ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ. ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ
2.ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ.  ΑΛΛΟ  ΑΚΡΑΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΗ  ΚΑΙ ΑΛΛΟ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
3….”ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ΄ΝΑΙ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ” (https://www.youtube.com/watch?v=l52O7N5VB20)
1. Αντιδράσεις από χώρες της Λ. Αμερικής για τις απειλές Τραμπ περί «στρατιωτικής επιλογής» στη Βενεζουέλα

 

Τα κράτη μέλη της Μercosur, της εμπορική ένωσης κρατών της Νότιας Αμερικής,  καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι εξετάζει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για την κρίση στη Βενεζουέλα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής είπε ότι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα είναι ο διάλογος και η διπλωματία.

Η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου διατυπώθηκε την Παρασκευή έπειτα από ημέρες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να χάνουν την υπομονή τους έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 125 ανθρώπους και την εκλογή μιας αμφιλεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης.

«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τραμπ προς τους δημοσιογράφους στο λέσχη γκολφ του στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές.

Η αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα: «Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να παρασύρει τη λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, σε μόνιμη βάση, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, διαβάζοντας μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Να, πάλι, οι ανιστόρητες επιλογές των Αμερικανών, που λέμε πάντα. Να “φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν”!

Τί ανοησία ξεστόμισε πάλι αυτός ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Τράμπ; Με ποιο δικαίωμα μιλάει για στρατιωτική επιλογή στη λύση του πολιτικού προβλήματος στη Βενεζουέλα; Τον όρισε κανείς γενικό Δερβέναγα και  Χωροφύλακα στον πλανήτη;  Κι αν ναι, ποιος,  γατί και πότε;

Στο κάτω-κάτω, άλλο Β. Κορέα και άλλο Βενεζουέλα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια καθαρή  απειλή για την ανατροπή της παγκόσμιας ειρήνης και είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες και και όχι μόνο η Αμερική,  να πάρουν θέση και να αποτρέψουν δυναμικά τον κίνδυνο.

Η δικτατρική εξουσία της Βενεζουέλας, όμως, δεν απειλεί με πυρηνικά,δεν είναι επικίδυνη για την ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας. Η κυβέρνηση Μαδούρο είναι πρόβλημα για το λαό της χώρας. Αλλά,  υπάρχουν εκατοντάδες άλλες λύσεις  και σε καμιά περίπτωση η ένοπλη επέμβαση στη  Βενεζουέλα. Προς θεού!

Κάποιος επιτέλους ιστορικός από τους τόσους που έχουν οι Αμερικανοί ως συμβούλους στην κυβέρνηση και στις διάφορες υπηρεσίες τους, οφείλει να παρουσιάσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, μια σοβαρή ιστορική  ανάλυση για τις τεράστιες ζημιές που έχει προξενήσει στην ιδια την Αμερική και όχι μόνο στις άλλες χώρες, οι επιλογές των κυβερνήσεών της εδώ και πολλές δεκαετίες, να “χώνουν τη μύτη” τους στις υποθέσεις άλλων. Να ανεβοκατεβάζουν κυρίως δικτατορικές κυβερνήσεις, να κάνουν επεμβάσεις στρατιωτικές σε χώρες για τα δικά τους συμφέροντα, να συμπεριφέρονται ως πλανητάρχες και αφεντικά.

Ως εδώ. Περάσανε ανεπιστρεπτί οι εποχές των Βιετνάμ. Ας συμμαζευτούν κάποτε οι Αμερικανοί και  ας ασχοληθούν με “τα του οίκου” τους. Και έχουν πάρα πολλά  να συμμαζέψουν,  ειδικά τώρα που εξέλεξαν πρόεδρο έναν ακροδεξιό, ρατσιστή τύπο που δεν ξέρει πολλές φορές ούτε τί λέει ούτε τί κάνει.

 

2. α. Βιρτζίνια: Συνελήφθη ο οδηγός που έριξε το αυτοκίνητό του σε διαδηλωτές -Σκότωσε 1 γυναίκα
Σοκαριστικές σκηνές στο Σάρλοτσβιλ (Φωτογραφία: AP/ Steve Helber)

 

Εναν 20χρονο, τον Τζέιμς Αλεξ Φιλντς, συνέλαβε η αστυνομία, ο οποίος φέρεται να είναι ο οδηγός που έριξε το όχημά του στη διαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία 32χρονη γυναίκα.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο αστυνομικών, που επέβαιναν σε ελικόπτερο που συνετρίβη, το οποίο μετείχε σε επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη.

