ΕΙΔΙΚΟ (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ) ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ “ΔΙΚΗ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ” ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.

 

Ένταση στη δίκη Πισπιρίγκου – Μήνυση Κούγια στην ανακρίτρια και στην ψυχολόγο Δ. Σαββόγλου

 

PISPIRI

Η επεισοδιακή κατάθεση της Δέσποινας Σαββόγλου

Κούγιας: Έχετε σπουδάσει σε Ελληνικό πανεπιστήμιο;

Μ: Έχω σπουδάσει σε δυο πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας.

Κ: Άρα δεν σπουδάσατε σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δώσατε Πανελλήνιες Εξετάσεις;

Μ: Μία φορά. Έδωσα εξετάσεις στο ΔΙΚΑΤΣΑ για αναγνώριση του πτυχίου.

Κ: Σε τι ηλικία τελειώσατε τις σπουδές σας;

Πρόεδρος: Γιατί ρωτάτε τέτοια πράγματα μια κυρία; Δεν σας επιτρέπω την ερώτηση.

Κ: Αν δεν την επιτρέψετε θέλω να προσφύγω διότι θεωρώ ότι η μάρτυρας είναι εντελώς ανεπαρκής.

Εις: Επειδή είχε επιτραπεί στους άλλους μάρτυρες να απαντήσουν στην ίδια ερώτηση προτείνω να γίνει δεκτό το αίτημα από το δικαστήριο.

Μετά από σύντομη διάσκεψη η έδρα δέχθηκε κατά πλειοψηφία την προσφυγή του συνηγόρου υπεράσπισης.

Μ: Ολοκλήρωσα τις βασικές μου σπουδές στα 20 μου χρόνια. Τρία χρόνια μετά για Μπάτσελορ.

Κούγιας : Ποιο λύκειο τελειώσατε;

Μ: Το ιδιωτικό λύκειο Κουτρουμπή στο Ναύπλιο.

Κ: Ποια είναι η μηνιαία οικονομική συνδρομή για τις εξετάσεις;

Παρεμβαίνει η πρόεδρος. Λέει ότι η ερώτηση δεν έχει καμία σχέση.

Κ: Η ερώτηση αποσκοπεί ότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και όποιος πληρώνει παίρνει πτυχίο.

Ακολουθεί έντονος διάλογος μεταξύ του συνηγόρου και της Προέδρου.

Προσφεύγω στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Απαγορεύεται από το δικαστήριο

Κ: Προσφεύγω γιατί η μάρτυρας έχει εξαγοράσει τις σπουδές της και θα προσφύγουμε σε βάρος της, όπως θα πρέπει να κάνει και η πλευρά  Δασκαλάκη.

Εισαγγελέας: Να απορριφθεί η ερώτηση. Δεν έχει σχέση η αξιοπιστία κάθε μάρτυρα σε σχέση με το αν πλήρωσε για τις σπουδές της.

Δ. Γεωργακόπουλος- Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Συντάσσομαι με την εισήγηση της Εισαγγελέως

Κ: Το ιερό πρόσωπο αυτής της διαδικασίας είναι η κ. κατηγορουμένη. Θα έπρεπε να είχε στραφεί δικαστικά σε βάρος της ο τότε συνήγορος υπεράσπισης. Είναι εντελώς ακατάλληλη όπως και άλλοι που βρίσκονται στον πίνακα πραγματογνωμόνων. Είναι ακραία ακατάλληλη. Είναι επιστημονικά αγράμματη. Θα δεχθώ την πρόταση της εισαγγελέως και αποσύρω την ερώτηση μου και την προσφυγή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ρωτά για την ηλικία της.

Μ: Είμαι γεννημένη το 1978

Κ: Είστε 45 ετών

Πρόεδρος : Στις κυρίες δεν λέμε την ηλικία τους κύριε συνήγορε.

Κ: Βλέπω ότι πουθενά δεν είστε μόνιμη. Αλλάζετε συνεχώς. Έχετε αλλάξει καμιά 20αριά υπηρεσίες. Έχετε εργαστεί εξωτερικός συνεργάτης…

Μ: Στην πανεπιστημιακή κλινική του Παίδων Αγία Σοφία…

Εργάστηκα 14-15 χρόνια στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.).

Κ: Σε δικαστήριο πόσες φορές έχετε εμφανιστεί;

Μ: Πολλές φορές. Για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Κ: Εκτός από σεξουαλική κακοποίηση έχετε κληθεί για κάτι άλλο;

Μ: Για σωματική κακοποίηση ανηλίκων

Κ: Πόσες φορές σας έχει ζητηθεί να αξιολογήσετε ζωγραφιές εκτός σεξουαλικής κακοποίησης;

Μ: Μου έχει ζητηθεί. Και ζωγραφιές και φωτογραφίες.

