ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Ο ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΨΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΕΥΕΙ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΛΑΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

La Repubblica: Οι 13 ώρες και τα 19 απεγνωσμένα τηλεφωνήματα που δεν εισακούστηκαν

Μια καταγραφή με χρονολογική σειρά της τραγωδίας στην Πύλο πραγματοποιεί η ιταλική εφημερίδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική πλευρά για καθυστερημένη αντίδραση στη διάσωση των μεταναστών.

Από τις 09.47 της Τρίτης έως την ώρα της βύθισης του αλιευτικού που παρέσυρε μαζί του στην άβυσσο εκατοντάδες ψυχές. Η La Reppublica κάνει μια καταγραφεί με βάση τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν καταγραφεί και από την Alarm Phone και από την ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί.


Δεκαεννέα ώρες απεγνωσμένων τηλεφωνημάτων προς τις διασωστικές αρχές, με την τελευταία να είναι στις 00.46 τη νύχτα της Τετάρτης: Γεια σου φίλε μου στο πλοίο είναι» κι εκεί διακόπτεται η κλήση.

Εκείνη τη στιγμή δύο εμπορικά πλοία και ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού είχαν φτάσει πριν από λίγες ώρες, όμως, με πολύ επικίνδυνες μανούβρες που θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν το αλιευτικό το μόνο που έκαναν ήταν να πετάξουμε μπουκάλια με νερό στους 750 ταλαιπωρημένους επί πέντε ημέρες που πάλευαν για να βρουν ζωτικό χώρο στα καταστρώματα, ενώ το αμπάρι ήταν γεμάτο γυναίκες και περίπου εκατό παδιά.

Κανένα σωσίβιο δεν τους δόθηκε ούτε έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν κάποιοι προκειμένου να ελαφρύνει το φορτίο του σαπιοκάραβου. Μέχρι υπό το βλέμμα της ελληνικής ακτοφυλακής, στις 02.04 με μια μηχανή που σταμάτησε ξαφνικά, το σκάφος, που ήταν ήδη ακυβέρνητο, αναποδογύρισε και βούλιαξε μέσα σε λίγα λεπτά, παίρνοντας μαζί του στην άβυσσο περισσότερα από 500 άτομα.

Μετά από 36 ώρες δεν έχει εντοπιστεί κανένας, ούτε ζωντανός ούτε νεκρός, ενώ από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αίγυπτο φτάνουν φωτογραφίες από τους αγνοούμενους με τους συγγενείς τους να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όμως τώρα ήρθε η ώρα των ευθυνών, τις οποίες η Ελλάδα εξακολουθεί να τις αρνείται παρουσιάζοντας ένα αφήγημα που έχει κενά, όχι μόνο στους χρόνους των 19 δραματικών τηλεφωνημάτων (τα οποία έχουν καταγράψει τόσο η Alarm Phone, όσο και η ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί) αλλά και με μια φωτογραφία που έχει τραβηχτεί ημέρα από ελικόπτερο του λιμενικού, όπου εκατοντάδες δείχνουν να έχουν σηκωμένα τα χέρια τους για να τραβήξουν την προσοχή των διασωστών.

Από τις 9.47 UCT (12.47 ελληνική ώρα), την ώρα που αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το αλιευτικό και ενημέρωσε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές, έως τις 02.04, την ώρα που βυθίστηκε το πλοίο, περισσότερες από 16 ώρες πέρασαν και σε αυτές η ελληνική ακτοφυλακή δεν επέλεξε να διασώσει αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ήταν και χωρίς σωσίβια.

Επιπλέον δύο εμπορικά πλοία, το  Lucky Sailor και το Faithful Warrior, πήραν εντολή να περιοριστούν στο να παράσχουν εφόδια στους μετανάστες, όπως νερό και τρόφιμα.

Και το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει πως κινήθηκε το Λιμενικό αφότου έλαβε το πρώτο τηλεφώνημα (στις 11) από το κέντρο της Ρώμης που παρέχει μέσω δορυφόρου τον αριθμό των μεταναστών: Στις 13.50 το πρώτο ελικόπτερο σηκώνεται στον αέρα, μετά ένα σκάφος φεύγει, στις 2.00 μ.μ. η πρώτη επαφή με το αλιευτικό γίνεται, στις 6 μ.μ. ένα δεύτερο ελικόπτερο να απογειώνεται. Στις 6 μ.μ. ακόμη μια τηλεφωνική επαφή με το αλιευτικό με έναν άνδρα να λέει στα αγγλικά «δεν ζητάμε βοήθεια, απλά θέλουμε τρόφιμα και νερό, θέλουμε να πάμε στην Ιταλία».

Τα εφόδια φτάνουν κατά τις 7 μ.μ. από ένα από τα δύο εμπορικά πλοία. Στις 10.40 μ.μ. το Λιμενικό πλησιάζει το πλοίο και παρατηρεί ρίχοντας φως. Τρεις ώρες μετά η μηχανή σταματά και η βάρκα είναι ανεξέλεγκτη, ενώ οι προσπάθειες να την σταθεροποιήσουν με ένα σκοινί προκαλούν μια μοιραία ανισορροπία. Στις 02.04 η σιωπή της νύχτας σπάει από τα ουρλιαχτά εκείνων που ήταν τόσο τυχεροί ώστε να μην παρασυρθούν στο βυθό της θάλασσας.

