ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ “MALE” ΄H “FEMALE”.ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ.

 

α  ExposeYourPig: Οι Γαλλίδες κατονομάζουν και εξευτελίζουν τα «γουρούνια» που τις παρενοχλούν

Φωτιγραφία: Twitter

β.O Γουάινσταϊν παρενόχλησε και τη Λουπίτα Νιόγκο: «Ξεκίνησα να του κάνω μασάζ, μετά έβγαλε το παντελόνι του»
Φωτογραφία: AP
γ.ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΠΑΛΕΤΑ
«Τα Μπολσόι είναι οίκος ανοχής για Ρώσους ολιγάρχες», αποκαλύπτει πρώην πρίμα μπαλαρίνα
Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο

 δ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΤΕΡΑΝ
Σάλος στη Γαλλία: Κόρη υπουργού κατηγορεί υπουργό ότι της έβαλε χέρι σε δημόσιο χώρο
Σάλος στη Γαλλία: Κόρη υπουργού κατηγορεί υπουργό ότι της έβαλε χέρι σε δημόσιο χώρο [εικόνες]

Ο ρατσισμός έχει πολλά… ποδάρια. Και έχει θύματα άπειρες κατηγορίες ανθρώπων. Με αιτίες, πάλι διάφορες και πολυποίκιλες. Τη ράτσα (εξ ου και ο όρος ρατσισμός), τη φυλή- εθνικότητα, το γένος, το χρώμα,  την ηλικία…κι ένα σωρό άλλα. Η διαφοροποίηση επίσης σε απόψεις, ιδέες, αξίες, ιδεοληψίες, ιδεολογήματα είναι αιτία και αφορμή  πολλοί  άνθρωποι να εκδηλώνουν ρατσιστικές συμπεριφορές μεταξύ τους.

Η γενίκευση ,ως  απόδοση κοινών χαρακτηριστικών ατόμων  σε  ομάδες, κοινότητες, συλλογικότητες,  λαούς, φυλές, έθνη  είναι συνήθως το βασικότερο  γνώρισμα και περιεχόμενο  του ρατσισμού. Παραδείγματα: Οι Γερμανοί ειναι Ναζί, οι Εγγλέζοι  φλεγματικοί, οι Αλβανοί κλέφτες, οι ΄Ελληνες τεμπέληδες, οι Ιταλοί μαφιόζοι. Κι ακόμα. Οι δεξιοί είναι φασίστες, οι αριστεροί  προοδευτικοί, οι πλούσιοι ανάλγητοι , οι άθρησκοι …αμαρτωλοί.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική διαστροφή ενός από τους κολοσσούς   της ροζ και σεξιστικής βιομηχανίας θεάματος-ακροάματος,  του Γουαινσταϊν στην Αμερική και τον καταιγισμό αποκαλύψεων, άλλων παρόμοιων ή ελαφρότερης  παθογένειας περιστατικών παγκοσμίως (και δεν είναι η πρώτη φορά),  βιώνουμε έναν επίσης παρανοϊκό ρατσισμό, όπως,άλλωστε  τέτοιοι είναι όλοι οι ρατσισμοί. Και τούτη τη φορά , δεν αφορά τους ΑφροΑμερικανούς, τους πρόσφυγες, τους “λαθρό”.   Σημαδεύει τον άνδρα, ως φύλο, ως “σερνικό”.

 Ο χαρακτηρισμός των ανδρών συλλήβδην ως…γουρούνια,  από μια μερίδα, κυρίως ανισόρροπων, προβληματικών ή επιδιωκόντων την άγρα δημοσιότητας ατόμων, ενέχει όλα τα χαρακτηριστικά του ρατσισμού.  Βεβαίως και αυτή η γενίκευση δεν είναι ούτε άμοιρη ούτε ανεξάρτητη από την επίσης βάναυση και χρόνια τούτη ρετσινιά , πάλι από μερίδα εξίσου ανισόρροπων και προβληματικών ατόμων , κυρίως φαλλοκρατών ανδρών,  πως … “όλες οι γυναίκες είναι…πουτάνες, πλην της μάνας μας”!

