ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ , ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΣΕ ΣΩΖΕΙ ΠΙΑ. ΠΛΗΝ ΜΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ…ΜΑΤ!

 

Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τις συζητήσεις Γεραπετρίτη στην Τουρκία

Γεραπετρίτης-Φιντάν

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σταθερά τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων και το διάλογο με την Τουρκία. Έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε ο διάλογος αυτός να κινηθεί προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης και να μην αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για να παίξει η Τουρκία ευκαιριακά το χαρτί της μετριοπάθειας μέχρι να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά από τη διεθνή κοινότητα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Υπογραμμίζει δε ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πολιτική του, αυτή της αδίστακτης εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για πολιτικά οφέλη». Αναφέρει ειδικότερα ότι ο κ. Μητσοτάκης «τη μία ημέρα επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του για “φιλοτουρκισμό” και την άλλη αναφέρεται σε “υποχωρήσεις” ή προβαίνει σε διαρροές για υπογραφή συνυποσχετικού εντός των επόμενων μηνών, δεν έχει την εμπιστοσύνη μας και θα μας βρει απέναντί του αν ακολουθήσει αυτήν την “ΙΧ εξωτερική πολιτική” για εσωτερική κατανάλωση στην επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «πριν λίγες βδομάδες, ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόταν προεκλογικά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες διαλαλούσε ότι θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν. Σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για τα “προβλήματα των ομογενών μας” στην Ελλάδα». Στο ίδιο πλαίσιο προσθέτει ότι «πριν λίγο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έθετε ως υψηλής προτεραιότητας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και σήμερα παρακολουθούμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα “συντήρησης οθωμανικών μνημείων” στην Ελλάδα».

Με επικριτικό τρόπο τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ, που προοειδοποίησε για «επικίνδυνους σχεδιασμούς που αντανακλούν και τη “μεγάλη εικόνα” της όξυνσης των ανταγωνισμών διεθνώς και πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική εναντίωση του λαού μας».

«Οι αναφορές στη “θετική ατζέντα” και το “κλίμα συνεργασίας”, που περίσσεψαν στις δηλώσεις των δύο υπουργών Eξωτερικών, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι στο “τραπέζι” του παζαριού έχει προ πολλού τεθεί μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που υπερβαίνουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και ακουμπούν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της χώρας μας» τονίζει το ΚΚΕ.

«Αυτό “φωτογραφίζουν”, άλλωστε, και οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για “διαφορές στο Αιγαίο οι οποίες συζητήθηκαν”, “δίκαιο διαμοιρασμό στη Ν/Α Μεσόγειο” και “διάλογο άνευ προϋποθέσεων”, στις οποίες δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον κ. Γεραπετρίτη, πέρα από γενικόλογες αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές διευθετήσεις που προετοιμάζονται υπό ΝΑΤΟϊκή “ομπρέλα”, σε βάρος των δύο λαών και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με κριτήριο τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή στις συνθήκες -μάλιστα- του συνεχιζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου και τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν τον πλούτο της περιοχής. Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της λεγόμενης “θετικής ατζέντας”.

Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού “τόξου”, δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για επικίνδυνους σχεδιασμούς που αντανακλούν και τη “μεγάλη εικόνα” της όξυνσης των ανταγωνισμών διεθνώς και πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική εναντίωση του λαού μας».

Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι δύο υπουργοί καθόρισαν τον οδικό χάρτη για την επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με απαρχή την έναρξη του στις 16/10 και την επανέναρξη τον ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης).

Κομβικά σημεία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, η 16η Οκτωβρίου και η διοργάνωση, μετά από επτά χρόνια, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν συναρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών.

Ως εκ τούτου,  ο   Κυριάκος  Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός,  δε σώζεται  πια  με τίποτα. Μετράει χρόνο   και περιμένει τη συγκυρία που θα λάβει  τη χαριστική βολή.  Είναι ηλίου φαεινότερο  και απ΄ όλες τις πάντες ορατό.

