ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 1. ” O  βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς πήρε το λόγο, τονίζοντας εξαρχής ότι «συμπίπτει με τον Αττίλα 2 το μνημόνιο», με αποτέλεσμα ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης να σηκωθεί από τα έδρανα διαμαρτυρόμενος.”
2. Ν.Μιχαλολιάκος: ”Το μνημόνιο δεν θα βγει, έρχεται grexit”
 

 

 
 
Ν.Μιχαλολιάκος: ''Το μνημόνιο δεν θα βγει, έρχεται grexit''

 

Συζητάμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή δήλωσε ο γγ της Χρυσής Αυγής Ν Μιχαλολιάκος, ενώ υπάρχει ένα άλλο κατεπείγον θέμα στην Ελλάδα . Αυτές τις ημέρες γίνεται στα ελληνικά νησιά ένας σεισμός, με τους παράνομους μετανάστες να έχουν κάνει απόβαση. Τι έκανε η Ευρώπη γι αυτό το θέμα , έδειξε για άλλη μια φορά την μεγάλη της υποκρισία, είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Το μέτρα του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρά . Το μνημόνιο αυτό δεν θα βγει σε καμία περίπτωση και το αποτέλεσμα θα είναι το grexit, όπως αυτό που ετοιμάζει ο Σόιμπλε . ανέφερε ο γγ της ΧΑ.

Τίποτε δεν χαρίζεται και ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη είναι η επιστροφή στη εθνική παραγωγή, είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος αναφέροντας πως η ΧΑ καταψηφίζει το νέο μνημόνιο. (MME)

Οι άνθρωποι σαν το  Νεο-Ναζί  Παππά,  που δημιούργησαν ή θαυμάζουν και ομνύουν στο όνομα εκείνων που έφεραν τον 1ο και το 2ο Αττίλα, έχουν το θράσος να εκφέρουν καταγγελτικό λόγο για το νέο  μνημόνιο και την τούρκικη  εσβολή στην Κύπρο.

Ώ του απύθμενου θράσους , της υποκρισίας και της…ατιμωρησίας!

Να μην ξεχνάμε,λοιπόν:  

Σαν σήμερα,  14 Αυγούστου 1974 ,έχουμε τη δεύτερη φάση (η πρώτη ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974)  της κατάληψης κυπριακών εδαφών από τα τούρκικα στρατεύματα. Να θυμηθούμε με αυτή την ευκαιρία  κάποια ιστορικά γεγονότα από εκείνη την εποχή  τα οποία, τόσο η πολιτική εξουσία, όσο και η κηδεμονευόμενη-στρατευμένη (εν προκειμένω και εθνικιστική ιστορία),  έχει θάψει ή παρουσιάζει άλλη εκδοχή.

Μια υπενθύμιση πριν:

Ο δικτάτορας Πούτιν κατέλαβε “εν ψυχρώ”  έδάφη της Ουκρανίας με το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ επιχείρημα, που έκαναν οι Τούρκοι την εισβολή στην Κύπρο. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης-αποσκίρτησης της Αν Ουκρανίας ,  ΜΟΝΟ Η ΚΥΠΡΟΣ  ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ  ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ!

ΈΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ. ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ! ΚΑΙ ΤΟΛΜΟΥΝ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. 

“ΗΤΑΝ…ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ”, ΛΕΝΕ. “ΔΕΝ ΕΔΙΚΑΙΟΥΝΤΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ”. 

ΕΝΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ…ΕΔΙΚΑΙΟΥΝΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΜΙΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!  ΤΙ ΧΩΡΕΣ ,ΤΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ,ΤΙ ΜΥΑΛΑ!

 

 

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΤΟ ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
 
 

 

