(ΠΑΡΑ)-(ΑΝΤΙ)-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

 Στην επιστολή  που ανεβάσαμε χτες, αλλά και σε άλλες που πήραμε και δε δημοσιεύσαμε ,επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα,  θα απαντήσουμε  σε γενικές γραμμές ως εξής:

Φυσικά,  η ιστορική δημοσιογραφία είναι ό,τι πιο απαραίτητο για τη σωστή πληροφόρηση,  απαιτεί η εποχή μας. Πολύτιμη η προσφορά της.  Σήμερα, στον καταιγισμό της παρα-αντι-πληροφόρησης, αν διασώζεται η πραγματική υπόσταση της πληροφορίας και της αντικειμενικής, ιστορικής  κριτικής, είναι ΜΟΝΟ μέσω της ιστορικής δημοσιογραφίας. Της ανεξάρτητης από  συμφέροντα, ιδεοληψίες και άλλες αγκυλώσεις. Της πραγματικής μορφής και διάστασης  της δημοσιογραφίας, που αποκαλείται Τύπος.

Η εμπορική δημοσιογραφία ή βιομηχανία παραπληροφόρησης, είναι γνωστό πως όχι μόνο δε σέβεται την είδηση, την πληροφορία και  αποφεύγει τη  σαφή και αντικειμενική κριτική, αλλά παραχαράσσει, χαλκεύει, παραποιεί και την είδηση και την κριτική της επί της παραποιημένης αυτής πληροφόρησης. Και πάντα, σύμφωνα με τα συμφέροντά της, οικονομικά ή άλλα.΄Ομως,και η λεγόμενη αντιπληροφόρηση, δεν είναι καλύτερη.  Σε πολλές περιπτώσεις , μάλιστα, είναι χειρότερη. Όψεις ενός νομίσματος. Θα επικαλεστούμε ένα παράδειγμα.

Τα  athens.indymedia  υποτίθεται πως υπηρετούν την αντιπληροφόρηση. Εν ολίγοις, την άλλη, τη  σωστή πληροφορία και κριτική που δεν κάνει η εμπορική δημοσιογραφία. Την υπηρετούν όμως αυτή την αντιπληροφόρηση οι συγκεκριμένοι  (και πολλοί άλλοι  όμοιοι) ιστότοποι;

Προχτές, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Παύλου Μπακογιάννη, ανεβάσαμε εδώ μια παλιότερη ανάλυσή μας με τίτλο

“ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ…ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΛΕΩΝ; (7/11/2016)
ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΒΟΜΒΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
«Ασύλληπτος πυρήνας της 17Ν»”

Σ΄αυτό το κείμενο βάζαμε καθαρά τον προβληματισμό, αν οι Ξηροί και ο Κουφοντίνας “εκτέλεσαν συμβόλαιο”,  δολοφονώντας τον Παύλο Μπακογιάννη και από ποιους έλαβαν την εντολή. Κι ακόμα ,ρωτούσαμε, αν  στην οργάνωση, τελικά,  είχαν διεισδύσει, σύμφωνα και με τις καταγγελίες του φερόμενου ως αρχηγού της 17Ν,  Α. Γιωτόπουλου, κεντροδεξιά στοιχεία, που πιθανότατα οργάνωσαν τη δολοφονία Μπακογιάννη και μέχρι σήμερα μένουν ασύλληπτα.

Αυτό το κείμενο στάλθηκε την ίδια μέρα και στα Indymedia. Και η Δ.Ο (Διαχειριστική Ομάδα) το έστειλε στα… σκουπίδια. Αρνήθηκε να το ανεβάσει. Εμπόδισαν να ακουστεί η άλλη άποψη. Εκείνο που πρέπει να περάσει στους οπαδούς (περί τέτοιων πρόκειται) του συγκεκριμένου σάιτ, είναι πως ο Κουφοντίνας είναι…ήρωας, επαναστάτης, σοβαρός αντάρτης πόλεων (!) και όχι  δολοφόνος, όπως υποστηρίζουμε εμείς. Αλλά, από πότε τα Indymedia σε όλο τον κόσμο δεν υπηρετούν τη “διαφορετικότητα”, όπως την έχουμε περιγράψει εδώ πολλές φορές, αλλά την εγκληματική παρέκκλιση και συμπεριφορά;

Γι΄αυτό το λόγο τα …παλικάρια της Δ.Ο  έθαψαν  την πραγματική αντιπληροφόρηση. Συνειδητά, εγκληματικά, ανήθικα αποφάσισαν να κρατήσουν στο σκοτάδι την άποψη και την τεκμηρίωσή της,  γιατί δε θέλουν ελεύθερους πολίτες, αλλά τυφλωμένους, φανατικούς, οπαδούς, μπαχαλάκηδες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Από αυτά και μόνο,  για άλλη μια φορά, γίνεται φανερό πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου βρίσκεται σήμερα σε ένα πραγματικό σκοτάδι, όσον αφορά τη σωστή ενημέρωση. Τρέφεται με σκουπίδια από εμπορικές,  δημοσιογραφικές “χωματερές” ή από αντιπληροφορικούς τάχα ιστότοπους.  Στην ουσία, είπαμε, πως δε διαφέρουν μεταξύ τους. Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετούν από διαφορετικούς δρόμους.

Η αποστολή, επομένως, της ιστορικής δημοσιογραφίας ,που δεν ευνουχίζει την είδηση. δεν παραποιεί την αλήθεια και στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, προσπαθεί να διατυπώνει αντικειμενική κριτική,  είναι περισσότερο από ποτέ, επιτακτική ανάγκη να υπάρχει. Είναι, όντως χρέος και ευθύνη. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τέτοια αλήθεια.

΄Ομως, αν αυτή είναι η μια αλήθεια, η άλλη έχει να κάνει με τις αντιδράσεις, τις επιθέσεις που δεχόμαστε όλο αυτό τον καιρό  και την άκρως εχθρική στάση που κρατούν όλοι   εκείνοι που υπηρετούν τα συμφέροντά τους και τους οποίους  η ιστορική δημοσιογραφία  ξεσκεπάζει και τους θεωρεί ως πραγματικούς εγκληματίες. Τους εντάσσει εκεί ακριβώς που έχουν θέση  όλοι οι εγκληματίες και οι μαφίες κάθε μορφής ,διάστασης και ονόματος.

Κι ακόμα. Δεν πρέπει  η παραπάνω  αλήθεια να  ξεφεύγει. θα ήταν άδικο. Κάποιοι, ακόμα και καλόπιστα, αποφεύγουν να τη συνειδητοποιήσουν και αρκούνται  σε παρατηρήσεις, κριτικές και ευχολόγια.  Δεν είναι, όμως,  ούτε αυτή  η στάση  η πρέπουσα.

Και…εν πάση περιπτώσει, αγαπητέ  ,που υπογράφεις ως “Πολίτης” τη χτεσινή επιστολή σου, ούτε παρακλήσεις επιθυμούμε, ούτε κολακείες επιδιώκουμε. Ζητάμε μόνο κατανόηση. Τιποτα περισσότερο.

Τα “βάζουμε με θεούς και δαίμονες”. Το λιγότερο που απαιτούμε είναι κατανόηση και συμπαράσταση. Ανθρώπινες, απλές, αυτονόητες  ευαισθησίες.

Και ο “καιρός”  βάζει τα πάντα στη θέση του. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Είναι ιστορική αλήθεια.