“Κίνημα πετσέτας” , όχι, όμως και …πέτσας!

Εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το «Κίνημα της Πετσέτας» 

 

Εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το «Κίνημα της Πετσέτας» - Νέα συγκέντρωση στη Χαλκιδική

 

“…Οι πολίτες ζητούν τμήματα παραλιών που έχουν καταληφθεί από επιχειρήσεις. Mετά το ξήλωμα των ομπρελών στη Σάντα Μαρία της Πάρου, oι οργανωμένες διεκδικήσεις των πολιτών πετυχαίνουν καθημερινά μερικές ακόμα μικρές νίκες και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.

Μετά την Πάρο και τη Νάξο, πολλοί ακόμα πολίτες οργανώνονται μέσω των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Νέα συγκέντρωση σήμερα στη Χαλκιδική

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου το «Κίνημα της Πετσέτας».

Οι πολίτες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Σιθωνίας στη Νικήτη, στις 11:30.

«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους», σημειώνουν στο σχετικό κάλεσμα.

Χθες Κυριακή 6 Αυγούστου, δεκάδες πολίτες σε Νικήτη και Νέα Ποτίδαια, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους”.

****

Θα την υπογράφαμε κι εμείς, ως ιστορικό σάιτ αυτή την κίνηση, αν ήταν κίνημα.  Αλλά δεν είναι. Και δεν την υπογράφουμε, έστω κι αν συμφωνούμε και με τέτοιου είδους  λαϊκές ,συλλογικές ενέργειες,  γιατί είναι μονομερείς και οι συμμετέχοντες   ζυγίζουν τα βάρη με  δυο διαφορετικά σταθμά. Αλλά το  σημαντικότερο είναι πως  τέτοιες κινήσεις αποδυναμώνουν και εκφυλίζουν   την έννοια του πραγματικού  κινήματος και της λαϊκής εξέγερσης, όπως τα γνωρίζαμε ως τώρα.

Συγκεκριμένα:

 

‘Οταν στην Ελλάδα  είχαμε

-20. 000 νεκρούς που πέθαναν στους διαδρόμους των νοσοκομείων από έλλειψη ΜΕΘ,  την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πετούσε , για να αγοράσει  άχρηστη  λαμαρίνα και  να εισπράξει μίζες,   15 ολόκληρα δισ.

– Πολύμηνους  , ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ   και φασιστικούς εγκλεισμούς     του  ελληνικού πληθυσμού  που εκτέθηκε στις φοβερές παρενέργειες της  ιδρυματοποίησης,  χωρίς κανένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ λόγο, όπως έδειξαν μετά τη λήξη της πανδημίας  τα αποτελέσματα και οι εμπειρίες άλλων χωρών (π.χ Σουηδία,  που δεν έμειναν  ούτε μια μέρα έγκλειστοι  οι κάτοικοί της).

– Δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη από το τρένο που οδηγούσε ο Χάρος, μια και η Μητσοτακική κυβέρνηση   είχε  δισ.   για  να τα πετάξει  στα παντελώς άχρηστα  εξοπλιστικά,  όχι όμως  και μερικές χιλιάδες ευρώ  για να διαθέτουν στοιχειώδη ασφάλεια τα  τρένα.

 

Και ακόμα:

-΄Οταν  το κράτος  ανήκει  στους αστυνομικούς, όπως έλεγε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού («το κράτος είστε σεις») με τους πραιτοριανούς του να σκοτώνουν εν ψυχρώ   έναν  έφηβο ΡΟΜΑ γιατί δεν είχε να πληρώσει  20 ευρώ για τη βενζίνη. Παλιότερα,  δολοφόνησαν  άλλο  τσιγγανάκι, γιατί οδηγούσε κλεμμένο αμάξι. Και όλα αυτά,  την ώρα που τα λευκά κολάρα της Novartis  εισέπραξαν   εκατομμύρια…νόμιμες μίζες  όχι μόνο ατιμώρητοι, αλλά   οι ίδιοι να αναγορεύονται  κατήγοροι των…κατηγόρων τους.      Πρόσφατα , οι ίδιοι δολοφόνοι με την αυτή  ιδιότητα,   έριξαν και σκότωσαν σαν σκυλί , έναν  επίσης νεαρό, από    τη Συρία, γιατί  συμμετείχε σε παράνομη  διακίνηση προσφύγων.

