ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΟΛΟ ΔΕΞΙΑ. ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΙΣΙΩΣΕΙΣ!

Συνάντηση σήμερα Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συναντήθηκαν στο Βίλνιους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το λεγόμενο «καλό κλίμα» ήταν εμφανές από τα χαμόγελα και τη θερμή χειραψία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στην οποία έχουν εναποτεθεί πολλές ελπίδες για βελτίωση των διμερών σχέσεων.  Η συνάντηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα και τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια.

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα υπουργική ομάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη μιλήσει και ξεκίνησαν μια καλή επαφή», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

****

Την Ιστορία δεν την κατευθύνεις. Εκείνη σε οδηγεί . Κι αν  συμβεί το αντίθετο,  τότε  δε μιλάμε πια για ιστορικό, αλλά για…δημοσιογράφο!

Κι αυτό είναι  το μεγάλο στοίχημα. ΄Οταν έρθει η  ανατροπή,  τα πάνω,  κάτω, τα μέσα , έξω,  αν  είσαι εκεί με τα «μάτια» ανοιχτά, κερδίζεις το στοίχημα της  εγκυρότητας, της αντικειμενικότητας, της παράθεσης της   αλήθειας, της    τήρησης των αρχών της επιστήμης   που είναι   από  τα βασικά ζητούμενα και τις  ισχυρότερες απαιτήσεις   της  Ιστορίας .  Τότε,  έχεις δικαίωμα να  καθίσεις  στο πληκτρολόγιο και να  «γράψεις» Ιστορία. Αλλιώς , πιάσε τον… κοντυλοφόρο και μεταλλάξου σε  Γκεμπελίσκο.

Χρόνια πριν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα  επικεφαλής,  είχαν φορέσει  τα  αποκριάτικα   της δημαγωγίας  και  του λαϊκισμού , τους  σφυροκοπούσαμε από εδώ  αμείλικτα και αδιάκοπα,  σε σημείο που οι Συριζαίοι  μας χρέωναν  ανεπίτρεπτο ….αντιΤσιπρισμό (!) ,  μένος  και ιστορική… ανθρωποφαγία!     Και δεν ήταν, μάλιστα,  λίγοι εκείνοι.  που  μα έκοψαν  την καλημέρα.  Ακόμα και μέχρι σήμερα, κρατάνε μούτρα.

΄Οταν πια ο Αλέξης  Τσίπρας ενηλικιώθηκε,  απεκδύθηκε τα ντροπιαστικά μασκαριλίκια  για αριστερό  και με την όντως  ηρωική   εκείνη κίνηση (ρώσικη ρουλέτα) , κράτησε τη χώρα στην Ε.Ε,  κέρδισε με το σπαθί του  την αναγνώριση  αξιοσύνης και εντιμότητας στην Ιστορία.  Και εμείς εδώ το κάναμε σημαία .   Και όχι μόνο   εκείνη την ιστορικά επιβραβευθείσα  στάση του.

Σήμερα , είναι η ώρα να δοκιμάσει και ο Κυριάκος  Μητσοτάκης,   αν είναι  έχει κι αυτός τα κότσια να πετάξει μακριά  τα δικά του μασκαριλίκια (και είναι πολλά) και να αποδείξει,  αν είναι  ικανός να κάνει τη διαφορά, να φέρει την ανατροπή, να  δώσει στην Ιστορία  την ευκαιρία να του αφιερώσει  καλογραμμένες  σελίδες.  Βεβαίως, δεν περιμένουμε θαύματα. Από κανέναν πολιτικό. Το μη χείρον ζητάμε και κρίνουμε . Το έχουμε διευκρινίσει, άλλωστε,  επανειλημμένα εδώ.

Δυστυχώς, ως τώρα,  έχουμε καταγράψει  μόνο μαύρες σελίδες στο  κυβερνητικό  και  πιο παλιά  στο αντιπολιτευτικό έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Πολλές μάλιστα.  Κι αυτές δε σκίζονται. Δεν εξαφανίζονται.   Κανένας δεν μπορεί να   τον βάλει στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να τον εξαγνίσει, να  εξιλεωθεί  για τα μεγάλα  εγκλήματά του.  .

