ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ…ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ INDYMEDIA

Από σήμερα  στην Ιστορική Δημοσιογραφία θα υπάρχει , όταν κρίνεται αναγκαίο, ειδική αναφορά με σχολιασμούς  κατά την κρίση μας,  σε θέματα που ανεβαίνουν στον ιστότοπο των athens.Idymedia. Και αυτές οι  «απόπειρες», θα αποστέλλονται, φυσικά προς δημοσίευση  ανελλιπώς και  για λόγους καθαρά δεοντολογικούς και στην ίδια τη Δ.Ο  του σάιτ,  τα θέματα του οποίου θα σχολιάζουμε. Και όχι μόνο αυτές. Θα συνεχίζουμε να στέλνουμε και άλλα ,ποικίλα, κείμενά μας, όπως κάναμε πάντα και ας τα  παραδίνουν στον… αγύριστο οι  «ψαλιδοχέρηδες» του σάιτ.

Η απόφαση και η στάση μας αυτή κρίθηκε απαραίτητη, εξαιτίας της συνεχούς και αναίτιας απόρριψης  κειμένων μας από τη Δ.Ο, τα οποία πολλές φορές ούτε καν στην κατηγορία ΚΡΥΜΜΕΝΑ  τα συμπεριλαμβάνουν! Και φυσικά δε νιώθουμε…υποχρέωση  που έχουν δημοσιεύσει αρκετά από τα κείμενά μας. (Γιατί άλλωστε ; Χάρη μας κάνουν; ΄Η έχει  ιδιοκτήτη ο ιστότοπος και δεν το γνωρίζουμε;)

Οι υπεύθυνοι στη Διαχείριση, επομένως, είναι αυτοί που μας εξώθησαν στην υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης. Δεν είναι για παράδειγμα κατανοητό, έντιμο, κινηματικό ή όπως αλλιώς θα ήθελε να το χαρακτηρίσει κανείς, να  γίνεται αποδέκτης η Δ.Ο καταγγελτικού κειμένου  μας  και όχι μόνο να μην το δημοσιεύει, αλλά ούτε καν στα «σκουπίδια» να μην το μνημονεύει.

 Η  Δ.Ο  διατείνεται πως τα κείμενα που ανεβάζει, εκτός των άλλων,  εξυπηρετούν την αντιπληροφόρηση και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Εμείς πάλι  από τη μεριά μας διαπιστώνουμε πως πολλά από τα θέματα που δημοσιεύονται στις διάφορες κατηγορίες , δεν είναι λίγες οι φορές που εξυπηρετούν μάλλον την παραπληροφόρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα γνωστά μέσα της εμπορικής ή και της  ιδεολογικά στρατευμένης δημοσιογραφίας, τύπου Ριζοσπάστη.

Από την άλλη, υπάρχει και το πρόβλημα  πως λείπει σε πολλές περιπτώσεις από τα μέλη της Δ.Ο η ικανότητα σωστής (περισσότερο με την έννοια την ιδεολογική)  εκτίμησης του περιεχομένου  ενός κειμένου ,αλλά και της επιλογής του ως δημοσιεύσιμο ή μη. Τα κριτήρια της απόρριψης ή της παρουσίασης ενός θέματος είναι και ασαφή-συγκεχυμένα, αλλά και πολλές φορές  απάδουν στον πνεύμα, το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό  των Indymedia. Φυσικά, είναι αυτονόητο (και ως τέτοιο κακώς κιόλας το αναφέρουμε) πως υπάρχουν  μέλη της Δ.Ο νουνεχή και προ παντός με ιδεολογικό μπούσουλα σε ένα ιστότοπο σαν τούτον. «Χάνονται», όμως, από τις απαράδεκτες συμπεριφορές   κάποιων άλλων μελών της Δ.Ο. Και είναι καιρός νομίζουμε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αλλιώς, ας αποχωρήσουν από την ομάδα, διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντες.

