ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

“ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ” (Χωρίς  μοντάζ και ρετουσάρισμα)

 

_________________________________________________________________ 

Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Η Βουλή ξόδεψε 112.000 ευρώ για την Επιτροπή της Ζωής
Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 

 

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να κάνει τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, ενώ αποκάλυψε πως το κόστος της Επιτροπής έφτασε τις 112.000 ευρώ.

Μάλιστα απάντησε με το γνωστό αυστηρό ύφος σε όσους είχαν σχολιάσει επικριτικά την Επιτροπή και το έργο της. Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η Επιτροπή λοιδορήθηκε «γιατί ενόχλησε, είναι πρόβλημα γι’ αυτούς που δεν ξέρουν τι να την κάνουν» και εκείνοι που «έχουν συγκροτήσει τους πυλώνες του συστήματος δεν σταματούν να λυσσομανούν». Τόνισε μάλιστα «δεν είναι τυχαίο πως πέντε μέρες αφού ξεκίνησε η Επιτροπή έσκασε το λάστιχο, ούτε ότι μέχρι και σήμερα ασχολούνται με την Επιτροπή».

Ωστόσο αυτό που έκανε εντύπωση είναι πως η Βουλή για την Επιτροπή αυτή ξόδεψε 112.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, σπαταλήθηκαν 25.000 ευρώ για διερμηνείες, περίπου 50.000 ευρώ για διαμονή και σίτιση των συμμετεχόντων στην Επιτροπή και 5.500 ευρώ για μεταφράσεις (για τις μετακινήσεις δεν είπε ποσό, ωστόσο από τα… συμφραζόμενα υπολογίζεται ότι κόστισαν 31.500 ευρώ). Η ίδια πάντως δεν θεωρεί μεγάλο το ποσό για μία επιτροπή που ακόμα και η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη και μάλιστα είπε πως όσοι πήγαν στην επιτροπή άφησαν τα σπίτια και τις δουλειές τους χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ.

H  τρέλα και ο ρατσισμός της Ζωής ενατίον της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας,  μας στοίχισαν τελικά 112.000! Για πιο λόγο; Τί πέτυχε ,τί έκανε η περίφημη αυτή επιτροπή; “Μια τρύπα στο νερό”, έκανε. Τον κακό τους τον καιρό. Ξόδεψαν τα δικά μας λεφτά  και το παίζουν και ήρωες από πάνω. 

  Μόνο την αλαζονεία  και την άρρωστη επιθυμία της κόρης του Νίκου Κωνσταντόπουλου για αναγνωρισιμότητα-δημοσιότητα εξυπηρέτησε. ΄Ολα αυτά για το …μνημόνιο και τις πολεμικές  ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ αποζημιώεις ήταν θέαμα,τζέρτζελο, σαματάς.  Δεν είχαν καμιά σκοπιμότητα ούτε  ουσία. Δεν επρόκειτο να εξυπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας σε καμιά περίπτωση.

Άπόδειξη πως όλα έγιναν από φανατισμό και γινάτι είναι το γεγονός πως η κυρία  αυτή, ενώ κόπτεται για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, δε βγάζει τσιμουδιά για τις ιταλικές, που είναι απείρως μεγαλύτερες από τις γερμανικες και λίαν  απαραίτητο ιστορικά να αναδειχθεί αυτό το ζήτημα.

 Η “θυγατέρα”,επομένως,  οφείλει να  επιστρέψει τα 110 χιλιάρικα  από την τσέπη της, ως…αχρεωστήτως  καταβληθέντα. (Πολύ κακομαθημένη είναι αυτή η οικογένεια. ΄Εχει βίτσιο με το αζημίωτο, να βουτάει δημόσιο χρήμα απ΄όπου μπορεί κι ας μην το δικαιούται. Η μαμά της, ως γνωστό, τσέπωνε για δεκαετίες ολόκληρες επιδόματα για τα…ανήλικα της.Τη Ζωή και την αδερφή της.  Και  ισχυρίζεται πως    τόσα χρόνια εν είχε πάρει πρέφα  πως παρανομούσε!).