΄Όπως σε κάθε ρατσισμό ,η γενίκευση κι εδώ είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας αυτής…χουλιγουντιανής   αρσενικοφοβίας και του μισοαντρισμού (νεολογισμός, αντίστοιχο του μισογυνισμού)  που ξέσπασε στα καλά καθούμενα στην Αμερική και επεκτάθηκε στα πέρατα τα γης. Οι άντρες, τα “γουρούνια”,  κυρίως όσοι ασκούν την όποια μορφή εξουσίας ή αναγνωρίζονται από άλλου είδους εξάρτηση, συνήθως επαγγελματική ,  “την πέφτουν” απρόκλητα και βάναυσα  σε …αδύναμες και φοβισμένες γυναίκες, οι οποίες  αναγκάζονται  να ενδώσουν στην πίεση και τις σεξουαλικές ορέξεις των «αφεντικών».

   Και αν μεν, αυτά τα  «νέα»,  που στην ουσία είναι πολύ παλιά (ξαναζεσταμένη σούπα)  επικέντρωναν, όπως θα ήταν έντιμο και ηθικό, αυτή τη σεξουαλική διαστροφή, στους ορισμένους σερνικούς αυτής της κατηγορίας εργοδοτών, και δεν άφηναν περιθώρια γενίκευσης της υφέρπουσας αντίληψης ,πως , όπως “όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες και πονηρές”, έτσι και όλοι οι άντρες είναι   “σεξουαλικά διεστραμμένοι και βιαστές”, δε θα υπήρχε πρόβλημα.

Στα δισεκατομμύρια αντρών που κατοικοεδρεύουν στη γη, σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι. Είναι η γνωστή εξαίρεση του κανόνα. Και συνήθως, τέτοιους  συναντάς σε  χώρους που καλλιεργείται  ο σεξισμός, ως επικερδής επιχείρηση. ( Κυρίως στη βιομηχανία θεάματος).

Χαρακτηριστικά παράδειγμα το Χόλιγουν και τα μπαλέτα  Μπολσόι, κατ΄εξοχήν  “καλλιτεχνικοί” χώροι που προωθούν και εκμεταλλεύονται  το σεξισμό  με αστρονομικά κέρδη.  Εδώ, “θύτες και θύματα” εμφορούνται από τα ίδια…ιδεώδη, προπαντός  εκείνου της εξασφάλισης  διασημότητας και φυσικά της είσπραξης του υψηλού κασέ.

Σπανιότερα τέτοια φαινόμενα τα συναντά κανείς σε χώρους της επιστήμης, ΄της σοβαρής εργασίας, αλλά και της καθημερινής βιοπάλης των ανθρώπων. Για τους χώρους της “τέχνης” που κυρίως και συνήθως συμβαίνουν τέτοιου ειδους παρεκτροπές,  θα θυμίσουμε τη σοφή λαϊκη ρήση “ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος…”!

Ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας, μιας κοινωνίας συναντά κανείς  “κάθε καρυδιάς καρύδι”. Οι συλλογικότητες στον κόσμο, όμως, δεν αποκτούν διακριτούς και αποκλειστικούς    χαρακτηρισμούς από την αντικοινωνική αυτή δραστηριότητα κάποιων μελών τους.  Λογικά και αυτονόητα όσα λέμε.

Γυναίκα και άντρας είναι άνθρωποι. Αυτή είναι η κυρίαρχη ιδιότητα των δύο φύλων. Τα…γεννητικά τους όργανα δεν καθορίζουν την ποιότητα και την ισχύ του φύλου. Ούτε φυσικά ταυτοποιούν την αποκλειστικότητα αυτής ή άλλης δράσης στη ζωή, εξαιτίας των φυλετικών γνωρισμάτων ενός ανθρώπου. Ούτε την ηθική  συμπεριφορά τους. Υπάρχουν άνδρες «κακοί» και γυναίκες «κακές».

΄Ενας άντρας, που έχει στη δούλεψή του μια γυναίκα και στο στενεμένο ή το σεξιστικό  μυαλό του φαντάζεται πως πέρα από την εργασιακή της εξάρτηση –υπηρεσία  η εργαζόμενη του οφείλει και σεξουαλική, είναι ένας άντρας, που δε στέκει καλά στα μυαλά του και οφείλει να συμμορφωθεί. Όπως επίσης μια γυναίκα που είναι μάνα  παιδιών, και η όποια  “στερητική”  ή άλλης αιτίας συμπεριφορά  της εκδηλώνεται ως καταπιεστική, αντιπαιδαγωγική, κάποτε βίαιη τακτική  απέναντι στα παιδιά που μεγαλώνει, είναι μια γυναίκα που δε στέκει καλά στα μυαλά της και οφείλει να συμμορφωθεί. Και σε καμιά περίτπωση το ηθικό βάρος μιας όποιας αντρικής σεξουαλικής  εκτροπής ή βαρβαρότητας  δεν είναι μεγαλύτερο από εκείνο μιας γυναικείας αντιπαιδαγωγικής  βαναυσότητας,  ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Να μην πω πως η δεύτερη είναι χειρότερη.