Όμως ,  Ιστορία και στασιμότητα δεν συνυπάρχουν,    ΄Εχει δει παράδοξα ουκ ολίγα  η επιστήμη του Θουκυδίδη.  Πολλά, μάλιστα ,  εξωφρενικά και απίστευτα ,  παρακολουθώντας την  πορεία του πολιτισμού   ως τις ημέρες μας.

Είδε για παράδειγμα μια δημοκρατική Αθήνα να καταλήγει Ολιγαρχία και μια  ολιγαρχική Σπάρτη αργότερα , να εξελίσσεται σε  πόλη  του Νάβη, του πρώιμου  «μαρξισμού» και του σοσιαλισμού.  Συνάντησε  το Θεμιστοκλή και τον Παυσανία  έμφορτους με  κλέη ανδρών    και στα στερνά,  τους είδε ταπεινωμένους  “ικέτες”  και προδότες  στην αυλή,  εκείνων που   προηγουμένως  είχαν οδηγήσει   στην ατίμωση.

Νεότερα χρόνια. Εκεί  κι αν κατέγραψε η Ιστορία ανατροπές.   Αντίκρυσε με δέος  και οργή τη χώρα της  Γαλλικής επανάσταση στα χέρια  ενός διεστραμμένου  Ροβεσπιέρου  . Αλλά και την  Μπολσεβίκικη αργότερα ,  έρμαιο στη μανία ενός παρανοϊκού Στάλιν.  Τέτοια παράδοξα και αλλόκοτα! .

Γιατί όχι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  να μην μπει στη σειρά να  ξαφνιάσει την Ιστορία, να κερδίσει σοβαρούς ιστορικούς πόντους , να βάλει τα γυαλιά σε αντιπάλους;    Δε φείδεται η Ιστορία να απονέμει εύσημα, να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ακόμα και χρυσές  να αφιερώνει σελίδες , σε όσους τις διεκδικούν και τις δικαιούνται.

Ιδού η ευκαιρία. Η… Ρόδος και το πήδημα. Να δώσει, όχι μόνο συμβολικό  χέρι φιλίας στον Ερντογάν, όπως έκανε σήμερα στο Βίλνιους, αλλά να περάσει  στην πράξη. ΄Οχι απλώς αναβάθμιση να δεχτεί για τα τουρκικά  F16, αλλά και να χαρεί  αν   δει τα Νατοϊκά όπλα να μετατρέπουν  ολόκληρη τη γείτονα  σε    «αστακό»  των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Αντικειμενικά, εχθρός  της Ευρώπης δεν είναι ο Ερντογάν, έστω και αν τρέφεται από  τις  Οθωμανικές του φαντασιώσεις. Ο  Νέος Χίτλερ της Ρωσίας  είναι ο μέγας κίνδυνος. Κατατρύχεται  από  παράνοια, αγιάτρευτη  δίψα για αίμα. Είναι  σίγουρο πως  αν στριμωχτεί, δεν έχει  αναστολές  να εξαφανίσει τον πλανήτη. Μόνο η  Τουρκία απέναντι  μπορεί να γίνει  το κάστρο  της Ευρώπης,  η ασπίδα και το σπαθί της.

Κυριάκο Μητσοτάκη, βάλε πλάτη  για είσοδο της Τουρκίας  στην Ε.Ε . Είναι μια ιστορική αναγκαιότητα, αλλά και βεβαιότητα πως θα συμβεί μια μέρα.  Φίλη Τουρκία , Ευρωπαϊκή Τουρκία από τη μια ως την άλλη άκρη,  σημαίνει και  μια αλλιώτικη Ελλάδα. Εντελώς διαφορετική  και όχι μόνο  στους οικονομικούς προϋπολογισμούς και τους υπολογισμούς για  «επένδυση» σε άχρηστη λαμαρίνα εξοπλισμών. Μια Τουρκία στην Ευρώπη, δε σημαίνει πως  αλλάζει η ίδια  σελίδα.  Αλλάζουν η Ευρώπη  βιβλίο!  Γράφει καινούργιο. Και μαζί της ο κόσμος ολόκληρος.

Κυριάκο Μητσοτάκη,  τολμάς να κάνεις τη διαφορά;  Να   αφήσεις να γεννηθέι  μια νέα Ελλάδα επί των ημερών σου;    Ιδού,  η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Και δεν είναι μακριά Ακριβώς απέναντι.  Μια αγκαλιά , αλληλεγγύη, ένα   δράμι  μυαλό   … δρόμος!