 Η ίδια η πολιτεία με τα αρμόδια όρανά της  να ζητήσει πίσω το δημόσιο χρήμα που πήγε στον αέρα. Αλλά και τα λαμόγια -μέλη της επιτροπής να υποχρεωθούν από τους μισθούς τους και την περιουσία τους να  εξοφλήσουν μέχρι δεκάρας  τα λεφτά που κατασπατάλησαν για την πλάκα τους. Αν θέλανε να βγάλουνε απωθημένα και να ικανοποιήσουν την τρέλα τους, ας το έκαναν με τα δικά τους λεψτά.΄Οχι με τα δικά μας.

Τί χώρα,τί τρέλα , θεέ μου!

 

 

 

 
1. ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Ο Τζήμερος ειρωνεύεται την τραγωδία στη Μέκκα: «Τους ήθελε κοντά του ο Αλλάχ»
Ο Τζήμερος ειρωνεύεται την τραγωδία στη Μέκκα: «Τους ήθελε κοντά του ο Αλλάχ»
 

 

Ενα ειρωνικό σχόλιο του Θάνου Τζήμερου στο facebook για την τραγωδία στη Μέκκα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών των social media.

Ο πρόεδρος της «Δημιουργίας ξανά» που έχει προκαλέσει πολλές φορές με δηλώσεις του, αυτή τη φορά επέλεξε να ειρωνευτεί την σοκαριστική τραγωδία που συνέβη στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων όπου πάνω από 700 άτομα ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.

«Γιατί τραγωδία; Αυτό ήταν το θέλημα του Αλλάχ», αναφέρει μεταξύ άλλων  στο άνευ προηγουμένου σχόλιο του ο κ. Τζήμερος.

Διαβάστε αναλυτικά την επίμαχη ανάρτηση:

«Γιατί τραγωδία; Αυτό ήταν το θέλημα του Αλλάχ. Τους ήθελε μια ώρα αρχύτερα κοντά του. Ήδη θα ξεσαλώνουν με τις 72 παρθένες έκαστος. Τραγωδία σε θρησκευτικό προσκύνημα; Στην ιερότερη πόλη, στην ιερότερη στιγμή; Τι λέτε ρε βέβηλοι!

Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί προσφέρεται περίθαλψη στους τραυματίες. Κι αυτούς τους ήθελε κοντά του ο Αλλάχ, αλλά λίγο αργότερα. Ίσως υπήρχε έλλειψη σε παρθένες και δεν ήθελε να τους αφήσει να περιμένουν με το μπιπ στο χέρι. Δεν είναι ασέβεια να πας κόντρα στο θέλημα του Υψίστου; Μπορεί να με διαφωτίσει κάποιος ειδήμων περί τας βουλάς Του; Πώς ερμηνεύεται η εκατόμβη νεκρών τη στιγμή του προσκυνήματος; Ο Θεός την προκάλεσε ή ο Διάβολος που εκείνη τη στιγμή πετροβολούσαν; Κι επειδή το ερώτημα είναι γενικό, δεκτός και ειδήμων άλλου δόγματος».

Καλά θα έκανε ο Τζήμερος,  πριν πει κάτι, να βουτάει την “πένα”  στο μυαλό του. Είναι εντελώς απαράδεκτα αυτά που γράφει. Ειλικρινά δεν τον είχα για τέτοιον. Πίστευα πως είναι  σοβαρός, συνετός,αξιοπρεπής.

Είναι φανερό πως προκαλεί με τα…κρύα αστεία του. Δεν κάνεις χιούορ  με νεκρούς, ούτε θηρεύεις εντυπώσεις με χυμένο αίμα από οποιαδήποτε αιτία.

Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη . Είναι ύβρις αυτό που έκανε. Προσβολή  κατά της ανθρωπότητας. 

 

.

