ευθύνεται πρωτίστως και κυρίως για τα μνημόνια. Το 65-70% του εκλογικού σώματος που θα κληθεί σύντομα να επιλέξει ΠΑΛΙ ανάμεσα στα συστημικά κόμματα ποιο θα την κυβερνήσει και ποια θα παριστάνουν την αντιπολίτευση  σε ένα κοινοβουλευτικό παιχνίδι, που όλα είναι στημένα ή έχουν σκοπιμότητες από την αρχή.    

Για το Βαγγέλη Μαρινάκη και τη μαφιόζικη παρέα του, που στέλνουν στο θάνατο, και τον εξευτελισμό, χιλιάδες Ελληνόπουλα, δε θα μιλήσει κανείς. Γιατί  πολλοί είναι…Ολυμπιακοί. ΄Αλλοι ανήκουν στην κομματική παράταξη που στηρίζει ο εφοπλιστής. Κάποιοι  «τρώνε ψωμί» στις διάφορες επιχειρήσεις του ίδιου. Και οι υπόλοιποι δε θα θεωρήσουν ως είδηση σοβαρή  την εμπλοκή Μαρινάκη στο εμπόριο ναρκωτικών, αφού η πλειοψηφία του ελληνικού Τύπου ,την περνάει στα «ψιλά». Επομένως, παύει και να αποτελεί είδηση. Κι αυτό, για να είμαστε δίκαιοι, δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει!  Είμαστε τελειωμένοι  ως παγκόσμια  κοινωνία, ως πολιτικός και δικαιικός πολιτισμός και κουλτούρα. Το Σύστημα, στην άσκηση της κρατικής, της  τραπεζικής, της δικαστικής και οποιασδήποτε άλλης   εξουσία, αλλά και ο ίδιος ο παγκόσμιος κοινωνικός ιστός είναι τόσο πια διαβρωμένα, ως  τα μύχια της ύπαρξής τους  από σήψη και γάγγραινα, που  γρήγορα θα αποσυντεθούν.

Το   παρήγορο είναι πως μέσα απ΄΄ αυτά τα…ελπιδοφόρα συντρίμμια, θα  γεννηθεί ένας νέος ΄Ανθρωπος. Ο Φυσικός,  που δε θα θυμίζει στο ελάχιστο (μόνο «φυσιογνωμικά»)  το σημερινό. Εμείς ,όσοι παλεύουμε να έρθει η εποχή του Νέου Ανθρώπου, ας φροντίσουμε με το δικό μας τρόπο να ανατείλει, όσο γίνεται γρηγορότερα.