Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΟΤΑΝ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ, ΑΒΕΛΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

_______________________________________________

α. Iefimerida.gr :

Κακοκαιρία Daniel: Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας θάφτηκε κάτω από όγκους νερού -Αδιανόητες εικόνες

Εικόνες Αποκάλυψης στον Παλαμά Καρδίτσας: Παιδιά και ηλικιωμένοι σε ταράτσες, έσπευσε Super Puma να τους διασώσει

Τεράστια η καταστροφή στα Τρίκαλα: Η κακοκαιρία Daniel βούλιαξε την πόλη, συγκλονίζουν οι εικόνες<

β. Από το 1961 έως σήμερα: Οι φονικές πλημμύρες της Αττικής «χτύπησαν» Νοέμβρη

Όλες εκτός από μία εκδηλώθηκαν Νοέμβριο μήνα και άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, κατεστραμμένες περιουσίες και πολλά αναπάντητα «γιατί» στα ερείπια

Από το 1961 έως σήμερα: Οι φονικές πλημμύρες της Αττικής «χτύπησαν» Νοέμβρη

Εκείνο το σχετικά κρύο βράδυ της 5ης Νοεμβρίου του 1961, τίποτε δεν προμήνυε τον Αρμαγεδώνα νερού που «χτύπησε» την Αθήνα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Οι ουρανοί άνοιξαν και έφταναν τρεις ώρες ακατάπαυστης νεροποντής για να μετατρέψουν την πρωτεύουσα, σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, με το νερό να διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του.
Κηφισός και Ιλισσός δεν υπερχείλισαν απλά, αλλά έστειλαν τεράστιους υδάτινους όγκους να κατακλύσουν κυριολεκτικά τις Δυτικές και Βορειοδυτικές συνοικίες της Αθήνας.
Το Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, ο Ταύρος, το Θησείο, το Μοσχάτο, το Φάληρο, η Νίκαια, το Αιγάλεω και ο Ρέντης θύμιζαν ανοχύρωτο πολεμικό μέτωπο μετά από βομβαρδισμό.

Μοσχάτο

Τετρακόσια σπίτια κατέρρευσαν, σαράντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από τριακόσιοι τραυματίσθηκαν, ενώ πλημμύρισαν πάνω από τέσσερις χιλιάδες κατοικίες και οικήματα.

Στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού ξεπέρασε τα δύο μέτρα και η ορμητικότητά του ήταν τέτοια που διέλυσε μια γέφυρα, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Πατησίων, η Βουκουρεστίου, η Σίνα, η Ομήρου αλλά και η Συγγρού είχαν μεταβληθεί σε ορμητικούς χειμάρρους

Στο Μπουρνάζι, την Ανθούπολη και τα Νέα Λιόσια καταμετρήθηκαν τα περισσότερα θύματα, ενώ περισσότερες από πεντακόσιες οικογένειες, έμειναν άστεγες.

Ως είθισται τα τότε πολιτικά κόμματα ρίχνουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο, συνήθης τακτική στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ οι άστεγοι είναι χιλιάδες.

Μοιραίες συμπτώσεις 

  Δεκάξι χρόνια μετά η Αθήνα δείχνει να έχει ξεχάσει για τα καλά την υπερκαταιγίδα του 1961 και τις τεράστιες καταστροφές.

Το ημερολόγιο δείχνει πάλι Νοέμβρη 2 του μήνα, όταν η πρωτεύουσα κλείνει δυστυχώς άλλο ένα ραντεβού θανάτου με την καιρική της ιστορία.

Στις επτά η ώρα το απόγευμα, οι κρουνοί του ουρανού ανοίγουν και -αρχικά πάνω από τα Νότια προάστια- και σε μια ώρα η βροχή πέφτει ασταμάτητα σε όλη την Αττική.

Λες και η μοίρα τα επιλέγει πάντα πρώτα στις καταστροφές, τα Δυτικά προάστια πλήττονται πρώτα από συνεχόμενες διακοπές ρεύματος και κατακλυσμιαία βροχόπτωση που συνδυάζεται με τρομακτικούς κεραυνούς.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζουν και άλλες περιοχές ενώ καταρρέει το σύστημα φωτεινής σηματοδότησης σχεδόν σε όλη την Αττική.

Οι δρόμοι που την δεδομένη ώρα παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση, μπλοκάρουν και τα αυτοκίνητα μποτιλιαρίζονται, την στιγμή που το ύψος του νερού που πέφτει ανεβαίνει συνεχώς.