2.ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τοποθετούν Β’ αντιπρόεδρο της Βουλής τον Νίκο Νικολόπουλο των ΑΝΕΛ
 Nick Paleologos / SOOC 

 

Τον Νίκο Νικολόπουλο προτίθεται να τοποθετήσει η κυβέρνηση ως δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής σύμφωνα με πληροφορίες .

Μετά τις διαμαρτυρίες του για την μη αξιοποίησή του στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες ανέλυσε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, φαίνεται πως υπήρξε αυτή η λύση, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου.

Η ημιφασιστική κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου επιβεβαιώνει και με αυτή την απόφαση,αν την κάνουν πράξη, πως ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ ήταν ταιριαστός. “Κύλησε ο τέτζερης και βρήκε το καπάκι”.

Αφιερώνουμε στους ευτυχείς νεόνυμφους, αλλά και στους λοιπούς συγγενείς και συμπεθέρους το ακόλουθο παραδοσιακό-δημοτικό τραγούδι του γάμου, με την ευχή…να μας ζήσουν!

 Σ’ αυτό το σπίτι
που `ρθαμε καλέ σήμερα,
πολλοί είναι μαζεμένοι,
σαν τι χαρά θα γένει;
Παντρεύεται ο Αυγερινός
καλέ σήμερα,
την Πούλια κάνει ταίρι
και τ’ άστρα συμπεθέροι.
Νύφη πόσο τ’αγόρασες
καλέ σήμερα
αυτό το παλληκάρι
να τ’ αγοράσουν κι άλλοι;
Χίλια φλουριά τ’ αγόρασα
καλέ σήμερα
και πεντακόσα γρόσα
για την καλή του γλώσσα.
3. Πέθανε από καρκίνο  ο αρχιβασανιστής της χούντας Θεοφιλογιαννάκος
Πέθανε ο αρχιβασανιστής της χούντας Θεοφιλογιαννάκος [εικόνες & βίντεο]
 

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Πέμπτης ο αρχιβασανιστής της χούντας, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος.

Επασχε από καρκίνο και είχε φυλακιστεί στη μεγάλη δίκη της Χούντας το 1975. Αποφυλακίστηκε έπειτα από 18 χρόνια, το 1992.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Λακωνία. Mοναδικός, πλέον, επιζών από τους καταδικασμένους στις δίκες της χούντας είναι ο Στυλιανός Παττακός.

Διετέλεσε υποδιοικητής του ΕΑΤ ΕΣΑ από το 1968 έως το 1970 και στη συνέχεια διοικητής από το 1970 έως το 1972. Υπήρξε φανατικός αντικομμουνιστής, προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και καταδικάστηκε το 1975 (στις δίκες της χούντας) για αδικήματα όπως βαρεία σωματική βλάβη, κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη κτλ.

Έμεινε στη φυλακή συνολικά για 18 χρόνια και αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1992. Μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις ήταν όταν εκφώνησε επικήδειο στην κηδεία του επίσης χουντικού Ντερτιλή. 

 

Σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει στο βιβλίο του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Θεοφιλογιαννάκος αποτελούσε υπό εξέταση στόχο της 17Ν. 

Φανατικός αντικομμουνιστής

Με καταγωγή από τη Μάνη, ο Θεοφιλογιαννάκος φοίτησε αρχικά στη Σχολη Αεροπορίας από όπου και εκδιώχθηκε. Ο ίδιος, μάλιστα, στην απολογία του υποστήριξε ότι τον έδιωξαν γιατί ήταν εθνικόφρων και η Αεροπορία ελεγχόταν από… κομμουνιστές.

Κατατάχθηκε στην Ευελπίδων, ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ και συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ως λογαχός πεζικού. Επί χούντας προήχθη σε ταγματάρχη και στη συνέχεια σε αντισυνταγματάρχη, ωστόσο, μετά την πτώση του καθεστώτος υποβιβάστηκε σε απλό στρατιώτη. 

Ο Θεοφιλογιαννάκος, ως φανατικά αντικομμουνιστής, είχε προκαλέσει κατά την απολογία του για τις δίκες της χούντας.

