ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

1. ΠΟΙΟΣ ΘΑ “ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ” ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ 2010 ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
2. ΑΝ. ΕΛ. “ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ  Η ΜΥΓΑ Κ&ΛΟ…”
 3. Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.  Ο…ΕΠΑΜΦΟΤΕΡΙΖΩΝ ΚΑΙ  ΑΜΦΙΣΗΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. ΚΟΙΝΩΣ … “ΠΑΛΑΤΖΑΣ”
4. ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ “ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ” ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ!
5. ΑΙΣΧΟΣ! ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΥΜΠΑΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.
___________________________________________________________________________
1. ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΦΥΓΑΝ 20 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕ
Σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα 10 δισ. ευρώ

Σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα βρίσκονται περί τα 10 δισ. ευρώ, από τα 20 δισ. των καταθέσεων που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα από το τέλος Νοεμβρίου έως σήμερα.

Αλλα 6 δισ. περίπου έγιναν τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού, και τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε ξένες τράπεζες.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», εντός Ελλάδας και σε επενδυτικά προϊόντα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που «αποχώρησαν» από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δυόμισι μήνες εξαιτίας της αβεβαιότητας.

Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, μόνο ένα μικρό τμήμα, περίπου το 20%, των κεφαλαίων που αποχώρησαν διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν στην εφημερίδα ότι αν η κυβέρνηση πετύχει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα τερματίσει την αβεβαιότητα, τότε το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να επιστρέψει.

Η πολιτική αναταραχή έφερε τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας το τελευταίο δίμηνο

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας το τελευταίο δίμηνο οφείλεται στην πολιτική αναταραχή, την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές και τώρα στη δυστοκία της νέας κυβέρνησης να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαιτίας της ανησυχίας, οι καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή», μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο, μέχρι τώρα, η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ.

Εκτός της μεγάλης αιμορραγίας των καταθέσεων, η ρευστότητα των τραπεζών περιορίζεται από δύο ακόμα πολύ σημαντικούς παράγοντες: τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τη διακοπή συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά. Ωστόσο σε περίπτωση που επέλθει ρήξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – εταίρων, και η ΕΚΤ διακόψει έστω και προσωρινά την πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και δραματικές για το τραπεζικό σύστημα και φυσικά για το σύνολο της οικονομίας.

Θα πληρώσουν οι ένοχοι για τη νέα οικονομική καταστροφή που προξένησαν στη χώρα; (Αφήνουμε έξω την καταρράκωση της αξιοπιστίας, του κύρους της και τα συναφή).Τίναξαν την οικονομία στον αέρα οι πανάθλιοι,  για να ικανοποιήσουν τις προσωικές τους φιλοδοξίες, τα γούστα και  τα γινάτια τους.

Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμα. Η ιστορία τους “κάθισε στο σκαμνί” και τους καταδίκασε . Οι πρωτοκλασάτοι (αρχηγοί κομμάτων)  που ευθύνονται για τη νέα καταστροφή της χώρας είναι ο Αλέξης Τσίπρας , ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης. Βεβαίως, η λίστα περιλαμβάνει και εκατοντάδες άλλους πολιτευτές και πολιτικάντηδες, που  ακολούθησαν τις γραμμές των κομμάτων,δεν τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα και υπέγραψαν την καταδίκη της χώρας.  Δεν είναι λιγότερο ένοχοι κι αυτοί.