Ανάμεσά τους είναι και μια νεαρή γυναίκα η οποία, για περισσότερο από μια ημέρα, μιλούσε στο τηλέφωνο με την Ναουάλ Σουφί ζητώντας βοήθεια. «Δεν είχαμε νερό για μέρες, ούτε τρόφιμα. Πίναμε θαλασσινό νερό» έλεγε στην ακτιβίστρια.

«Μου είπαν ότι πέθανε» αποκαλύπτει η Σούφι και προσθέτει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ έναν άλλον άνδρα με τον οποίο μιλούσε για πολύ ώρα και ο οποίος κατά τις 11 μ.μ. της είπε «αισθάνομαι ότι αυτή είναι η τελευταία μας νύχτα».

Συνομιλίες έχει καταγράφει από τις 2 το μεσημέρι της μοιραίας ημέρας και η Alarm Phone . Σε μια από αυτές, στις 5.20 μ.μ. οι μετανάστες αναφέρουν ότι ο καπετάνιος του πλοίου τους εγκατέλειψε και έφυγε με μια σχεδία. Τότε υπήρχαν ήδη έξι νεκροί πάνω στο αλιευτικό, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

****

Κυριάκος Μητοστακης δια του αχυρανθρωπου του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχη Νίκου Αλεξίου:

 «Δεν έχει βάση αυτή η κριτική γιατί από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε από το ιταλικό Λιμενικό, άμεσα απογειώθηκαν ελικόπτερα, χρησιμοποιήθηκαν τα αεροσκάφη της Frontex, πήγαν περιπολικά, δεσμεύτηκαν φορτηγά πλοία προκειμένου να εντοπιστεί και αφού εντοπίστηκε παρασχέθηκαν τροφοεφόδια, προσπάθησε να γίνει συνδρομή, όλες οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν εκείνη τη στιγμή έγιναν. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι αρνιόντουσαν, το να πας να τους εκτρέψεις, να τους δέσεις, να τους κάνει οτιδήποτε βίαιο, θα είχαμε μια μετατόπιση του κόσμου και θα γινόταν ναυτικό ατύχημα. Τα στελέχη μας είναι έμπειρα και κατάλαβαν τον κίνδυνο που υπήρχε».

Και νεκροί και αυτόχειρες. λοιπόν.  Πνίγονταν, εκκλήσεις, ικεσίες,  φωνές,  μαρτυρίες αδιάσειστες.  Αλλά εκεί.  Θρασύτατος, όπως όλοι οι εγκληματίες, ρίχνει  τις ευθύνες στα θύματα.  Και όλοι οι ζωντανοί,    που καταμαρτυρούν,  είναι ψεύτες και…εχθροί του  Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν ήθελαν να σωθούν οι μελλοθάνατοι, τολμάει να ξεστομίσει ο πανάθλιος γόνος της φαμίλιας!  Λες και  όλοι οι μη έχοντες υποστεί ακροδεξιά, λοβοτομή,  που πρώτα απ΄όλα νεκρώνει τα ανακλαστικά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης,  θα μπορούσαν ποτέ να τον πιστέψουν, να  τον συγχωρήσουν και να ξεχάσουν το μέγα  έγκλημά του.

Σκυλεύει για τέτοιες ψήφους ,  τους νεκρούς. Αδίστακτος, όπως όλοι οι φονιάδες, δεν έχει διαθέσιμο  τίποτα  από τα  χαρακτηριστικά του ενάρετου, του έντιμου , του πολιτισμένου ανθρώπου,  όπως η αναγνώριση του λάθους, η αυτογνωσία, η μετάνοια. Παραμένει προκλητικά  βάρβαρος και αιμοσταγής.Νονός, επικεφαλής μιας επίσης  αδίστακτης, μαφιόζικης συμμορίας,  στρώνει το δρόμο του στην εξουσία με πτώματα αθώων.

 Η χώρα δεν είχε  ποτέ στην πολιτική  της ιστορία σε περίοδος ειρήνης,  ένα τέτοιο  μακελάρη πρωθυπουργό. Κάθε αξιοπρεπής ΄Ελληνας σήμερα, οφείλει να ντρέπεται , ΚΥΡΙΩΣ  για λογαριασμό των συνενόχων οπαδών,  που στηρίζουν ένα ζωώδες καθεστώς.  Αυτό που εδώ και 4 χρόνια,   έστησε και συντηρεί το  κομματικό τέρας της ΑκροδεξιοΝαζιστικής παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης.   Ο Μιχαλολιάκος με τα τάγματα εφόδου του, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει.  Τερατογεννήσεις αμφότεροι  της  ίδιας άρρωστης μήτρας.

Είναι κατά συρροή δολοφόνος. Και όσοι τον στηρίζουν,  στελέχη και οπαδοί της παράταξης,   συνεγκληματίες.  Συνένοχοι. ΄Οταν αποκατασταθεί η ηθική -δικαιική τάξη σε αυτή τη χώρα,  θα οδηγηθούν πολλοί στο εδώλιο. Οι τιμωρίες θα είναι σκληρές, αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες σε κράτος Δικαίου. Αλλιώς, παύει να είναι τέτοιο.

Σήμερα  η  Δίκη, όπως ως έννοια  την έπλασε η αρχαία ελληνική παράδοση,   περιφέρεται περίλυπη και αιμάσσουσα στον αιθέρα,  μαζί με τις  “ψυχές” των εκατοντάδων θυμάτων του Μητσοτακικού καθεστώτος,  ζητώντας εκδίκηση- δικαίωση.  Θα την  προσφέρουμε, ως σπονδή στην ώρα της.