Μετά από μια ώρα η κατάσταση ξέφυγε εντελώς. Το ρεύμα κόβεται σταδιακά σε όλη σχεδόν την πόλη, το αεροδρόμιο του Ελληνικού κλείνει, τα δρομολόγια του ηλεκτρικού διακόπτονται, Κηφισός υπερχειλίζει ξανά και χειρουργεία διακόπτονται, ενώ καταρρέει μεγάλο μέρος του δικτύου επικοινωνιών του ΟΤΕ.

Ακολουθούν σκηνές χάους με ανθρώπους να έχουν ανέβει πάνω σε στάσεις λεωφορείων για να σωθούν, άλλους να αγκαλιάζουν κολώνες ενώ στιγμές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται στην Πέτρου Ράλλη, την Πειραιώς, την Χαμοστέρνας, την Ιερά Οδό και την Ποσειδώνος.

Ο θλιβερός τελικός απολογισμός είναι τριάντα επτά ανθρώπινες ζωές, χίλια εννιακόσια υπόγεια, σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, τεράστιες καταστροφές στους δρόμους και εκατόν εβδομήντα διαλυμένα οχήματα.

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 04-11-1977  

Τόνοι νερού

Μια τέτοια υπερκαταιγίδα όπως την αποκαλούν οι μετεωρολόγοι θα χτυπήσει ξανά την Αθήνα δεκαεπτά χρόνια μετά από τον αξέχαστο Νοέμβρη του 1977, αυτή την φορά Οκτώβριο.

Οι ουρανοί ανοίγουν στις 21 του μηνός και δεν λένε να κλείσουν για ώρες, σε μια ανοχύρωτη πόλη, η οποία δέχεται ξανά τόνους νερού στις συνοικίες της.

Το ρεύμα του Ποδονίφτη δεν αντέχει, υπερχειλίζει και τα ορμητικά νερά παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους στη Νέα Ιωνία,τον Περισσό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Χαλκηδόνα, το Περιστέρι και το Αιγάλεω.

Το περίφημο «Σπίτι του Λαού» -εκεί που βρίσκονται μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΚΚΕ-δεν γλιτώνει από τους τόνους της λάσπης που εισβάλλει στο υπόγειο του κτηρίου.

Καταστρέφεται μεγάλος μέρος του αρχείου του κόμματος, αλλά και οι  εγκαταστάσεις του σταθμού «902» και της «Τυποεκδοτικής».

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν ενώ κάποια προάστια μετατράπηκαν σε λίμνες.

Χρειάστηκαν μέρες για να επανέλθει η κανονικότητα στην πόλη, να αρχίσουν ξανά οι άνθρωποι να κάνουν ότι έκαναν και πριν, όμως τελικά ούτε αυτή η καταστροφή δεν στάθηκε αφορμή για να γίνει κάτι σε μια πόλη που χθες το βράδυ μετρούσε ήδη δεκαπέντε νεκρούς από τη θεομηνία που έπληξε τη Μάνδρα.    

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

γ. Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ:

Για τρίτο 24ωρο συνεχίζονται τα πρωτόγνωρα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» κυρίως στη Θεσσαλία και σε όμορες περιοχές, που στοίχισαν τη ζωή σε 2 συνανθρώπους μας και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις.

Και έχουμε 4 αγνοούμενους, ενώ οι 2 αυστριακοί αγνοούμενοι βρέθηκαν ασφαλείς.

Γνωρίζω ότι η λέξη πρωτόγνωρη έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και ίσως να μην κάνει εντύπωση. Αλλά εδώ ούτε αυτή η λέξη δεν αποδίδει τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Εδώ η φράση “άνοιξαν οι ουρανοί” δυστυχώς βρίσκει την κυριολεκτική εφαρμογή της.

Όπως θα σας εξηγήσει αναλυτικά ο κ. Ζιακόπουλος η  ένταση και η διάρκεια ήταν πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα του τόπου μας.

Δ.ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.  Δεν σας κρύβω ότι όταν την περασμένη Παρασκευή είδα για πρώτη φορά τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη, τρόμαξα. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά.

Και στη συνέχεια διάβασα και τη δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου που είπε ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας και στη Θεσσαλία.

