“ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;”

ΗΠΑ και Ευρώπη τρίζουν τα δόντια για το ταξίδι Τσίπρα
Φωτογραφία: NADREA BONETTI/EUROKINISSI 
 

Η δυσφορία ΗΠΑ και Ευρώπης για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και το τετ α τετ με τον Πούτιν ήταν γνωστή πριν φτάσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση, όμως, τόσο οι επίσημες τοποθετήσεις όσο και δημοσιεύματα δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ενόχλησή τους προς την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι πως τα αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα και… εκνευρισμό τη συνάντηση του Τσίπρα και Πούτιν.

ΗΠΑ για Τσίπρα: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές με τη Ρωσία

Tην αντίθεσή του με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εξέφρασε αξιωματούχος του State Department. Το σχόλιο του Αμερικανού αξιωματούχου, το οποίο είναι το ίδιο που είχε γίνει και για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, είναι το εξής: «Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως συνήθως, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ».

Μπροκ: Ο Πούτιν δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ (CDU), που είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει «ότι δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Δεν διαθέτει αρκετά χρήματα γι’ αυτό». «Η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων» είπε ο κ. Μπροκ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εφημερίδα Bild.

 

BBC: «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της… Και τώρα τι;»

Το BBC, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της… Και τώρα τι;», αναφέρεται στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο ως «το τελευταίο από μία σειρά τεχνασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση στους δανειστές της». «Έχουν υπάρξει απειλές απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ότι θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εάν δεν αποδοθούν αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, τέλος, ότι η Ελλάδα θα παίξει το χαρτί της Ρωσίας».

Spiegel: Ο Πούτιν φρέναρε τις όποιες προσδοκίες του Τσίπρα

2. Βόμβα από κυβερνητικό στέλεχος: Αν θέλουν οι δανειστές μας τελειώνουν
(SOOC-Menelaos Myrillas) 
A+A

Μια αποκάλυψη-βόμβα έκανε κυβερνητικό στέλεχος από το Παρίσι: Το κακό σενάριο είναι να θέλουν να μας τελειώσουν τώρα ή τον Ιούνιο οι δανειστές μας.

Το κυβερνητικό αυτό στέλεχος – σύμφωνα με τα όσα είπε στο Mega και στην Μαρία Δεναξά – φέρεται να υποστήριξε ότι υπάρχει το κακό σενάριο: «Οι δανειστές να καθυστερούν επίτηδες την συμφωνία με την Ελλάδα για να μας φέρουν στο «αμήν» ώστε να αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε».

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος – το οποίο έχει γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, αλλά δεν είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης – ανέφερε τα τρία σενάρια που έχει κατά νου η κυβέρνηση στην Αθήνα σε σχέση με την διαπραγμάτευση:

  • Το πρώτο είναι να έλθουν τα δύο μέρη σε έναν έντιμο συμβιβασμό
  • Το δεύτερο είναι να θέλουν να «μας τελειώσουν» τώρα
  • Το τρίτο είναι να θέλουν να μας τελειώσουν τον Ιούνιο, οπότε και λήγει η τετράμηνη παράταση.

Το στέλεχος αυτό δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με το «θα μας τελειώσουν», αν δηλαδή υπονοεί ότι θα μας βγάλουν εκτός ευρώ ή αν θέλουν να «τελειώσουν» πολιτικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντάς την σε άτακτη υποχώρηση και να περάσει τελικώς η σκληρή άποψη των πιστωτών.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι δανειστές δεν έχουν ενιαία γραμμή αλλά, αντιθέτως, «υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών στην προσέγγιση των θεμάτων»

3.  H  ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Εντελώς εξοργισμένη με την Ελλάδα εμφανίζεται η Άνκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα είπε Γερμανός ευρωβουλευτής που βρίσκεται πολύ κοντά της, στο BBC, καθώς δεν της έχουν απομείνει πλέον πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.

Το άρθρο αναφέρεται στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και κάνει λόγο για τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως αυτό για τους τζιχαντιστές που θα φτάσουν ως το Βερολίνο και ζητώντας τις αποζημιώσεις. Η επίσκεψη στη Μόσχα είναι, σύμφωνα με το BBCτο τρίτο χαρτί του.

Σύμφωνα με το άρθρο υπάρχουν δύο δεδομένα, εκτός από την διάθεση των περισσοτέρων χωρών να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη-εν μέρει και λόγω Ρωσίας. Το ότι η ευρωζώνη δεν έχει διατάξεις που να προβλέπουν την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας και το ότι κανένας δεν ξέρει αν τελικά η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ.

«Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο Τσίπρας φαινόταν τόσο σίγουρος δίπλα στον Πούτιν και έκανε δημόσια επίθεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία», σημειώνεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι πλέον το στοίχημα είναι η Ευρώπη να μπορέσει να βρει μια συμβιβαστική λύση γιατί αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, «ο Τσίπρας θα μείνει στην ελληνική ιστορία ως ο ηγέτης που τόλμησε να τα βάλει με τα μεγάλα αγόρια των Βρυξελλών, σε μια προσπάθεια να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη και να αποκαταστήσει την τιμή της χώρας του».

 

“Αύριο, μεθαύριο”, όλοι το γνωρίζουν, η Ελλάδα με το  ολοκληρωτικό στράγγισμα των ελληνικών αποθεμάτων σε μετρητά και τη στρόφιγγα κλειστή από την Ευρώπη, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών (εσωτερική και εξωτερική). Να χρεοκοπήσει. Αυτό σημαίνει αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών της υποχρεώσεων, ακόμα (πιθανότατα) και  της καταβολής των μισθών και των συντάξεων. Μια τραγική “after day”  μας περιμένει όλους ,έτσι και δεν κατανοήσουν εκεί  στην εθνικιστική κυβέρνηση πως “δε χτυπάς το μαχαίρι,αν δεν έχεις σιδερένια γροθιά”.

Και αναρωτιέται κανείς,  τί συνέβη   μέσα σε κάποιες εβδομάδες  και ήρθαν τα πάνω κάτω;  Πριν λίγους μήνες , περιμέναμε οι περισσότεροι ΄Ελληνες   (και αυτό ισχυρίζονταν   η προηγούμενη κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι )  πως πλησίαζε για τη χώρα  η πολυπόθητη “Ανάσταση”. Και τελικά τί έγινε;   Μείναμε   στη βασανιστική πορεία του Γολγοθά , που το  τέλος  της είναι ο  “σταυρός του μαρτυρίου” ; (Για να μιλήσουμε με τους συμβολικούς όρους των θρησκευτικών ημερών ,που διανύουμε).

Εν τάξει,  μια ανόητη ,μειοψηφία ψηφοφόρων, ένας αχταρμάς οπαδών, χωρίς ιδεολογικό μπούσουλα, κομματικοί πελάτες του παλιού ΠΑΣΟΚ κυρίως,  κάτι αξιοθρήνητες σε πολιτικό ήθος συντεχνίες (κάποιοι “Φωτόπουλοι” μαθημένοι στη… “μάσα και την ξάπλα”) έβαλαν μπροστά έναν “έφηβο, πρόεδρο 15μελούς”,  που αρνείται να μεγαλώσει, ένα “φλούφλη” στη μεταφορική  σημασία της λέξης  (όπως  χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα κάποιος τύπος  που εκτός των άλλων,  ξέρει να χειρίζεται καλά και την πένα ) ,περιστοιχιζόμενο  από  μια ομάδα τζαναμπέτηδων (“αλλού πατούν και αλλού βρίσκονται” σε όλα, κυρίως ιδεολογικά)  και όλος τούτος ο συρφετός τακίμιασε με τους άλλους θεοπάλαβους  Ελληνάρες,τους “Ναζί χωρίς στολή” του Καμμένου και κλέψανε στο …νήμα επάνω,  την εξουσία.

Μιλάμε για πραγματική κλοπή, για απάτη, αν υπολογίσει κανείς πως με 2.200.000  ψήφους το ένα κομματικό μόρφωμα και με 300.000 το άλλο, τη στιγμή που το εκλογικό σώμα  σύγκειται από σχεδόν 10.000.000 ΄Ελληνες, πήρανε τις πρόσφατες εκλογές, συνεταιρίστηκαν μεταξύ τους, όπως είχε  προσυμφωνηθεί με υπόσχεση “ομερτά”  μεταξύ Καραμανλή- Καμμένου και Αλαβάνου  – Τσίπρα  και κάνανε το… “μαγαζί καλοκαιρινό”.

Πώς αφήσαμε τους παρανοϊκούς, τους αθέλληνες και αντιευρωπαϊστές να βάλουν τρικλοποδιά στη χώρα και να την ανατρέψουν;  Ποιοι έχουν ευθύνη γι΄αυτό και για το γεγονός πως τα πανάθλια  αδρείκελα της εθνικιστικής κυβέρνησης  με τους απίστευτα αφασικούς χειρισμούς τους, δεν έχουν καταδικάσει μόνο εμάς τους ζώντες σε μια βασανιστική αναμονή του άδηλου “αύριο”,αλλά φορτώνουν και τις μελλοντικες γενιές των Ελλήνων με χρέη, φτώχεια, απομόνωση, αναξιοπρέπεια; Πώς τα επιτρέψαμε όλα αυτά οι υπόλοιποι πολίτες, που είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊστών;

Θα προσπαθήσουμε να  “ταυτοποιήσουμε” τους βασικότερους  υπεύθυνους, για να επωμιστούν  κι αυτοί τη δέουσα  ιστορική ευθύνη.

