“ΜΕΤΑΚΟΡΟΝO ΗΜΕΡΕΣ”. “ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ” ΓΙΑ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΥΛΟΦΟΡΟΥΣ .

1. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΟΥΛ
Κορωνοϊός: Πώς η Νότια Κορέα ίσιωσε την καμπύλη χωρίς αυστηρό lockdown -Αλλη στρατηγική

 

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου που ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση στις απανταχού κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μαζικά τεστ κορωνοϊού, η Νότια Κορέα είχε ήδη ξεκινήσει τη σχετική εκστρατεία εβδομάδες νωρίτερα φθάνοντας στο σημείο να ελέγχει κατά μέσο όρο 12.000 άτομα ημερησίως – ενίοτε μέχρι και 20.000- σε ειδικά σημεία για πεζούς και άλλα για τους οδηγούς οχημάτων. Tα τεστ διεξάγονταν δωρεάν μέσα σε δέκα λεπτά και τα αποτελέσματα αποστέλλονταν στα κινητά των υποβληθέντων στις διαγνωστικές εξετάσεις εντός 24ωρου. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου πάνω από 270.000 άτομα είχαν κάνει τεστ κορωνοϊού.Η επιστράτευση της τεχνολογίας στη μάχη κατά του κορωνοϊούΑλλά πέρα από τις διαγνωστικές εξετάσεις κορωνοϊού οι Αρχές της Νότιας Κορέας επιστράτευσαν και την τεχνολογία κατά της διασποράς του κορωνοϊού με την ιχνηλάτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με φορείς. Όσοι διαγιγνώσκονταν θετικοί καλούνταν να περιγράψουν τις τελευταίες κινήσεις τους, οι οποίες ανιχνεύονται και με τη βοήθεια συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης, της χρήσης των τραπεζικών καρτών, των στοιχείων των smartphones. Κι είναι αυτές οι λεπτομέρεις που βοήθησαν το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας να ειδοποιούν τους πολίτες με SMS σε πραγματικό χρόνο όταν ένα κρούσμα διαγιγνωσκόταν κοντά στον τόπο κατοικίας ή εργασίας τους.Λόγω των ανησυχιών που διατυπώθηκαν ευλόγως για πιθανή καταστρατήγηση από το σύστημα των προσωπικών δεδομένων, τα SMS περιλάμβαναν μόνον το φύλο και την ηλικιακή ομάδα κάθε μολυσμένου ατόμου, καθώς και τα ονόματα και τις διευθύνσεις των τοποθεσιών που είχαν επισκεφθεί. Κι όπως λέει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Εμβολιασμού της Σεούλ, Τζερόμ Κιμ, η Νότια Κορέα αναχαίτισε την επέλαση του κορωνοϊού με «αποφασιστικότητα και διαφάνεια βάσει δεδομένων, όχι συναισθημάτων»

Πέρα όμως από τη μαζική διενέργεια διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού, την ιχνηλάτηση των επαφών των φορέων και την απομόνωση και θεραπεία των μολυσμένων από τον κορωνοϊό η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κατάφερε να πείσει τα εκατομμύρια των πολιτών να αλλάξουν συμπεριφορές υιοθετώντας μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από τα σπίτια τους, όπου αυτό ήταν εφικτό.«Υπήρξε μια συμμόρφωση με τις συστάσεις για την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα υγιεινής, καθώς και την αποφυγή των μπαρ, των γυμναστηρίων, πολυσύχναστων χώρων και χώρων λατρείας.

Νότια Κορέα θερμομέτρηση για κορωνοϊό

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην περίπτωση της Νότιας Κορέας σε σχέση με τον κορωνοϊό είναι ότι κατάφερε να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού χωρίς να καταφύγει στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε άλλες χώρες. Σε αντίθεση με τις σκηνές υστερίας στα σούπερ-μάρκετ στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αλλού οι Νοτιοκορεάτες διατήρησαν κατά το μάλλον ή ήττον την ψυχραιμία τους. Δεν αναφέρθηκαν ουρές σε καταστήματα τροφίμων, παρά μόνον στα σημεία όπου διεξάγονταν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, στα σημεία πώλησης μασκών και στα… εκλογικά κέντρα.