           HOMO-NATURALIS.GR
(ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, 14-8-2013)
Επέτειος του λεγόμενου 2ου Αττίλα σήμερα. 14 Αυγούστου  τα χαράματα  μετά την παταγώδη  αποτυχία στη Γενεύη των τριμερών διαπραγματεύσεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας), τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν Λευκωσία, Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Η κατάληψη εδαφών του νησιού, που είχε ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου 1974, συνεχίζεται από τους εισβολείς.Με αυτή την αφορμή, να αποκαλύψουμε τη βασική αιτία ,κατά την ιστορική μας κρίση, της εισβολής των Τούρκων στη νήσο,που είχε ως αποτέλεσμα  την κατάκτηση ενός μεγάλου μέρους του εδάφους της και να θυμίσουμε πως μέχρι σήμερα η κορυφαία  αιτία της εισβολής επιμελώς αποκρύπτεται από τη μεριά της Ελλάδας. Οι Τούρκοι, βέβαια, αλλά και πολλοί ξένοι ιστορικοί και σοβαροί αναλυτές  επανειλημμένα την έχουν επισημάνει και σχολιάσει αναλυτικά κατά καιρούς. Το Homo-Naturalis.gr    παλιότερα είχε αναφερθεί επίσης στο συγκεκριμένο θέμα και είχαμε τότε δεχθεί μια πρωτοφανή επίθεση, κυρίως από ακροδεξιά στοιχεία,που κατέληξε και στην καταστροφή από Χάκερ μεγάλου τμήματος τους αρχείου μας στον ιστότοπο.
Να θυμίσουμε για αρχή πως  μέχρι σήμερα ο “φάκελος της Κύπρου” παραμένει κλειστός με τη συμφωνία  των ελληνικών πολιτικών κομμάτων -κυβερνήσεων και είναι βέβαιο πως στις ημέρες μας, τουλάχιστον,  δεν πρόκειται να πληροφορηθούμε το περιεχόμενό του. Αυτό  το μεγάλο ιστορικό γεγονός ( σε συνδυασμό και με τις άλλες πληροφορίες που έχουμε προσωπικα συλλέξει στο ιστορικό μας αρχείο) , το οποίο ,πέρα από την “τραγωδία”  της Κύπρου,   σηματοδότησε και την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και την έναρξη της λεγόμενης μεταπολίτευσης ,μας οδηγεί στο συμπέρασμα  πως, αν είχαν διαρρεύσει  αυτές οι πληροφορίες από το “φάκελο της Κύπρου”, θα είχε δημιουργηθέι σοβαρό πρόβλημα, όχι τόσο σε πρόσωπα, όσο στην ίδια την υπόληψη της  χώρα μας.  Η Ελλάδα θα είχε εκτεθεί παγκοσμίως  ανεπανόρθωτα .
Κάτι πολύ σοβαρό, λοιπόν, πρέπει να συνέβη εκείνες τις ημέρες,παραμονές της εισβολής των Τούρκων στο νησί, που σε καμιά περίπτωση δε θέλει η πολιτική εξουσία της χώρας, χρόνια τώρα, να έρθει στο φως.Το πραξικόπημα της της ελληνικής Χούντας του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου και η εγκατάσταση της χουντικής κυβέρνησης Σαμψών, όσο κι αν ήταν μια πολύ σοβαρή αφορμή, δεν ήταν σίγουρα  αρκετή από μόνη της, ούτε κυρίαρχη  ως ΑΙΤΙΑ, για να αποφασίσουν οι Τούρκοι να επιτεθούν απρόβλεπτα σε μια άλλη ανεξάρτητη χώρα, έστω κι αν η Τουρκία ήταν μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Τί ήταν λοιπόν αυτό το τόσο τρομερό,που φοβήθηκαν οι Τούρκοι πως θα συμβεί και αποφάσισαν την άμεση επέμβαση και τη “λύση” του κυπρακού “εδώ και τώρα” δια των όπλων; Η αφορμή , είπαμε, της ανατροπής Μακαρίου από την ελληνική Χούντα, δεν αρκεί να εξηγήσει την επέμβαση. Κι άλλες φορές είχαν δοθεί στο παρελθόν τέτοιες ευκαιρίες στους Τούρκους ( ειδικά με τη δράση της ΕΟΚΑ Β),για να αναλάβουν πολεμική δράση στο νησί, αλλά δεν το έκαναν.
