ΑΛΛΟ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑ-ΜΠΑΝΑΝΙΑ!

Συγκρούσεις και καταστολή στις πανεθνικές διαμαρτυρίες για το φόνο 17χρονου στη Γαλλία

Γαλλία: Δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ

 

Ξεσηκωμός από προχθές σε όλη την περιφέρεια της Γαλλίας για την δολοφονία 17χρονου αλγερινής καταγωγής από αστυνομικό, ο οποίος τον εκτέλεσε εν ψυχρώ με μια σφαίρα στην καρδιά, σχεδόν εξ επαφής, και ισχυρίστηκε ύστερα ψευδώς πως ο ανήλικος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή να σταματήσει και προσπάθησε να τους εμβολίσει με το αμάξι του.

Η ένταση αυξήθηκε περίπου στις 11 π.μ. στο προάστιο Ναντέρ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο του Παρισιού, όπου έπεσε νεκρός ο έφηβος. Στην πρόσοψη ακινήτου γράφτηκαν με σπρέι οι φράσεις «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και «Η αστυνομία δολοφονεί». Στην Εσόν, νότια της πρωτεύουσας, ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε άδειο λεωφορείο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν στην Τουλούζη, ενώ πλήθος πυροτεχνημάτων εκτοξεύτηκε, κυρίως στη Λιόν.

 Οι βίαιες ταραχές συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχή νύχτα σε πολλά προάστια του Παρισιού και μεγάλες πόλεις της χώρας με την αστυνομία να προχωρά σε νέο γύρο καταστολής με δακρυγόνα και 150 συλλήψεις.

Διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιές σε δημαρχεία, πολιτιστικά κέντρα, αυτοκίνητα και φυσικά περιπολικά. «Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έκανε λόγο για «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας». «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία» ισχυρίστηκε.

Αντίθετα, η μητέρα του Ναέλ απεύθυνε κάλεσμα σε διαδήλωση σήμερα το μεσημέρι μπροστά στην έδρα των αρχών του νομού Ο-ντε-Σεν, όπου υπάγεται διοικητικά η Ναντέρ. Στο μεταξύ  παρατάθηκε η προφυλάκιση του 38χρονου αστυνομικού, που ανακρίνεται από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

******

ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

19.12.2022

Ελεύθερος ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη – Προκλητικός Κούγιας: «Να αποτελεί παράδειγμα για τα ανώριμα παιδιά που αρνούνται την επιβολή του νόμου» 

Ως σοκαριστική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, να αφεθεί ελεύθερος ο 34χρονος αστυνομικός που δολοφόνησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη. Η απόφαση έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τον αδόκητο θάνατο του νεαρού.

dolofonia_roma_thessaloniki