****

Απλά, λογικά ,κατανοητά  κι από κάφρους τα μέτρα. Αυτά προτείναμε κι εμείς εδώ ,πριν  δυόμιση μήνες. Ο Κούλης τους “αγρόν ηγόρασε”. Οι  κοντυλοφόροι και μάλιστα   “ναρκοδολαριοδίαιτοι” οι περισσότεροι από δαύτους,  οι Τσιόδρες και οι Σαββόπουλοί τους,  συνεχίζουν να πανηγυρίζουν, γατί έχουμε 120 νεκρούς και όχι 10.000. Στο μεταξύ, τους είναι εντελώς αδιάφορο, αν  το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο, ούτε πως τινάχτηκε  η οικονομία στον αέρα από τα μέτρα που δεν εφάρμοσαν και από τις νέες λοβιτούρες και λαμογιές  με πρόσχημα την πανδημία της διεφθαρμένης αυτής κυβέρνησης

Δεν ξέρω τί θα κάνουν οι  Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί,οι  Εγγλέζοι. Εμένα με νοιάζει εδώ τί θα κάνουμε. Θα τιμωρήσουμε το Μαρινάκη, τον Κουρτάκη, τον Παπαχελά, τον Χατζηνικολάου το Ράπτη;   Τον Κούλη και τον Αλέξη;  Χέρι -χέρι  άπαντες οι …εντιμότατοι αυτοί κύριοι    οδήγησαν τη χώρα για άλλη μια φορά στην οικονομική κόλαση.  Θα τη σκαπουλάρουν πάλι;

Ο Κώστας Καραμανλής δεν πλήρωσε. Οι “Τριανταφυλλόπουλοι” τότε, που έπαιζαν νυχθημερόν Βαβίλη  και Εφραίμ και   απαγόρευαν δια ροπάλου την είδηση της χρεοκοπίας της χώρας, τα λαμόγια  που ξεκοκάλισαν  τα κλεμμένα της Νorvatis,  ούτε αυτοί τιμωρήθηκαν.

Θα  τους δούμε και στη Μετά-Κορονοεποχή  τις ίδιες αυτές  μούρες απλωμένες στις  οθόνες  και τα ίδια σκουπιδόφτυαρα  στις λοιπές χωματερές;  Θα φιγουράρουν τα ίδια ονόματα στα ψηφοδέλτια να βγάζουν Μαυρογυαλούρικους δεκάρικους  παραμονές εκλογών;

Ούτε ένα όνομα απ΄αυτά που σήμερα συνθέτουν την ολομέλεια της Βουλής ,πρέπει  να “επιζήσει” στη Νέα   μετά  Κορονοεποχή.  Ούτε ένας από δαύτους για δείγμα. ΄Εχουν συνυπαιτιότητα στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η χώρα. Σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν.

Αλλιώς, είμαστε λαός ηλιθίων. Και αλίμονο στους λογικούς . Εκτός των άλλων, γιατί  ο ηλίθιος είναι ανίκητος. Δεν κωλώνει πουθενά.

2. ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κορωνοϊός: Ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» εξηγεί γιατί δεν έκαναν lockdown -«Γελοίο το κλείσιμο των συνόρων».

Ενώ όλες οι χώρες της Ευρώπης επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή για να βάλουν «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού, μια χώρα ξεχώρισε σαν μαύρο πρόβατο από το κοπάδι: η Σουηδία.

Η σκανδιναβική χώρα δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο «λουκέτο» στην οικονομία, ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βασίστηκε, αντίθετα, σε εθελούσια μέτρα, σε συμβουλές προς τους ηλικιωμένους, σε συστάσεις για τηλεργασία, στην αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

Τα σύνορα και τα σχολεία για παιδιά έως 16 ετών παραμένουν ανοικτά, όπως επίσης πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Ο επιδημιολόγος δρ Αντερς Τέγκνελ της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο «εγκέφαλος» πίσω από την επίμαχη και ριψοκίνδυνη στρατηγική της χώρας (ή ο «συνήγορος του διαβόλου» όπως θα έλεγαν κάποιοι), εξήγησε το σκεπτικό του στο «Nature».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του:

…Οι σουηδικοί νόμοι για τις μεταδιδόμενες νόσους βασίζονται κυρίως σε εθελοντικά μέτρα, στην ατομική υπευθυνότητα. Σαφώς ο πολίτης έχει την ευθύνη να μην εξαπλώνει τη νόσο. Αυτός είναι ο πυρήνας από τον οποίο ξεκινήσαμε, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη νομική δυνατότητα να κλείνουμε τις πόλεις στη Σουηδία χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες νόμους. Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοστεί για ανθρώπους σε μικρές περιοχές όπως ένα σχολείο ή ξενοδοχείο. Δεν μπορούμε (νομικά) να αποκλείσουμε μια γεωγραφική περιοχή.

