ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

 

1.α Γερμανός ευρωβουλευτής: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ φταίνε για το σκάνδαλο με τα τοξικά αυγά
Γερμανός ευρωβουλευτής: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ φταίνε για το σκάνδαλο με τα τοξικά αυγά

 

Ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο διατροφικό σκάνδαλο με τα τοξικά αυγά βλέπει ο γερμανός ευρωβουλευτής Καρλ Χάιντς Φλόρεντς. Επισημαίνει ωστόσο ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Αίσθηση προκάλεσαν τα νέα της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες: σε δεκαπέντε κράτη-μέλη της ΕΕ επεκτείνεται πλέον το διατροφικό σκάνδαλο με τα αποκαλούμενα “τοξικά αυγά”, που έχουν επιμολυνθεί με το παρασιτοκτόνο Fipronil.

Η Κομισιόν συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να βρεθεί ελάχιστος κοινός παρονομαστής ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις προδίδουν ωστόσο και μία αίσθηση αμηχανίας: Ναι, η σύσκεψη θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά μόνο αφού συγκεντρωθούν προηγουμένως όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μήπως όλα αυτά γίνονται πολύ αργά; Αυτό πιστεύει ο γερμανός ευρωβουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Καρλ Χάιντς Φλόρεντς, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), ο έμπειρος ευρωβουλευτής δηλώνει: “Η Κομισιόν έχει λησμονήσει ότι βασική υποχρέωσή της είναι η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις, όπως στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου πρόσφατα, ότι η Κομισιόν δεν είχε λάβει εγκαίρως τις προβλεπόμενες και απαραίτητες πληροφορίες από τα κράτη-μέλη. Εδώ ο Επίτροπος (Βιτένις) Αντρουκάιτις και οι υπηρεσίες του θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερο ζήλο. Το να συγκαλέσουμε μία χαλαρή σύσκεψη, δεν μου λέει κάτι. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι: Πρώτον, πιο αναλυτικές πληροφορίες από τα κράτη-μέλη για τυχόν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, και αναφέρομαι και στην ίδια τη Γερμανία. Και δεύτερον, πιο αυστηρές κυρώσεις”.

«Στα κράτη-μέλη η μεγαλύτερη ευθύνη

Ο ίδιος ο Επίτροπος Αντρουκάιτις έχει δηλώσει ότι η έκτακτη σύσκεψη για το νέο διατροφικό σκάνδαλο γίνεται, προκειμένου να τερματιστεί το “μπαλάκι των ευθυνών” και να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών-μελών για το ποιός είχε ή δεν είχε ενημερώσει αρμοδίως όταν έπρεπε. Μπορεί λοιπόν να μην λειτούργησε εγκαίρως το προβλεπόμενο “συστημα έγκαιρης προειδοποίησης” στην Ευρώπη, λέει ο ευρωβουλευτής Καρλ Χάιντς Φλόρεντς, αλλά ο δίκαιος καταμερισμός των ευθυνών θα έπρεπε να αρχίσει από τις εθνικές κυβερνήσεις, καταλήγοντας βεβαίως στην Κομισιόν. “Πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι είναι φυσικά τα κράτη-μέλη, που αδρανούν επί εβδομάδες ολόκληρες. Νομίζει το Βέλγιο ότι μπορεί να σιωπά για εβδομάδες, να μην δίνει σημαντικές πληροφορίες εκεί που προβλέπεται, να μην ενημερώνει τι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. Και όταν λέω να ενημερώνει, δεν εννοώ να στείλει δυο-τρία E-Mails, αλλά να προσφέρει μία εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα κακώς κείμενα”.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν οι ίδιοι οι ελεγκτές διαθέτουν την κατάλλη επάρκεια, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να διενεργήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους, ο γερμανός ευρωβουλευτής επισημαίνει: “Εντάξει, πάντα είναι η εύκολη λύση να κατηγορείς τους ελεγκτές. Το πιο σημαντικό είναι, νομίζω, να αισθανθούν την απειλή του νόμου και των Βρυξελλών οι αρμόδιες εθνικές αρχές, οι υπηρεσίες, τα υπουργεία. Γιατί σήμερα αυτό δεν συμβαίνει…”.