΄Οσο για τις λοιπές, αφελείς εξηγήσεις περί αμερικάνικου σχεδίου, που μάλιστα είχε εκπονήσει ο…Εβραίος Χένρι Κίσινγκερ (ο οποίος, σε…δήλωσή του υποστήριξε πως η ανθρωπότητα οφείλει  να πλήξει κέραια τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία!),είναι τόσο κραυγαλέα αστείες, που δεν αφήνουν περιθώρια να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μ αυτές. (΄Οχι, βέβαια, πως οι Αμερικανοί δεν είχαν ή δεν έχουν σχέδια για την Κύπρο και ολόκληρη τη Μεσόγειο.Ούτε πως μια αμερικάνικη κυβέρνηση θα δίσταζε να επιχειρήσει, φανερά ή καλυμμένα, μια οποιαδήποτε πολεμική  επέμβαση,  αν τα συμφέροντά της το επέβαλαν. Οι συμπεριφορές των αμερικανικών κυβερνήσεων είναι ιστορικά διαπιστωμένες και επιβεβαιωμένες από τα γεγονότα και δε χρειάζεται να κοπιάσει κανείς ,για να αποδείξει το αυτονόητο, πως, δηλαδή, όταν τα συμφέροντά τους το απαιτούν, οι Αμερικανοί  δε διστάζουν αναλάβουν πολεμική δράση).
 ΄Ηταν τόσο βιαστική ,χρονικά πιεσμένη και σχεδόν απροετοίμαστη, πρόχειρη  η εισβολή, ώστε δε δικαιολογεί πώς ένα δουλεμένο από καιρό σχέδιο Αμερικανών-Τούρκων (αν υπήρχε) για  την εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974,  έγινε με τον τρόπο που έγινε. Οι Τούρκοι ναι, μεν, κινήθηκαν βάσει  ενός στρατιωτικού σχεδίου, αλλά δε φαίνεται το σχέδιο αυτό να ήταν προϊόν πολύχρονης ,σοβαρής μελέτης και στις λεπτομέρειές του καταστρωμένο. Βιάστηκαν οι Τούρκοι να καταλάβουν το νησί. Αλλά γιατί;
Μια είναι η εξήγηση,που, όπως είπαμε, σε συνδυασμό  και με το γεγονός πως οι ελληνικές κυβερνήσεις κρατάνε τόσα χρόνια  “επτασφράγιστο  μυστικό”  το περιεχόμενο του “φακέλου Κύπρου”, αλλά και από προσωπικά, απόλυτα εξακριβωμένα-διασταυρωμένα στοιχεία,η βασική, η κυρίαρχη αιτία,που οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί, τη χρονική στιγμή που εισέβαλαν και με τον τρόπο που το επιχείρησαν,  ήταν η σχεδιασθείσα ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του τουρκικού πληθυσμού της μεγαλονήσου από τον ανοητότατο Ιωαννίδη και τη λεγόμενη “δεύτερη Χούντα”.
Ο παρανοϊκός αρχηγός του πραξικοπήματος κατά του Παπαδόπουλου και σφαγέας των “παιδιών του Πολυτεχνείου”, εθνικιστής-ακροδεξιός στρατιωτικός ,ήθελε να τελειώνει μια και καλή με το “Κυπριακό”. Ανόητος, ανιστόρητος και  “αγροίκος”, ‘οπως ήταν, δεν υπολόγισε τις τεράστιες  συνέπειες που θα είχε μια τέτοια σχεδιαζόμενη γενοκτονία ενός ολόκληρο πληθυσμού και προχώρησε στην εφαρμογή του σχεδίου με πρώτο βήμα  την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του νησιού και την εγκατάσταση του ανδρείκελου Σαμψών στην εξουσία. Ο έτερος Κύπριος “σφαγέας”, ελάμβανε εντολές από τον ίδιο το μισοπάλαβο δικτάτορα και θα προετοίμαζε βήμα- βήμα τη γενοκτονία των Τούρκων του νησιού.
Οι  Τούρκοι (πιθανότατα μέσω πληροφοριών των Αμερικανών,αλλά, κατά άλλη πληροφορία μας, και  εκ  διαρροής του σχεδίου  από ένα συνταγματάρχη του 4ου γραφείου του τότε ΑΕΔ ,”εξ απορρήτων” του Ιωαννίδη,του οποίου διαθέτουμε και το όνομα ), μόλις πληροφορήθηκαν το παρανοϊκό σχέδιο της Αθήνας, κατάλαβαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή  από την άμεση επέμβαση για τη σωτηρία του τούρκικου πληθυσμού από τη σφαγή, την οποία τελικά και πραγματοποιήσαν εσπευσμένα και σχεδόν απροετοίμαστα στις 20 Ιουλίου 1974.
Οι υπόλοιπες εξελίξεις στο δράμα της Κύπρου είναι γνωστές. 

