ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

                                                     Α΄
ΤΑ  ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ “ΔΡΩΜΕΝΑ” ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (2-8 Ιανουαρίου 2018)
  1. α. Ιράν: Πρωτοφανείς διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας -22 νεκροί, φόβοι για κύμα βίας .
  β. Φιλοκυβερνητικοί διαδήλωσαν στο Ιράν: «Θάνατος στην Αμερική, το Ισραηλ, τη Βρετανία»
 2. Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 -Το 2018 θα είναι η χρονιά μας. Η χρονιά της Ελλάδας. Μετά από 8 χρόνια σηκώνουμε ξανά το κεφάλι.
3. Μαζεύουν υπογραφές για το όνομα Μακεδονία -Συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου.
4. Σεισμός στην Αμερική για το βιβλίο, με τίτλο «Fire and Fury: Ιnside the Trump White House» («Φωτιά και θυμός: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ»), του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ. Ξεφτιλίζει τον  Αμερικανό πρόεδρο.
5. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ.Συνελήφθη ο Τούρκος αξιωματικός -Τον μετέφεραν στο Αλλοδαπών.

 

Από τα παραπάνω, που θεωρούμε πως θα μπορούσαν να  αποτελέσουν ιστορικό υλικό,    η πιο σπουδαία είδηση  και εμπεριέχουσα  ελπίδα  για νέα πιο αποφασιστικά και καθοριστικά  “ιστορικά δρώμενα”   είναι,  κατά την άποψή μας, εκείνη της εξέγερσης των αντιφρονούντων στο Ιράν. Αλλά, παράλληλα, εξίσου σημαντική και αποκαλυπτική του τί μέλλει γενέσθαι, είναι και η είδηση της κινητοποίησης των υποστηρικτών του Ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος.

Βεβαίως, οι πρόσφατες διαδηλώσεις των αντιφρονούντων, δεν είχαν αποκλειστικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Κυριάρχησαν περισσότερο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι Ιρανοί, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου . Σύμφωνα, πάντως  με τις πληροφορίες που ανεβαίνουν κυρίως στο διαδίκτυο,  τα αντικυβερνητικά συνθήματα και η σφοδρή επιθυμία απαλλαγής της χώρας από το θεοκρατικό της χαρακτήρα, είχαν και αυτά τη δική  τους ένταση.

Η “απάντηση” ,όμως,  των φιλοκυβερνητικών σε αυτές τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ήταν   μεν αναμενόμενη, αλλά  ο παλμός (διάβαζε φανατισμός), η συμμετοχή του πλήθους  και τα συνθήματα έδειξαν πως ήδη η χώρα βρίσκεται βυθισμένη σε μια βαθιά εμφυλιακή κρίση. Και δεν είναι τωρινή η διαπίστωση αυτή. Στο Ιράν, όπως και στις περισσότερες ισλαμικές χώρες,  ο πληθυσμός είναι μοιρασμένος, ανάμεσα στους ακραίους Ισλαμιστές, τους μετριοπαθείς και τους “κοσμικούς”. Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που επιθυμούν τη οριστική απαλλαγή  από τη θρησκευτική καταπίεση που υφίστανται οι χώρες τους και την ανάδειξη “δημοκρατικών”  κυβερνήσεων δυτικού τύπου.

Κι αν σκεφτεί κανείς πως στο Ιράν, τουλάχιστον  οι δύο πρώτες κατηγορίες, αυτές των ακραίων και των μετριοπαθών μεν, αλλά ισλαμιστών, υπερέχουν αριθμητικά, ανατιλαμβάνεται κανείς τί πρόκειται να συμβεί, αν ξεσπάσουν νέες αντικυβερνητικές ταραχές και αν πάλι “απαντήσουν” (που θα απαντήσουν) οι Ισλαμιστές με τη δυναμική συμπαράσταση των περίφημων “Φρουρών της Επανάστασης”, μιας ένοπλης και φανατικής “στρατιάς” που υπερασπίζεται σκληρά το θεοκρατικό καθστώς της χώρας.