Ευρωβουλευτής και… χοιροτρόφος

Ο Καρλ Χάιντς Φλόρεντς είναι πλέον ένας από τους πιο έμπειρους ευρωβουλευτές, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1989. Παράλληλα όμως, δηλώνει και άνθρωπος της πράξης, δηλαδή αγρότης και κτηνοτρόφος. Χοιροτρόφος για την ακρίβεια. Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπει τη μεγάλη εικόνα και υποστηρίζει ότι το κλειδί για να αποφευχθούν παρόμοια διατροφικά σκάνδαλα στο μέλλον, είναι η απομάκρυνση από το ισοπεδωτικό μοντέλο της μαζικής καλλιέργειας ή εκτροφής, που μειώνει το κόστος, αλλά δυστυχώς ευτελίζει και τις προδιαγραφές ποιότητας: “Είναι σωστό ένας νεαρός κτηνοτρόφος σήμερα να μην αρχίζει καν την εκτροφή, αν δεν έχει τουλάχιστον 3.000 χοίρους, για παράδειγμα; Αυτή είναι η αγροτική πολιτική που θέλουμε; Νομίζω πως όχι. Χρειαζόμαστε διαφορετικές, βιώσιμες δομές στην ύπαιθρο. Δεν θέλω να επιστρέψω στην Κιβωτό του Νώε, αλλά δεν μπορώ να βλέπω και ένα χοιροστάσιο με 5.000 ζώα. Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη, αλλά ξέρετε, έχω εκθρέψει χοίρους επί 30 χρόνια. Κάτι ξέρω κι εγώ απ΄αυτά…”.

Πηγή: Deutsche Welle

 

β. Τώρα και μολυσμένα από τοξικό εντομοκτόνο αυγά και πουλερικά | Πουλάνε τον θάνατο, αρκεί να βγάζει κέρδος

Οσοι γνωρίζουν τι εστί Ολλανδία δεν εξεπλάγησαν με το νέο διατροφικό σκάνδαλο, με τα τοξικά αυγά, που ξεκίνησε από εκεί και κατέκλυσε την Ευρώπη. Αυτή η πρώην αποικιοκρατική και νυν ιμπεριαλιστική δύναμη αποτελεί το μεγαλύτερο «πλυντήριο» επικίνδυνων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που από το έδαφός της πλημμυρίζουν την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ίδιο έγινε και τώρα με εκατομμύρια μολυσμένα αυγά και άγνωστο αριθμό μολυσμένων πουλερικών και προϊόντων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα αυγά.

Μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των ιμπεριαλιστικών κρατών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου παραδέχτηκαν ότι οι αγορές τους πλημμύρισαν από μολυσμένα προϊόντα της Ολλανδίας. Μολυσμένα αυγά και πουλερικά διακινήθηκαν από την Ολλανδία και σε Μ. Βρεταννία, Ελβετία και Σουηδία. Εκτιμούμε ότι αυτές δεν είναι οι μοναδικές χώρες που διακινήθηκαν μολυσμένα πουλερικά και κοτόπουλα από την Ολλανδία. Απλά οι άλλες το κρύβουν, για μια σειρά λόγους, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι ήδη λαμβάνοντα –αναγκαστικά- δραστήρια μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η μόλυνση αυτή τη φορά προέρχεται από το τοξικό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο εντομοκτόνο Fipronil. Την επικινδυνότητα του εντομοκτόνου την παραδέχεται και η εταιρία που το παράγει και προωθεί. Η BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ προωθεί στην Ελλάδα δύο εντομοκτόνα που φέρουν τη δραστική ουσία FipronilΤο ένα είναι το Τermidor 9 Sc και στο έντυπο με τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται από τους χρήστες του διαβάζουμε:

– Μακριά από τρόφιμα, ποτά και ζωοτροφές.
– Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε όταν το χρησιμοποιείτε.
– Φοράτε κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία και γάντια.
– Να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος περιέκτης για να αποφευχθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Το δεύτερο εντομοκτόνο που περιέχει τη δραστική ουσία Fipronil και προωθεί η ίδια η εταιρία είναι το Goliath GelΣτο φυλλάδιο που το συνοδεύει διαβάζουμε: Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι παραδοχές της ίδιας της εταιρίας, λοιπόν, για τη μεγάλη τοξικότητα τουFipronil, που επιβάλλει να παίρνονται σοβαρά μέτρα προστασίας, διαψεύδουν τους διάφορους σπεκουλάντες, που –ως συνήθως- έσπευσαν να μιλήσουν για μέτρια τοξικότητα και χαμηλό επιτρεπτό όριο καταλοίπων Fipronilμε προφανή επιδίωξη τη συγκάλυψη του σκανδάλου και των ευθυνών τόσο των μεγάλων πτηνοτροφικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων της Ολλανδίας και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που χρησιμοποιούν το επικίνδυνο αυτό εντομοκτόνο στις στρωμνές, για την εξολόθρευση των ζωυφίων, χωρίς όμως να απομακρύνουν τα πουλερικά, όσο και των υποτιθέμενων ελεγκτικών μηχανισμών της ΕΕ. Εξαιτίας της συγκεκριμένης χρήσης του εντομοκτόνου ήταν επόμενο να ξεσπάσει κάποια στιγμή το σκάνδαλο της μαζικής προσβολής πουλερικών που είτε προορίζονται για κρεατοπαραγωγή είτε για παραγωγή αυγών.