Σε χιλιάδες τομείς το άτομο  μορεί να επιδείξει από κακό ως διεστραμμένο εαυτό και χαρακτήρα. Σε καμιά περίπτωση, όμως,  ο έννοια “Ανθρωπος”  δε βαρύνεται γενικευμένα από τις παθογενείς επιλογές ενός  ατόμου στην προσωπική του ζωή

Αν τα συνήθη αυτά κοινωνικά περιστατικά, για λόγους  κατανοητούς ή όχι, τεχνητούς ή αυθόρμητους, τείνουν να λάβουν διαστάσεις  επιδημικών χαρακτηρισμών, που  επεκτείνονται  σε επικίνδυνες  γενικεύσεις, συμβολισμούς, σημειολογίες, όπως περί του “σεξουαλικά αχόρταγου” σερνικού ή  της  “πουτανίστικα” συμπεριφερόμενης γυναίκας, τότε υποτιμάται κατά τρόπο βάναυσο η ιδιότητα που χάρισε η Φύση στα δύο φύλα, να προσδιορίζονται  και να αναγνωρίζονται αμφότερα με την ιδιότητα του Ανθρώπου.  Και κάθε άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα,   είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τις επιλογές του.

Η Φύση εξόπλισε τον άνθρωπο  με ένα υπερόπλο  που ακούει  στο όνομα ΝΟΥΣ. Είναι εκείνος που γνωρίζει αυτοματικά και από φυσικού του ,το καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο. Όπως φυσικά  ορίζει η φύση αυτές τις έννοιες  και όχι, όπως  τις αντιλαμβάνονται  οι  μεσσίες και οι σαμάνοι. « ΄Ο τι είναι φυσικό είναι και ηθικό».  Η Φύση είναι η «Λυδία λίθος» που δοκιμάζονται  οι πράξεις των ανθρώπων. Και ο Νους, ανάλογα με τις επιλογές του, παραμένει «καθαρός» στην πορεία της ζωής  ή υποβιβάζεται σε «σκοτισμένο» από τις αφύσικες- ανήθικες επιλογές του.

Τα ένστικτα, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχο, είναι το σεξουαλικό, υποτάσσονται στο Νου. Αλλιώς, η υπερτροφική ανάπτυξή τους και η απώλεια του ελέγχου και της εξουσίας του πάνω τους, καθιστούν το άτομο  άρρωστο. Ο σεξισμός, η εκτροπή του σεξουαλικού ενστίκτου είναι μια σοβαρή παθογένεια από την οποία στις μέρες μας πάσχει ένας καθόλου αμελητέος αριθμός μελών των κοινωνιών  μας. Και έχει να κάνει με άτομα και  των δύο φύλων.  Και εκφράζεται ανάλογα.

Κάποιος στη σεξουαλική του συμπεριφορά, αντιλαμβάνεται το  ερωτικό παιχνίδι ως «εκτελείται  ό,τι κινείται».  («Δεν αφήνει θηλυκή γάτα», το λέει ο λαός). Κάποια άλλη, θεωρεί το σεξισμό ως ισχυρό όπλο και το χρησιμοποιεί στη διάσταση της λαϊκής αντίληψης «το μ@νι σέρνει καράβι». Είναι και οι δύο άρρωστοι, και αφύσικοι ως άτομα.

Πέρα απ΄αυτό, όμως,  κανείς  δεν έχει το δικαίωμα επειδή συμβιώνουμε με τέτοιου είδους ασθενείς ή ελλειμματικούς, να χαρακτηρίζουμε  συλλήβδην την παγκόσμια  κοινότητα, ως άρρωστη και σεξιστική. Πολλώ μάλλον να αποφασίζουν  κάποιοι σήμερα ,εντελώς παρανοικά και αφύσικα πως το Μέλλον του ανθρώπου θα είναι « male or female». Θα είναι ΜΟΝΟ ανθρώπινο και ανθρωποκεντικό. Χωρίς τις σημερινές ψυχωτικές, παραληρηματικές κραυγές ανόητων και παρανοϊκών .