Κίνδυνος, όμως, δεν είναι μόνο ο εμφύλιος. Μια άλλη επίσης σημαντική, διάσταση του προβλήματος ,είναι η εμπλοκή Αμερικανών και Ρώσων σε αυτή την αναμέτρηση. Και οι Αμερικανοί ήδη δήλωσαν πως θα βοηθήσουν εν καιρώ τους επαναστάτες αντικαθεστωτικούς. Από την άλλη, ο δικτάτορας της Ρωσίας συνεργάζεται περίφημα με τους “Αγιοταλάχ” και η στήριξη του θεοκρατικού καθεστώτος από τον “Τσάρο” είναι δεδομένη.

Κι αν  αυτή η συμπαράσταη από το  Ρώσο δικτάτορα έμενε στα σημερινά επίπεδα σχέσης, το πρόβλημα δε θα έπαιρνε σοβαρές διαστάσεις.΄Ομως, ο αδίστακτος αυτός “Νέος Χίτλερ”, είναι ικανός να δημιουργήσει ο ίδιος εντονότερη εμφυλιακή σύρραξη στη χώρα.

Αυτό σημαίνει πως η Ιρανική κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να εξαρτηθεί από τη βοήθεια των Ρώσων  ,η οποία, μάλιστα, θα μπορούσε, όπως και στη Συρία ,να  επεκταθεί και  σε πωλήσεις φονικών όπλων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν  ίδια με εκείνη στη Συρία. Και οι συνέπειές της  ολέθριες ,όχι μόνο για τον Ιρανικό λαό, αλλά για όλη τη Μ. Ανατολή και τις γειτονικές χώρες.

Αν,πάντως,  πάλι η Αμερική και η Ευρώπη,όπως έκαναν και στη Συρία, αλλά και στη Ουκρανία νωρίτερα και τη Γεωργία λίγα χρόνια πριν, αφήσουν τον “Τσάρο” ανενόχλητο να κάνει και στο Ιράν τα ίδια, όπως στις παραπάνω χώρες, τότε είναι σίγουρο πως  η ευόδωση και  στη χώρα των αρχαίων Περσών των κακατκτητικών  σχεδίων του, θα τον αποθρασύνει  περισσότερο.

Το γεγονός μάλιστα πως στις  ερχόμενες ρώσικες εκλογές του Μαρτίου είναι ο αναμφισβήτητος νικητής (χωρίς αντιπάλους), τότε το εθνικιστικό ντελίριο των Ρώσων,θα είναι η πύλη που θα οδηγήσει τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στην “κόλαση”. Είναι αυτή που έχει σχεδιάσει καιρό τώρα ο παρανοϊκός “Νέος Χίτλερ”, αρχής γενομένης από την Υπερδνειστερία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.

                                              Β΄

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ!

 

  1. Σκοπιανά & αλβανικά ΜΜΕ: «Νέα Μακεδονία», το όνομα που συμφωνήθηκε

Σκοπιανά & αλβανικά ΜΜΕ: «Νέα Μακεδονία», το όνομα που συμφωνήθηκε

Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Αυτό συμφώνησαν ως επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ η ελληνική και σκοπιανή πλευρά, σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», ότι το νέο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», ενώ η ονομασία που θα επικρατήσει θα είναι «Νέα Μακεδονία».

Η συμφωνία των δύο πλευρών, με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτει το αλβανικό δημοσίευμα, προβλέπει, επίσης, λύσεις σε ζητήματα εκκλησιαστικά, γλώσσας και ταυτότητας.

Σημαντική είδηση.Κι αν είναι  η σωστή, θεωρούμε  επιτυχέστατη τη νέα ονομασία των Σκοπίων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, λοιπόν.  Σε αντιδιαστολή (υπονοεί) να το πούμε έτσι, με την παλιά, που είναι η αρχαία Μακεδονία  του Φιλίππου και του Αλέξανδρου.

Η ελληνική Μακεδονία σήμερα δε θίγεται στο ελάχιστο από αυτή την ονομασία. Κι αφού τόσο πια κόπτονται  κάποιοι  Μακεδόνες βόρεια να θέλουν…προπάτορά τους τον Αλέξανδρο, να που οι Σκοπιανοί τους έκαναν τελικά  τη χάρη.  “Παλιά” η σημερινή ελληνική Μακεδονία, “Νέα” η Σκοπιανή. Ιστορική δικαίωση αμφοτέρων.