Οι σπεκουλάντες που ανέλαβαν να υποβαθμίσουν την επικινδυνότητα αυτού το σκανδάλου για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που καταναλώνουν αυγά, πουλερικά και προϊόντα που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη αυγά, συσκοτίζουν τον μηχανισμό με τον οποίο προσβάλλονται τα αυγά. Ενώ αναφέρουν ότι μολύνθηκαν τα αυγά, βάζουν ερωτηματικό στο κατά πόσον έχουν μολυνθεί από το τοξικό εντομοκτόνο και τα πουλερικά αυγοπαραγωγήςΟμως, τα αυγά που γεννούν οι κότες δεν μένουν στις μολυσμένες στρωμνές για μεγάλο διάστημα, ώστε να μολυνθούν απ’ αυτές. Συλλέγονται σχετικά γρήγορα. Η μόλυνση οφείλεται στο ότι είχαν μολυνθεί τα πουλερικά αυγοπαραγωγής (οι κότες) και αυτά με τη σειρά τους μόλυναν τα αυγά.

Μ’ αυτή τη συσκότιση θέλουν να διασώσουν τα μολυσμένα πουλερικά, παρουσιάζοντάς τα ως κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Για να μην έχουν απώλειες οι μεγάλες καπιταλιστικές πτηνοτροφικές μονάδες από καταστροφή των πουλερικών τους, αλλά –αντίθετα- να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα πουλερικά αυγοπαραγωγής βγάζοντας και κέρδος, σε βάρος της υγείας των λαών.

Η Κομισιόν αποποιείται τον περιβόητο θεσμικό της ρόλο, αναβάλλοντας τη λήψη δραστικών μέτρων. Ψάξαμε στο σύστημα RASFF (σύστημα άμεσης προειδοποίησης) για να δούμε αν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες πρώτα της Ολλανδίας και στη συνέχεια των υπόλοιπων καπιταλιστικών κρατών (Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και Μ. Βρετανίας) έκαναν τους οφειλόμενους υποχρεωτικούς ελέγχους και έστειλαν στο σύστημα όλα τα ALERT, προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κίνδυνο. Διαπιστώσαμε ότι καμία δεν έστειλε ούτε ένα ALERT στο σύστημα RASFF!

Πώς αντέδρασε η Κομισιόν σ’ αυτή την προκλητική συμπεριφορά των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που διαφεντεύουν τις τύχες των λαών της ΕΕ;  Δεν έκανε απολύτως τίποτα για να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, πρυτάνευσε το συμφέρον των μεγάλων πτηνοτροφικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και η εξασφάλιση απ’ αυτές του ανώτατου καπιταλιστικού κέρδους (που είναι ο βασικός οικονομικός νόμος του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό του στάδιο).

Για να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν έβαλε την εκπρόσωπο Τύπου, Αννα Κάισα Ιτκόνεν, να κάνει τις εξής καθησυχαστικές δηλώσεις: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση και θεωρεί πρωτεύοντα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις χώρες που επλήγησαν, τα μολυσμένα αυγά ταυτοποιήθηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».

Οπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, με αφορμή διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από καιρούς εις καιρόν και που στην ουσία αποτελούν πτυχές ενός ενιαίου και συνεχούς διατροφικού σκανδάλου, η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν ως πρωτεύοντα τα ζητήματα της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και της αποκόμισης του ανώτατου καπιταλιστιού κέδρους και όχι τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά και πουλερικά, όπως και όλα όσα προηγήθηκαν και αυτά που θ’ ακολουθήσουν, είναι σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που ιστορικά «έφαγε τα ψωμιά του». Εκείνο που απομένει είναι αυτή η αλήθεια να γίνει συνείδηση από το προλεταριάτο και τους ταξικούς συμμάχους του, για να τελειώνουμε με αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Πηγή: Κόντρα
www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/29065.Πουλάνε-τον-θάνατο-αρκεί-να-βγάζει-κέρδος