 

Πέθανε και ο αρχιβασανιστής  του ΕΑΤ/ΕΣΑ αμετανόητος. Μαρτύρησαν αναρίθμητοι στα χέρια του ,αλλά ούτε μια συγγνώμη δε ζήτησε από τα  θύματά του. Τέτοιο τέρας!

 ‘ Οπως όλοι, άλλωστε, οι χουντικοί.  Και φυσικά οι επίγονοί τους,οι  Χρυσαυγίτες-Ναζί. Στο Μιχαλολιάκο έδωσε, ως γνωστό, ο δικτάτορας Παπαδόπουλος το “δαχτυλίδι”, όταν ο αρχηγός των Ναζί ήταν στη φυλακή. Συγγένεια… εξ αίματος, μιλάμε!

 

4. Τι σχέση είχε ο Δ. Καμμένος με τον αρχιβασανιστή των ΕΑΤ-ΕΣΑ; Ο Αλέκος Παναγούλης για τον Θεοφιλογιαννάκο

Μια  πληροφορία που είχε δημοσιευτεί στα παραπολιτικά και – απ όσο γνωρίζουμε δεν έχει διαψευστεί – επανέρχεται στη δημοσιότητα με αφορμή την υπουργοποίηση του Δ.Καμένου.

Ο ακροδεξιός, ρατσιστής και αντισημίτης υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, φέρεται να είχε επισκεφθεί τον αρχιβασανιστή της Χούντας και των ΕΑΤ-ΕΣΑ Θεόδωρο Θεοφιλογιαννάκο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Έγραφε το σχετικό δημοσίευμα από 13 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την υπουργοποίησή του κ. Δ. Καμμένου:

Επειδή ο Πάνος Καμμένος αρέσκεται στις «μαιμού» αποκαλύψεις και επιτίθεται ως όψιμος Αριστερός και σκληρός μνημονιακός στους δήθεν ακροδεξιούς της Ν.Δ., του έχω μια ωραία αποκάλυψη.

Αλήθεια, γνωρίζει ότι στις 22 Αυγούστου, ο βουλευτής του κόμματος του, Δημήτρης Καμμένος, επισκέφθηκε στο 401Στρατιωτικό Νοσοκομείο, τον αρχιβασανιστή και διοικητή του ΕΑΤ-ΕΣΑ επί επταετίας, Θεόδωρο Θεοφιλογιαννάκο; Αυτούς έχει υποψήφιους ο Καμμένος και μ’ αυτούς κυβερνούσε  ο Τσίπρας. Ντροπή!

 

image002

Ο Θεοφιλογιαννάκος εθεωρείτο ως ο πλέον σκληρός βασανιστής της χούντας, όταν ακόμα ήταν ταγματάρχης στο στρατόπεδο Μπογιατίου. Από το στρατόπεδο αυτό είχαν περάσει και βασανιστεί προσωπικά από τον Θεοφιλογιαννάκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής εννέα τετραμελών συνεργείων βασανισμού, όλοι οι μεγάλοι αντιστασιακοί της εποχής, με πρώτο και καλύτερο τον Παναγούλη.

Θεωρούμενος ως ο πιο κυνικός βασανιστής, ο διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ καμάρωνε: «Θέλουμε να ακούει ο κόσμος πως βασανίζουμε και να τρέμει. Γκάγκστερς δε μας λέτε; Έ, λοιπόν, τέτοιοι είμαστε. Εγώ είμαι ο Θεοφιλογιαννάκος, ο γνωστός βασανιστής!».

 

Ε,ναι.  Λέμε παραπάνω πως έχουν συγγένεια εξ αίματος Χουντικοί και Ναζί. Ο Δημήτρης Καμμένος δεν είναι απλά ακροδεξιός. Είναι Ναζί με “στολή”.΄Οχι “χωρίς”, που είναι οι υπόλοιποι εκεί στους ΑΝ.ΕΛ

Στην κηδεία του Θεοφιλογιαννάκου  δε θα πάει ο υπουργοποιηθείς Ναζί από τον…αριστερό Αλέξη Τσίπρα; Μη λείψει. Να συμπληρωθεί το παζλ!

