ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ
2. Ο… ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΨΑΡΙ  ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΑ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ.
3.ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΑΙΩΝΙΩΣ… ΞΙΠΑΣΜΕΝΟΣ
1. Αμερικανός καθηγητής: Πώς μπορεί να βγει η Ελλάδα από τη «φυλακή» των δανειστών
Η λύση που προτείνει για το ελληνικό χρέος ο Ράνταλ Χένινγκ (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα έχει μπει σε πορεία για να γίνει ξανά «κανονική χώρα», αλλά παρά το κύμα αισιοδοξίας, το βάρος του χρέους απειλεί την οικονομία και το μέλλον της, σημειώνει ο Ράνταλ Χένινγκ.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα «The Conversation», ο Αμερικανός καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο American University School of International Service, γράφει πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τη «φυλακή των δανειστών».

Μετά την τελευταία εκταμίευση δεν πέρασαν τα χειρότερα για την Ελλάδα, σημειώνει και επισημαίνει ότι «δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα γίνει αυτοσυντηρούμενη. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε άλλη μία ευρωπαϊκή ύφεση, όποτε μπορεί να έρθει αυτή. Και με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στον ορίζοντα, οι δανειστές της είναι διχασμένοι για το τι θα κάνουν στη συνέχεια».

Ο Χένινγκ κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι δανειστές περιμένουν τις εκλογές στη Γερμανία, για να συζητήσουν για την ελάφρυνση χρέους, αλλά τονίζει ότι αυτή η στρατηγική, το να χρησιμοποιείται δηλαδή το χρέος ως μέσο πίεσης για τις μεταρρυθμίσεις, είναι καταδικασμένη και θα εμποδίσει την Ελλάδα να πετύχει πλήρη ανάκαμψη.

Ενας τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο είναι, συνεχίζει ο Αμερικανός καθηγητής, να εξαρτώνται οι αποπληρωμές του ελληνικού χρέους από την ανάπτυξη. «Αν η Ελλάδα ανακάμψει γρήγορα και διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη, η ελάφρυνση χρέους μπορεί να παραμείνει σχετικά μέτρια. Αν η Ελλάδα αναπτύσσεται πιο αργά, όπως προβλέπει το ΔΝΤ και άλλοι, τότε οι αποπληρωμές μπορούν να μειωθούν και να μετατεθούν αυτομάτως, χωρίς να απαιτείται να συναντηθούν οι δανειστές και να ξεπεραστούν τα εγχώρια πολιτικά εμπόδια κάθε φορά.

Μοναδική, αποτελεσματική, μόνιμη (χωρίς παλινωδίες) λύση  είναι    το βαθύ  κούρεμα του χρέους και η καταβολή των χρεολυσίων σε βάθος χρόνου. Η πρόταση του Αμερικανού οικονομολόγου  να εξαρτώνται οι αποπληρωμές του ελληνικού χρέους από την ανάπτυξη

                     (ακριβής διατύπωση)

«Αν η Ελλάδα ανακάμψει γρήγορα και διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη, η ελάφρυνση χρέους μπορεί να παραμείνει σχετικά μέτρια. Αν η Ελλάδα αναπτύσσεται πιο αργά, όπως προβλέπει το ΔΝΤ και άλλοι, τότε οι αποπληρωμές μπορούν να μειωθούν και να μετατεθούν αυτομάτως”

ναι, μεν, δίνει πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα, αλλά, δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιες σοβαρές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα τούτη:  Αν οι ελληνικές  κυβερνήσεις, γνωστές για τη μικροκομματική και δημαγωγική τους ιδιοτέλεια,  για όποιους λόγους δεν προωθούν την ανάπτυξη της χώρας ή την παρεμποδίζουν κιόλας , αυτό σημαίνει πως η υπόθεση του χρέους θα σέρνεται εις το διηνεκές και η χώρα δε θα μπορεί να απαλλαγεί οριστικά από το βάρος του κακού παρελθόντος της.

Η λύση, όμως , της πραγματικής, ουσιαστικής  ελάφρυνσης του χρέους με  παρα-δια-γραφή  ενός μεγάλου μέρους του  και ο καθορισμός χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου  σε μεγάλο βάθος, θα έδινε φτερά στα πόδια της χώρας και φυσικά και της ανάπτυξής της. Η Ελλάδα είναι στη φάση, που μόνο οριστικές και μόνιμες λύσεις μπορούν να επανεκκινήσουν τη μηχανή, όχι μόνο του οικονομικού τρένου, της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της προώθησης μεταρρυθμίσεων σοβαρών και καίριων ,που θα αφορούν τη δυσλειτουργία του ελληνικού κράτους,αλλά και τη νοοτροπία του ελληνικού λαού , την απαλλαγή του από τις χρόνιες, τις “εθνικές” παθογένειες.

Τα υπόλοιπα θα είναι ημίμετρα. Και οι προτάσεις του Αμερικανού στην πραγματικότητα περισσότερο εξυπηρετούν τους δανειστές,παρά τη χώρα.

 

Δεν είναι λίγοι οι ηγέτες που φροντίζουν να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στο ψάρεμα, όταν τους το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αλλά πιθανότατα μόνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν φροντίζει να το κάνει πάντα βγάζοντας την μπλούζα του.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε διήμερη απόδραση στη Σιβηρία, όπου δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει ότι είναι… αθλητικός τύπος. Βούτηξε στα παγωμένα νερά της λίμνης, για να κολυμπήσει, χαλάρωσε στον ήλιο χωρίς μπλούζα -παρότι από ό,τι φαίνεται από τα ρούχα του σε άλλες φωτογραφίες δεν έκανε ιδιαίτερη ζέστη- και βέβαια ψάρεψε.