“…Aπό αυτό το πρίσμα, βλέπει τη μεγάλη εικόνα και υποστηρίζει ότι το κλειδί για να αποφευχθούν παρόμοια διατροφικά σκάνδαλα στο μέλλον, είναι η απομάκρυνση από το ισοπεδωτικό μοντέλο της μαζικής καλλιέργειας ή εκτροφής, που μειώνει το κόστος, αλλά δυστυχώς ευτελίζει και τις προδιαγραφές ποιότητας: “Είναι σωστό ένας νεαρός κτηνοτρόφος σήμερα να μην αρχίζει καν την εκτροφή, αν δεν έχει τουλάχιστον 3.000 χοίρους, για παράδειγμα; Αυτή είναι η αγροτική πολιτική που θέλουμε; Νομίζω πως όχι. Χρειαζόμαστε διαφορετικές, βιώσιμες δομές στην ύπαιθρο. Δεν θέλω να επιστρέψω στην Κιβωτό του Νώε, αλλά δεν μπορώ να βλέπω και ένα χοιροστάσιο με 5.000 ζώα. Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη, αλλά ξέρετε, έχω εκθρέψει χοίρους επί 30 χρόνια. Κάτι ξέρω κι εγώ απ΄αυτά…”.

Από τα πλέον σοβαρά θέματα αυτό της μόλυνσης-καταστροφής της διατροφικής αλυσίδας που καθίσταται πλέον πρόβλημα αντίστοιχο με εκείνα  της παγκόσμιας ειρήνης, των πυρηνικών, της αλλαγής του κλίματος. ΄Οφειλαν οι κυβενήσεις εδώ και χρόνια να  έχουν δραστηριοποιηθεί με κάθε τρόπο και ειδικά με την ενημέρωση των λαών και την αυστηρή απαγόρευση της χρήσης  χημικών-τοξικών, φυτοφαρμάκων, άλλων επικίνδυνων ουσιών που μολύνουν το έδαφος, το νερό, τον αέρα. Τα συμφέροντα ,όμως, των περισσότερων κυβερνήσεων και των…χορηγών τους, δεν επιτρέπουν τέτοιες ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις. Αρκούνται σε ευχολόγια ή δημαγωγικές, σπασμωδικές, άκαιρες κινήσεις. Και το κακό παράγινε πλέον.

Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, ευθύνη  ίση, μπορεί και μεγαλύτερη, έχουν και οι ίδιοι οι καλλιεργητές, οι παραγωγοί, οι εκτοφείς ζώων-πουλερικών, οι βιομήχανοι, οι βιοτέχνες,  όσοι ασχολούνται σε συναφή  επαγγέλματα ,που   με την αλόγιστη χρήση επικίνδυνων προϊόντων έχουν καταστήσει πλέον τη γη τη θάλασσα και τον αέρα απασφαλισμένη βόμβα. Ασυνείδητοι αγρότες, που ψεκάζουν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα ή μαζεύον άκαιρα ,σε επικίνδυνες ημέρες τους καρπούς. Παραγωγοί, εκτροφείς και λοιποί συνέμποροι,  που χρησιμοποιούν ασύστολα ορμόνες και φάρμακα στην εκτροφή ζών και πουλερικών προοριζόμενων για κατανάλωση. Βιομηχανίες-βιοτεχνίες, που ξερνούν  θάνατο στον ορίζοντα, τη γη και τα νερά μας.

Αναίσθητοι, βρώμικοι, κερδοσκόποι. Κανονικό αληταριό κι αυτοί. Και όχι μόνο δε διορθώνονται, όχι μόνο συνεχίζουν την εγκληματική τους συμπεριφορά, αλλά “βγαίνουν κι από πάνω”.  Ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές των …θανατηφόρων προϊόντων-σοδιάς τους! Κλέβουν ασύστολα επιδοτήσεις-κονδύλια της Ε.Ε. Το παίζουν κανονικοί αγρότες, καλλιεργητές, παραγωγοί, βιοτέχνες.

Αλήτες είναι. Φονιάδες κανονικοί και ατιμώρητοι.  Ως πότε;

΄Εχουμε επανειλημμένα αναφερθεί  στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα συνεχίσουμε πιο εντατικά τον αγώνα μας.  Δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια  στο “βίο και την πολιτεία” των συγκεκριμένων δολοφόνων και να παριστάνεις επιλεκτικά  τον αγωνιστή  και τον ακτιβιστή. ΄Ολα τα εγκλήματα είναι ίδια. Δεν υπάρχουν δικαιολογημένοι και αδικαιολόγητοι φόνοι. Καλά και κακά εγκλήματα. Να εξηγούμαστε με κάποιους.   Γράφαμε κατά καιρούς:

 

  1. ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΜΕ ΒΟΥΛΑ!