Χρόνια τώρα ακούμε από  τους “πολιτικούς” της Ελλάδας, όταν διαπράττουν τις λαμογιές και τις απάτες τους, το ίδιο ρεφρέν: Να αναλαμβάνουν την…πολιτική ευθύνη, λένε!  Αλλά τί ειναι αυτή και τί συνέπειες έχει;  Μήπως ότι ο… κομίζων την  εν λόγω ευθύνη  χάνει  ψήφους και δε θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει στο έπακρο τς προσωπικές τους φιλοδοξίες; Και πρέπει να λυπηθούμε γι΄αυτό;  Θέλει να μας πείσει πως έτσι  εξοφλεί την ευθύνη του;

Ας τα αφήσουν αυτά οι διαπλεκόμενοι και οι διεφθαρμένοι. Οι ευθύνες τους είναι ποινικές. Παίξανε πάλι με την τύχη της χώρας.΄Οπως έκανε παλιότερα και ο βασικός υπαίτιος της οικονομικής κατάρρευσης,τςη Ελλάδας, ο Κώστας Καραμανλής. ΄Εβαλαν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό. Αυτό στοιχειοθετεί το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας.

Βεβαίως, σήμερα δε λειτουργεί ο θεσμός της δικαιοσύνης, παρά μόνο για τα μικρά ψάρια.Τα μεγάλα φεύγουν εύκολα,αφού δεν υπάρχει δίκτυ να τα κρατήσει.΄Οχι ,όμως για πολύ. Σ΄αυτή τη χώρα θα μπει κάπια στιγμή τάξη. Θα λειτουργήσει ο νόμος, θα υπάρξει πολιτικός πολιτισμός.  Και όταν συμβεί αυτό, πολλοί, μα πάρα πολλοί, θα χάσουν τον ύπνο τους.  Ως τότε ας αλωνίζουν,ας το παίζουν πατριώτες και αθώες περιστερές.

__________________________________________________________________________

2.ΑΝΕΛ σε Γιούνκερ: Να αποδεχθείτε ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσαν δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν μπορούν να αλλάζουν οι κανόνες και οι συνθήκες ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης.

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπεραμύνθηκε της θέσης ότι δεν μπορούμε να αλλάζουμε κανόνες ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης» ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Φαίνεται ότι η εκπεφρασμένη δημοκρατικά μέσω εκλογών θέληση των λαών ενοχλεί την ηγεσία της Ε.Ε. Οι εταίροι μας οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση του Ελληνικού λαού και να αποδεχθούν ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν» πρόσθεσε.

Μάλιστα.Οι “Ναζί χωρίς στολή” κάνουν και υποδείξεις. Οι φορείς του εθνικισμού, της τύφλας και της παραφροσύνης, έχουν  λόγο , εκφράζουν “πολιτικές” απόψεις, γιατί τους έδωσε υπόσταση ένα συγγενές   κομματικό μόρφωμα, όπως είναι και οι Αν.ΕΛ .Για πόσο, όμως;

Με τους ΄Ελληνες μπορεί να παίζει ο Καμμένος.΄Εχουμε αρκετούς “Μαμελούκους” σαν ελόγου του. Αυτά τα καμώματα,όμως,στην Ευρώπη δεν περνάνε.Ο φασισμός δεν έχει θέση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ας μιλούν πάντως, ας ανοίγουν το στόμα τους για  να αντιλαβάνετε ο κόσμος πόσο ανόητοι και φανατικοί είναι. Ναζί, που κρύβονται πίσω από τις…λέξεις!

________________________________________________________________________

3. Θεοδωράκης: Ο πρωθυπουργός πρέπει να φρενάρει υπουργούς -Εξαγγέλουν παροχές που θα εκτροχιάσουν τη χώρα
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ)

«Ο κόσμος μπορεί να ζητά στιβαρή διαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλει να αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ», τονίζει σε άρθρο του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο οποίο ρίχνει βέλη και σε κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης.

«Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Η “στροφή στον ρεαλισμό” της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθεί», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού σε άρθρο του στην εφημερίδα Realnews, εκφράζοντας την ελπίδα ότι είναι οφθαλμοφανή στην κυβέρνηση τα πλεονεκτήματα μίας συμφωνίας σε σχέση με τη ρήξη.

Παράλληλα όμως ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φρενάρει κάποιους υπουργούς του, που εξαγγέλλουν παροχές, που ουσιαστικά θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα.