 

 1.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ, ΠΑΠΠΑΣ …ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ  ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ)

__________________________________________________

1. ΕΝΤΟΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΧΑ-ΣΥΡΙΖΑ
Απίστευτες εκφράσεις στη Βουλή -Κασιδιάρης σε Φίλη: Πήγαινε στην Μέρκελ στα… τέσσερα
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) 

 

Ενα έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ,κατά την έναρξη της συζήτησης για το μνημόνιο στην ολομέλεια.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς πήρε το λόγο, τονίζοντας εξαρχής ότι «συμπίπτει με τον Αττίλα 2 το μνημόνιο», με αποτέλεσμα ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης να σηκωθεί από τα έδρανα διαμαρτυρόμενος.

«Βούλωσέ  το γερμανοτσολιά… κάτσε κάτω χοντρέ… πήγαινε στην Μέρκελ στα τέσσερα», αντέτεινε ο Ηλίας Κασιδιάρης από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

 Τους Ναζί -Ταλιμπάν  στη Βουλή του έστειλε ο ΄Αρειος Πάγος. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει επισυμβεί κάτι παρόμοιο.  Και όμως, στην Ελλάδα συνέβη κι αυτό  κι ουδείς τιμωρήθηκε.

Ρίξτε μια ματιά σ΄αυτές τις ναζιστικές  “μούρες”,που εικονίζονται παραπάνω και το παίζουν βουλευτές στην ελληνική Βουλή.  Κι αποζημιώνονται, εκτός των άλλων, από τα δανεικά που… κάνουν πως δεν τα θέλουν, αλλά τα τσεπώνουν ,φυσικά, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Αίσχος! Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ένοχη στο δικαστήριο της αδέκαστης Ιστορίας. Οφείλει, όμως, να λογοδοτήσει  και στο Διεθνές δικαστήριο. Πότε θα αντιληφθούν οι δικαστικοί θεσμοί στην υφήλιο και τα εντεταλμένα όργανα πως στην Ελλάδα διεπράχθη “έγκλημα καθοσίωσης” και ο θεσμός εκείνος που σηκώνει το βάρος της απονομής της δικαοσύνης, αντί να δικαιώσει τα αθώα θύματα των ναζιστών , δικαίωσε εκείνους που υμνούν τους θύτες;

Απίστευτο και μοναδικό  αίσχος στην Ιστορία της ανθρωπότητας!

 

 

____________________________________________________________________
2. α. Τσίπρας: Δεν μετανιώνω που διάλεξα τον συμβιβασμό και όχι τον γκρεμό
Τσίπρας: Δεν μετανιώνω που διάλεξα τον συμβιβασμό και όχι τον γκρεμό
 

Μετά από ένα μαραθώνιο στη Βουλή, στις 2 τα ξημερώματα, με μισή ώρα καθυστέρηση, ξεκίνησε η συζήτηση του νέου μνημονίου στην Ολομέλεια.

09:23 Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε πως η ΝΔ έχει αγωνία για την ψηφοφορία και όχι η κυβέρνηση. Παράλληλα τόνισε πως όλοι οι θεσμικοί παράγοντες κρίνονται από το λαό. Είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσω αυτό που ονόμασα θεσμική δυσαρμονία. Η χώρα έχει νόμος και κανόνες για να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά είτε μέσα στη Βουλή είτε με εκλογές. Τούτη την ώρα όμως προέχει η συμφωνία και αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης.

09:16 Μεϊμαράκης: Εγώ δεν σας είπα για εκλογές. Δεν μπορώ να αποτρέψω εκλογές, ούτε μπορώ να επιβάλλω. Σας είπα πως πρέπει να μαζέψετε τους υπουργούς σας και την Πρόεδρο της Βουλής. Ο κ.Βούτσης και η κα Γεροβασίλη μιλούν για πρόωρες εκλογές στα κανάλια. Εγώ σας λέω από την Δευτέρα πρέπει να βρείτε λύση. Αυτό το σκηνικό δεν πάει άλλο. Οταν χάνετε 30-40 ανησυχείτε εσείς, ανησυχούμε εμείς, ανησυχεί η Ευρώπη, δεν το καταλαβαίνετε; βρείτε λύση για το καλό το δικό σας, για το καλό της χώρας. Μαζέψτε κάποιους βουλευτές.   

08:35 Τσίπρας: Η κυβέρνηση αυτή δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε σήμερα ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα».  Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλουμε το χρεος πιστευοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.

Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Επανέλαβε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με την εγχώρια διαπλοκή, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι ο νόμος αυτός σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια έργα.