Τώρα, τι ήταν αυτά που μας έπληξαν με τόσο μεγάλη βιαιότητα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις  από το διαθέσιμο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών τόσο της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου και άλλους σταθμούς, φαίνεται ότι στην περιοχή την ορεινή της Μαγνησίας έπεσαν 600 με 800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο που είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά θα έλεγα και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα στην πεδινή Θεσσαλία τα ποσά τα 24ωρα που σημειώθηκαν του υετού, της βροχής, ήταν ανάμεσα στα 400 με 500 χιλιοστά που είναι και αυτή μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή.

****

Εν αρχή ην ο Τσιόδρας.  Με βοηθούς,  Παγώνη και Σία. ΄Ηταν η εποχή που η… τρομερή και φοβερή επιδημία  του covid19, όπως την χαρακτήριζαν οι κυβερνήσεις που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, όπως η ελληνική , με την πάσα που τους έστελναν οι στρατευμένοι «επιστήμονες», σάρωνε την υφήλιο.

Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, ο βασιλεύς  είναι ξεβράκωτος. Από τότε ήταν ,βέβαια, αλλά απλώς,  το πόπολο συνηθισμένο  στις συνωμοσίες , στα χαράγματα της Αποκάλυψης ,   τις αμαρτίες γονέων που παιδεύουν τέκνα ,  στην ιδιωτεία εν ολίγοις που  κατατρύχει  τους πολλούς  ή δεν είχαν μάτια να τον δουν γυμνό  ή έβαζαν παρωπίδες να μη βλέπουν (π.χ  αρνούνταν να  αλλάξουν  το κανάλι του Πορτοσάλτε που όμνυε στα λοκ νταουν του Κυριάκου. ΄Ετσι,  δεν πληροφορήθηκαν ποτέ    πως  η Σουηδία ,που δεν εφάρμοσε  κανένα από τα φασιστικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα 2 χρόνια της πανδημίας,  με πρώτη την Ελλάδα σε νεκρούς (!) , βρισκόταν  πολύ  κάτω στον ίδιο  πίνακα).

Ασφαλώς  ο κύριος  Τσιόδρας και το λοιπό   κυβερνητικό, “επιστημονικό”   τιμ   εκείνης της περίφημης επιτροπής Χαρδαλιά, σε καθημερινό ρεσιτάλ τρομολαγνείας,   δεν τόλμησαν ποτέ  να βγουν,  για να δούμε κι εμείς  το επιστημονικό τους  ήθος, να μας  ενημερώσουν για τη Σουηδία και πώς τα κατάφερε να μας καταστήσει πάλι  δαχτυλοδεικτούμενους.   ΄Η , να μας πουν ,  αν   η “τρομακτική  και πολύνεκρη πανδημία”,  όπως    χαρακτήριζαν τότε τον κορόνα,  διέθετε καμιά αντιστοιχία   με  τις πανώλες, τις χολέρες,  τις ισπανικές γρίπες και άλλους τέτοιες μάστιγες  που θέριζαν  στο παρελθόν εκατομμύρια  κόσμο   (π, χ. στη μαύρη  πανώλη χάθηκε  το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης). Αλλά ψιλά γράμματα  αυτά ,φυσικά, για την κυρία “γαλάζια”  Παγώνη  των πρωινάδικων.   Στο κάτω- κάτω, μη ζητάμε και  πολλά από ελόγου της.

Και  το ακόμα αισχρότερο. Χιλιάδες ΄Ελληνες την ίδια περίοδο, πέθαναν όχι από τον ιό, αλλά γιατί δεν υπήρχαν ΜΕΘ  στα νοσοκομεία. Και πέθαιναν  σαν σκυλιά στους διαδρόμους και  στα ράτζα πάνω.  Μίλησες ποτέ γι΄αυτά  τα εγκλήματα, κύρε Τσιόδρα μας ,αχυράνθρωπε, της κυβέρνησης, όπως απαιτούσαν  όχι μόνο η επιστημονική  δεοντολογία, αλλά και  η στοιχειώδης ενσυναίσθηση ανθρώπου;

 

 

 

Σήμερα  με τις πλημμύρες,  πήραν τη σκυτάλη   στην  άλλη παρέα .   Ζακιόπουλοι και  λοιποί  μισθωμένοι   από τους καναλοάρχοντες   μετεωρολόγοι και μαζί με τους  τρόφιμους του Γκεμπελιστάν  (πρώτοι  και καλύτεροι τούτοι ), έβαλαν κάτω το λεξικό του Βοσταντζόγλου και δεν άφησαν   συνώνυμο για συνώνυμο  στα   “χαλασμός, Δευτέρα Παρουσία,  εικόνες Αποκάλυψης και τα συναφή.