΄Εχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο χαρακτήρα των Indymedia που  είναι ιστότοποι  παγκόσμιας εμβέλειας και αποδοχής και σε πολλές χώρες, μάλιστα, αποτελούν ένα πραγματικά ελεύθερο, ανεξάρτητο βήμα πληροφόρησης, αλλά και διακίνησης ιδεών. Και θα μπορούσε κανείς  να υποστηρίξει χωρίς δισταγμό   πως  πολλές από τις αναλύσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται σε τέτοια μέρη του κυβερνοχώρου σε όλο τον κόσμο,  δεν τις βρίσκεις ούτε κατά διάνοια σε  μέσα εμπορικής δημοσιογραφίας, αλλά  ούτε καν σε σοβαρά επιστημονικά ,αναρχικά-αντιεξουσιαστικά, κινηματικά -διακίνησης ιδεών, ή άλλα μέσα αντιπληροφόρησης.

Παράλληλα, τα Indymedia είναι και οι χώροι ανθρώπων  -φορέων «ιδιομορφίας» , «ιδιαιτερότητας», και «διαφορετικότητας», οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους αποστασιοποιούνται  από τα συνήθη κοινωνικά, πολιτικά και λοιπά στερεότυπα-πρότυπα και  μπορούν, όμως, σ΄αυτά να βρίσκουν  τη δική τους «μεριά». Και μάλιστα θα λέγαμε ένα  αποκλειστικό   «απάγκιο»,  το οποίο ή δε θα έβρισκαν αλλού ή κι αν μπορούσαν κάπου να  ακουμπήσουν το βάρος αυτό της ιδιαιτερότητας-διαφορετικότητάς τους, ίσως δε θα είχαν την κατανόηση και την αποδοχή την οποία εξασφαλίζουν σε ιστότοπους σαν τα Indymedia.

Αυτά τα χαρακτηριστικά (ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αντικειμενική πληροφόρηση και αποδοχή της πάσης φύσεως διαφορετικότητας) είναι όροι  sine qua non για τέτοιου προσανατολισμού ιστότοπους και δε νοούνται Indymedia χωρίς αυτά τα «δεσμευτικά», ούτως ειπείν χαρακτηριστικά. Αλλιώς, δε θα ήταν απολύτως ορατή η διαχωριστική γραμμή  από τα υπόλοιπα  μπλογκ ,  σάιτ, ιστοσελίδες  που είναι ή υποστηρίζουν  πως είναι «διαφορετικά». Με άλλα λόγια αν κάποια Indymedia δεν περνούν  τα συνήθη   «εσκαμμένα», παύουν να ανήκουν στην παγκόσμια κοινότητα αυτού του είδους των ιστοσελίδων.

Τα  athens.indynedia δε θα μπορούσαν να υπερηφανεύονται  πως  συγγενεύουν «εξ αίματος» με άλλα Indymedia  σε πολλές χώρες. Δε θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε χωρίς δισταγμό 100% σε αυτού του είδους των μέσων του κυβερνοχώρου, που προάγουν την αντιπληροφόρηση, την ελευθεροτυπία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών  και φυσικά την αποδοχή-στήριξη πάση θυσία  του «διαφορετικού», του «αλλιώτικου» (σε συμπεριφορά και άποψη). Και όπως συμβαίνει πάντα  με την ελληνική πραγματικότητα ,  αργούν πολύ (πάνω από 20ετία)  να φτάσουν στη χώρα μας  κατακτήσεις πολιτισμικές ιδεολογικές, τέχνης και νοοτροπίας-συμπεριφοράς,  που αναπτύσσονται και  πολλές φορές πλούσια ,σε  κοινωνίες διαφορετικές από τις ελληνικές.

 Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ακόμα δεν έχουν βρει, κι ας λειτουργούν τόσα χρόνια, τον κανονικό  βηματισμό τους τα δικά μας εδώ Indymedia . Αυτή είναι η  πραγματικότητα, που προκύπτει από μια ανεπηρέαστη αυτοκριτική.  Κατ΄αρχήν, τους λείπει ο ιδεολογικός μπούσουλας. Κι αυτό είναι το βασικότερο εξ όλων των άλλων.