Τουλάχιστον 35 είναι οι τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, τόσο από την πτώση του αυτοκινήτου στο πλήθος όσο και από τις άγριες συμπλοκές, ανάμεσα σε ακτιβιστές αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών της αμερικανικής ακροδεξιάς.

Το δημοτικό συμβούλιο του Σάρλοτσβιλ ψήφισε ομόφωνα να επιτρέψει στον αρχηγό της αστυνομίας να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις. Ακόμη δεν έχει επιβληθεί το μέτρο.


Ο 20χρονος που συνέλαβαν οι αρχές

Σύμφωνα με το CNN, σε βάρος του Τζέιμς Άλεξ Φιλντς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο, τραυματισμούς και απόπειρα διαφυγής από τους αστυνομικούς.

Η μητέρα του, η Σαμάνθα Μπλουμ, δήλωσε στην εφημερίδα Toledo Blade πως ο γιος της, της έστειλε την Παρασκευή ένα SMS στο οποίο της ανακοίνωνε πως σκοπεύει να παρευρεθεί στη συγκέντρωση της εθνικιστικής δεξιάς στη Βιρτζίνια.

«Του είπα να είναι προσεκτικός» και, αν πάει να διαδηλώσει στη Σάρλοτσβιλ, «να το κάνει ειρηνικά», είπε η γυναίκα.

β. Πυρ ομαδόν» κατά του Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε τη βία των ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ

 

Ο Τραμ καταδίκασε τη βία στο Σάρλοτσβιλ «από πολλές πλευρές» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡ)

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσαν και τα δύο στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών κατά του Ντόναλντ Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε ρητά το ρόλο των ακροδεξιών οργανώσεων στις συμπλοκές με ομάδα αντιρατσιστών διαδηλωτών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, που κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 19 όταν ένας 20χρονος έριξε το αυτοκίνητό του στο πλήθος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι καταδικάζει «το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη βία από πολλές πλευρές». Επανάλαβε μάλιστα τη φράση «από πολλές πλευρές» για να δώσει έμφαση.

Αλλά η άρνησή του να καταδικάσει ρητά τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές (υπέρμαχους της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής), που έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης με πυρσούς στα χέρια φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και επιτέθηκαν κατά των αντιδιαδηλωτών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σ’ όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Ηθικός αυτουργός και αυτού του εγκλήματος είναι ο ακροδεξιός ,τραμπούκος πρόεδρος της Αμερικής. Είναι κατάντημα για τη χώρα που πολέμησε το ναζισμό και το φασισμό, η  Αμερική που χτίστηκε από μετανάστες και φυλές όλου του κόσμου, να κυβερνάται σήμερα από ένα ρατσιστή πρόεδρο με ιδεοληψία και απόψεις που δεν είναι πολύ μακριά  από εκείνες του  φασισμού.

Και όχι μόνο.  Είναι πρόκληση να παριστάνει ο Τραμπ τον μέγα διώκτη της τρομοκρατίας των ακραίων Ισλαμιστών, που δε διστάζουν να πέφτουν με αυτοκίνητα και φορτηγά πάνω σε ανύποπτους περαστικούς, την ώρα που και οι δικοί του οπαδοί, κάνουν τα ίδια. Να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα  ακόμα και μετριοπαθών Αράβων,όταν μέσα στην ιδια την Αμερική κατοικούν δολοφόνοι και τρομοκράτες σαν τον ακροδεξιό νεαρό,οπαδό του  που  έπεσε με αυτοκίνητο και  συνέθλιψε χτες μια γυναίκα.

Το πιο επαίσχυντο, επικίνδυνο και αδιανόητο, όμως είναι άλλο. Ο  ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής, όχι μόνο  αρνείται να καταδικάσει τέτοιες ακραίες, τρομοκρατικές συμπεριφορές, αλλά τις καλύπτει φραστικά κιόλας.