 

5. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να έχει απόψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τον  τον “μπουλούκο” της β.Κοτέας; Θα τους πάρει τηλέφωνο να μιλήσουνε ο ΄Ελληνας πρωθυπουργόςαΔεν είναι χειρότεροι από το δικτάτοτα Πούτιν.

Δεν έχει σταματημό  ο κατήφορος του Αλέξη Τσίπρα. Θα το στραγγίσει το ποτήρι της αφροσύνης μέχρι το τέλος. Η μια γκάφα, η μια ανηθικότητα,η μια πρόκληση θα διαδέχεται την άλλη. Μέχρι να τα πάρουν πάλι  κρανίο οι άλλοι   και να του τραβήξουν το αυτί κάποια στιγμή.   Θα δείτε.

 

 

6.ΣΕ 18 ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΔ.Η Ζωή έκανε βιβλίο για το 3ο μνημόνιο του Τσίπρα
Η Ζωή έκανε βιβλίο για το 3ο μνημόνιο του Τσίπρα [εικόνες]
 

Στην τελευταία της συνέντευξη ως Πρόεδρος της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε την… έκπληξη και μοίρασε ένα βιβλίο, το οποίο είναι «αφιερωμένο» στο 3ο μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα.

Το 18σελιδο βιβλίο ανέφερε χαρακτηριστικά στο εξώφυλλο του «Ο Αθέμιτος, παράνομος και επονείδιστος χαρακτήρας του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης του Αυγούστου 2015. Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους».

Μια έκδοση που… αφιερώθηκε από την Κωνσταντοπούλου προς τους πρώην συντρόφους και συνοδοιπόρους της στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν, με αποτέλεσμα την δική της αποχώρηση όπως και πολλών άλλων στελεχών του κόμματος.

Αναφορικά με τον οικονομικό απολογισμό των δικών της πεπραγμένων είπε πως σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2014 κατάφερε να περιορίσει αχρείαστα κονδύλια του κοινοβουλίου επιφέροντας εξοικονόμηση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό επετεύχθη παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να πληρώσει έξοδα που είχαν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση αλλά και το κόστος της Βουλής των Εφήβων.

“O αθέμιτος, παράνομος και επονείδιστος χαρακτήρας”.Παλαιότερα έλεγε για το μνημόνιο : “Αντιθεσμικό, εξωθεσμικό, παραθεσμικό”!

Δεν έχει εξοικειωθέι με τη χρήση της γλώσσας αυτό το κορίτσι. Δεν την έχει αφομοιώσει. Δεν της βγαίνει φυσικά η λέξη.  Γι΄αυτό και  συνέχεια ή μιλάει ξύλινα ή χρησιμοποιεί βαρύγδουπες, φαντασμαγορικές λέξεις, όπως παραπάνω. Γλωσσική αφασία.

 

 

Γράφαμε γι΄αυτό το ζήτημα παλιότερα με αφορμή  τον “ανισόρροπο”  λόγο του Βύρωνα Πολύδωρα. Ο λόγος της Ζωής και του Βύρωνα μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. (΄Αλλωστε, είναι γνωστό πως και ο Βύρων δε στέκει καλά στα μυαλά του).

 

                                                           5-1-2014

Στην αντεπίθεση ο Πολύδωρας: ”Έπραξα το καθήκον μου – Φοβεροί σεισμοί ρημάζουνε το παν!”

 

– Ο Β. Πολύδωρας εξηγεί γιατί καταψήφισε το φόρο στα ακίνητα λέγοντας πως ”άκουσα τη φωνή της συνειδήσεώς μου. Και έσπασα τον διλημματικό φραγμό που μου ʼστηναν”

– – ”Είμαι ένα γρέζι ατσαλένιο που χαλάει το ρουλεμάν της αιώνιας διαπλοκής, των τζακιών, της οικογενειοκρατίας”

– ”Παλλακίδα των κοτζαμπάσηδων και των βαρόνων” (ΜΜΕ)

 Δοκησίσοφος και  αμετροεπής με λόγο ανισόρροπο ο  Βύρων Πολύδωρας!  Σε όλους γνωστό.

