“ΑΝΘ ΄ΗΜΩΝ, ΛΟΙΠΟΝ, Ο…ΓΟΥΛΙΜΗΣ”!

Σε αυτή την Ιστορία με το Γουλιμή  δεν είναι μόνο  η φράση  του Χαρίλαου Τρικούπη  που έμεινε ιστορική,  παροιμιώδης, ,αλλά και η κίνηση του ίδιου  του υποτιμηθέντος  βουλευτή.  Απόγονος παλιάς οικογένειας  αρματολών  και  με ήθος πολιτικό ,  ως φαίνεται,  ο Μιλτιάδης Γουλιμής,   μόλις πληροφορήθηκε πως ένας ολόκληρος Χαρ. Τρικούπης δεν εξελέγη ούτε καν βουλευτής, ζήτησε να παραιτηθεί από το αξίωμά του   και να δώσει τη θέση του στο μεγάλο χαμένο πολιτικό. Προσφορά  που ο Χαρ. Τρικούπης δε δέχτηκε, φυσικά.

Η αρτιριοσκλήρυνση  στο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει επικίνδυνα εδώ και πολύ καιρό. ΄Ετσι, δεν είναι περίεργο που ήδη και πριν την παραίτηση Τσίπρα,  από τη νύχτα των εκλογών ακόμα με το κόμμα τους το μεγάλο χαμένο,    βγήκαν κάποιοι   και  εμμέσως πλην σαφώς, ζητούσαν την παραίτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.  Αλλά  και από την επομένη της παραίτησης,   δεν ήταν λίγα τα ονόματα  εκείνων που  κυκλοφόρησαν  (και όχι βέβαια χωρίς οι ίδιοι να κουνήσουν την ουρά τους)   για την υποψηφιότητα του αρχηγού.

Αυτό σημαίνει πως στο κόμμα της Κουμουνδούρου είναι ακόμα πολύ ανώριμοι πολιτικά.   Δύσκολο να συλλάβουν τα μηνύματα των καιρών.  Να προχωρήσουν σε ριζικές, κοσμογονικές,  αλλαγές αν αυτές που προτείναμε χτες. Είναι σαν να ζητάς από τον  Κυριάκο Μητσοτάκη  να  κόψει τις… μίζες  ή  από τον Παύλο Μαρινάκη να βλέπει τους “Τσίπρες”  ως συνανθρώπους και όχι ως εν δυνάμει εχθρούς  και  υποφήφια σφαχτάρια.

΄Οπως όλα δείχνουν  εκει στην Κουμουνδούρου, θα προχωρήσουν   να εκλέξουν  αρχηγό.   Και θα πάνε στη Βουλή να παριστάνουν τους πολεμιστές με  τα άσφαιρα πυρά και τις στρακαστρούκες που θα ρίχνουν. Πολλοί, μάλιστα ,  άφρονες όντες, δείχνουν να τη χαίρονται  αυτή την εξέλιξη, μια και  η σκιά του Αλέξη Τσίπρα δε θα πέφτει πια βαριά  πάνω τους,  για να τους κρατάει στην αφάνεια.  Τόσο τους κόβει!  Είναι αδύνατον να  αντιληφθούν  πως εκεί που όλοι τους οδηγήθηκαν,  χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα είναι και τούτοι και το κόμμα νεκροί.

Δεν τους πείραξε καθόλου, μάλιστα   όπως και τα λοιπά κόμματα, που η μισή Ελλάδα τους έφτυσε όλους. Σκουπίζουν άπαντες  τα φλέματα από τη μούρη, κάνουν πως  τα  δέχονται  ως…ευλογία     δροσερών σταγόνων  βροχής και προχωράνε!  Από το ΚΚΕ μέχρι και τους ” Σπαρτιάτες” (Θου, Κύριε! ),  όλο το κομματικό …συνταγματικο τόξο (!) ίδια γονιδιακή σύσταση.Τσιμουδιά, σαν να συνέβη το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Σαν να μην έγινε με την τεράστια ΑΠΟΧΗ  σεισμός με  συνεχόμενα ,ισχυρά ρίχτερ που ισοπέδωσαν πια το ετοιμόρροπο κτίριο της κοινοβουλευτικής δικατορίας. Μη λέμε άλλα.

Λοιπόν, αντί Χαρίλαου Τρικούπη…Μιλτιάδης Γουλιμής!   ΄Ας είναι.  ΄Οποιος κι αν  κατακτήσει-τοποθετηθεί στη θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ,  το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποτύχει. Με την εγγύηση και τα εχέγγυα της Ιστορίας. ΄Οχι μόνο γιατί το ίδιο το πολιτικό και ηθικό ανάστημα του τ.αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι αξεπέραστα. ΄Όπως και  η  απουσία του από αυτή τη θέση. ΄Οποιοσδήποτε, μέσα και έξω από το κόμμα  κι αν  εκλεγεί , θα είναι λίγος! ΄Εστω και αν έχει να ανταγωνιστεί  ένα ανάπηρο άλογο, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συστημική,  κομματική ιπποδρομία.

Αν ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματικό πολιτικό ήθος (δε λέμε πια αριστερό) και αν συλλαμβάνει, έστω  με διακοπές και ανεπαίσθητα  τα  σήματα  των καιρών, ας κάνει ό,τι και ο παλιός Γουλιμής .  Ας προσφέρει την «καρέκλα» του , ας δουλέψει προς την κατεύθυνση της συλλογικής  ηγεσίας.  Να  ρίξει τη γέφυρα για το  πέρασμα στη  νέα μορφή  πολιτικής πραγματικότητας,   που δε θα έχει καμιά σχέση με τη σημερινή του παλιοκομματισμού και τα αρχηγιλίκια.

Η «ομάδα των σοφών και των εντίμων», όπως την παρουσιάσαμε χτες,  μπορεί να προκύψει και  αργότερα.   Και θα προκύψει σίγουρα. ΄Οπως πάντα από την ανάγκη που είναι η μαμή της Ιστορίας.    Με μαθηματική, ιστορική ακρίβεια.

Ο χρόνος  και οι συνθήκες στο Μέλλον θα κατακάψουν   όλη αυτή την τωρινή ,  παλαιοκομματική χωματερή μαζί με τα σκουπίδια της. Ελπίζουμε να ζούμε, να το δούμε.

Υ.Γ. Δε μας πέφτει κομματικός  λόγος, μια και δεν  είναι  η ιδιότητά μας αυτή. Αλλά, «κατά καθήκον” ΄Ελληνα πολίτη, βλέπουμε και θα προτείναμε, αν είναι να εκλέξουν  εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ  κάποιον που θα μπορούσε να σταθεί με απαιτήσεις για σοβαρή,  αποτελεσματική , κομματική και  πολιτική αναμέτρηση με τη συντήρηση , αλλά και για  να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ στην τροχιά , κόμματος εξουσίας,  μόνο τον ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ.   Ο Σφακιανός πολιτικός έχει και την πολιτική συγκρότηση και  το ήθος και τη δυναμική, αλλά και το πλούσιο , επιστημονικό του βιογραφικό, να   αντικαταστήσει αυτή τη δύσκολη ώρα για το ΣΥΡΙΖΑ, το…αναντικατάστατο.   Να αποτελέσει την καλύτερη λύση για το μελλον του ορφανού πια  κόμματος που από την αρχή ως το τέλος έχει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα.  Κάθε άλλη επιλογή,  είναι καταδικασμένη να αποτύχει.