“ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΜΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΣΙΑ ΜΟΡΕΝΑ” (1000ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)

( https://www.youtube.com/watch?v=jRAZ_VFKSjU)

α. ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Προεκλογικό άρωμα στην ομιλία Τσίπρα στα Ιωάννινα

Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιφερειακό συνέδριο Ηπείρου -Φωτογραφίες: Intimenews/ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

β.ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗ

Τσίπρας για αξιολόγηση: Είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

γ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ EWG – ESM

Θετική εισήγηση των θεσμών για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ της υποδόσης

Φωτογραφία: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

δ.ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Ντάισελμπλουμ: Μετά τη λήξη του προγράμματος θα ξαναδούμε το ελληνικό χρέος

 Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ / Φωτογραφία:  (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

ε. Μητσοτάκης: Η γενιά των 360 ευρώ είναι δημιούργημα του Αλέξη Τσίπρα

Μητσοτάκης: Η γενιά των 360 ευρώ είναι δημιούργημα του Αλέξη Τσίπρα

στ. Λαζόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει όλο τον κόσμο, ακόμη και τους ίδιους στο κόμμα

Λαζόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει όλο τον κόσμο, ακόμη και τους ίδιους στο κόμμα

Ολα μυρίζουν εκλογές, «παίζουν» σήμερα  τα περισσότερα όργανα της ορχήστρας παραπληροφόρησης με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στα Γιάννενα. ΄Ομως, ξεχνούν πως η  απόφαση για εκλογές θα σηματοδοτηθεί πολύ «εκκωφαντικά» και θα χαρτογραφηθεί  σε ενδεικτικούς σταθμούς από τους οποίους είναι προγραμματισμένο να περάσει το προεκλογικό τρένο με την εκκίνησή του.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Δριμεία επίθεση στην παράταξη της Δεξιάς, αρχής γενομένης από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή και  με «σημαία»  τη χρεοκοπία της επί των ημερών του.  Επιθέσεις επίσης  με σφοδρότητα στη φιλελεύθερη πολιτική της Δεξιάς, που είναι ιδεολογικό «σήμα κατατεθέν» της παράταξης με υπόμνηση πως  θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία την επιβίωση, κοινωνικών στρωμάτων,  ιδιαίτερα των πενέστερων λαϊκών τάξεων, εξαιτίας της φιλελεύθερης πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ν.Δ   σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και  γίνει  πρωθυπουργός της χώρας.

  2. Επιστροφή στο παλιό γνωστό  συριζιανό λαϊκισμό με:  α. Υποσχέσεις, ταξίματα, εξαγγελίες  β.    άμεσες ελαφρύνσεις, ιδιαίτερα φορολογικές (π.χ επαναφορά των 100 δόσεων ή άλλες όμοιες οικονομικές διευκολύνσεις) και ενίσχυση, έστω και εικονική,  κυρίως του εισοδήματος της μεγάλης δεξαμενής ψηφοφόρων, που είναι οι συνταξιούχοι. Να σημειώσουμε πως  στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζεται εκλογικά περισσότερο  από τις πιο μεγάλες ηλικίες, παρά, όπως παλιότερα,  από τη νεολαία.

  3. Επισήμανση της επιλογής της κυβέρνησης, με τεράστιο, όπως θα υποστηρίζουν,  κομματικό  κόστος , να ακολουθήσει φιλοευρωπαϊκή πολιτική και να αποτρέψει την άτακτη  χρεοκοπία  της χώρας ,την επιστροφή στη δραχμή  και την επαπειλούμενη εμφύλια σύρραξη. Θα εξαρθεί η τακτική της διαπραγμάτευσης, της διερεύνησης δρόμων αποτροπής της επιβολής σκληρών μέτρων στη χώρα από τους δανειστές της, κάτι που η Δεξιά, θα πουν,  δε θα το έκανε ποτέ. Θα  υποστηρίζουν πως μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα παρέδιδε αμαχητί και υπάκουα τη χώρα στις ορέξεις των δανειστών.

  4. Πέρα απ΄αυτές τις επιλογές για τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι φανερές πως θα  ακολουθήσει, πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει εν καιρώ, ως άσσο στο «μανίκι», κάτι πολύ  «εκκωφαντικό», που μπορεί να έχει σχέση με μια  αποκάλυψη παλιότερη, του «βίου και της πολιτείας» της Δεξιάς, πέρα από τη χρεοκοπία,  ή τη δρομολόγηση έναρξης μιας   σοβαρής δικαστικής υπόθεσης, πιθανότατα σε ειδικό δικαστήριο. ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ, όμως, θα ήταν   η επίσημη διακήρυξη από την Ευρώπη της ελάφρυνσης του χρέους και της διευθέτησης της εξόφλησής του σε βάθος χρόνου.