ΕΡ: Σε ποια στοιχεία βασίστηκε αυτή η προσέγγιση;

ΑΠ: Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την επιστημονική βάση μιας στρατηγικής σε τέτοιες νόσους, επειδή δεν ξέρουμε πολλά πράγματα και μαθαίνουμε στην πράξη, μέρα-μέρα. Το «λουκέτο» και το κλείσιμο των συνόρων δεν έχουν επιστημονική βάση, κατά τη γνώμη μου. Κοιτάξαμε στην αρχή μερικές ευρωπαϊκές χώρες να δούμε αν είχαν δημοσιεύσει κάποια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, αλλά δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτε.

Το κλείσιμο των συνόρων νομίζω ότι είναι γελοίο, επειδή η Covid-19 βρίσκεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα τώρα. Περισσότερο ανησυχούμε για τις μετακινήσεις εντός Σουηδίας. Ως κοινωνία προτιμάμε την παρότρυνση: συνεχώς υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους να ακολουθούν τα μέτρα και να τα βελτιώνουν. Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα πάντα τελείως, επειδή αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό.

ΑΠ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Υπάρχει μια αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο και στους θανάτους, αλλά δεν είναι τραυματική έως τώρα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση. Για τα σχολεία είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται να μείνουν ανοικτά σε εθνικό επίπεδο.

Πρέπει να κλείσεις τα σχολεία αρκετά νωρίς στην επιδημία, για να έχεις αποτέλεσμα. Τώρα πια δεν έχει νόημα. Επιπλέον, είναι ζωτικό από πλευράς ψυχικής και σωματικής υγείας η νεότερη γενιά να παραμείνει ενεργή.

ΑΠ: Είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε, είναι πολύ νωρίς. Κάθε χώρα πρέπει να φθάσει σε «ανοσία αγέλης» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και εμείς θα το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο. Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία αγέλης δεν το ξέρουμε, αλλά σίγουρα υπάρχει ανοσιακή αντίδραση (στον κορωνοϊό).

ΕΡ: Τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά;

ΑΠ: Υποτιμήσαμε το πρόβλημα των οίκων ευγηρίας και πώς θα εφαρμόζονταν εκεί τα μέτρα. Έπρεπε να έχουμε κάνει πιο εκτεταμένους ελέγχους.

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος από τη στρατηγική σας;

ΑΠ: Ναι! Ξέρουμε ότι η Covid-19 είναι υπερβολικά επικίνδυνη για τους πολύ ηλικιωμένους, πράγμα φυσικά άσχημο. Όμως, κοιτάζοντας τις πανδημίες, υπάρχουν πολύ χειρότερα σενάρια από αυτό. Τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε σήμερα, δεν οφείλονται στη νόσο, αλλά επειδή τα μέτρα σε μερικά περιβάλλοντα δεν εφαρμόστηκαν κανονικά.

**

Για να μείνουμε σε αυτό: “Οι σουηδικοί νόμοι για τις μεταδιδόμενες νόσους βασίζονται κυρίως σε εθελοντικά μέτρα, στην ατομική υπευθυνότητα. Σαφώς ο πολίτης έχει την ευθύνη να μην εξαπλώνει τη νόσο. Αυτός είναι ο πυρήνας από τον οποίο ξεκινήσαμε, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη νομική δυνατότητα να κλείνουμε τις πόλεις στη Σουηδία χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες νόμους. Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοστεί για ανθρώπους σε μικρές περιοχές όπως ένα σχολείο ή ξενοδοχείο. Δεν μπορούμε (νομικά) να αποκλείσουμε μια γεωγραφική περιοχή”.