Μία περίπτωση υπάρχει μόνο (όχι να εξιλεωθεί, η Ιστορία δε δίνει συγχωροχάρτια,  επειδή στις αρχές της   το  «ο  γέγονε γέγονε»  και  “ο  γέγραφε, γέγραφε” είναι κορυφαία αλήθεια  και μη ανατρέψιμη), να αλλάξουν δεδομένα .  Να διεκδικήσει και  ο ίδιος    χρυσές σελίδες  της.     Οι μελανές ,  με  τις νέες  αυτές   προσθήκες, ασφαλώς δε διαγράφονται. Παραμένουν γραμμένες  με ανεξίτηλο μελάνι.

Είναι μια   αυστηρή  αρχή της Ιστορίας    η άρνηση να υιοθετήσει   κοινές  ανθρώπινες  συμπεριφορές,   στις κρίσεις,  που συνήθως ενέχουν    απολυτότητα, μικρότητα ,έλλειψη αντικειμενικότητας και     ισοπεδωτική τακτική και διάθεση. Και είναι αυτός ο λόγος, που ούτε και  στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα του αρνηθεί   τη δίκαιη  κρίση στο δικό της αδέκαστο και ανεπηρέαστο από κάθε κέντρο,  δικαστήριο.

Μια κίνηση… ματ περιμένει η Ιστορία σε όλη αυτή την  κυβερνητική πορεία ως τώρα . Και μπορεί ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός να πετύχει αυτή την ευκαιρία.   Με σύνεση, προσοχή και προπαντός  ευθύνη.  «Εθνική», όπως οι ίδιοι  οι νομείς του συστήματος την αποκαλούν

Εδώ και τώρα να βάλει τις βάσεις της ουσιαστικής  προσέγγισης και της αναθέρμανσης  των  σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας . Να έρθει η διπλωματία πιο κοντά, να σταματήσουν εκατέρωθεν οι λεονταρισμοί, να υπάρξει ειλικρίνεια και πρόοδος.

Αλλά να μη μείνει μόνο  σε αυτό. Απώτερος στόχος είναι η έλευση της ημέρας εκείνης που όλα τα ελληνοτουρκικά  θέματα,  πακέτο,  θα πάνε στο δικαστήριο της Χάγης. Κι εκεί ,όποια απόφαση θα υπάρξει,  να είναι σεβαστή και μη ανατρέψιμη.

Αν συμβεί  αυτό, αν ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, αν μη τί  άλλο, θέλει να στείλει… αδιάβαστους κάτι  νέους  πατριωταράδες  που ξεπήδησαν από το ιδεολογικό αλαλούμ του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη μοναδική ευκαιρία, να τους βγάλει μια και καλή από το παιχνίδι.  Είναι σίγουρο πως, αν αλλάξουν οι ρόλοι ,  αν η Ν.Δ σταθεί   σταθερή στη  μεριά της φιλίας, της κατανόησης  και της  θέλησης για ουσιαστική  λύση  των ελληνοτουρκικών θεμάτων, θα αφήσει… σύξυλους και  θεόγυμνους   τους Συριζαίους  και τους Σταλίνες,  να δίνουν μαθήματα εθνικισμού, τύφλας και γελοιοποίησης.

Καληώρα,  όπως στις παραπάνω  ανακοινώσεις τους. ΄Όταν  διαβάζεις τέτοια κείμενα κι αν  δεν ξέρεις εξ αρχής την πηγή και το συντάκτη , πας στοίχημα πως τα υπογράφει ο…Κασιδιάρης .

Τολμάς, Κυριάκο  Μητσοτάκη να παραδώσεις τη σκυτάλη του εθνικισμού στην από κει παρέα; Αν μη τί άλλο, θα έχει πολύ γέλιο! Οι διώκτες των Μακεδονομάχων, να τακιμιάζουν στις πορείες με του Τουρκοφάγους  ζωσμένοι    γαλανόλευκες σημαίες,  σταυρούς και εικόνες.  Μια ανάσα απόσταση κι   από τα τάγματα εφόδου  της Χρυσής Αυγής!