«Δυστυχώς, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν μοιάζουν να συνειδητοποιούν πως η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα, είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης πορείας προς την ανάταξη της οικονομίας μας και την οριστική έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται εστίαση στην ουσία των συμφωνιών και όχι απλή επικοινωνιακή διαχείρισή τους. Οι λέξεις που θα περιγράψουν τη νέα συμφωνία είναι σημαντικές για τα παράθυρα, δεν είναι σημαντικές για τις ζωές των ανθρώπων», αναφέρει ακόμη ο κ. Θεοδωράκης.

Τέλος, στο άρθρο του, σημειώνει ότι το σημαντικό για τη χώρα είναι να ανακτήσει την ικανότητά της να δανείζεται από τις αγορές.

“Σιγανοπαπαδιά”,αποδείχτηκε τελικά και ο Στ. Θεοδωράκης. Ερμαφρόδιτος. Και μ΄αυτούς και με εκείνους και με τους άλλους! Αντί να “τρίξει  τα δόντια” από την αρχή στους Γραικύλους που κυβερνούν, αντί να ξεκινήσει “Ανένδοτο”, παρακολουθεί με αδιαφορία το κατρακύλισμα της χώρας, ελπίζοντας κι αυτός να πάρει κανένα καλό …χιτώνα, όταν (οσονούπω) αρχίσουν να δια-μοιράζονται   τα “ιμάτια”  του κομματικού μορφώματος-κυβέρνησης .

“Ο πρωθυπουργός πρέπει να φρενάρει υπουργούς -Εξαγγέλουν παροχές που θα εκτροχιάσουν τη χώρα”,

μας λέει ο …Ποταμιάρχης. Μα ο πρωθυπουργός πρέπει να βάλει ο  ίδιος πρώτα  φρένο στη δημαγωγία του. Αυτός κι αν είναι λαϊκιστής και δεινός…εξ-αγγελέας παροχών. Παραμένει ακόμα και ως πρωθυπουργός ,ένας από τους χειρότερους Μαυρογυαλούρους στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Ας τα αφήσει ,λοιπόν, αυτά ο Σταύρος. “Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν μπορεί να τα κρατήσει”.  Ας διαλέξει καθαρά (και προπαντός δυναμικά, να φαίνεται) με ποιους είναι.

____________________________________________________________________

4. «Ανάσα αξιοπρέπειας» ζητούν χιλιάδες και σήμερα σε Ελλάδα και κόσμο

Πρόκειται για την τρίτη συγκέντρωση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες, με αυτήν της Τετάρτης να ξεπερνά τις 14.000 κόσμου μόνο στο Σύνταγμα.

Δυναμικό αναμένεται να είναι το «παρών» και σήμερα. Το κάλεσμα είναι για τις 17.00 στο Σύνταγμα. Εκεί θα καταλήξει και η πορεία «Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών Ελλάδος».

Το κάλεσμα για «Ανάσα Αξιοπρέπειας» έχει γίνει μέσω Facebook, στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργηθεί και αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη απήχηση. Σε αυτό αναφέρεται:

«Ανάσα αξιοπρέπειας

Δεν μασάμε στους εκβιασμούς- Δεν κάνουμε πίσω – Θα νικήσουμε

Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, αλλά και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε πόλεις του εξωτερικού αποτελούν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Η Κυριακή 15 Φλεβάρη αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό, ως Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης.

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη!

Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του.

Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής.

Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής.

Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Συνεχίζουμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση.

Θα νικήσουμε!»

Παράλληλο κάλεσμα απεύθυνε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος:

Την Κυριακή 15/2 παρόντες στο προσκλητήριο της Ιστορίας

«Ηχείστε, του βασανισμένου Λαού οι Σάλπιγγες, το εγερτήριον των συνειδήσεων σάλπισμα.

Ξεσηκωθείτε, γρηγορείτε, προσέλθετε στο προσκλητήριο της ιστορίας μας.