Ο κύριος Ζιακόπουλος, φυσικά, παρών και δίπλα  στη νέα  επικοινωνιακή  σύναξη Χαρδαλιά ,μας είπε μεν για τον … Daniel  που τον τρόμαξε, αφού  όμοιο φαινόμενο δεν είχε ξαναδεί ο άνθρωπος (!).  Αλλά , ξέχασε να έχει μαζί του και τα  αρχεία  και τις  σημειώσεις του με τα στατιστικά  για  αντίστοιχες θεομηνίες του παρελθόντος.  Και δε μιλάμε  για την απώτατη  αρχαιότητα, αλλά για τις δεκαετίες του ‘ 50 , του ‘ ‘ 60 και του ’70   με τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τους καταποντισμούς  και τους πνιγμούς.

Να κάνει, ως επιστήμονας,  που λέει πως είναι,     τη σύγκριση και να μας διευκρινίσει αν το…ακραίο κλιματικό φαινόμενο του Daniel  φταίει  σήμερα για τις καταστροφές ή είναι εξ ολοκλήρου ευθύνη της κυβέρνησης για όσα  όφειλε να κάνει, και δεν τα έκανε ( τα  δάση που άφησε να καούν, τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν  έφτιαξε,  τα μπαζωμένα ρέματα, την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού που δε διέθετε), γιατί είχε  και έχει τις μίζες στο μυαλό της.

Είχε το  θράσος  και την  αμετροέπεια   ο …πασαδόρος  του Χαρδαλιά  να λέει “δεν σας κρύβω ότι όταν την περασμένη Παρασκευή είδα για πρώτη φορά τα  προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη, τρόμαξα.   Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά….(σ.σ !!!). Τόσο  ενημερωμένος  ο άνθρωπος για όμοια και χειρότερα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, που…τρόμαξε!

Με ποια  στατιστικά  στοχεία , κύριε Ζιακόπουλέ μας (από τα βασικά εργαλεία του επιστήμονα)  βγήκατε   δίπλα  στον ανεκδιήγητο Χαρδαλιά και   λες αυτά τα  τσαρλατάνικα ;  Πού είναι οι αναφορές σου στους εκατοντάδες  πνιγμένους και αγνοούμενους, τις ανείπωτες καταστροφές του παρελθόντος από χειρότερα  καιρικά φαινόμενα;   Γιατί   τότε δεν ήταν ακραία και  σήμερα είναι:  Και ποιος τα  χαρακτηρίζει  έτσι και γιατί;

Η Ιστορία, όμως,  μιλάει με στοιχεία,  με αρχειακό υλικό ,με ντοκουμέντα.  Πάντα συνέβαιναν θεομηνίες. Και καμιά σχέση δεν είχαν ,όπως και  οι τωρινές με ακραία κλιματικά φαινόμενα . Φούσκωσε,  λέει  ο Θουκυδίδης και έγινε “Μέγας”  ο Ασωπός ποταμός ,έτσι,  που  ήταν πια  αδιάβατος,  και για έμπειρους στρατιώτες. Ακόμα και οι μυθολογίες των λαών, μνημονεύουν   ασύλληπτπους κατακλυσμούς   που  εξαφάνιζαν   κάθε ίχνος ζωής στον κόσμο (Νώε, Δευκαλίωνας)  .Και ως γνωστό,  σε όλους τους μύθους, κρύβονται  άπειρα  ψήγματα  χρυσού.

Κυβερνητικοί  αχυράνθρωποι! Διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα της επιστήμης. Και το χειρότερο  έγκλημά τους είναι πως υποβαθμίζουν με  όσα λένε και  στηρίζουν την πραγματική και αναμφισβήτητη   κλιματική  αλλαγή, την καταστροφή που είναι επί θύραις, με στόχο να ξελασπώσουν,  να ρίξουν τις ευθύνες σε αυτά  τα φαινόμενα και  όχι στην εγκληματική  αδιαφορία, την αβελτηρία  και την  παροιμιώδη  διαφθορά της κυβέρνησης.

Η επιστήμη που παίρνει διαζύγιο από την αρετή και την πέτσα, λέει ο Πλάτωνας, είναι πανουργία και παλιανθρωπιά. Και όσοι  υπηρετούν αυτού  τους είδους την επιστήμη ,είναι κατάπτυστοι.