 Δε λέμε πως αυτή είναι ΟΛΗ η Αμερική, όπως  καυχάται ο Τραμπ. Υπάρχει σίγουρα ενα μεγάλο πλήθος, κυρίως λούμπεν στοιχείων, ακαλλιέργητων, απαίδευτων,  αστόχαστων και παρορμητικών Αμερικανών    που τον ακολουθεί, συμμερίζεται τις απόψεις του και εν τέλει τον έκανε πρόεδρο μιας μεγάλης χώρας.

΄Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανων, δεν έχουν τίποτα κοινό με όλους αυτούς. Το ίδιο που συμβαίνει,άλλωστε, στις περισσότερες χώρες του κόσμου .

΄Ομως, τα εκλογικά συστήματα, οι εκλογικοί νόμοι  σε συνδυασμό με τη δημαγωγία, το λαϊκισμό πολλών πολιτικών και την καταλυτική συμμετοχή του λεγόμενου Τύπου στη διαμόρφωση της “κοινής γνώμης”, ανατρέπουν και αλλοιώνουν  τα εκλογικά δεδομένα. Να μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Τραμπ εκλέχτηκε με σχεδόν 2 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τη Χίλαρι Κλίντον!

Αυτό και μόνο  ειναι ενδεικτικό του μπάχαλου και της αδιανότητης εκλογικής…λογικής που ισχύει στην αμερικανική χώρα. Αλλά και στην αποκαλούμενη κοινοβουλευτική, την αντιπροσωπευτική  δημοκρατία  των περισσοτέρων χωρών.

Είναι τα πολιτεύματα  τα δοκιμασμένα στο “αμόνι” της Ιστορίας και εντελώς αποτυχημένα. Ολιγαρχίες, αριστοκρατίες στις όποιες εκδοχές τους. Αλλά και οι δημοκρατίες, το δημοκρατικό λεγόμενο  πολίτευμα της πλειοψηφίας , ο κοινοβουλευτισμός ή όπως αλλιώς αποκαλούν την απάτη  της Δημοκρατίας για την οποία ο Τσώρτσιλ ξεστόμισε εκείνο το αποκαλυπτικό πως “είναι το χειρότερο πολίτευμα, αν δεν υπήρχαν τα άλλα”. Το ότι όμως υπάρχουν και τα άλλα,  αυτή η αλήθεια δε διασώζει ούτε  το πολίτευμα της Δημοκρατίας ,που δεν έχει και τεράστιες διαφορές από εκείνα.

Εν τέλει.  Ούτως ή άλλως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δικαιούται πλέον να μιλάει για τρομοκρατία. Ούτε να κυνηγάει τους Ισλαμιστές. Ας μπαγλαρώσει πρώτα τους δικούς του οπαδούς “Τζιχαντιστές”  μέσα στην καρδιά της Αμερικής κι αν  υπάρξει χρόνος, ας ασχοληθεί και με τους …ακραίους Ισλαμιστές.  Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

3. Εμπρηστές καίνε τη Ζάκυνθο -11 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο, πύρινα μέτωπα παντού
Διαδοχικές πυρκαγιές εκδηλώνονται στη Ζάκυνθο (Φωτογραφία: imerazante)

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά σ΄αυτό το νησί. Μαζεύτηκαν τόσα  πολλά, που το αναδεικνύουν σε πρότυπο…παθογένειας και παλιανθρωπιάς.

 Κι ας έκλεισαν μόλις χτες  64  χρόνια από το σεισμό του 1953 (12/8), που  ισοπέδωσε τη Ζάκυνθο και τα Επτάνησα.  Οι  καταστροφές, φυσικές ή  όχι, κάνουν πιο στοχαστικούς, φιλοσοφημένους και ισορροπημένους τους ανθρώπους. Στη Ζάκυνθο σαν να μην τρέχει τίποτα!