3 Ιουλίου 2014 nikos Adamopoulos

 

«Από τα πιο ασφαλή στην ΕΕ τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

Στη λίστα των πιο ασφαλών φρούτων και λαχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται τα ελληνικά, σε ό,τι αφορά τις υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το σύστημα ανακοίνωσε συνολικά κοινοποιήσεις, από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, εισόδους από τρίτες χώρες ή ενδοκοινοτική διακίνηση εντός της ΕΕ. Μεταξύ αυτών των αναφορών, μόνο μία αφορά την Ελλάδα!

Τα στατιστικά στοιχεία σχολίασε , ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης: «

Οπότε… φάτε άφοβα  φρούτα και λαχανικά, το είπε και ο…Πολυχρονάκης (σύμβουλος  των εμπλεκομένων  επιχειρήσεων), που δεν έχει… ΚΑΝΕΝΑ συμφέρον να πει ψέματα, αλλά τα λέει. Μόνο που τα ψέματα αυτά είναι δολοφονικά και μάλιστα  στη λίστα των υποψηφίων θυμάτων είναι και παιδιά! Και φυσικά ούτε ντρέπεται ούτε κανένας εισαγγελέας θα τον καλέσει αυτόν τον ασυνείδητο Πολυχρονάκη.

Εμείς ,λοιπόν, μάθαμε:

Τα σχετικά ενημερωτικά, που αναφέρει ο «σύμβουλος» στέλνονται από τα ίδια τα  κράτη και αφορούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά, όχι από έλεγχο  ανεξάρτητων αρχών της Ε.Ε. Είναι, επομένως, αυτονόητη και φανερή η  πλαστή πληροφορία. Ποια χώρα θα έλεγε για τα δικά της προϊόντα πως δεν είναι καλά;   Αυτογκόλ θα έβαζε;

 Η Ελλάδα είναι η χώρα-«παράδεισος» των σκληρών φυτοφαρμάκων. Το γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι.

2.  9 Ιουνίου 2014

ΜΗΤΡΟΚΤΟΝΟΙ!

«Οικολογικό έγκλημα στη Σάμο – χιλιάδες ψάρια νεκρά

Έντονη δυσοσμία συνεχίζουν να προκαλούν τα ψάρια τα οποία βρέθηκαν στην κεντρική παραλία του Καρλοβάσου την Παρασκευή το πρωί.

Πρόκειται για χιλιάδες μικρά ψάρια, τα οποία αντίκρισαν έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής, σε κεντρικό σημείο της παραλίας όπου πηγαίνουν για να κολυμπήσουν.

Τα ψάρια σύμφωνα με τους ψαράδες της περιοχής είναι πελαγίσια και πολύ μικρά σε μέγεθος. Εικάζεται ότι προέρχονται από ψαράδικο που δραστηριοποιείται σε βαθιά νερά το οποίο έπεσε σε κοπάδι με μικρά ψάρια κάτω του επιτρεπτού ορίου μεγέθους και υπό τον φόβο να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο οι ιδιοκτήτες του, τα πέταξαν στην θάλασσα και οι βοριάδες τα έβγαλαν στην παραλία της Σάμου.

Από την πλευρά τους οι ψαράδες αναφέρουν ότι αυτά τα ψάρια δεν μπορούν να αλιευθούν στα δίχτυα που διαθέτουν και θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι αιτίες αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες στο Αιγαίο που μπορεί να προκαλέσουν οικολογική καταστροφή.

Άμεσα ειδοποιήθηκε και το ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας και ερευνών ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για να πάρει δείγματα και να κάνει τοξικολογικές εξετάσεις για την διερεύνηση των αιτιών, ώστε να καταδειχθεί αν πρόκειται για μόλυνση των ψαριών ή για οικολογική καταστροφή που προήλθε από ψαράδες».