1. Η ίδια  η Ευρώπη. Η  Ευρωπαϊκή ΄Ενωση,  που  στην προσπάθειά της να  ακολουθήσει διπλωματική γραμμή  (διάβαζε διφορούμενα, αμφισημίας σοφίσματα ), δεν κατάλαβε από την αρχή με ποιους παράφρονες και με τί  ανώριμα μέλη μιας  επικίνδυνα πρωτάρας  κυβέρνησης  έχει να κάνει και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με ένα γραφικό υπουργό Οικονομίας, που ο ίδιος παραδέχεται πως… κατά λάθος έγινε οικονομολόγος! Αντί να σοβαρευτεί η Ευρώπη από την αρχή , ξεκίνησαν οι ηγέτες των χωρών της (και συνεχίζουν) να  αντιμετωπίζουν τους ενσκήψαντες ως ισοπεδωτικοί “μουσώνες”   και   ως “ταύροι σε υαλοπωλείο” για  υπεύθυνα και  μυαλωμένα μέλη  σοβαρής κυβέρνησης με προδιαγραφές χώρας ευρωπαϊκής.

Αυτό ήταν το πρώτο λάθος ΟΛΩΝ των ηγετών της Ευρώπης.  ΄Οπως ακριβώς έκαναν και με τον “έτερο Καπαδόκη” , το δικτάτορα Πούτιν. Ευρώπη και Αμερική  όταν είδαν  πως  με  θράσος τρελού ο δικτάτορας αυτός  έκοψε στα δύο μια ανεξάρτητη χώρα, αντί μην αφήσει το ΝΑΤΟ ” κουνούπι”  να περάσει στην Α.Ουκρανία και να έχουν τελειώσει  με την πτώση του  φαντασμένου “Τσάρου” της Ρωσίας  τις επόμενες από την εισβολή στην Κριμαία εβδομάδες, τον  χαϊδολογούν με κυρώσεις, με διάλογο, με ψευτοααπειλές. Και το αποτέλεσμα;  Ο σύμμαχος και συμπαραστάτης  δικτατόρων και μαφιόζων,να έχει  αποθρασυνθεί εντελώς  και να απειλεί πως θα καταλάβει τη…Ρουμανία και θα χτυπήσει με πυρηνικά τη…Δανία! Μα είναι στα καλά τους σε Ευρώπη και Αμερική;

Το ίδιο λάθος έκανε η Ε.Ε  και με τον Τσίπρα. Αντί με το πρώτο δάχτυλο που τους σήκωσε ο γραφικός Ioanis και τα πρώτα “ήξεις αφήξεις”  της Αθήνας, να τους “κόψουν” το βήχα, να τους στείλουν πίσω, πακέτο στην Αθήνα και την ίδια ώρα ΟΛΕΣ οι χώρες της Ε.Ε να κλείσουν συμβολικά τις πρεσβείες τους στην Αθήνα,να αρνηθούν διάλογο με τους εθνικιστές και κάθε είδους επικοινωνία με τους  “ψεκασμένους”, έπαιζαν  τόσο καιρό σε δύο ταμπλό,  το πήγαιναν “λάου-λάου”. Και…  τα κατάφεραν. Στέλνουν τη χώρα  στα Τάρταρα,αλλά και η ίδια η Ενωμένη Ευρώπη αδυνατεί σήμερα να καταλάβει “τι τεύξεται η επιούσα”  για την ίδια την ύπαρξή της.  Το πρώτο και μέγιστο λάθος το χρεώνεται η Ε.Ε.

2. Η Ελληνική  αντιπολίτευση των ευρωπαϊστών. Σαμαράς, Βενιζέλος, Θεδωράκης και Παπανδρέου, των οποίων συνολικά οι οπαδοί   ξεπερνούν τα 2.500.000  ψηφοφόρους, αντί να ξεκινήσουν από την πρώτη ήδη εβδομάδα  πανευρωπαϊκή “σταυροφορία” με ενημέρωση των λαών της Ευρώπης για το “ποιον”  των εθνικιστών και των οπαδών του κλαμπ της δραχμής, αλλά και με με συλλαλητήρια, πορείες, σαματά στο εσωτερικό, να ξεσκεπάσουν τις στημένες δημοσκοπήσεις, τις “ομερτά” και  τα άλλα πολιτικά και ποινικά εγκλήματα της άφρονος κυβέρνησης ,κουτοπόνηρα και…ελληνικά  σκεφτόμενοι,δεν πείραξαν την κυβέρνηση και έξω από κάτι “στρακαστρούκες” που της πέταξαν, ουσιαστική επίθεση δεν έκαναν,αλλά περίμεναν να πέσει το κάστρο μόνο του χωρίς νουφεκιά.  Εμ,δε, που έπεσε!