Για να δούμε τί  καταμαρτυρεί στους Ζακυνθυνούς  η ιστορική δημοσιογραφία:

 

 

1. ΣΕΡΒΟ-ΖΑΚΥΝΘΙΝΕΣ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ (8/7/2017)
 Ζάκυνθος: Τι δείχνουν τα βίντεο της δολοφονικής επίθεσης στον έγχρωμο Αμερικανό -Νέες συλλήψεις

 

Για τη φρικτή δολοφονία του Αμερικανού φοιτητή, έξω από νυχτερινό μαγαζί στον Λαγανά, το δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει ότι ο 22χρονος Μπακάρι Χέντερσον ξυλοκοπήθηκε άγρια από 10 άτομα τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ σημειώνει ότι εκτιμάται πως κάποιοι από τους δράστες τον χτύπησαν με σιδερογροθιές στο κεφάλι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αστυνομία ερευνά αν υπήρχαν και ρατσιστικά κίνητρα στη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αμερικανού. Ο Χέντερσον μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο.

Σε νέες συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, για την υπόθεση της άγριας δολοφονίας του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά, στη Ζάκυνθο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν άλλα έξι άτομα, σερβικής καταγωγής, ως εμπλεκόμενα στον θανάσιμο τραυματισμό του Αμερικανού τουρίστα, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε συμπλοκή τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η επιχείρηση της αστυνομίας, στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι έξι Σέρβοι κράτησε λίγα λεπτά καθώς οι κατηγορούμενοι δεν προέβαλαν αντίσταση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. Οι συλληφθέντες αναγνωρίστηκαν από τους αστυνομικούς από τα βίντεο που υπάρχουν από κάμερες ασφαλείας γειτονικών καταστημάτων, από το σημείο που έγινε η θανάσιμη επίθεση στον 22χρονο Αμερικανό.

Στο βίντεο, οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να χτυπούν τον άτυχο άνδρα. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς συνέχισαν να τον χτυπούν ακόμη και την ώρα που εκείνος ήταν πλέον στο έδαφος, χωρίς τις αισθήσεις του, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στους αστυνομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή κρατούνται στο Αστυνομικό τμήμα Ζακύνθου, ένας 34χρονος ημεδαπός και ένας 32χρονος Σέρβος με βρετανικό διαβατήριο που κατηγορούνται και αυτοί για τον φόνο του άτυχου νεαρού.

Εντός της ημέρας, οι οκτώ συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

«Η Ζάκυνθος έχει μια σκοτεινή πλευρά»

Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στρέψει ξανά το βλέμμα τους στη Ζάκυνθο, έπειτα από την αποτρόπαια δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Daily Mail, που επισημαίνει ότι το νησί μπορεί να προσελκύει τουρίστες χάρη στις εντυπωσιακές παραλίες του και την «άγρια» νυχτερινή ζωή, αλλά έχει και μία «σκοτεινή πλευρά», όπως σημειώνει, θυμίζοντας την περίπτωση του 19χρονου Βρετανού τουρίστα που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου το 2011 στη Ζάκυνθο.

Κάτι δεν πάει καλά και με τους Σέρβους και με τη Ζάκυνθο.΄Οσο κι αν οι γενικεύσεις είναι κολάσιμες συμπεριφορές  και αποπνέουν κυρίως ρατσισμό και «ανεγκεφαλία», είναι πολλές οι «συμπτώσεις», εδώ για να «κάνουμε τα στραβά μάτια».

Οι Σέρβοι,οι…χριστιανοί Ορθόδοξοι και πολύ αγαπητοί ως… ομόδοξοι στους ΄Ελληνες, είναι σφόδρα εθνικιστές (μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού). Κανονικοί φασίστες, δηλαδή. Ακροδεξιοί και  άκρως ρατσιστές. Να μην ξεχνάμε την τελευταία γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα το 1995, όταν οι Σέρβοι της Βοσνίας εκτέλεσα 8.000 μουσουλμάνους, αγόρια και άντρες. Επίσημα η Σερβία δεν έχει «φάει χώμα», ούτε τιμωρήθηκε στο ελάχιστο γι΄αυτή την ανήκουστη σφαγή. Αλαζόνες, παράφρονες, εθνικιστές. Αλλά και…Ορθοδοξάρες οι Σέρβοι. Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.  Δε μιλάμε για πέντε-δέκα.