***

Ενώ εδώ ο Κούλης έκανε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. “Αποφασίζομεν  και διατάσσομεν” με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τίλέει ο Σουηδός;   Δεν επιτρέπει το Σύνταγμα να “κλείνουν τις πόλεις.” Αυτό θα πει Σουηδικό κράτος, κυβέρνηση,πολίτης.

Υπάρχει η ελάχιστη σύγκριση με τέτοια, σαν τη δικιά μας χώρα;

 

3. «ΝΙΚΕΣ ΖΩΗΣ»
Η ζωή κερδίζει τον κορωνοϊό -Η στιγμή που ασθενής στη Λάρισα βγαίνει από τη ΜΕΘ, χειροκρότημα και συγκίνηση

Η στιγμή που ασθενής βγαίνει από τη ΜΕΘ στη Λάρισα

Πηγή: iefimerida.gr – h

Xώρα ηλιθίων  κοντυλοφόρων και πολιτικών, είμαστε.  Γνωστό αυτό.  Αλλά και κόσμου;

Χειροκροτούν  τα ασθενοφόρα από τα μπαλκόνια. Τους  γιατρούς   που βάζουν και  βγάζουν  τους ασθενείς  από τις ΜΕΘ. Τους πιλότους που προσγειώνουν  τα αεροπλάνα.

Σαν να μην είναι αυτή η δουλειά τους.  Σαν μην είναι καθήκον των γιατρών  και των νοσοκόμων να  οδηγούν    τους ασθενείς από τις ΜΕΘ στο θάλαμό τους και όχι στο …ψυγείο. ΄Η, οι πιλότοι να προσγειώνουν τα αεροσκάφη  στους διαδρόμους των αεροδρομίων  και όχι στις ταράτσες των πολυκατοικιών.

Βλαχαντερισμός; Αμορφωσιά; Δεινή ευήθεια; ΄Ολα μαζί.  “Ελλάς της φαιδράς πορτοκαλέας”.

 

4.  Ο υπογραφόμενος ως “φτωχός συγγενής των καθηγητών” γράφει:

  1. “Από παλιά, είχατε στη Μέση και την Ανώτατη εκπαίδευση μια μόνιμη υπεροψία απέναντι στο φτωχό “δημοδιδάσκαλο”, ως παρακατιανό  εκπαιδευτικό. Αλλιώς , δε θα έστελνες, όπως γράφεις,  το Μπαμπινιώτη, Δεξιό και Ψάλτη, να διδάσκει παιδάκια 7 και 12 χρόνων κατήχηση και λειτουργική. Μάλλον,  έχετε ξεχάσει πως το οικοδόμημα της ζωής  και όχι μόνο της παιδείας, στηρίζεται στις πλάτες του δάσκαλου. Εμείς λέμε,  έξω οι “Μπαμπινιώτηδες” από τα σχολειά μας…”
  2.  “Το λεξικό του Μπαμπινιώτη, είναι εγκυκλοπαιδικό,δεν είναι ένας Δημητράκος, ένας Βοσταντζόγλου. Πέρα από τα μύρια μορφολογικά λάθη (τα μισά εντόπισες) και τις ανακρίβειες, δε μίλησες καν για τα ετυμολογικά σφάλματα. Το μισό λεξικό ετυμολογικά δε στέκει. Πέρα απ΄αυτά,  ο Μπαμπινιώτης αναδίνει την μπόχα του παπαδισμού, της κατήχησης, της πατριδοκαπηλίας. Το δε λεξικό του είναι  για τύπους σαν τον Μητσοτάκη, ας πούμε, που τον αναφέρει  ως “ρετρό”, εποχής Γληνού ίσως,  μια και ο  απόφοιτος του Χάρβαρντ  δεν έχει  ενσκύψει ποτέ σε σοβαρή μελέτη, και όχι μόνο της γλωσσολογίας. Ας ήταν  καλά τα κλεμμένα λεφτά της  φαμίλιας”.

“Φτωχέ συγγενή, δεν υποτιμάμε καθόλου το έργο του δάσκαλου. Τεράστιο,πρωταρχικό, “εκ των ων ουκ άνευ” έργο. ΄Ενας και μόνο καλός  δημοδιδάσκαλος σε ένα σχολειό,  είναι όλος μαζί   ο πετυχημένος σύλλογος ενός Λυκείου.

Με αδίκησες.