Από τους ψαρότοπους του  Αιγαίου και του Λιβυκού Πελάγους, από τους κάμπους της Λάρισας και της Ηλείας, από τα  κοτοπουλάδικα  της Εύβοιας και των Ιωαννίνων, ασυνείδητοι και «κατά συρροή» δολοφόνοι (δηλώνουν «ψαράδες», «αγρότες», «παραγωγοί-βιοτέχνες-βιομήχανοι») από τη δεκαετία του “ 70 και μετά, διαπράττουν ένα συνεχές ,αποτρόπαιο και ατιμώρητο έγκλημα: Μόλυναν (και συνεχίζουν ανενόχλητοι να το κάνουν)  με τα «δηλητήριά» τους το ελληνικό οικοσύστημα. Προξένησαν ανεπανόρθωτη, οικολογική καταστροφή στο νερό και το χώμα, δηλητηρίασαν από τη μια ως την άλλη άκρη  την τροφική αλυσίδα, δεκαετίες ολόκληρες. Στον πάγκο του ψαράδικου, του μανάβη, του σουπερμάρκετ, του παραγωγού-πωλητή της Λαϊκής αγοράς δεν ψωνίζεις εδώ και χρόνια πεσκανδρίτσα για την ψαρόσουπα του παιδιού σου, φρούτα και  ζαρζαβατικά  για το τραπέζι  σου,   αλλά   σκέτο δηλητήριο. Ορμόνες, φυτοφάρμακα, «ψαρομπογιές», καρκίνο, θάνατο. Μοσκοπληρώνεις  τους αλητήριους για να  σκοτώνουν τα παιδιά σου και σένα!

 Δε συνετίζονται, δεν υπολογίζουν τη ζωή του κόσμου. Ο παράς να πέφτει! Ραντίζουν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα,  κόβουν καρπούς  με τα δηλητήρια πάνω, μπολιάζουν και τρέφουν  με ορμόνες   τα ζώα. ΄Ολα για το κέρδος, λεφτά βαμμένα με αίμα. Δε χαμπαριάζουν. Δηλώνουν  …τίμιοι ψαράδες, αγρότες, παραγωγοί. Και…αδικημένοι.  Αλήτες, δολοφόνοι είναι.

Θυμάμαι αρχές της δεκαετίας του ΄70 που ήρθαμε οικογενειακώς από το χωριό στην Αθήνα.  Πολλές άλλες οικογένειες από την Ανδρίτσαινα και τα γύρω χωριά  είχαν υποκύψει κι αυτές  στο δέλεαρ της αστυφιλίας για καλύτερη ζωή στο «κλεινόν άστυ». Παράτησαν το χωραφάκι και το «κεραμίδι» τους στου «Σέκουλα»  και ήρθαν στην «Πατησίων» να γίνουν θυρωροί και νεκροθάφτες στου «Ζωγράφου»!

Από τότε, δεν είχα κατέβη «κάτω» για κάποια χρόνια. Εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του “ 80, ένα Πάσχα που πήγα στο χωριό μετά από 20 χρόνια, είδα τους περισσότερους «Αθηναίους» συγχωριανούς μου  και δεν τους γνώρισα!  Ανεξάρτητα από ηλικία, όλοι, μα όλοι τους ,με κάτι  κοιλιές  να ξεχειλώνουν από τα κουστούμια  και το μούτρο «ώχρα», σαν του πεθαμένου. Τίγκα στις ορμόνες και τα φυτοφάρμακα το αίμα τους από τα… καλούδια που τους ταϊζαν στην πρωτεύουσα. Ποτισμένα, πίσσα  τα πνεμόνια τους από το νέφος-δολοφόνο της.

 Τους θυμόμουνα αδύνατους, όλο «νεύρο»,δύναμη  και μάγουλο ροδοκόκινο, σαν βερύκοκο.  Και τώρα  άρρωστοι, σακατεμένοι, χλεμπονιάρηδες, λες και περιμένανε την «ώρα» τους. Μερικοί μάλιστα, έμαθα, είχαν ήδη «φύγει» νωρίς,  ιδιαίτερα όσοι ήταν στην ηλικία των γονιών μου. Τους είχαν θερίσει ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά. Για τέτοιο «εθνικό» έγκλημα μιλάμε. Τότε και σήμερα. Και δε βγάζουν τσιμουδιά. ΄Ενοχη σιωπή, «ομερτά». Συνένοχοι κράτος, παραγωγοί- έμποροι, βιομήχανοι, πελάτες.

Απεργούν οι  συντεχνίες, οι συνταξιούχοι, ωρύονται, για να τους δώσουν μια αύξηση 50 ευρώ παραπάνω. Να τα ξοδέψουν  στη Λαϊκή για πατάτα  φασολάκι και μήλο, εμποτισμένα ως το «μεδούλι»  στο φυτοφάρμακο. Να τους  «στείλουν»  πριν την ώρα τους. Και μέχρι τότε,  να αγκομαχούν να κουβαλάνε από του Βερόπουλου στο διαμέρισμα- κλουβί τις πρησμένες μπάκες και τις πλαστικές σακούλες με τα ψώνια-»απασφαλισμένες χειροβομβίδες».