 

2. Η Οπρα «το σκέφτεται πραγματικά» να κατεβεί υποψήφια πρόεδρος -Τι λένε φίλοι της
Η Όπρα Γουίνφρεϊ στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών (Φωτογραφία: ΑΡ)

Είχαμε τους ηθοποιούς  Τζ.  Κλούνεϊ και Τ. Χανκς προτεινόμενους υποψήφιους προέδρους. Τώρα προστίθεται και η …΄Οπρα. Και μια που  στην χώρα με τους πολλούς ανεγκέφαλους, ακόμα ζει και βασιλεύει (κι ας έχει θερίσει κόσμο)  το “αμερικάνικο όνειρο” και  η βιομηχανία θεάματος “λύνει και δένει”, προτείνουμε να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε μυαλωμένο άνθρωπο να είναι υποψήφιος για πρόεδρος στην Αμερική. Οπότε, εκτός των παραπάνω καλλιτεχνών,  ,θα λέγαμε να προστεθούν στη λίστα και τα ονόματα των υπολοίπων , γνωστών από τις αμερικάνικες ταινίες υποκουλτούρας,   ηθοποιών, που είναι και πολλά και…βαριά.

Τί τραγωδία ζει αυτή η χώρα τελευταία, μετά την εκλογή του ανεκδιήγητου Τραμπ. Και η “κουτσή Μαρία”  θέλει τώρα πια  να γίνει   ένοικος  στο… Λευκό Οίκο. Εδώ πήγε ο… Ντόναλντ,  σου λένε. Γιατί όχι και το λοιπό  Κατιναριώ; Και δεν έχουν άδικο.

Ούτε καν αναγνωρίζει πια κανείς  αν αυτή η χώρα είναι εκείνη στην οποια χρόνια  τώρα διαπρέπουν οι επιστήμες, αλλά και  ο ακτιβισμός , ο έμπρακτος σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το πάλεμα   στην πράξη του αισχρού ρατσισμού και του εθνικισμού.

Και  αυτή η χώρα με τέτοιο  κορυφαίο πολιτισμό,  να κυβερνάται από….πριμαντόνες και …θεούσους Πεντηκοστιανούς. Λες και χάθηκαν οι σπουδαίοι άνθρωποι στην Αμερική.   Τί κρίμα!

 

3. Νέα πρόκληση: Τουρκικό αεροσκάφος πέταξε 100 πόδια πάνω από τη νήσο Ζουράφα
Νέα πρόκληση: Τουρκικό αεροσκάφος πέταξε 100 πόδια πάνω από τη νήσο Ζουράφα [χάρτης]

Ε, και, τί που πέταξε; Πάλι καλά να λέμε που μάθαμε και τη…Ζουράφα. Είχαμε τέτοιο νησί και δεν το ξέραμε; Να ναι καλά το τούρκικο μαχητικό που πέταξε πάνω της  και έτσι ,πέρα από τη …μάνα της, μάθαμε κι εμείς την (Ζ)Ξουράφα.

4. Ο καρκίνος του μαστού δεν θέλει καρδούλες» Η αφοπλιστική ανάρτηση της Μάγιας Τσόκλη

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ένα μήνυμα στο facebook, όπου γυναίκες ανεβάζουν στο προφίλ τους κόκκινες καρδιές ως συμβολική κίνηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

«Μπορείς να βάλεις μια καρδιά στον τοίχο στο προφίλ σου, μόνο μια καρδιά χωρίς σχόλια και έπειτα να το στείλεις σε όλες τις γυναίκες από τις επαφές σου; Αυτό αφορά όλες τις γυναίκες καθώς ξεκινάει αύριο η εβδομάδα πρόληψης για τον καρκίνο του στήθους!» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα που ίσως θα το έχεις λάβει κι εσύ (αν είσαι γυναίκα).

Η γνωστή δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη, η οποία βίωσε τη δύσκολη περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια θέλησε να σχολιάσει αυτό το μήνυμα που προφανώς θα έλαβε κι εκείνη στο facebook.

«Η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού δεν θέλει καρδούλες! Μαστογραφία θέλει!» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Γεια στο στόμα σου, καλή  μου!

Θερίζει αυτή η μάστιγα. Και οι “καρδούλες” απλοποιούν και κρύβουν στην ουσία το τεράστιο  πρόβλημα.

Πρόληψη η σωτηρία. Να μπει η μαστογραφία  στη ζωή  κάθε γυναίκας. Από τα μικράτα της, μέχρι τα μεγαλώματά της.