Εμείς οι “Εκθεσάδες”, παλιά στα φροντιστήρια, λέγαμε πως ο χειρότερος μαθητής στην ΄Εκθεση είναι ο  λεξιθήρας, ο λεξιλάγνος. Αυτός που προσπαθεί να εντυπωσιάσει, χρησιμοποιώντας χτυπητές,  φανταχτερές λέξεις , που κάνουν “κρα” στο γραπτό, οι οποίες, όμως, ούτε με το δικό του λεξιλόγιο  δένουν,  ούτε και τη σημασίας τους φαίνεται να τη γνωρίζει καλά ο…συντάκτης. Γι΄αυτό και συμβουλεύαμε τους υποψίους να αποφεύγουν,  απ΄όλα πρώτο,  αυτό το ασυγχώρητο ελάττωμα στο γραπτό τους της ΄Εκθεσης.

 ΄Οταν,λοπόν,  διαβάζω ή ακούω Βύρωνα …τρέμω.  Τώρα, λέω, θα την …αμολήσει την κοτσάνα.  Δε γίνεται, απο στιγμή σε στιγμή θα την πετάξει την μπαρούφα ο…ποιητής, νά τος ο  νεολογισμός ή ο  αρχαϊσμός (και πάντα σε άσχετο σημείο). Αποκλείεται ο άνθρωπος  να  αποφύγει το ολίσθημα. Το κράξιμο δεν το γλυτώνει με τίποτα . Δεν ξέρω (για να μη γίνω άδικος), αλλά υποπτεύομαι  πως ο κοντοχωριανός μου Βύρων Πολύδωρας θα είχε τον χειρότερο βαμό στην ΄Εκθεση ιδεών(όπως λέγαν τότε το μάθημα) στο ιστορικό Γυμνάσιο της  Ανδρίτσαινας ,όπου, κάποια χρόνια μετά απ΄αυτόν ,φοίτησε και ο γράφων.  (Τελειώσαμε με τις…κακίες μας και πάμε στην ουσία).

 

7. Υπόθεση ΑΤΕ: Το «balloon payment» και τα πέντε σημεία «κλειδιά» ενός διαχρονικού σκανδάλου
 

Θέλετε να πάρετε δάνειο εκατομμυρίων και να το αποπληρώσετε με τη μέθοδο του «balloon payment»; Τότε είστε άτυχοι διότι η Αγροτική Τράπεζα δυστυχώς έκλεισε και μάλλον θα πρέπει να το αποπληρώσετε κανονικά. Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για μία από τις ευφάνταστες μεθόδους που σκαρφίστηκαν στην Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να δώσουν την δυνατότητα σε «κακούς» αποπληρωτές να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Με τη μόνη διαφορά ότι η μέθοδος αποπληρωμής ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον οφειλέτη αλλά όχι για την Τράπεζα.

Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 1929 με έδρα την Αθήνα. Επρόκειτο για «αυτόνομο τραπεζικό οργανισμό», ο οποίος είχε κοινωφελή χαρακτήρα. Στον ιδρυτικό της νόμο αναφέρονταν χαρακτηριστικά πως κύριος σκοπός της Τράπεζας ήταν η άσκηση αγροτική πίστης σε συνεργασία με το κράτος. Για δεκαετίες ολόκληρες συνέβαλλε στην άσκηση αγροτικής πολιτικής. Ήταν το αποκούμπι των αγροτών στους οποίους παρείχε μία σειρά από διευκολύνσεις που καμία άλλη Τράπεζα, δεν υπήρχε περίπτωση να παρέχει ποτέ. Όπως για παράδειγμα τα χαμηλότοκα δάνεια που παρείχε προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