 Στην Ανδρίτσαινα, αν και συνταξιούχοι πολλοί, μόνο κανένα μήνα, τον Αύγουστο,  κατεβαίνουν. ΄Εγινε πια Αθηναίος ο  Αμπελιωνίτης και ο Ζαχαίος.  Τους έρχονται πολύ …επαρχία τα χωριά τους.   Καλύτερα στο Γκύζι και στο Παγκράτι.

Η εκδίκηση της μάνα Φύσης!

3. 9-1-2011

Λάβρος κατά Μέρκελ και Γερμανών ο Καρατζφέρης για τις διοξίνες που τάισαν τον κόσμο και δε ζήτησαν ούτε μια συγγνώμη. «Ας φανταστεί κανείς, τι θα συνέβαινε εάν ταΐζαμε εμείς με διοξίνες τους Γερμανούς», αναρωτιέται ο ακροδεξιός πολιτικός.

Κατ΄αρχήν, η στοχοποίηση λαών ή ανθρώπων είναι ανήθικη και φασιστική πράξη .Οι ΄Ελληνες τελευταία βιώνουν αυτή την εμπειρία και δεν έχει νόημα να αντιγράφουμε τις ίδιες μεθόδους επίθεσης –εξόντωσης. Με αφορμή, όμως, αυτές τις δηλώσεις, είναι καιρός να ειπωθούν κάποιες επικίνδυνες αλήθειες, που σκόπιμα αποσιωπώνται -ενταφιάζονται από τα ΜΜΕ και την επίσημη πολιτεία.

 Μιλάμε για το πρόβλημα της δηλητηρίασης των τροφών και της τροφικής αλυσίδας γενικότερα ,που είναι μεν  παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά αφορά άμεσα και ιδιαίτερα τη χώρα μας. Οι ΄Ελληνες καλλιεργητές κατέχουν τα πρωτεία στην επικίνδυνη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευτεί  η χρήση τους χρόνια πριν. Οι τοξίνες των Γερμανών μπροστά στο μέγεθος της επικινδυνότητας των δηλητηριασμένων-καρκινογόνων ελληνικών, γεωργικών προϊόντων, είναι απλά «συνάχι» στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μεγάλο αυτό έγκλημα των συμπατριωτών μας καλλιεργητών, που επί σειρά ετών εξοντώνουν συστηματικά και σε βάθος χρόνου τον ελληνικό πληθυσμό και τους καταναλωτές των χωρών που τα εξάγουν και οι οποίοι, επιπλέον, μολύνουν ανεπανόρθωτα τη γη, τα νερά και τον αέρα, όχι μόνο δεν έχει τιμωρηθεί ακόμα, αλλά  οι εγκληματίες (καλλιεργητές, γεωπόνοι, εισαγωγικές εταιρίες δηλητηρίων κ.λπ) συνεχίζουν ανενόχλητοι το θανατηφόρο έργο τους. Η εντυπωσιακή άνοδος  του δείκτη καρκινογενέσεων στην Ελλάδα  και  άλλων συναφών  ασθενειών τα τελευταία τριάντα χρόνια, οφείλεται αποκλειστικά σε αυτή την αιτία. Ακόμα και οι ίδιοι οι καλλιεργητές δε γλυτώνουν από τις συνέπειες της αφροσύνη τους, να ραντίζουν-ποτίζουν φυτά ,χώμα και νερά με τεράστιες ποσότητες απαγορευμένων  φυτοφαρμάκων που για δεκάδες, μπορεί και εκατοντάδες χρόνια, παραμένουν ενεργά στο υπέδαφος. Το κόστος είναι μεγάλο και για  τους ίδιους. Θα είναι τυχερή εκείνη η αγροτική οικογένεια στην Ιεράπετρα, την Αμαλιάδα, το Μαραθώνα που δε  θρηνεί  θύμα αυτού του παραλογικού εγκλήματος.

Είναι τουλάχιστον περίεργο,  η πολιτεία  τελευταία  (και σωστά κάνει) να έχει αποδυθεί σε αγώνα καταπολέμησης  του καπνίσματος, αλλά να δείχνει αδιάφορη και ανημέρωτη για τα τεράστιο αυτό πρόβλημα της αργής εξόντωσης με επικίνδυνα δηλητήρια-φυτοφάρμακα του ανθρώπινου οργανισμού από τις σοδειές  των ασυνείδητων Ελλήνων καλλιεργητών. Εδώ και χρόνια  θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει σταυροφορία ενημέρωσης και εμπόδισης των «δολοφόνων» να καλλιεργούν και να διακινούν τις «μπόμπες» τους στον πληθυσμό.