Εμείς, πιστοί, στις παρακαταθήκες όσων θυσιάστηκαν, στα καλέσματα όσων αγωνίστηκαν, στα οράματα όσων προετοίμασαν το μέλλον που είναι εδώ, θα πλημμυρίσουμε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου με την απόφαση μας δρόμους και πλατείες.

Καλούμε, εγκαλούμε, προσκαλούμε όλες τις αγραυλούσες συνειδήσεις, όπου γης σ’ Ανατολή και Δύση, να δείξουν τη συμπαράσταση τους, την αλληλεγγύη τους στον Ελληνικό Λαό, που αγωνίζεται ν’ ανακτήσει την Ανεξαρτησία του και να βγάλει τη θηλιά που του έχουν φορέσει στο λαιμό οι δανειστές του».

Εκτός από το Σύνταγμα, συγκεντρώσεις θα γίνουν στον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο, τα Γιάννενα, την Σκιάθο, την Λάρισα, την Χίο, την Καβάλα, την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Πάτρα, την Λαμία, την Κέρκυρα, την Λέσβο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και την Κάλυμνο.

Διαδηλώσεις - κατά της λιτότητας - Ελλάδα - Ιταλία - Κόσμος

 

” Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης, Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης. Ανάσα αξιοπρέπειας. Δεν μασάμε στους εκβιασμούς- Δεν κάνουμε πίσω – Θα νικήσουμε!”

 Το καλούν οι ημέρες ,βέβαια. Απόκριες γαρ.  Ο αχταρμάς του ΣΥΡΙΖΑ , εθνικιστές, συρφετός “πατριωτών”, Ναζί με ή χωρίς στολή, λαμόγια και απατεώνες καθε είδους, υποδυόμενοι τους “αριστερούς” κατεβαίνουν, λέει, στις πλατείες πάλι, να διατρανώσουν  την άκαμπτη,απαρασάλευτη θέλησή τους να… φάνε τα λεφτά του κοσμάκη στην Ευρώπη. Αδεία, της μεταμφίεσής τους σε …αγωνιστική “αριστερά”!

Θα “τρίζουν τα κόκαλα” του Λαμπράκη, του Πέτρουλα ,του Ηλιού, του Κύρκου, των άλλων αγωνιστών της Αριστεράς, που  καθορώνται από “κει πάνω”  τα κωμικοτραγικά δρώμενα της πλατείας Συντάγματος ,τα μασκαριλίκια, δηλαδή,   να συμπορεύονται στους δρόμους…αγωνιστικά  ο λαϊκιστής, πρώην αριστερός και νυν συναγωνιστής με τους Ναζί , Μανώλης Γλέζος. Θα βλέπουν και θα φρίττουν! Πρώτοι και καλύτεροι στη κεφαλή της πορείας των…αριστερών οι τρελαμένοι ακροδεξιοί του Καμμένου, αγκαλιά με  φονιάδες Ναζί του Μιχαλολιάκου και το γραφικό φιλόλογο Ζουράρι.

Θα ξεχυθούν σήμερα, ανακοίνωσαν, στους δρόμους, για  να γράψουν το καινούριο κεφάλαιο στην Ιστορία της ελληνικής Αριστεράς με τίτλο: “ΟΤΑΝ οι “ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ” ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΣ ΩΣ…ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ”!

Αλλά, πέρα από Ελληνάρες, πατριωταράδες, εθνικιστές (ιδιότητες “καταφύγια απατεώνων”) όλος αυτός ο συρφετός αναγνωρίζεται και από άλλες αρετές: Τσαμπουκάδες, ψευτόμαγκες, παλικαράδες. Αν δεν μπορούν να λύσουν το “Γόρδιο δεσμό”, τραβάνε το μαχαίρι και τον κόβουν. ΄Ετσι απλά,λεβέντικα, αγωνιστικά. Φυσικά (και πρώτα απ΄όλα) είναι οι γνωστοί  καφενόβιοι, οι ρεμπεσκέδες, οι χαραμοφάηδες, οι πελάτες  κομμάτων. ΄Οσοι αντί να μαζεύουν φράουλες στη Γαστούνη, ξεκοκαλίζουν με περισσή συντροφική αλληλεγγύη  τα επιδόματα από τα δανεικά του Ιταλού και του Ισπανού  φτωχοσυνταξιούχου.