ate

Ο κοινωνικός της ρόλος ωστόσο ήταν μόνο η μία πτυχή που είχε να κάνει με τη λειτουργία της. Η δεύτερη πτυχή και η πιο «σκοτεινή» ήταν αυτή για τον τρόπο που λειτούργησε με τις ευλογίες πολιτικών προσώπων και που είχε σαν αποτέλεσμα να χρεωθεί η Τράπεζα με δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα των αγροτών για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ο «κουμπαράς» του πολιτικού συστήματος. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν από την ΑΤΕ δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, υποθηκεύοντας χρήματα από μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, την ίδια ώρα που δόθηκαν δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε γνωστούς και φίλους, δίχως τις ανάλογες εγγυήσεις, καταπατώντας κάθε έννοια υγιούς τραπεζικής λειτουργίας.

Τα δάνεια

Τον περασμένο Αύγουστο μία ανακοίνωση του μέχρι πρότινος υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη για την ΑΤΕ, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ένας άνθρωπος με μακρά θητεία στην Αρχή για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, έκανε λόγο για δάνεια 5 δισ. ευρώ περίπου τα οποία είχαν δοθεί σε 1.300 περίπου περιπτώσεις. Επρόκειτο για δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα από το 2000 μέχρι και το 2012 περίπου. Τις εποχές δηλαδή των «παχιών αγελάδων», όταν και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε στη συνέχεια. Σημαντική λεπτομέρεια; Το ποσό των 5 δισ. ευρώ ήταν καθαρό ποσό που εκταμιεύτηκε από την Τράπεζα, δίχως να υπολογίσει κανείς τα χρήματα τα οποία χάθηκαν εξαιτίας των τόκων.

nikoloudis

Στη λίστα Νικολούδη συγκαταλέγονται περιπτώσεις δανείων ύψους 35, 60 ή ακόμη και 105 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δόθηκαν κατά περίπτωση. Επιχειρηματίες, αγροτικοί συνεταιρισμοί ακόμη και ΜΜΕ, κατάφερναν να δανειοδοτούνται από τον «κουμπαρά» της ΑΤΕ, δίχως να πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της HuffPost Greece, κανένα κριτήριο. Με λίγα λόγια τα ίδια φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα δεν υπήρχε περίπτωση να λάβουν ποτέ τα δάνεια αυτά από οποιαδήποτε ιδιωτική τράπεζα με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα.

Οι παρεμβάσεις

Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να δοθούν τα δάνεια φέρονται να υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πολιτικών προσώπων τα οποία παρενέβαιναν προκειμένου να εξηγήσουν την εκλογική τους πελατεία. Κάτι το οποίο θα δείξει η έρευνα των δικαστικών αρχών.

Τα δάνεια χορηγούνταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Οι υπεύθυνοι της τράπεζας ωστόσο αντί να παρακολουθούν την εξέλιξη του δανείου για το αν αποπληρωνόταν κανονικά ή όχι δεν έπραξαν τίποτα.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός και ο επιχειρηματίας

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, δανειοδότησης που εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι και αυτό αγροτικού συνεταιρισμού, ο οποίος έλαβε δάνειο ύψους 105 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που σε καμία των περιπτώσεων δεν υπήρχε περίπτωση να ληφθεί εάν ο συνεταιρισμός απευθυνόταν σε κάποια ιδιωτική τράπεζα, με βάση τα οικονομικά του δεδομένα. Το που πήγαν τα χρήματα του δάνειου είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει και που σίγουρα θα ερευνήσουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό επιχειρηματία ο οποίος έλαβε δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, ο επιχειρηματίας επισκέφτηκε κάποιο υποκατάστημα της ΑΤΕ και ζήτησε να λάβει το συγκεκριμένο δάνειο, απαιτώντας μάλιστα να εγκριθεί την ίδια ημέρα. Οι υπεύθυνοι της τράπεζας του εξήγησαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ο ίδιος όμως επέμενε. Τελικά το δάνειο εγκρίθηκε. Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι είχαν φροντίσει να παρέμβουν και πάλι.