Ας ξυπνήσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, επιτέλους. Μποϋκοτάρετε τις λαϊκές αγορές τους, τους πάγκους τους έξω, τα καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα τους. Δεν είναι συν -Ελληνας ούτε καλός συμπατριώτης εκείνος που συνειδητά ,χωρίς ενοχές, δολοφονεί εσένα και το παιδί σου. Δεν είναι αλληλεγγύη να τον καλύπτουμε.

Ας τον ξεμπροστιάσουμε.

 

4. 12 Μαΐου 2017

 

. ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ  ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΟΡΜΟΝΕΣ
«Χύμα», κατεψυγμένα και φτερούγες αντί για κοτόπουλο αγοράζουν οι καταναλωτές, λόγω κρίσης

«Έχουν περιορίσει κατά πολύ τα προϊόντα που αγόραζαν παλαιότερα οι καταναλωτές. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το 25% των πολιτών έχει διαγράψει από τις διατροφικές του συνήθειες το φρέσκο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι και προτιμάει τα κατεψυγμένα που είναι πιο φθηνά», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι καταναλωτές έχουν μειώσει τα έξοδα τους για τις αγορές τους στα περισσότερα είδη καθημερινής ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, εκτός από ορισμένες κατηγορίες όπως είναι τα κατεψυγμένα που παρουσιάζουν αύξηση 4,1%.

Κατεψυγμένα αλλά και… φτερούγες από κοτόπουλο

Στα σούπερ μάρκετ αλλά και σε ειδικά καταστήματα με κατεψυγμένα προϊόντα, πολλοί καταναλωτές που βλέπουν τον μισθό τους και τη σύνταξη τους κάθε φορά να συρρικνώνεται, μπορούν να βρουν κατεψυγμένο κρέας και ψάρια σε πολύ πιο χαμηλή τιμή από το φρέσκο και αυτό είναι μια λύση για να τα έχουν στο τραπέζι τους και να μη τα καταργήσουν τελείως. «Αγοράζω κατεψυγμένα γιατί είναι πιο φθηνά από τα φρέσκα. Όταν τα χρήματα δεν φθάνουν αγοράζω. Κοτόπουλο και ψάρι συνήθως, γιατί κρέας κόκκινο δεν αγοράζω κατεψυγμένο, το φοβάμαι περισσότερο. Άλλα είδη όμως αγοράζω κατεψυγμένα γιατί με αυτόν τον τρόπο εξοικονομώ χρήματα», δηλώνει στο iefimerida, ο κ. Γιάννης, συνταξιούχος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως λένε πολλοί κρεοπώλες, αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα όχι μόνο για να αγοράσουν κρέας αλλά και ούτε κοτόπουλο, και αναγκάζονται να παίρνουν μόνο… φτερούγες από κοτόπουλο

Είναι αφασία οι άνθρωποι. Διαμαρτύρονται γιατί τρώνε φτερούγες από κοτόπουλο, λόγω αφραγκίας, αλλά τσιμουδιά για το τί περιέχουν αυτές οι φτηνές φτερούγες. Τίγκα στις ορμόνες. «Βυζιά» έχουν πετάξει οι ΄Ελληνες σερνικοί από την επέλαση τέτοιων των ορμονών μέσω της διατροφής στον οργανισμό τους.

Πάντως «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Αυτή η ανέχεια μπορεί και να οδηγήσει τουλάχιστον τους νέους να καλλιεργήσουν τη γη των παππούδων τους και να απολαύσουν, πέρα από τη φυσική ενασχόληση με τη γη και υγιεινά, βιολογικά τρόφιμα, που θα τα παράγουν οι ίδιοι χωρίς ορμόνες και φυτοφάρμακα.

ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΤΕ  ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ, ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ.

Εσείς, πάτε ανάποδα. Αντί να μπείτε στις λαϊκές και να κάνετε λίμπα τους πάγκους των δολοφόνων  εμπόρων, που σας ταϊζουν καρκίνο, χρόνια τώρα, κατεβαίνετε στα υπουργεία και τους οργανισμούς σε πορείες και διαδηλώσεις .Θέλετε περισσότερη οικονομική άνεση για να ψωνίζετε αντί για φτερούγες,  ακριβό, φρέσκο κοτόπουλο με 100%…γνήσια ορμόνη.  «Το μυαλό σας και μια λίρα»!