3. Ο “οδοστρωτήρας”  των Πολιτών της ΑΠΟΧΗΣ. Σχεδόν 4. 000.000 ΄Ελληνες Πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν ή φήφισαν ΑΚΥΡΟ-ΛΕΥΚΟ. Αν αφαιρέσεις απ΄ αυτό  το λαό  των  εν ενεργεία ψηφοφόρων ένα ποσοστό 20-25 %  που απείχαν από τις εκλογές  λόγω  “ανωτέρας βίας” (και είναι αδιευκρίνιστης ιδεολογικής-κατεύθυνσης),  μένουν από 2,5 έως 3 εκατομμύρια συνειδητοποιημένοι ΠΟΛΙΤΕΣ που απέχουν ή ψήφισαν  άκυρο-λευκό συνειδητά,επειδή δε θέλουν να “δουν στα μάτια” τους  τους πολτικούς, συνταγματικού και μη τόξου και  αρνούνται να μπουν στον πολιτικό παραλογισμό “διαλέγω κάτι κι ας μη  μου αρέσει από συλλογή … δικής τους αρεσκείας”!

΄Εχουν και τούτοι ευθύνη για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Το μέγα λάθος τους  είναι η αδυναμία συσπείρωσης, οργάνωσης, δράσης.΄Εστω κι αν έχουν επιλέξει να μην προσέρχονται  σε κάλπες ,θα μπορούσαν, όμως , να μην αφήσουν σε “χλωρό κλαρί” ούτε αυτή ,ούτε και  τις προηγούμενες κυβερνήσεις με μια δυναμική, οργανωμένη  πολιτική παρουσία σε διαδηλώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες κάθε είδους. Να μη  δώσουν “ανάσα” στους κομματικούς. Να τους κόβουν τον τσαμπουκά, άλλά και τη δυνατότητα να καθορίζουν -αποφασίζουν αυτοί, αν και  μειοψηφίες, πώς θα παίζεται το “παιχνίδι” της εξουσίας. Αλλά, δεν τα κατάφεραν ακόμα να βρουν το βηματισμό τους,να πετύχουν ένα τρόπο αναγνώρισης και οργάνωσης.

4. Στη χώρα υπάρχουν αρκετές αξιόλογες  “μονάδες”.΄Ανθρωποι από το χώρο της διανόησης,της τέχνης,της επιστήμης,της εργασίας, δυνατές προσωπικότητες με αναγνωρισμότητα ή όχι, αλλά πάντως πολιτικοποιημένοι και έντιμοι. Αλλά  κι αυτοί  διάλεξαν τη σιωπή και την αδράνεια, αντί της διαμαρτυρίας και της δράσης . Μια σύμπηξη ομάδας από τέτοιοιες προσωπικότηετς με  πρωτότυπες και αποτελεσματικές ιδέες διαμαρτυρίας ( π.χ συμβολική απεργία πείνας  στη Βουλή, εδώ και στις Βρυξέλλες ),  θα μπορούσαν να περάσουν τεράστια  μηνύματα εδώ και στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο θα ήταν  να ανακόψουν την τρελή πορεία της χώρας προς το γκερμό, που κατευθύνεται πλέον σαν  “φορτηγό με σπασμένα φρένα”.  Δεν το έκαναν,δεν βρήκαν τρόπο να το κάνουν. Κι αυτοί έχουν τεράστια ευθύνη .Η  αδράνεια, η ουδετερότητα , η επιλογή της τακτικής της Ισμήνης, είναι εξίσου σοβαρό έγκλημα, όπως  εκείνο του “Κρέοντα”.

Ας μην τα ρίχνουμε ,λοιπόν,  όλα στους “τρελούς”,που νομίζουν πως  παίζουν “έργο εξουσίας”  σε θεατρική σκηνή και όχι στην κονίστρα  της καθημερινής πραγματικότητας.  Οι   πειρατές   “μπούκαραν” στο νησί . ΄Η  στέκεσαι παλικαρίσια  και τους πολεμάς ή το βάζεις στα πόδια,για να σε πιάσουν παραπέρα και να σε πουλήσουν μετά  αιχμάλωτο-δούλο στην “Ανατολή”.

Καλύτερος ο έντιμος και θαρραλέος “θάνατος”!