Η Ζάκυνθος τώρα.Το νησί που έγινε παγκόμσια γνωστό γιατί μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει …τύφλωση (πέρα από τύφλα)! Και είναι τυφλοί πολλοί Ζακυνθινοί , όχι γιατί έτσι το «έγραφε η κακιά τους μοίρα»,αλλά γιατί, μπαγαπόντηδες όπως είναι και φυσικά Ελληνάρες, το έπαιζαν τυφλοί, έπαιρναν πιστοποιητικά  αναπηρίας και μαζί ξεκοκάλιζαν παχυλή σύνταξη για χρόνια!

«Γελάει και το παρδαλό κατσίκι» στην υφήλιο. Ρεζίλι! Όχι, βέβαια, για τους Ζακυνθινούς,που ακόμα λένε «καλημέρα» στους συντοπίτες τους απατεώνες. Εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε τσίπα, ντρεπόμαστε για πάρτη τους.

Στο μεταξύ, μαθαίνουμε πως ο γιατρός που τους χορηγούσε αβέρτα χαρτιά τυφλωμάρας, ακόμα «έξω» είναι. Και θα την σκαπουλάρει κατά πως φαίνεται ο πανάθλιος .Και όχι. Μη ρωτάτε για «πέτρα στο λαιμό». Θάλασσα έχει η Ζάκυνθος. Ντροπή δεν έχουν κάποιοι  στο πεντάμορφο νησί του τραγικού ποιητή Διονύσιου  Σολωμού.

Πέρα από την ουσία, που είναι το σκληρό έγκλημα αυτό καθ΄αυτό, θα κάνει και μεγάλη ζημιά στον τουρισμό, γιατί  κατά τα φαινόμενα, είναι ρατσιστικό. Μαύρος, Αμερικανός το άτυχο θύμα. Πλήρωσε το χρώμα της επιδερμίδας του και την εθνικότητά του (Ρωσόφιλοι οι Σέρβοι, εκτός των άλλων κακών τους) ,που δεν ήταν ίδιο με το  ασπρουλιάρικο  των… Αρίων  Σέρβων και Ρώσων.

Παλιότερα στη Σουηδία, με όσα γίνονταν στην Ελλάδα από τους Ναζί, που μαχαίρωναν κόσμο στην ψύχρα,  φίλοι έγχρωμοι στη Στοκχόλμη, όταν τους κάλεσα για διακοπές στη χώρα μας, με κοίταξαν με έκπληξη και παράπονο.  «Και με τους Ναζί, που τους έχετε ακόμα ελεύθερους να κυκλοφορούν στους δρόμους και να μαχαιρώνουν μετανάστες, τί γίνεται;», με  αποστόμωσαν. Ντράπηκα, για μια χώρα που  πολέμησε το Ναζισμό.

Τί κρίμα!  400 χιλιάδες ανεγκέφαλοι, που αντί να είναι στη φυλακή και στα ψυχιατρεία,  εκπροσωπούνται κιόλας  από ομοιοπαθείς τους στη Βουλή των Ελλήνων. Κι εκείνη δεν ντρέπεται, δεν τους έκλεισε την πόρτα. Η μοναδική χώρα (η Ιταλία για άλλους λόγους), που επιτρέπεται να ….πολιτεύονται οι Ναζιστές. «Θεέ και Κύριε»!

 

2. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ.   ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. (13/2/2016)

 

Ο Μπογδάνος απαντάει στον δήμαρχο Ζακύνθου: Είναι αμόρφωτος, ή λαϊκιστής, ή και τα δύο
Ο Μπογδάνος απαντάει στον δήμαρχο Ζακύνθου: Είναι αμόρφωτος, ή λαϊκιστής, ή και τα δύο

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο δήμαρχο Ζακύνθου και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ολα ξεκίνησαν μετά από το άρθρο που έγραψε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ για τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό στο marketnews.gr. Ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, χαρακτήρισε ανεπιθύμητο τον δημοσιογράφο, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τον χαρακτήρισε «αμόρφωτο ή λαϊκιστή».

