ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΑΣ

 

Ερντογάν από την Ιστανμπούλ: “Κανείς δεν θα κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία, δεν μπορούν να μας απειλήσουν ».

Εκείνη την νύχτα των εκλογών στην οδό Πειραιώς

Μητσοτάκης για Ερντογάν από την Τανάγρα:  Τα «γιουρούσια» με τα οποία απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Ελλάδα μπορεί να μετατραπούν σε άτακτη υποχώρηση, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα με αφορμή την παραλαβή του πέμπτου αναβαθμισμένου F-16 Viper από τη Lockheed Martin”

***

“Στέργει γαρ ουδείς άγγελον κακών επών” (=, Κανένας δεν αγαπάει έναν αγγελιοφόρο κακών ειδήσεων).

Ας είναι. Εμείς θα παραβλέψουμε τη διαπίστωση του τραγικού ποιητή και  για άλλη μια φορά θα επισημάνουμε το ζοφερό  μέλλον που επιφυλάσσουν Ερντογάν και Μητσοτάκης στους δύο λαούς.

Και οι δύο επανεκλεγέντες στην εξουσία σε Τουρκία και Ελλάδα,  μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού.   Πρωτίστως,  προσπαθούν να κρύψουν τις   πομπές ενός  καθεστωτικού  ολοκληρωτισμού  που τους διακρίνει, κάτω από  ένα φαρδύ κοινοβουλευτικό μανδύα, που  πλην των άλλων, είναι και αστείος. Αν κρύβει κάτι, είναι όσα δε βλέπουν ή δε θέλουν να δουν οι ίδιοι και οι οπαδοί τους.  Κατά τα άλλα, όλη η παρέα , βγαίνει στο σεργιάνι …γυμνή και τετραχηλισμένη.

Είναι αυτός ο λόγος, που και  οι δύο μνηστήρες της εξουσίας, δε στήριξαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, ούτε τους συνέφερε, άλλωστε, σε πολιτικοκοινωνικές αναφορές, σε ανθρώπινα δικαιώματα, σε ανθρωποκεντρικές αξίες και αρχές. Ιδιαίτερα, απέφυγαν και οι δύο με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν την κατάσταση της Οικονομίας των δύο χωρών. Τσιμουδιά  για τα τεράστιο προβλήματα της χρεοκοπίας που προξένησαν οι ίδιοι και στις δύο χώρες.  ΄Ένα σίγουρο, ως υπαρκτό και απολύτως ορατό τσουνάμι, που θα πλήξει  σίγουρα τα λαϊκά στρώματα, εκείνα, ακριβώς, που είχαν την αφροσύνη  να ψηφίσουν το χείρον, αντί του μη χείρονος.

Οι δύο δημαγωγοί και  κοινοβουλευτικοί  δικτάτορες, εστίασαν  όχι μόνο  στον προεκλογικό τους αγώνα, αλλά σε  όλη την κυβερνητική τους θητεία , ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  σε πολεμικές ιαχές, ντελίριο   ψευτοπατριωτισμού, εθνικισμού  και πατριδοκαπηλίας.  “Η βαριά πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας που μπορεί να κάνει σκόνη τους Γκιαούρηδες” , ο δικός τους . “Τα Ραφάλ και οι φρεγάτες που θα τρέψουν σε άτακτη υποχώρηση  τα.Μεμέτια” ,ο δικός μας.

Και ήταν απολύτως αναγκαίες αυτού του  είδους οι κοκορομαχίες και οι  εκατέρωθεν απειλές (πέρα από τις τεράστιες μίζες που απέφεραν   στα μέλη των  δύο διεφθαρμένων κυβερνήσεων) ,επειδή, ακριβώς,  και οι δύο δεν απευθύνονταν σε ακροατήριο πολιτών,  αλλά οπαδών. Και μάλιστα ό,τι χειρότερο διαθέτει στην πληθυσμιακή τους σύνθεση και οι δύο χώρες. Κυρίως, εθνικιστές, πατριωτάρδες, Τουρκοφάγους  και  Γκιαουροφάγους.