– ΄Οταν  το  Μητσοτακιό  κράτος, πάλι πρόσφατα ,  έπνιξε   700   πρόσφυγες  στην Πύλο, πολλοί  με τα παιδιά   στην αγκαλιά .  ΄Ενα έγκλημα από τα πλέον  ειδεχθή παγκόσμια.

(Να μείνουμε σε αυτά).

Αν βλέπεις ως έγκλημα πως   δε σε αφήνουν να ξαπλώσεις την… κορμάρα σου στην παραλία τα λογής αρπακτικά και τα κάνεις λίμπα,  αλλά αδιαφορείς και αποστασιοποιείσαι εντελώς από τα  παραπάνω ανοσιουργήματα,  το “κίνημα της (παρδαλής)   πετσέτας” σου  είναι  χωρίς αιδώ και πέτσα!    Δεν είσαι τίποτα περισσότερο από επαναστάτης του γλυκού (εδώ του  αλμυρού) νερού.  Παρτάκιας, υστερόβουλος, καλοπερασάκιας, με επιλεκτική υπέρ του δικού σου  συμφέροντος , κινητοποίηση.

Οι άλλοι, λες,  ας κοιμηθούν ,όπως έστρωσαν. Δεν έχεις  λόγους να βγεις στο δρόμο,  να εγκαταλείπεις για τη δυστυχία ξένων   τη μαλακή πολυθρόνα σου, Παρά μόνο, όταν  δε σε αφήνουν να απλώνεις τη χνουδωτή πετσέτα ΣΟΥ  και στη δημόσια  παραλία ΣΟΥ , τα παίρνεις κρανίο και ζητάς επί πίνακι την  κεφαλήν  εκείνων που σε ζημιώνουν.    Ασφαλώς , παραβλέπεις και δε θελεις να παραδεχτείς  πως  καθίστασαι  και  ηθικός αυτουργός των  εγκλημάτων παραπάνω.    Η σιωπή,  η ουδετερότητα, η  απραγία  και  η  (κ)οπαδική  σου ψήφος  σε καθιστούν ένοχο.

 Το γεγονός πως  εξανίστασαι και οργίζεσαι   για τέτοια αδικία που σου κάνουμε, να μη σε αναγνωρίζουμε ως επαναστάτη,  αλλά ως υστερόβουλο ταραχοποιό  και συνένοχο σε εγκλήματα,  δεν αίρει το αξιόποινο   του ωχαδερφισμού,  της αδιαφορίας  και της ανοχή σου.   ΄Οταν  το πρόβλημα και η ανάγκη του άλλου, δεν είναι και δικά σου, δεν έχουν τη δύναμη να σε κινητοποιήσουν και  η αλληλεγγύη για τον πόνο του διπλανού σου  είναι πολυτέλεια  και δε σε αφορά το δράμα του, τότε είσαι συνένοχος  ,όπως και ο φυσικός αυτουργός.

Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος που δεν είμαστε μαζί σου. Θα βρισκόμαστε δίπλα σου,  αν  εκπλήρωνες  τον ευαγγελικό λόγο: “Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι…”

 Είσαι   παρασάγγες μακριά από  όσα εκφράζουν και εμπερικλείουν ιστορικά   οι έννοιες κίνημα και εξέγερση. Μη  βαυκαλίζεσαι  πως έκανες κάτι σπουδαίο ή ξεχωριστό.  Και εκείνοι που καταλαμβάνουν με το έτσι θέλω  για να κερδοσκοπούν  τις παραλίες που ανήκουν σε όλους μας, την…πάρτη τους κοιτάζουν. Εξαρτάται από ποια μεριά και με τί ματογυάλια βλέπεις τα πράγματα.