Κ: Σε ποιο αδίκημα;

Μ: Δεν μπορώ να θυμηθώ

Κ: Έχετε ακούσει ποτέ άλλη συνάδελφος σας να έχει δεχτεί εντολή να αξιολογήσει τέσσερις φωτογραφίες και σε ποιο βιβλίο βασίζεστε. Βιβλιογραφία.

Η εντολή που σας δόθηκε δεν ήταν ούτε να αξιολογήσετε τον κ. Δασκαλάκη, ούτε την κ. κατηγορουμένη. Ήταν περιορισμένη στην αξιολόγηση συγκεκριμένων ζωγραφιών. (Διαβάζει την εντολή διενέργειας Πραγματογνωμοσύνης).

Μ: Είναι όπως τη διαβάσατε

Κ: Ποιο βιβλίο ψυχολογίας γράφει ότι πρέπει να γίνονται συνεδρίες;

Μ: Το προστάζει το πρωτόκολλο.

Κ: Ποιο βιβλίο το λέει αυτό; Ότι η συνεδρία έχει χρονικό πλαίσιο. Λέτε ότι κάνατε 4 ατομικές συνεδρίες με τον πατέρα και δύο με την μητέρα.

Μ: Σε σχέση με τη διάρκεια των συναντήσεων υπάρχει ένα πρόσθετο έγγραφο που έδωσα στην ανακρίτρια που αναφέρει αναλυτικά.

Κ: Πόσες φορές συναντηθήκατε με την κ.κατηγορουμένη;

Μ: Δυο φορές

Κ: Γιατί λέτε τέσσερις;

Μ: Κάθε συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά. Με την συγκεκριμένη η συνεδρία κράτησε δύο ώρες.

Κ: Υπάρχει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι ορκίζεται στις 28/4/22 ως ψυχοθεραπεύτρια Παίδων και εφήβων. Ενώ φέρεται να ορκίζεται στις 28 εντελώς άτυπα στις 29/4/22 στέλνει έγγραφο στην Κ. Σαλάππα(την Ανακρίτρια). Είχατε εγγραφή απάντηση;

Μ: Μου απάντησε.  Αυτό ζήτησα από την κ.Σαλάππα να το κάνει (να ρωτήσει στα σχολεία της Τζωρτζίνας κλπ) και η ίδια μου το ανέθεσε.

Προφορικά εξήγησα στην κ Σαλάππα και έκανε η ίδια τις συνεννοήσεις

Κ: Η κατηγορουμένη μηνύει την μάρτυρα και την Ανακρίτρια κ. Σαλάππα επειδή ήταν παράνομο αυτό το έγγραφο. Διενήργησε πραγματογνωμοσύνη σε ενήλικες χωρίς να έχει αυτή την ειδικότητα. Επίσης δεν έδωσε όρκο ως πραγματογνώμονας.

Κούγιας στην μάρτυρα: Μην μιλάτε. Στο τέλος θα κλαίτε!

Πρόεδρος: Γιατί μιλάτε έτσι στη μάρτυρα;

Κ: Γελάει

Πρόεδρος: Δεν την είδα να γελάει

Κ: Μαγνητοφωνήσατε τις συνομιλίες με την κ. Κατηγορουμένη;

Με ποιο δικαίωμα;

Μ: Είχα τη συναίνεση τους και προφορικά αλλά και εγγράφως.

Κ: Η κ. κατηγορουμένη και ο κ. Δασκαλάκης γνώριζαν ότι δεν είχατε εντολή για διερεύνηση της προσωπικότητας της κατηγορουμένης;

Ζητούμε να προσκομιστούν οι απομαγνητοφωνήσεις. Εάν τις έχετε είναι κακουργηματική συμπεριφορά. Γιατί τα κρατάτε; Η μάρτυρας έχει μια συνομιλία την οποία δεν παρέδωσε στην ανακρίτρια.

Μηνύουμε την κυρία πραγματογνώμονα για συκοφαντική δυσφήμιση και για ψευδορκία. Όλο το κείμενο για την κ. Πισπιρίγκου είναι ψευδές. Έχει παραβεί όλους τους κανόνες δικαίου.

Ζητούμε να διακόψει την εξέταση της. Να έλθουν εδώ οι μαγνητοφωνήσεις και αν τις φέρει να υπάρξει κατηγορία για παράνομη διατήρηση αρχείου. Αν δεν φέρει το αρχείο τότε θεωρούμε ότι είναι ψευδή και συκοφαντικά όσα ισχυρίζεται ότι μεταφέρει για την κατηγορούμενη.

Εις: Δηλώνω αδυναμία να επεξεργαστώ το συγκεκριμένο αίτημα. Δεν ξέρω το νομικό πλαίσιο. Ας εξεταστεί η μάρτυρας βάσει της πραγματογνωμοσύνης της και αν υποπέσει σε αντιφάσεις θα κρίνει ο εισαγγελέας που θα έχει την τύχη να το επεξεργαστεί. Εμείς θα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.