Ερντογάν  και Μητσοτάκης.    Τέτοια ποιότητα πολιτικού λόγου γνωρίζουν , τέτοια αρθρώνουν.  Ξέρουν σε  τί επίπεδο οπαδών  απευθύνονται. Σε ένα φανατικό όχλο και στις δύο χώρες, που παραμένει ο ίδιος από την ημέρα που χώρισαν,  ως  λαοί σε μια εποχή  δεινού  κρατικισμού στα Βαλκάνια,  εθνονεκρανάστασης και  περιφερειακών συγκρούσεων των Μεγάλων τότε Δυνάμεων. Και  φροντίζουν από τότε  και  για συγκεκριμένα συμφέροντα κάθε φορά, οι εκάστοτε εξουσίες τους,  να συντηρούν την εθνικιστική τύφλα, αυτών, ακριβώς , των οπαδών που έχουν υποστεί βαθιά  λοβοτομή ψευτοπατριωτιμού και εθνικιστικού τσαμπουκά.

 

Βεβαίως,  όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν, οι ανεγκέφαλοι οπαδοί του τουρκικού και του ελληνικού ολοκληρωτισμού που ενσαρκώνει ο ΕρντογανοΜητσοτακικός μιλιταρισμός. Αυτός ,άλλωστε τους ανέδειξε στην εξουσία.

Ασφαλώς, τις συνέπειες θα τις υποστούν και οι συνετοί πολίτες και των δύο χωρών. ΄Ετσι πάντα γίνεται. Μια σταγόνα ιωδίου, μπορεί να βάψει 7.000 σταγόνες νερού. Μια σταγόνα νερού, όχι. Τόση είναι η δύναμη του κακού, της αφροσύνης, της ιδιωτείας.

 

 

Αλλά, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Ιστορία διδάσκει πως συνήθως, μέσα από τέτοιες πιεστικές καταστάσεις, από Αρμαγεδώνες,  κυρίως πολέμου και δεινής φτώχειας, επέρχονται οι αλλαγές. Είναι η ίδια η ζωή, η ανάγκη, η πραγματικότητα που τις επιβάλλουν.

Και οι συνετοί πολίτες και στις δυο χώρες θα είναι εκεί την περίοδο των πληγών, να αναλάβουν αυτοί πλέον να οδηγήσουν τους δυο λαούς στη φιλία και την αδερφοσύνη, που δικαιούνται και για τόση μακρά περίοδο, τους στέρησαν θρασύτατες εξουσίες και καθεστώτα ολοκληρωτισμού και οπισθοδρόμησης σαν τα δυο σημερινά Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Υπ΄ αυτές στις συνθήκες, δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουν 4ετιες και 5ετίες κυβερνητικής θητείας  ,αν δε συνεχίζουν να συντηρούν  την ατμόσφαιρα πολέμου ,ακόμα και με θερμά επεισόδια που ήδη στήθηκαν, αλλά δεν έστερξαν  στο παρά τρίχα   τον τελαυταίο  καιρό. Δεν έχουν άλλο άλλοθι και εύκολη  διέξοδο,  δοθέντος πω οι χρεοκοπίες δεν περιμένουν, αλλά ούτε δαμάζονται με ευχολόγια , τουλάχιστον τόσο εύκολα, όπως παλιότερα.

Ο μόνος πολιτικός αντιπερισπασμός, επομένως, που τους απομένει, είναι να μεταφέρουν τα τεράστια εσωτερικά τους προβλήματα και τις κοινωνικές αναταραχές , ανοίγοντας μέτωπα σύγκρουσης σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Με τέτοια δοκιμασμένη από τα παλιά μέθοδο, νομίζουν πως θα αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου, όπως συνέβαινε πάντα και θα μπορούν  ευκολότερα να αποφύγουν λαϊκές κινητοποιήσεις κα εξεγέρσεις ,που θα φέρει την οριστική συντριβή των καθεστώτων τους .

 

 

΄Ενα μόνο να εύχονται οι σώφρονες πολίτες και των δυο χωρών. Να μη οδηγήσουν  η φιλοδοξία ,η φιλαρχία και η διαφθορά των δύο κοινοβουλευτικών δικτατόρων σε ακραίες , μη αναστρέψιμες καταστάσεις ,όπως είναι ο πόλεμος.

Τότε,  ας ετοιμάζουν και τα δικά τους φέρετρα, κοντά σε εκείνα που θα στέλνουν στους γονιούς με τα παιδιά τους μέσα, τυλιγμένα με τούρκικη και ελληνική σημαία.  Ας το σκεφτούν καλά , πριν το ξεκινήσουν, τα δύο νέα τέρατα του Ορμπανισμού και του Πουτινισμού στις δύο χώρες.