ΚΙ ΑΣ ΖΩ ΣΑΝ ΜΠΑΛΑΜΟΣ

 

Κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών σήμερα στη Λάρισα – Διαμαρτύρονται για το αδικοχαμένο αγόρι

Κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών σήμερα στη Λάρισα - Διαμαρτύρονται για το αδικοχαμένο αγόρι

Μετά τον τραγικό θανάτο που βρήκε το 11χρονο αγόρι ΡΟΜΑ, ο Κωνσταντίνος Καραμήτσιος, που παρασύρθηκε από τρένο στη Λάρισα, στην κηδεια του οποίου ράγισαν και οι πέτρες χθες, οι Ρομά κάτοικοι της συνοικίας της Νέας Σμύρνης ανακοίνωσαν ότι με αφορμή τον θάνατό του, θα προχωρήσουν σε δίωρη συμβολική κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών, σήμερα Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι στον τόπο του δυστυχήματος.

Ρομά, Τσιγγάνοι, Γύφτοι. Παρατημένοι και εξοβελιστέοι  αιώνες από τις λοιπές οργανωμένες και εδαφικά μόνιμα εγκαταστημένες κοινωνίες και συλλογικότητες. ΄Οχι για το χρώμα τους, τη ράτσα τους, τη γλώσσα τους. Κι άλλοι έχουν χρώμα διαφορετικό, φυλές και γλώσσες αναρίθμητες  απ΄όταν περπάτησε ο άνθρωπος σ΄ετούτη τη γη .

Μπορεί να πολεμούσαν αναμετάξυ τους   βασίλεια και έθνη, να μισούνταν κοινωνίες , αλλόκοτα και βαθιά. Κάποτε, όμως  ερχόταν η στιγμή που  φίλιωναν, μόνοιαζαν, συμπορεύονταν.   Καμιά φυλή δεν έμεινε “αποσυνάγωγη” εσαεί, όπως η ράτσα των Τσιγγάνων. Και ως σήμερα και αύριο έτσι θα είναι.  Γιατί;

Είναι η ψυχή τους αλλιώτικη. Δε βολεύονται σε τόπους. Δεν περιορίζουν την ελευθερία τους στο έθος -κατάρα  της κληρονομικής ιδοκτησίας.  Δεν παραδίνουν την ανεξαρτησία τους εκούσια  σε άρχοντες και εξουσίες.  Αρνούνται ιθαγένεια και υπηκοότητα. Είναι “ντιενεϊκά”, γονιδιακά αντικρα(τικι)στές αναρχικοί και απάτρηδες.  Νιώθουν να είναι και να μην είναι πολίτες του κόσμου. Να μην ανήκουν πουθενά.

Σκληρό το τίμημα της διαφορετικότητάς τους που πλήρωσαν στο Ναζισμό. Οι Ναζί μπορεί να έχουν διαστροφική, φυσική σμπεριφορά, ,αλλά  πρωτίστως είναι κρατικιστές. ΄Εξ ου και η  χωρίς όρια υπακοή, η άρνηση αμφισβήτησης της διαταγής του ανώτερου, που εκπροσωπεί το κράτος, την εξουσία.

Αλλά και  οι Εβραίοι, όπως και οι Τσιγγάνοι ήταν απάτρηδες και τούτοι. Δεν είχαν τόπο να σταθούν. Διασκορπισμένοι ζούσαν στα πέρατα της οικουμένης, λες από κατάρα του θεού τους του Γιαχβέ.  Και , όπως πάντα  στην ιστορική τους πορεία,  υπήρξαν   ο “αποδιοπομπαίος τράγος” των άλλων οργανωμένων σε “πάτρια εδάφη”  κοινωνιών.  Και οι δυο ράτσες πλήρωσαν αυτή τους την ιδιομορφία, την ιδιαιτερότητα  σκληρά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κρεματόρια, τους άλλους τόπους  του μαρτυρίου τους.

Σήμερα,  η ίδια φυλή των Τσιγγάνων  σε όλο σχεδόν τον κόσμο,  εξοντώνεται με άλλες μεθόδους. Δεν τους κάνουν πια “σαπούνια”. Εξαθλιωμένοι, ρακένδυτοι, περιφρονημένοι, σε απίστευτα άθλιες περιβαλλοντικές συνθήκες ζωής, χωρίς ιταροφαρμακευτική περίθαλψη, με χαμηλό προσδόκιμο, δίχως στοιχειώδες ανθρώπινο ενδιαφέρον των κρατών , όπου ζουν ως παρίες, συνεχίζουν τελικά να είναι μόνιμα εγκαταστημένοι σε  “ναζιστικά” στρατόπεδα συγκέντρωσης!

Στη μνήμη του σκοτωμένου Τσιγγανόπουλου στη Λάρισα  από την αδιαφορία του κράτους, που αρνείται  να  δει τους Ρομά  πολίτες του και μάλιστα…Α΄ κατηγορίας, αφιερώνουμε το τραγούδι “Μπαλαμός” και κάποιους   στίχους του Νίκου Πασχαλίνου από την ποιητική συλλογή του.

 

ΚΙ ΑΣ ΖΩ ΣΑΝ ΜΠΑΛΑΜΟΣ

 

H ψυχή των Γύφτων είναι μουσική
Το κορμί των Ρομά  κίνηση χορευτική
Η ζωή στη φυσική της διάσταση
είναι  μουσική και χορός
Οι Τσιγάννοι   για τούτο το λόγο
Δε βολεύονται στην αφύσικη  ζωή
Δεν παραδίδονται στους  κουρδισμένους λεπτοδείχτες
Την άνευρη, την προγραμματισμένη στασιμότητα
Που  η  παράδοση της υποταγής   τη μασκαρεύει   σε πορεία
Οι Γύφτοι, οι Ρομά, οι Τσιγγάνοι είναι τα΄αδέρφια μου
Νιώθω   όπως κι τούτοι
Κι ας  ζω σαν μπαλαμός.
Μάνα άκαρδη βρέφος με πούλησε
Δεν εξηγείται αλλιώς ο διχασμός
Ανάμεσα σε δυο κόσμους.Αυτόν που ζω και μισώ
Κι εκείνον που ονειρεύομαι και λατρεύω.

 

Νίκος Πασχαλίνος (από τη Συλλογή “Μάνα σγουρός βασιλικός”).