Στη γλώσσα τους αξιοπρέπεια , πατριωσμός, σεβασμός, αλληλεγγύη, δράση, νίκη σημαίνει να “ρίχνεις” κι να εξαπατάς  το φτωχό συνάνθρωπό σου, που του πήρες δανεικό και αγύριστο το “υστέρημα” , να γράφεις στα παλιά σου υποδήματα όποιον σου συμπαραστάθηκε στη δύσκολη στιγμή, να κλέβεις, να απειλείς, να μη σέβεσαι το λόγο  σου, να μην έχεις μπέσα, να κοιτάζεις την πάρτη σου. ΄Ο,τι πρέπει,δηλαδή, για  μασκαρά με μάσκα “αριστερού” και ιδεολόγου.

Θαυμάστε σήμερα στους δρόμους  τους μασκοφόρους -“Μαμελούκους”, του πρώτου διδάξαντος την απάτη ,τη λαμογιά, τον εθνικισμό  και τη δημαγωγία και  κορυφαίου του χορού των μασκαράδων,  Αλέξη Τσίπρα. ΄Ιδια φάρα, όμοια “καμόρα”. Μια μασκαράτα αληθινή.

 

________________________________________________________________________

5 .Reuters: Οι Ελληνες ακτινοβολούν από υπερηφάνεια ενώ η χώρα παραπαίει στην κόψη
(SOOC/ ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ)

Ως ένα λαό που χαίρεται και ακτινοβολεί από υπερηφάνεια την ώρα που έρχεται κατά πάνω του η απόλυτη καταστροφή παρουσιάζει το Reuters τους Ελληνες, σε ένα άρθρο για το πώς έχουν γίνει δεκτές στη χώρα οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

«Για πάνω από δύο εβδομάδες, η μοναδική προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι ότι το χάος και η μιζέρια της εθνικής χρεοκοπίας παραμονεύει, εκτός αν η νέα κυβέρνηση αλλάξει την κατά της λιτότητας στάση της. Το μήνυμα της επικείμενης καταστροφής φαίνεται ότι έχει περάσει απαρατήρητο στους δρόμους της Αθήνας, όπου η ελπίδα και η αισιοδοξία που φτάνει σε ευφορία επικρατεί, με τους Ελληνες να θεωρούν ότι επιτέλους αποτινάσσουν τα ξένα δεσμά και διαμορφώνουν τη δική τους μοίρα», γράφει το Reuters σε άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες ακτινοβολούν από υπερηφάνεια ενώ η χώρα παραπαίει στην κόψη».

Το διεθνές πρακτορείο μάλιστα ασχολήθηκε και με τα ελληνικά ΜΜΕ. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στην κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αλλά το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Mega μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων ότι ”έκλεψε την παράσταση”. Ενα άλλο τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τον Βαρουφάκη είχε το χιτ «Can’t take my eyes off you» (Δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω σου). Μακριά από τη μανία για μία πιθανή τραπεζική κατάρρευση ή Grexit μετά από την κατάληξη των συζητήσεων της Πέμπτης χωρίς συμφωνία, οι ελληνικές εφημερίδες είχαν τίτλους για μία ”συμφωνία γέφυρα” που σύντομα θα υιοθετηθεί. ”Ανοιξη στην Αθήνα, ομίχλη στις Βρυξέλλες”, ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ”Εφημερίδας των Συντακτών”», αναφέρει το δημοσίευμα, που ασχολείται και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα.