Κ: Στο κείμενο της πραγματογνωμοσύνης και για τον κ. Δασκαλάκη και για την κ.κατηγορουμένη περιλαμβάνονται φράσεις τους. Πως προκύπτει αυτό; Απομαγνητοφωνήσατε τις συνομιλίες;

Μ: Όχι

Κ: Έχετε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι αυτά που γράψατε τα έχει πει η κ.κατηγορουμένη;

Μ: Μόνο τον όρκο.

Κ: Έχετε τις σημειώσεις; Με ποιο τρόπο μαγνητοφωνούσατε;

Μ: Μπορεί στον υπολογιστή

Κ: Μετά την τοποθέτηση της κ. μάρτυρος είπε ότι είναι καταγεγραμμένο στον υπολογιστή της. Να φέρει εδώ τον υπολογιστή της για να δει το δικαστήριο ποια είναι η συνομιλία. Να διαπιστώσουμε σε ποια κακουργήματα έχει υποπέσει.

Ο Κούγιας απευθύνεται στον δικηγόρο του Μάνου Δασκαλάκη: Δεν σας νοιάζουν αυτά που λέγονται;

Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος απάντησε: Χειριστείτε το όπως το αντιλαμβάνεστε κι εγώ θα το χειριστώ όπως το αντιλαμβάνομαι.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για διακοπή της εξέτασης της μάρτυρος. Επιφυλάσσεται για την προσκόμιση τυχόν ηλεκτρονικών εγγράφων.

****

Γράφουν…Ιστορία Δικαίου σε αυτή τη δίκη.  Και ασφαλώς (ξανα) γράφουν το ποινικό Δίκαιο.

 Με την κατασκευή ενοχής από τη γκεμπελική  βιομηχανία για να έχουν  καυτό θέμα (μια μάνα  Μήδεια) ,το βάναυσο βιασμό   του τεκμηρίου αθωότητας από …Κουζουλούς κάθε είδους, μέχρι τους λόγους  και τον τρόπο που εισαγγελέας και ανακριτής προφυλάκισαν μια χαροκαμένη  μάνα με βάση το κατηγορητήριο  Νικολούλη-Λαμπρόπουλου και όχι τους γιατρούς και τους  νοσηλευτές που για άλλη μια φορά στην Ελλάδα,  σκοτώνουν ασθενή από εγκληματικό, ιατρικό λάθος.

 Σε αυτά  όλα να  προστεθούν ,  πέρα από την …αμεροληψία της έδρας , η δικανική της επάρκεια και ο τρόπος  αξιολόγησης και αποδοχής  της αξιοπιστίας μαρτύρων και εμπειρογνωμόνων  ,   πρωτοφανή φαινόμενα  στα παγκόσμια, δε λέμε στα ελληνικά, δικαστικά χρονικά και έχουμε μια νέα εποχή σε ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα  απονομή δικαιοσύνης σε ευνομούμενη πολιτεία.

Ενδεικτικά:

1.Εισαγγελέας: Να απορριφθεί η ερώτηση. Δεν έχει σχέση η αξιοπιστία κάθε μάρτυρα σε σχέση με το αν πλήρωσε για τις σπουδές της.

( θα ταξίδευε η κ. εισαγγελέας με πιλότο σε αεροπλάνο  που έχει εξαγοράσει τις σπουδές του;   Το να εξαγοράζεις τα πάντα με χρήμα ή με βύσμα σε αυτή  τη χώρα,  ως εθνικό πλεον σπορ,  είναι και ΕΠΙΣΗΜΑ , ηθικά αποδεκτό. Η απάντηση  της εισαγγελέως δεν εκπλήσσει πλέον κανένα.  Φτάνει να μην είναι στην έδρα,   σε δική σου υπόθεση.

2.Πρόεδρος : Στις κυρίες δεν λέμε την ηλικία τους κύριε συνήγορε. (Απίστευτη παρατήρηση από τα χείλη δικαστή, αλλά αληθινή. Το σύνδρομο της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας στην απόλυτη έκφραση του και μάλιστα στην έδρα δικαστηρίου!)

3.Κ: Στο κείμενο της πραγματογνωμοσύνης και για τον κ. Δασκαλάκη και για την κ.κατηγορουμένη περιλαμβάνονται φράσεις τους. Πως προκύπτει αυτό; Απομαγνητοφωνήσατε τις συνομιλίες;

 Μ: Όχι

 Κ: Έχετε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι αυτά που γράψατε τα έχει πει η κ. κατηγορουμένη;

Μ: Μόνο τον όρκο.

(Ο όρκος δεσμεύει την ψυχολόγο να λέει την αλήθεια, αλλά αυτή η πίστη της  την ίδια στιγμή την αποδεσμεύει από άλλες  ηθικές παρεκτροπές, όπως  να παίρνει πτυχίο με χρηματισμό και να διορίζεται σε 15 μεριές  με ρουσφέτι)