Το άρθρο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου
Ο Σολωμός και οι οθωμανέλληνες
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου είναι αμόρφωτος, ή λαϊκιστής, ή και τα δύο. Επιχειρεί, με ανάρτησή του στο facebook, να σαλαγήσει τους συμπολίτες του σαν πρόβατα με έναν λίβελλο εναντίον μου, που βασίζεται σε πρωτογενές δημοσίευμα της εφημερίδας στόχος – της φυλλάδας δηλαδή, του απανταχού φασίστα. Και διατείνεται, ότι δήθεν αποκάλεσα τον Διονύσιο Σολωμό μασόνο, εβραίο, αλκοολικό, και ομοφυλόφιλο. Ας λάβουν κι αυτός και το συνάφι του την απάντηση που τους πρέπει.
Στην ουσία του ζητήματος, ο μέγιστος και εθνικός μας ποιητής ήταν όντως αλκοολικός, όπως και ελευθεροτέκτων. Αυτά τεκμαίρονται.

Επίσης, πολλές είναι οι πηγές, που αποδίδουν το «Σολωμός» σε παραφθορά του «Σολομών». Δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, ούτε θα μπω σε φιλολογική συζήτηση με αμοιβάδες. Όσο περί ομοφυλοφιλίας, αποδίδεται στον κορυφαίο λαογράφο Ηλία Πετρόπουλο. Δεν μπορώ να το γνωρίζω, πράγμα που ξεκαθάρισα.

Άβολη, επίσης, αλήθεια, είναι ότι η πρώτη γλώσσα του Σολωμού ήταν τα ιταλικά. Το «χαίρε, ώ χαίρε, λευτεριά» γράφτηκε πρώτα ως “salve,salve liberta”, στα ιταλικά, όπως και η διαθήκη του ποιητή. Αυτά τα ολίγα, διότι τα τομάρια που παριστάνουν τις θιγμένες κορασίδες δεν θα πλησιάσουν ποτέ τους το Σολωμό που έχω διαβάσει, αγαπήσει και μελετήσει. Διότι είναι αγράμματοι γκασμάδες, ανίκανοι να συγκινηθούν από την τέχνη, παρεκτός κι άμα την υποβιβάσουν σε σύνθημα.

Νιώθω, εντούτοις, την υποχρέωση, απέναντι στους δασκάλους μου και στη μειονότητα των Ελλήνων που πονάνε αυτή τη χώρα κι αυτήν τη γλώσσα με τιμιότητα και καρδιά, να ξεγυμνώσω τα γίδια, που λερώνουν τη μνήμη του Διονυσίου Σολωμού. Διότι ο Σολωμός στριφογυρνάει στον τάφο του ακριβώς με τους αλήτες και τους οπαδούς αυτών, που κρίνουν το έργο ενός ποιητή από τα στοιχεία της ταυτότητάς του, τις επιλογές και τα πάθη του.

Ο ποιητής του ύμνου εις την ελευθερίαν θα τους έφτυνε, με τον τρόπο που το έκανε αρνούμενος να συγχρωτισθεί τους κοτζαμπάσηδες και τους κατσαπλιάδες που ανέλαβαν τα αξιώματα του νέου ελληνικού κρατιδίου, με τον τρόπο που το έκανε και ο ομότεχνός του, επίσης τεράστιος, Ανδρέας Κάλβος, που ήρθε στην Ελλάδα, αηδίασε και αναχώρησε εκ νέου για την Εσπερία.

Τα ανδράποδα, που κόπτονται τώρα, υποτίθεται, για το Σολωμό, είναι οι απόγονοι του πιο βαθέως οθωμανού που ζει μέσα στο έθνος και το τραβάει ολοένα και μακρύτερα από την Ευρώπη. Είναι η πρωτογενής πηγή του σκοταδιού μας. Από εκεί και ύστερα, τα φασισταριά του διαδικτύου που αναπαράγουν τις ιαχές των μογγολικών ορδών, θα λάβουν την απάντησή τους διά της νομικής οδού, όπως εφεξής και οποιοσδήποτε στη χώρα αυτή εκμεταλλεύεται όχι μόνο το μπάχαλο της τυραννίδας των ανίκανων, αλλά και την καλοσύνη των έως τώρα μετριοπαθών.

Λυπάμαι, που δεν μπορώ για ακόμα μια φορά να ακολουθήσω την προτροπή προς τον εσωτερισμό ενός άλλου γίγαντα της ελληνικής ποίησης, του Οδυσσέα Ελύτη, που λέει:

«Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν.
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν.
Σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον.
Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.»