«Δύο δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων υποστηρίζουν τη σκληρή στάση του Αλέξη Τσίπρα για ολοκληρωτική ακύρωση του προγράμματος της Ελλάδας, που προκάλεσε συναγερμό στην Ευρώπη και άφησε την Αθήνα επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία. Μία έρευνα έδειξε ότι το 79% των Ελλήνων στηρίζουν τις πολιτικές του Τσίπρα και το 74% πιστεύει ότι η διαπραγματευτική στρατηγική του θα πετύχει, παρότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ούτε έναν σύμμαχο ανάμεσα στα 19 κράτη της ευρωζώνης».

Η διάθεση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του 2012, όταν ο πανικός για ένα πιθανό Grexit έκανε τους Ελληνες να ψηφίσουν μία φιλομνημονιακή κυβέρνηση, παρά την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα, σημειώνει το Reuters. Μετά από 2,5 χρόνια, η διάθεση του λαού άλλαξε από το θυμό, στο σημείο στο οποίο οι Ελληνες νιώθουν ότι δεν έχουν κάτι άλλο να χάσουν, συμπληρώνει το διεθνές πρακτορείο.

«Η ηχηρή επιτυχία του νέου πρωθυπουργού εντός των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα τρομοκρατεί το εξωτερικό, αντανακλά το βαθμό στον οποίο οι Ελληνες αγανακτούν με την «ταπείνωση» του να τους λένε οι ξένες δυνάμεις τι να κάνουν, ένα σύνηθες θέμα στην ιστορία του έθνους. Σε μία φορτισμένη πρώτη ομιλία στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» 11 φορές», σημειώνεται ακόμη.

Για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, συνεχίζει το Reuters, το ελληνικό πρόβλημα είναι κυρίως ένα οικονομικό θέμα το οποίο πρέπει να λύσουν οι Ελληνες εφαρμόζοντας δεσμεύσεις που έχουν κάνει για να εξασφαλίσουν τα χρήματα. Για πολλούς Ελληνες είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με τις επί μακρόν υποψίες για φαύλα ξένα συμφέροντα και τη θυματοποίηση.

«Η αντιπάθεια των Ελλήνων για τους ξένους προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αιώνες που ήταν υπό Οθωμανική αυτοκρατορία, αποκομμένοι από την πρόοδο που απολάμβαναν άλλοι Ευρωπαίοι. Υπάρχει επίσης και η δυσαρέσκεια που σιγοβράζει για την βάναυση γερμανική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα αποικιακά κατορθώματα της Βρετανίας και το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ τόσο στον εμφύλιο πόλεμο, όσο και στη δικτατορία», σημειώνεται ακόμη.

«Πολλοί υψηλοί αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν επί χρόνια την Ελλάδα ως θύμα των ξένων συμφερόντων», καταλήγει το πρακτορείο, κάνοντας αναφορά στο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τίτλο «Ελλάδα: Αποικία χρέους, ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία».

Η βιομηχανία παραπληροφόρησης στην Ελλάδα δίνει τα ρέστα της. ΄Οπως το 2008, όταν αποσιωπούσε την επερχόμενη λαίλαπα, για να μη χάσουν οι πελάτες τους τη συνέχεια του σίριαλ Ζαχόπουλου-Νατάσας  Καραμανλή -Τσέκου.

Το ίδιο εγκλημα  για δεύερη φορά κάνουν και σήμερα. Σύμπασα η εμπορική δημοσιογραφία της χώρας. Ταϊζουν τον κόσμο με το κουτόχορτο της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας.Για τους εμπόρους της πληροφορίας αξιοπρέπεια σημαίνει να κλέβεις τα λεφτά ,που σου δώσανε, όσοι συμπάσχανε μαζί σου και “έκοψαν το ψωμί από το στόμα τους”,για να μη μείνουν χωρίς ψωμι τα δικά μας.

Αχάριστοι, αναξιόπιστοι, βρώμικοι. Οι γνωστοί Γραικύλοι!