ΕΜΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Τα παραπάνω δήλωσε από τα Χανιά, όπου φιλοξενείται από το πρωθυπουργικό ζεύγος  με το σύζυγό της, σε ΄Ελληνες και ξένους  δημοσιογράφους ,  η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εμφανώς ,μάλιστα, ταραγμένη από τα δυσώδη ψεύδη που διαδίδουν εχθροί της Ελλάδας  για την επικείμενη   χρεοκοπία της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος,  βρίσκονται  και  οι  διαπιστώσεις τόσο του ίδιου του ΄Ελληνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησή του από τις συχνές επισκέψεις τους ανά τη χώρα, όσο και πολλών Ελλήνων και  ξένων δημοσιογράφων, όπως  του ανεξάρτητου  Γερμανού ανταποκριτή στην Αθήνα, που δήλωσε έκπληκτος   πρόσφατα: «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα στην Ελλάδα.  Η χώρα ζει ένα  οικονομικό θαύμα, αφού  από το χείλος της χρεοκοπίας , βρίσκεται σήμερα στο εντυπωσιακό comeback “. Ο ίδιος δημοσιογράφος επισήμανε πως από τη μια, ως την άλλη άκρη της Ελλάδας,  είναι διάχυτη η ευφορία που επικρατεί στους ΄Ελληνες  για το μέγα αυτό θαύμα που αντικρύζουν τα μάτια τους.   

Παρ΄όλα  αυτά  και σε πείσμα των  παραπάνω   πολυπληθών  όντως και εντυπωσιακών   διακηρύξεων, εμείς,  ως εμπαθείς,  ανθέλληνες και μειοψηφούντες,   βλέπουμε τα πράγματα…από  την ανάποδη.  Συγκεκριμένα:

 

1.  H Ελλάδα στην παγκόσμια 10άδα της ακρίβειας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διατροφική επισφάλεια, η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τα ακριβότερα τρόφιμα στον κόσμο.

Αναλυτικά οι 10 χώρες με τον υψηλότερο «πραγματικό» πληθωρισμό στα τρόφιμα είναι οι Ζιμπάμπουε (80%), Αίγυπτος (30%), Λίβανος (26%), Τουρκία (16%), Ρουάντα (15%), Μπουρούντι (14%), Λάος (14%), Σιέρα Λεόνε (13%), Γκάνα (12%) και Ελλάδα (11%).

2.  Rest Area , Νεστάνη, κοντά στην Τρίπολη (δείγμα  πάσης Ελλάδος) ,  19/08/2023. 

Ταξιδιώτες.  Στάση  οκογένειας   να ξεκουραστούν ,   να βάλουν  κάτι στο στόμα τους, να γεμίσουν το ρεζερβουάρ βενζίνη  και να συνεχίσουν  προς Καλαμάτα το ταξίδι τους.
Σε μισή ώρα μέσα  από τον πενιχρό,  οικογενιακό  κουμπαρά βγήκαν:
Για δυο  σπανακόπιτες  του ζεύγους , 7.60 ευρώ    + 12.00 ευρώ  οι μπαλίτσες και τα χωνάκια  τα παγωτά για τα παιδόπουλά τους.  Σύνολο ,19,60  ευρώ
Για βενζίνη 70 ευρώ ( 2, 058 ευρώ το λίτρο).  Σύνολο ,στρογγυλό, ένα 90αρι !

3. Κίνδυνος νέας χρεοκοπίας; Μια “Κασσάνδρα” προειδοποιεί κι αυτοί σιωπούν…

Τα περιθώρια δανεισμού της χώρας είναι πολύ περιορισμένα και, αν ξεπεραστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κρίση χρέους.

Απειλείται, άραγε, η Ελλάδα από νέα χρεοκοπία; Η απάντηση, για όποιον μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων και πιστεύει στην καλπάζουσα κυβερνητική προπαγάνδα ότι η οικονομία πετάει και ζούμε ένα θα θαυμαστό success story, θα μπορούσε να είναι: Άπαγε της βλασφημίας!

Και όμως αυτό το κλίμα της ευφορίας ήρθε να σπάσει μια «Κασσάνδρα»: ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος απηύθυνε μια ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, με την οποία κάνει σκόνη το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας ελλοχεύει.

Ο Παπαδόπουλος λέει χοντρικά τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Το χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια(192,4% του ΑΕΠ), το υψηλότερο από τότε που η χώρα μπήκε στη ζώνη του ευρώ. Το πραγματικό έλλειμμα είναι 4,7 δισεκατομμύρια, η κυβερνητική προπαγάνδα το απέκρυψε και υπερτόνισε μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα των 273 εκατομμυρίων.

Δεύτερον, τα περιθώρια δανεισμού της χώρας είναι πολύ περιορισμένα και, αν ξεπεραστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κρίση χρέους. Και

Τρίτον, τα αρνητικά στοιχεία αποκρύπτονται και η κυβέρνηση, μαζί με τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζει μια ρόδινη εικόνα των δημόσιων οικονομικών που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τι έγινε μόλις κοινοποιήθηκε αυτή η επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομικών; Έπεσε βαθιά σιωπή. Και από την κυβέρνηση και από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Σχεδόν εξαφανίστηκε. Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ανάρτησή του στο facebook εν είδει απάντησης στην επιστολή, επικαλέστηκε δημοσίευμα του «Εκόνομιστ» που κάνει λόγο για «ιστορία επιτυχίας» της Ελλάδας.

Στο σημείο αυτό αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν. Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, προειδοποιούσε ότι μπορεί να ανακύψει πρόβλημα δανεισμού της χώρας, η οποία θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πώς αντέδρασε η τότε κυβέρνηση; Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε όσα είπε ο Σημίτης «κινδυνολογία» και διαβεβαίωσε ότι η οικονομία ήταν «θωρακισμένη». Και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι όσα ανέφερε ο Σημίτης ήταν «διαδόσεις υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες». Λίγους μήνες μετά η «προφητεία» Σημίτη επιβεβαιώθηκε: αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα είχε φτάσει σε ύψος ρεκόρ, οι αγορές έκλεισαν, η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί και προσέφυγε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο ΔΝΤ. Η χρεοκοπία είχε επέλθει. Ακολούθησαν δέκα και πλέον οδυνηρά χρόνια.

Σήμερα έρχεται μια νέα «προφητεία», αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών. Η κυβέρνηση κάνει σαν μην την άκουσε. Διότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές χαλάει το αφήγημά της «η οικονομία σκίζει, ξαναβγάλτε με για να την απογειώσω».

Όμως, στην πραγματικότητα συμβαίνει αυτό που λέει η ρήση του Γάλλου κομίστα και συγγραφέα Ρολάν Τοπόρ: «Το παρελθόν πλησιάζει επικίνδυνα»…

ΥΓ: Μια που η κυβέρνηση παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα και αγνοεί τις προειδοποιήσεις, μήπως η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι περισσότερο ψυλλιασμένη; Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα εξουσίας, μήπως δεν θα έπρεπε να συναγωνίζεται τη ΝΔ σε παροχολογία; Μήπως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να πει καθαρά «δεν θα δώσω καμιά υπόσχεση πριν δω τι θα παραλάβω;». Διότι σήμερα δεν ξέρει και αύριο, αν οι ψηφοφόροι τού αναθέσουν τη διακυβέρνηση, ίσως βρεθεί προς αδιεξόδου