Από τη μεριά τώρα της Ν.Δ, προβλέπονται οι παρακάτω προφανείς προεκλογικές  επισημάνσεις, που επίσης θα διατυπωθούν  με σφοδρότητα αντιπαράθεσης και με τον «αέρα» μιας αντιπολίτευσης που κρίνει εκ του ασφαλούς και σκληρά μια  κυβέρνηση, η οποία σίγουρα έχει εισπράξει φθορά στα χρόνια της άσκησης του έργου της:

  1. Εμμονή στην  περίοδο των πρώτων ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ και συνεχής υπενθύμιση της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη, που στοίχισαν σχεδόν 20 δισ. ευρώ στη χώρα .

  2. Υπόμνηση στην εκφρασμένη έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων ηγετών σε μια αριστερή κυβέρνηση, όπως ,τουλάχιστον ισχυρίζεται πως είναι   αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

  3. Αναφορά στις λεγόμενες «κωλοτούμπες»   σε όλους σχεδόν τους τομείς και   την αποστασιοποίηση από  τις προεκλογικές εξαγγελίες- υποσχέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ,  ως αντιπολίτευση.

  4. Την υπενθύμιση πως οι εταίροι στην Ε.Ε, όπως και ο ίδιος ο Σόιμπλε υποστήριξε μόλις χθες σε συνέντευξή του, έχουν εκφραστεί θετικά για το έργο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που ανέτρεψε, θα πουν,  χωρίς περίσκεψη, η τότε αντιπολίτευση  και πως και η ίδια η Ε.Ε, αλλά και ο δανειστές,  τρέφουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση απ΄ότι στην «αριστερή» του ΣΥΡΙΖΑ.

  5. Την  υπόσχεση για άμεση στήριξη της οικονομίας και την έξοδό της  από την κρίση με αποτελεσματικά μέτρα, όπως με ελάφρυνση της φορολογίας, της προσέλκυσης ξένων επενδυτών στη χώρα και της στήριξης κυρίως των πρωτογενών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Είναι, όμως, σίγουρο πως τα προεκλογικά αυτά πυροτεχνήματα, τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο  και της αντιπολίτευσης,  θα έχουν εύκολη κατάσβεση από τη μεριά και των δύο  αντιπάλων .  Για το ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι οι συνεχείς αναφορές στο όντως δημαγωγικό και άκρως λαϊκίστικο, κομματικό παρελθόν του ,ως αξιωματική αντιπολίτευση.  Η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, η χωρίς μπούσουλα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους τους πρώτους, τουλάχιστον 6 μήνες, οι ρουσφετολογικές προσλήψεις οπαδών του κόμματος, που δεν έλειψαν στα χρόνια της θητείας κι αυτής της κυβέρνησης,      θα αποτελέσουν το ευαίσθητο «υπογάστριο» του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις επιθέσεις της Ν.Δ

Για το κόμμα της Κέντρο-Δεξιάς, που δείχνει να είναι  σήμερα, «αχίλλειος πτέρνα» της θα αποτελέσουν τα σημεία: α. της συνεχιζόμενης  παθογένειας της ύπαρξης  δυναστειών- «τζακιών» στη χώρα με την ανάδειξη στο τιμόνι της Ν.Δ του «υιού» Μητσοτάκη. β. Της προσπάθειας προσέλκυσης ψήφων από τη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών. γ. Της πιθανότατης συνεργασίας της Δεξιάς με  εφοπλιστικούς, φιλοβασιλικούς  κύκλους  με στόχο την πολιτική αξιοποίηση του νεότερου γιου του τ. βασιλιά, Νικόλαου, ο οποίος δεν αποκλείεται να κατέβη στις εκλογές με κάποιο νέο κομματικό σχήμα, το οποίο στην περίπτωση καλής πορείας του, θα μπορούσε να συνεργαστεί με κυβέρνηση Μητσοτάκη σε έλλειψη αυτοδυναμίας της, που είναι και από τα πιθανότερα να συμβούν μετά τις νέες  εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Να σημειώσουμε, τέλος,  πως η έναρξη του προεκλογικού αγώνα, θα σηματοδοτηθεί επίσης από τη στιγμή , που θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο της βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ιστότοποι, ακόμα, είτε δεν έχουν σταθεροποιήσει τη γραμμή στήριξης κομμάτων, είτε  παζαρεύουν προσφορές  οι ιδιοκτήτες τους στην αγορά των ποικίλων συμφερόντων.

΄Οταν τα συγκεκριμένα (παραπάνω) καταστήματα της εμπορικής δημοσιογραφίας  (ελληνικός «τύπος») αποκτήσουν καθαρή ταυτότητα-ταμπέλα, θα έχουμε πλέον εναργέστερη και τη χρονική εικόνα της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.  Και πιθανολογούμε πως η ημερομηνία τους δε θα αργήσει.  Θα είναι μέσα στο 2018.