Διότι, «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» Αυτή είναι η σφραγίδα του Διονυσίου Σολωμού και σ’αυτήν πιστός αδυνατώ να καταπιώ αναπάντητη ακόμα μια χυδαία εκδήλωση της οχλοκρατίας που κινδυνεύει να ορίσει το είναι της πατρίδας μου. Οι λέξεις αυτές είναι μέρος του αγώνα, που πρέπει να δοθεί απέναντι στους γιαλαντζί εθναμύντορες οθωμανέλληνες. Για την ελευθερία και τη γλώσσα μου-μας.

ΥΓ – Ίσως, αν ο Δήμαρχος Ζακύνθου διάβαζε τη «Γυναίκα της Ζάκυνθος» – μάλλον, το πιο επίκαιρο έργο του Σολωμού, λόγω προσφυγικού – να συναντούσε κάποιον ανάλγητο πρόγονό του, που ανάγκασε τον μεγάλο Ζακυνθινό να μετοικήσει στην ευρωπαϊκότερη Κέρκυρα. Ας τον φωτίσει το κόσμημα της νήσου του, ο άγιος Διονύσιος, ενετικής καταγωγής και αυτός, γνωστός και ως «άγιος της συγγνώμης».

 Μπογδάνος Κωνσταντίνος
Δημοσιογράφος

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Ζακύνθου
Με οργισμένη ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσας, ζητάει από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ να επιπλήξει (ή αφήνει να εννοηθεί, ακόμα και να «παραιτήσει») τον δημοσιογράφο Κ. Μπογδάνο…. ο λόγος; Σε πρόσφατη εκπομπή του, ο εν λόγω δημοσιογράφος, επικαλέστηκε λεγόμενα του λαογράφου Ηλ. Πετρόπουλου, ο οποίος χαρακτήριζε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, Εβραίο, μασόνο, ομοφυλόφιλο και αλκοολικό… αυτό ο δημοσιογράφος το αναπαρήγαγε υπερθεματίζοντας μάλιστα σε κάποιους από αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο Δήμος Ζακύνθου, μεταξύ άλλων, κήρυξε ως ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Κ. Μπογδάνο στο νησί.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση…:
Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, κ. Μπογδάνου, για τον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό.
Τα δυσμενή και απρεπή του σχόλια δεν προσβάλλουν μόνο τους Ζακυνθινούς και τον εθνικό ποιητή, αλλά ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος.
Καλούμε τον Διευθυντή του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού να επιληφθεί του σοβαρού αυτού θέματος και να μεριμνήσει για τα περαιτέρω.
Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), είναι απαραίτητο να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ο κ. Μπογδάνος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο για τη Ζάκυνθο. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε τέτοιες εμετικές συμπεριφορές.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ

  1. ΄Ολα τα δίκια τα έχει ο δημοσιογράφος.  Πλην της ομοφυλοφιλίας του Σολωμού, τα άλλα είναι έτσι, όπως τα γράφει. Αλλά, κι αν ήταν, τί έγινε,δηλαδή;

  2.  Αν είναι Εβραίος ο ποιητής τί διαφορά υπάρχει; Είναι κακό να είσαι Εβραίος;

  3.  Ανεπιθύμητος πού θα είναι ο δημοσιογράφος; Στο  τσιφλίκι του δημάρχου; Κι εγώ νόμιζα πως η Ζάκυνθος ανήκει στην Ελλάδα και επομένως σε όλους τους ΄Ελληνες και όχι μόνο στους Ζακυνθινούς.

  4.  Ποιος είναι ο δήμαρχος και με ποια αρμοδιότητα  διατυπώνει τέτοιες αυστηρές κρίσεις για το Σολωμό; Είναι ο ίδιος ειδικός, γνώστης, έχει έστω συναφείς σπουδές  και δικαιούσαι να μιλάει έτσι απόλυτα; ΄Η η ιδιότητα του ….συγχωριανού,  του δίνει αυτό το δικαίωμα;

  5. Ντροπή δήμαρχε με τους εκατοντάδες… αόμματους συμπατριώτες σου  που παίρνανε σύνταξη τυφλού (ανάπηρου) για χρόνια με ψεύτικες γνωματεύσεις,  αλλά βλέπανε καλύτερα κι από… ανοιχτομάτη.  Ντροπή και γι΄αυτό στο νησί!