Γιώργος Παπαχρήστος. Πόσο άλλο πια να σκάψει και κάτω από τον πάτο του απόπατου;

700 άνθρωποι πνίγηκαν, πολλοί  με τα παιδιά  στην αγκαλιά  τους.  Ηθικοί αυτουργοί,  η  κυβέρνηση και οι  σφογγοκωλάριοι  σαν τον εν λόγω Γκεμπελίσκο, αχυράνθρωπο του γνωστού  Βαγγέλη  Μαρινάκη . Και δε διστάζει να   φτύνει στον υγρό τάφο τους,  για να στηρίξει μια  απάνθρωπη  και υπόδικη κυβέρνηση.

΄Οταν ο μαρτυρικός θάνατος ,ακόμα και  παιδιών σε αφήνει  παγερά αδιάφορο και σκυλεύεις  τα  πτώματά τους, για να  ζεις με τη χαμέρπεια και την απαξίωση της  μίζερης ζωής σου,   δεν υπάρχει  γυρισμός στην  κοινότητα των ανθρώπων.

΄Αξιος ο μισθός σου!

Το ξεχαρβάλωμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στον κήπο (!!) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ως θέμα «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου». Μετείχαν δε μερικές προσωπικότητες του χώρου των αλληλέγγυων και των δικαιωματιστών, του τύπου Ιάσων Αποστολόπουλος, Κατερίνα Μάτσα, Μαρία Λουκά, Μαρία Παπαμηνά κ.ά. Εκτός από τις εισηγήσεις, υπήρχαν και μαρτυρίες προσφύγων – όλα στην κατεύθυνση των ευθυνών αφενός της Ελλάδας για τη σκληρή στάση που τηρεί στο θέμα του Μεταναστευτικού, και αφετέρου, του βραχίονά της, που είναι το Λιμενικό.

Ως εδώ κανένα πρόβλημα, έχουν γίνει και στο παρελθόν ανάλογες εκδηλώσεις, και προφανώς θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον. Το μόνο θέμα, που εγώ επιθυμώ να θίξω, είναι το γιατί στον συγκεκριμένο χώρο η εκδήλωση. Ο χώρος αυτός περιβάλλει ένα υπέροχο νεοκλασικό ακριβώς δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, και το έχει παραχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού στους αρχαιολόγους, προκειμένου να στεγάσουν τα γραφεία τους, και ενδεχομένως και τις επιστημονικές τους αναζητήσεις.

Άπτεται του πλέγματος των δραστηριοτήτων των μελών του Συλλόγου, η εκδήλωση αυτή; Νομίζω πως όχι. Άρα το επόμενο ερώτημα που τίθεται, και αφορά πλέον το υπουργείο Πολιτισμού, είναι, αν ο Σύλλογος έχει το δικαίωμα από τη σύμβαση παραχώρησης να τον διαθέτει για εκδηλώσεις, και έναντι ποιου τιμήματος. Διότι αν είναι έτσι, και κυκλοφορήσει το «νέο», νομίζω ότι όλο και κάποιοι αρχαιολάτρες θα βρεθούν για να παραθέσουν ένα κοκτέιλ δίπλα στο περίφημο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας…

Ξεχαρβάλωμα

Πρόκειται για πλάκα; Όχι ακριβώς. Πρόκειται για την αποτύπωση μιας πραγματικότητας η οποία περιγράφει το ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας αισθητικής και νομιμότητας στη σύγχρονη ελληνική πολιτεία. Διότι αμέσως μετά τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, που περίπου περιέγραψαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να ριχτεί στο πυρ το εξώτερον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακολούθησε, παρακαλώ Live, στο οποίο συμμετείχαν τα ακόλουθα μουσικά σχήματα “Alex & STEF”, “FRANK ΡΑΝΧ”, “Μεθυσμένα ξωτικά” και ο άγνωστος σε εμένα αοιδός Βασίλης Ράλλης με το συγκρότημά του. Φυσικά υπήρχαν μικροφωνικές (στη διαπασών…), φυσικά υπήρχαν φώτα, και βεβαίως έγινε από τους συγκεντρωμένους ένα ωραιότατο, φασαριόζικο, πάρτι, να το φχαριστηθούν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, στους διπλανούς τάφους.
Αν βρίσκετε μακάβρια την αναφορά, σκεφτείτε επίσης και το άλλο, το ακόμη πιο μακάβριο: ότι το πάρτι πραγματοποιήθηκε με αφορμή το προ 40 ημερών πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου! Οι «γείτονες» άλλωστε, έχουν «φύγει» προ 2.500 ετών, οπότε το «έγκλημα» έχει παραγραφεί.

Με τα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής να καπνίζουν ακόμη, και στη Μάνδρα η φωτιά να σαρώνει τα πάντα, θα περίμενε κανείς ότι η εκδήλωση θα ήταν μεταξύ συγγενών και φίλων. Αλλά όχι, ήταν ιδιαίτερα μαζική. Ποιος χάνει άλλωστε κάτι τέτοιο – καλοκαιράκι, μέσα Ιουλίου, στο πιο ωραίο μέρος του κέντρου της Αθήνας, με την Ακρόπολη κατάφωτη;

Άσε που υπήρχε και κίνητρο, η δωρεάν είσοδος. Αν και δίπλα ακριβώς στη σχετική αφίσα, υπήρχε μια περίεργη το δίχως άλλο αναφορά: «Συνεισφορά απαραίτητη».

Συνεισφορά σε χρήματα, δεν το πιστεύω, γιατί αυτό κάπως λέγεται, αν δεν κόβονται αποδείξεις. Επίσης αν αφορούν χρήματα, θέμα είναι πώς διανέμονται αυτά που διανέμονται και με ποια λογική. Υποθέτω λοιπόν ότι η «συνεισφορά» θα ήταν σε είδος. Αλλά όσο κι αν έσπασα το κεφάλι μου, δεν τα κατάφερα να προσδιορίσω σε τι ‘είδος’»…

Απάντηση ΣΕΑ με εξώδικο

Το εν λόγω δημοσίευμα είναι στο σύνολό του προσβλητικό και συκοφαντικό για το σωματείο μας και βρίθει ανακριβειών, ψεμάτων και στρεβλώσεων, με σκοπό να δυσφημιστεί ο Σύλλογός μας και το αρχαιολογικό σώμα-μέλη μας. Περιέχει κρίσεις, καθόλα συκοφαντικές, για την χρήση του κτιρίου […] και σαφείς υπόνοιες για δήθεν οικονομικές απολαβές του. Επιπλέον, καλεί προσωπικά και ονομαστικά την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη να παρέμβει στο θέμα, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς να αρθεί η παραχώρηση του κτιρίου του ΥΠΠΟ στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων…» γράφει η εξώδικη διαμαρτυρία και μαζί με όλες τις λεπτομερείς απαντήσεις που δίνει επί των θεμάτων που θέτει ο δημοσιογράφος, τον καλεί εντός δέκα ημερών να προβεί «σε επανόρθωση του ως άνω δημοσιεύματος και έκφραση συγγνώμης, στο πλαίσιο του καθήκοντος αληθείας και σύμφωνα με την δημοσιογραφική δεοντολογία».