Διατείνονται, ας πούμε πως τα Indymedia είναι ο ιστότοπος των Αναρχικών και των Αντιεξουσιαστών και έτσι  τον αποκαλεί και η βιομηχανία παραπληροφόρησης.  Λίγοι, όμως, που «κινούνται» με οποιοδήποτε τρόπο σ΄αυτά, έχουν σχέση  με τέτοιους ιδεολογικούς χώρους, αφού οι περισσότεροι δεν είναι σε καμιά περίπτωση  φορείς  Αναρχίας. Μπαχαλάκηδες, οπαδοί και χούλιγκαν, αληταριό, κατεργάρηδες και τεμπελόσκυλα, ακόμα και Χρυσαυγίτες «κουκουλωμένοι»  έχουν εδώ και πολύ καιρό ψυλλιαστεί πως,  αν δηλώνεις αντιεξουσιαστής και αναρχικός, δικαιούσαι  να τα κάνεις όλα μπάχαλο-λίμπα, να γκερεμίζεις, να καταστρέφεις,   να διαπρέπεις στο πλιάτσικο και την…απαλλοτρίωση. Και να παίρνεις μάλιστα  βαραβεία  και εύσημα απ΄άλλους λογής παραβατικούς… πρωτοξάδερφους   «μπαχαλάκηδες».

Οι τύποι τούτοι, φυσικά δε διάβασαν ποτέ κείμενα σοβαρών αναρχικών και αντιεξουσιαστών, οι οποίοι  σε καμιά περίπτωση δε δέχονται πως το βασικό συστατικό της  Αναρχίας είναι αυτού του είδους η βία. Η βία του αναρχικού χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ στην περίπτωση αυτοάμυνας. Πραγματικής, όμως, και όχι φαντασιακής και ξεχειλωμένης (πχ. «είμαστε σε συνεχή πόλεμο με την κοινωνία»!)

Η Αναρχία είναι πρωτίστως πολιτικός ακτιβισμός, που ΑΝΤΙΜΑΧΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΑΠ΄ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ. Ας μελετήσουν αυτοί οι τύποι όχι αποκομμένα-αποσπασματικά και όπως τους συμφέρει τις απόψεις των «πατριαρχών» του Αναρχισμού, ενταγμένες  στις εποχές  και τις κοινωνίες που γράφτηκαν  και είναι σίγουρο πως θα σταματήσουν την ίδια στιγμή να αυτοαναγορεύονται σε αναρχικούς και αντιεξουσιαστές.

Και, φυσικά,  δεν είναι μόνο αυτή  η παθογένεια των ελληνικών  Indymedia ,επειδή δίνουν ιδεολογικό άσυλο σε κάποιους που «τα έχουν πάρει κρανίο» για τους δικούς τους προσωπικούς και καθόλου ιδεολογικούς λόγους.  Υπάρχουν μια σειρά από ιδεολογικά κενά στη φιλοσοφία και την πρακτική τους. Στη όλη  συμπεριφορά τους.  Π.χ, όπως προαναφέραμε: Στον τρόπο και τα κριτήρια που η Δ.Ο αντιμετωπίζει όσα κείμενα στέλνονται για δημοσίευση.   Στη χαμηλή ποιότητα στα νοήματα των θεμάτων που ανεβάζει και στις ακρότητες που εμπεριέχουν.  Στις ατεκμηρίωτες πολλές φορές απόψεις, τις οποίες οι φορείς τους υποκαθιστούν συνήθως  με  αισχρό υβρεολόγιο, βωμολοχία και μάλιστα σε επίπεδα …χρυσαυγιτισμού.

Εμείς, από το δικό μας χώρο και με τον δικό μας τρόπο, θα αγωνιστούμε  να βρουν το δρόμο τους και τα ελληνικά Indy.  Και  δεν είμαστε οι μόνοι.  Τα μέλη της Δ.Ο που σκέπτονται όπως εμείς, αλλά και ευάριθμοι χρήστες που «κυκλοφορούν» σ΄αυτά με όλους τους τρόπους ,είμαστε σίγουροι πως έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθεί αγώνας ,για να βελτιωθούν και τα ελληνικά Indymedia.

Ας δηλώσουμε ΟΛΟΙ συμμετοχή σ΄αυτόν τον αγώνα. Δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε. Τέτοιοι χώροι, δεν ανήκουν σε κανέναν αποκλειστικά. Είναι δικοί μας. Αλλά, βέβαια, όχι του…καθένα. Δεν έχουν  θέση στα Indymedia ΟΛΟΙ. Αλλά, μόνο όσοι αισθάνονται πως είναι κρίκοι της αόρατης παγκόσμιας αλυσίδας, για να γίνει, όχι απλώς ο κόσμος καλύτερος, αλλά να αλλάξει εντελώς. Να εξελιχθεί σε ένα κόσμος αντιεξουσιαστικό, αταξικό, κομμουνιστικό.  ΦΥΣΙΚΟ, εν τέλει.