08:30 Μεϊμαράκης: Δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε και τη χώρα -Η ΝΔ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ 

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι η πλήρης διάλυση της χώρας. Η ΝΔ θα την σταματήσει…, τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ. «Ολες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς. Θεωρείται ότι για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι. Εχετε αναλογιστεί σε τι μπορείτε να φταίτε εσείς» ρώτησε τον Πρωθυπουργό. Δεν θα ανακατευτούμε σε πρόταση μομφής για την Πρόεδρο της Βουλής. Δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω σημείωσε. Θα χάσουμε 2-2,5 μήνες με τις εκλογές παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι αν γίνουν τώρα οι εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και μετά να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο από αυτό το Μνημόνιο που ψηφίζουμε τώρα. Την Δευτέρα το πρωί πρέπει να το κλείσετε το θέμα.

07:50 Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό
«Είμαστε όχι ότι λέμε αλλά ότι πράττουμε. Σήμερα επέλεξα να κάνω αυτό που κάνω όταν σπιλώνεται και παραποιείται η αλήθεια. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να σταματήσω να το κάνω. Δεν είχε δικαίωμα να εξανεμίσει το πολιτικό κεφάλαιο. Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσιπρα να καταχωρηθεί στους πρωθυπουργούς των Μνημονίων και να επιλέξει να πετάξει τους συντρόφους του στα σκυλιά και να ανέχεται να τον υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του πιο παλιού και διεφθαρμένου διαπλεκόμενου κατεστημένου».

07:48 Στο βήμα ξανά η Ζωή Κωνσταντοπούλου -Χαμός στην Ολομέλεια

07:35 Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Ηρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας – Δεν σας εμπιστευόμαστε

«Η χώρα παραμένει εκτός ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Ίσως είναι η μόνη ημέρα που πρέπει να μιλήσουμε για το ψέμα στην πολιτική» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής. «Μετά τα ψέματα από Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ήρθαν τα δικά σας ψέματα κύριε Τσίπρα και η ιδεολογική σας ανοησία περί Μνημονιακών και Αντιμνημονιακών και οι μηχανισμοί σας αντί να βρίσκουν λύσεις κατασκεύαζαν ψέματα για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ μονομερή διαγραφή του χρέους, 13η σύνταξη, κατώτατος μισθός κτλ.» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Για πέντε χρόνια λέγατε ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι γερμανοτσολιάδες και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε κυρία Μέρκελ και ο Ολαντρέου ο φίλος Ολάντ, συνέχισε την κριτική του κατά του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης. «Τώρα εσείς είστε γερμανοτσολιάδες; Όχι, είστε οι πολιτικάντηδες που λέτε ψέματα για να πάρετε την εξουσία» συμπλήρωσε.«Τώρα κύριε Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρότεινε ως λύση για τα ψέματα των πολιτικών την αλήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν πάει μπροστά η παιδία και αυτό σημαίνει “όχι άλλο Μπαλτά”. Η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης. «Δεν σας εμπιστευόμαστε άλλα δεν έχουμε εναλλακτική λύση» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής.

07:30:  Στο βήμα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

07:20 Καμμένος: Αυτή η συμφωνία φέρνει τέλος στα Μνημόνια. Ονομαστικές αναφορές και καταγγελίες, ο Πάνος Καμμένος και κάτι ακόμα που προκάλεσε ειρωνικά επιφωνήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας: Η συμφωνία αυτή φέρνει το τέλος της εποχής των Μνημονίων

07:05  Θετική ψήφος από το ΠΑΣΟΚ- Γεννηματά κατά Τσίπρα
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε η Φώφη Γεννημάτα, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη συμφωνία για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και επεσήμανε ότι η θετική ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με τη φράση “πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά Μνημόνιο, το πιο σκληρό Μνημόνιο αυτή τη φορά” ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που χρειάστηκε να περιμένει μέχρι να τελειώσει όσα είχε να πεί ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος.