Η μέθοδος του «balloon payment»

Μία ακόμη πτυχή του σκανδάλου που αφορά την ΑΤΕ και έφερε στο φως η έρευνα του κ. Νικολούδη ήταν και αυτή που είχε να κάνει με τον τρόπο που δόθηκαν διευκολύνσεις σε ορισμένους να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Ή μάλλον τα «θαλασσοδάνειά» . Το «τρικ» ήταν αυτό του «balloon payment» και ήταν αρκετά ευφυές αλλά καθόλου επικερδές για την ΑΤΕ.

Όσοι από τους δανειοδοτηθέντες είχαν λάβει δάνειο για παράδειγμα τη τετραετία 2000 – 2004 και δεν είχαν αποπληρώσει παρά μόνο ελάχιστα, ερχόταν σε διακανονισμό με την ΑΤΕ. Η Τράπεζα τους έδινε τη δυνατότητα να αποπληρώσουν ένα μικρό μέρος του δανείου τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια και μετά η πληρωμή σταματούσε. Ο οφειλέτης μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου του μετά το 2017 για παράδειγμα. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο φαινόταν ότι αποπληρώνει κανονικά τις οφειλές του, αλλά και ότι η Τράπεζα ναι μεν είχε εκκρεμότητες από δάνεια που βρισκόταν στο «κόκκινο», αλλά είχαν γίνει κινήσεις για να ρυθμιστούν.

Τα κόμματα

Οι υπέρογκες και πέρα από κάθε λογική δανειοδοτήσεις δεν ήταν όμως το μόνο μελανό σημείο στην όλη ιστορία. Η ΑΤΕ εκτός από τα «θαλασσοδάνεια» των δισεκατομμυρίων τα οποία έδωσε σε γνωστούς και φίλους, λειτούργησε ως ο οικονομικός αιμοδότης των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ή αλλιώς ο «κουμπαράς» τους. Τα δύο κόμματα έλαβαν δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, με μόνη υποθήκη την εκταμίευση χρημάτων από μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια πρακτική η οποία όχι απλά δεν συνάδει με την τραπεζική δεοντολογία αλλά ξεπερνά και κάθε φαντασία.

ate

Τα δύο κόμματα φέρονται να έλαβαν συνολικά περί τα 220 εκατ. ευρώ ως δανειοδοτήσεις μέχρι και το 2011. Χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καλύψουν πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και όχι μόνο και τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν. Η υπόθεση έλαβε επίσης το δρόμο για τη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, Γιάννης Σιάτρας το 2012.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο της ΑΤΕ αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Μία υπόθεση η οποία δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως λειτούργησε το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα απέναντι στα χρήματα του έλληνα φορολογουμένου. Τα όσα έχουν συμβεί βρίσκονται πλέον από αντικείμενο διερεύνησης από την Δικαιοσύνη και τα αποτελέσματά της αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα που στην περίπτωση αποδειχθεί τελικά η καθαρή εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Πήγε κανείς  “μέσα”; Ονόματα δεν υπάρχουν να κινήσουν οι εισαγγελείς διώξεις: ΄Η υπάρχουν ονόματα και εισαγγελείς, αλλά δεν υπάρχουν κότσια;

Ζούμε σε μια χώρα, που όποιος μπορεί να  κλέψει και δεν το κάνει, είναι ηλίθιος. Πέρασε στο DNA του ΄Ελληνα αυτή η αρρώστια. Αν η ίδια η Ευρώπη δεν την ξεριζώσει  , από μόνη μας είμαστε ανίκανοι να τη θεραπευτούμε.

Ονόματα, θέλουμε. Και όσων έδωσαν και όσων πήραν τα θαλασσοδάνεια. Τί με νοιάζει εμένα αν μου  δημοσιεύετε την μάπα του βιαστή και κρύβετε τις απαίσιες  μούρες των άλλων “βιαστών” με τα “λευκά κολάρα”, των  καταχραστών του δικού μου ιδρώτα; 

 

Ονόματα, λοιπόν και διώξεις εδώ και τώρα.