06:27  Λαφαζάνης: Ντροπή για την κυβέρνηση
Δριμεία επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να τα… ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. “Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση”, είπε μεταξύ άλλων. Περισσότερα εδώ

05:05 Κουτσούμπας: Το 3ο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού

03.45 Ενταση μεταξύ Τσακαλώτου και Μεϊμαράκη

Ένταση δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώντος πήρε τον λόγο και είπε στον κ. Χατζηδάκη ότι ούτε ο ίδιος αλλά και ούτε η ομάδα του δεν γνωρίζουν τι είναι τα πέντε ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Το σχόλιο του κ.Τσακαλώτου πυροδότησε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ . Ο κ. Μεϊμαράκης σηκώθηκε και είπε στον υπουργό οικονομικών: «Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνέχισε λέγοντας:«Ακούς τι σου λέω εγώ. Μη μου κουνάς εμένα τα χέρια». Ο κύριος Τσακαλώτος έφυγε από το βήμα για να επιστρέψει λίγα λεπτά αργότερα.

 • Ημουν ίσως λίγο εκνευρισμένος γιατί όταν έχεις διαπραγματευτεί 24 ώρες
 • και στα κανάλια λέτε ότι έπιναν καφέδες ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης
 • μπορείτε να καταλάβετε τον εκνευρισμό
 • Ολος ο κόσμος συζητάει για το χρέος
 • γίνεται τεράστιος καβγάς μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας
 • Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπαίνει χωρίς αναδιάρθρωση
 • και είστε κ. Μητσοτάκη ο μόνος που δεν έχει καταλάβει
 • Πολύ δύσκολη η συμφωνία με αγκάθια
 • στο ερώτημα ποιος μπορεί να το εφαρμόσει
 • θα εξαρτηθεί από το ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός να διαπραγματευτεί
 • να έχει αναπτυξιακό σχέδιο ως το Μάρτιο του 2016
 • ποιος θα έχει αγροτικό σχέδιο ως το φθινόπωρο
 • ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες, μεγάλες ή μικρές

03:45 Μετά από 1ώρα και 45 λεπτά έπειτα από την έναρξη της Ολομέλειας, ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο μνημόνιο

03:44 Αποχώρησε από την έδρα η κ. Κωνσταντοπούλου
«Η πλειοψηφία αποφάσισε αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί σε 3 ώρες και 22 λεπτά. Πολύ κακώς από την έδρα αυτή είχα δηλώσει ότι αυτή η βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει λυπάμαι για αυτή μου την πλάνη», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου και αποχώρησε από την έδρα, θα προεδρεύσει ο Αλέξης Μητρόπουλος.

03:43 Στις 7 το πρωί θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή. Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση Φίλη.

03:39 Νέα πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου να συνεχιστεί η συζήτηση έως τις 10:30 το πρωί. Αντίδραση από τον Νίκο Φίλη «Υπάρχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», της ανέφερε. «Η δική σας πρόταση, όχι ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε πολλοί», του απάντησε η πρόεδρος της Βουλής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα συντεταγμένο» της ανταπάντησε ο κ. Φίλης.

03:35 Απορρίφθηκε η πρόταση της Προέδρου της Βουλής για την εξάντληση του 10ώρου στη συζήτηση της Ολομέλειας. «Η πλειοψηφία αποφάσισε να μην μιλήσουν απλοί βουλευτές», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να φωνάζει πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και την Πρόεδρο να επιβεβαιώνει «πρώτη φορά πράγματι».

03:30 Κωνσταντοπούλου σε Φίλη: Προτείνετε να μην μιλήσουν οι βουλευτές και να τοποθετηθεί μόνο ένας υπουργός. Αυτό συνιστά πλήρη παραβίαση του κανονισμού.

03:28 Αντιπρόταση Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 7 το πρωί

03:23 Πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με δεδομένη τη σοβαρότητα του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε, να «πράξει το καθήκον της η Βουλή» και να εξαντλήσει τη δεκάωρη συζήτηση.

03:19 Με τη μορφή του κατεπείγοντος η συζήτηση

Η πλειοψηφία αποφάσισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

03:17 Θα συζητηθούν από την Ολομέλεια και οι τροπολογίες

Η Ολομέλεια απέρριψε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην γίνουν αποδεκτές οι εκπρόθεσμες τροπολογίες ως αντισυνταγματικές.

03:08 Απόσυρση της τροπολογίας για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου ζήτησε ο Δημήτρης Στρατούλης

Επικαλέστηκε έξι λόγους για αυτό. Συγκεκριμένα:

 • συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν μπορούν να εισαχθούν ως τροπολογίες ή επιμέρους άρθρα, αλλά σε ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, επί ποινή ακυρότητας μάλιστα
 • παραβιάζεται άρθρο του Συντάγματος έχουμε ασυμβατότητα με υπερκείμενες ισχύουσες διατάξεις
 • με την αναδρομικότητα της τροπολογίας, παραβιάζει την συνταγματική αρχή
 • παραβιάζεται και η αρχή χρηστής διοίκησης
 • υπάρχει σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ο καθορισμός κατωτάτου ορίου των συντάξεων θα πρέπει να βασίζεται σε μελέτη για το αναγκαίο μηνιαίο εισόδημα
 • υπάρχει γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πολλά από τα παραπάνω τα επικαλείται

02:55 Κόντρα Βενιζέλου- Ζωής

Εντονη αντιπαράθεση είχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οταν ο κ. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε για το χρόνο που είχε στη διάθεσή του και ζήτησε «να πάτε το χρόνο από την αρχή», η κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ειρωνικά «Στις 5 Μαΐου του 2010; Πριν από τα μνημόνια;».

«Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρατηρήσεις σε εμένα. Σταματήστε! Ταλαιπωρείτε τους θεσμούς επί ημέρες», της απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος. «Ταλαιπωρείται ο λαός με ευθύνη σας εδώ και χρόνια», του αντιγύρισε η πρόεδρος της Βουλής.

02:38 Ενταση από νωρίς

Απίστευτες εκφράσεις ακούστηκαν από νωρίς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ενώ τοποθετούνταν ο Χρήστος Παππάς, έκανε κάποιο σχόλιο ο Νίκος Φίλης, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν μαζικά στον κ. Φίλη. Ανάμεσα στις εκφράσεις πεζοδρομίου που ειπώθηκαν από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Σκάσε» και «Πήγαινε στα τέσσερα στην Μέρκελ», με την κ. Κωνσταντοπούλου έξαλλη να ρωτά ποιος είπε την τελευταία φράση, ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα πάρει μέτρα αν δεν τηρήσουν το μέτρο των κοινοβουλευτικών εκφράσεων.

02.28 Χάρης Θεοχάρης: Είναι υποκριτικό να χρησιμοποιούνται μεθοδεύσεις που υπονομεύουν την κυβέρνηση

 • μόνο θλίψη προκαλεί το θέατρο που παρακολουθούμε σήμερα
 • είναι μια μάχη μεταξύ ανικανότητας και των μεθοδεύσεων της Προέδρου της Βουλής
 • είναι προφανές ότι οι τροπολογίες έρχονται με μια απαράδεκτη διαδικασία  
 • είναι προφανές ότι ο χρόνος διαβούλευσης είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής
 • το χρέος μας είναι να δώσουμε τα όπλα στον Υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευτεί  
 • το χρέος μας είναι υπέρτατο
 • είναι υποκριτικό να χρησιμοποιεί η ΠτΒ αλλά και κάποιοι άλλοι μεθοδεύσεις για να υπονομευόσουν την ίδια την κυβέρνηση τους

02:32 Μητσοτάκης: Ευθύνεται ο Τσίπρας και η Κωνσταντοπούλου

«Υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά τη βουλή», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. «Οι ευθύνες επιμερίζονται μεταξύ του πρωθυπουργού που έφερε άλλο ένα μνημόνιο με κατεπείγον και τις δικές σας με την κωλυσιεργία που επιδείξετε μη επιτρέποντας να γίνει σε 2 ημέρες η συζήτηση, με αποτέλεσμα να κλείσουμε 24 ώρες στο κοινοβούλιο», είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου.

02:20 Νίκος Φίλης – Να ολοκληρωθεί η Ολομέλεια μέσα σε τρεις ώρες

 • Χρειαζόμαστε άμεσα χρηματοδότηση, ώστε η οικονομία να ομαλοποιηθεί και οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακάμπτει ουσιώδη ζητήματα στη λειτουργία της Βουλής
 • Σχετικά με το ζήτημα κατεπείγοντος μας βρίσκει σύμφωνους
 • Προτείνουμε η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις ώρες
 • Να μιλήσουν οι εισηγητές, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων

02:16 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε για το θέμα των τροπολογιών

«Τα πράγματα είναι απλά, η κυβέρνηση πρέπει να πάει στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη συμφωνία και τη δανειακή σύμβαση.

Αν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες που είναι μέρος των προαπαιτούμενων, τότε απλά δεν θα υπάρχει απόφαση του Eurogroup και θα πάμε σε δάνειο γέφυρα. Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία σκέλη, θα πρέπει η κυβέρνηση να συζητήσει νέα προαπαιτούμενα για το πώς θα πάμε σε δάνειο γέφυρα. Μπορούμε να συζητήσουμε βελτιώσεις στις τροπολογίες, αλλά αν πάω στο Eurogrοup χωρίς αυτά, τότε οι Φινλανδοί- το πρώτο κοινοβούλιο- δεν θα ψηφίσει αύριο υπέρ της συμφωνίας».  

Είχαν προηγηθεί σφοδρές μάχες στις εννέα ώρες που κράτησε η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, αλλά και η δίωρη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου παραλίγο να «μπλοκαριστεί» η διαδικασία, καθώς αν και επικρατούσε η άποψη της άμεσης σύγκλησης της Ολομέλειας, δεν υπήρχε η απόλυτη πλειοψηφία. Τελικά το ζήτημα λύθηκε όταν επαναλήφθηκε η ψηφοφορία, με τον Αλέξη Μητρόπουλο να αλλάζει την τοποθέτησή του.

 
β. Ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο: «Ναι» 222, «όχι» 64, «παρών» 11
Ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο: «Ναι» 222, «όχι» 64, «παρών» 11
 
A +A

 

«Όχι» από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  παρών και  απουσία. Η κυβερνητική πλειοψηφία βγαίνει ξανά τραυματισμένη από την ψηφοφορία του τρίτου Μνημονίου. Οι κυβερνητικές απώλειες είναι 32 ΟΧΙ, 11 ΠΑΡΩΝ και 1 απουσία.

Εγκρίθηκε με 222 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους. «Όχι» ψήφισαν 64 βουλευτές. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφοροποιήθηκαν 43 βουλευτές (32 «όχι» και 11 «παρών»), όσο και συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών. 

Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αριθμούσε 162 βουλευτές.

Στις εκπλήξεις της ψηφοφορίας το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο.

Στις 15 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 39 διαφοροποιήσεις, ενώ στις 23 Ιουλίου ο αριθμός έγινε 36 & 5.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να αποχωρήσει αμέσως από την ολομέλεια, ψήφισε μαζί μου τους βουλευτές που προηγήθηκαν στην ψηφοφορία προκειμένου να μην χάσουν τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο) για την επιστροφή στις περιφέρειες τους. 

«Όχι σε όλα» ψήφισαν:
Αγλαϊα Κυρίτση
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Γιάνης Βαρουφάκης
Νάντια Βαλαβάνη
Δημήτρης Στρατούλης
Κώστας Ήσυχος
Δημήτρης Κοδέλας
Κώστας Ζαχαριάς
Ελένη Σωτηρίου
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Γιάννης Σταθάς
Θανάσης Σκούμας
Θωμάς Κώτσιας
Κώστας Λαπαβίτσας
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Ιωάννα Γαϊτάνη
Λίτσα Αμμανατίδου
Ηλίας Ιωαννίδης
Αλεξάνδρα Τσανάκα
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Στέφανος Σαμοϊλης
Ραχήλ Μακρή
Ευγενία Ουζουνίδου
Γιάννης Ζερδελής
Κώστας Δελημήτρος
Θανάσης Πετράκος
Ελένη Ψαρρέα
Στάθης Λεουτσάκος
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ζήσης Ζάννας
Βασίλης Κυριακάκης 

Παρών δήλωσαν:

Κατριβάνου Βασιλική 
Καββαδία Αννέτα 
Μητρόπουλος Αλέξης
Κανελλοπούλου Μαρία 
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μιχάλης Νίκος 
Κορεμπές 
Ηρώ Διώτη 
Δερμιτζάκης Κων/νος
Τζήκας Δανάη 
Λέβα Βασιλική 

Παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης. 

Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

 Δυναμική  από κάθε άποψη η συενδρίαση της Βουλής. Και αναμενόμενα, τόσο οι τοποθετήσεις των  ομιλητών, όσο και  τα αποτελέσμτα της ψηφοφορίας.

 H αντιπολίτευση, πάντως,  καλώς λέει όσα λέει, έστω και σκληρά,  αλλά  πράττει καλύτερα, που στηρίζει (“έργω”) τις επιλογές του Αλέξη  Τσίπρα. Κι αυτές οι επιλογές  μέχρι αυτήν την ώρα, φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο, οι πρέπουσες.