ΤΙ, Η ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΗ ΑΜΙΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΒΗ ΜΑΝΤΙΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ , ΤΙ Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΡΩΤΗ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Pride και όχι alt right (*)

Ανήκω σε μένα» είναι το σύνθημα του 11ου Thessaloniki Pride

Φιλομένη Λιάτσα (εκπρόσωπος): “Θέλουν να μας πουν τι φύλο είμαστε, αν και πότε θα κάνουμε παιδιά. Αν πρέπει να βάλουμε ή να χάσουμε κιλά και για ποιο λόγο. Αν δικαιούμαστε να αρνηθούμε σεξουαλική επαφή ή… αν πηγαίναμε γυρεύοντας. Αν θα πρέπει να διατηρούμε την τριχοφυΐα μας, πώς θα πρέπει να επέμβουμε στο σώμα μας και γενικότερα στην εμφάνισή μας, λες και δεν υπάρχουν διαφορετικά γούστα και η αισθητική είναι μία και οικουμενική»

***

Μόλις λίγες ημέρες πριν ξεσπαθώσαμε εδώ  γιατί η κοινότητα των Ομοφυλόφιλων ή τουλάχιστον οι διοργανωτές του Pride πανηγυριού στην Κοτζιά,  δήλωσαν υπερηφάνως και ξεκάθαρα πως δεν έχουν καμιά όρεξη να μπλεχτούν σε αντιδεξιές και μη  πλευρές ,  σε παρατάξεις και  κομματικά, αλλά μόνο σε…πολτικά(!).  ΄Ολα ίσια και όμοια.  Τί Παπάγος τί  Πλαστήρας!

Τώρα,  ξαναβγαίνουν πιο ηχηρά, και  η εκπρόσωπος Φιλομένη Λιάτσα ,  μας ανεημερώνει   πως το σύνθημα του φεστιβάλ  που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη   θα είναι …ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ!   (Και η συνέχεια που λείπει και τη συμπληρώνουμε εμείς…ας κόψουν οι άλλοι όλοι  το λαιμό τους).

Ελπίζουμε  μόνο η Φιλομένη να  διακατέχεται από αυτό το φιλοτομαρισμό, ως  φιλοσοφία  του ατομικισμού και της πάρτης.  ΄Όχι και  ο καθημερινός ,ο διαπλανός μου ομοφυλόφιλος, που τον εκτιμώ και τον υπολήπτομαι, αν  δεν έχει κάνει τη σεξουαλική του επιλογή  Σημαία.  Θα ευχόμαστε μάλιστα  να   επιστρέψει την ΄Υβρη στην εκπρόσωπο και να αρνηθεί πως η κοινότητα που επέλεξε τη διαφορετικότητα στην  άγρα της σεξουαλικής ηδονής, είναι αλλιώτικη μόνο σε αυτό και σε τίποτα άλλο.

Αν  πρόκειται αποκλειστικά  για  τούτο , τότε μιλάμε για  σεξισμό αισχίστου είδους , συνειδητή  επιλογή σεξιστικής  διαφορετικότητας, που αυτόματα θέτει τον φορέα της εκτός της λοιπής κοινότητας, έξω από το συλλογικό, το κοινό, τον αγώνα, που έχει πολιτική ταυτότητα. Τον περιθωριοποιεί  ΄Η ,έστω, δηλώνει πως  είναι ενταγμένος   στη νέα αντίληψη του  μεταμοντερνισμού,  αλλά μόνο ως πολιτική και όχι ως σεξουαλική επιλογή.  Αλλιώς, όπως και ο σεξισμός του αυτοαποκαλούμενου  στρέιτ, του κλαρινογαμπρού ,του  ό,τι κινείται εκτελείται,   είναι,  επίσης και  τούτος του ομοφυλόφιλου ,ίδιος και απαράλλακτος.

Ακόμα χειρότερα, αν τολμάς να προχωράς σε σκόπιμη παραπληροφόρηση και συσκότιση ενημέρωσης   του αδαή και απληροφόρητου . ΄Οπως εν προκειμένω η  εκπρόσωπος  από τη Θεσσαλονίκη που αφήνει να εννοηθεί   πως την   Αμινί  τη  δολοφόνησαν οι Μουλάδες,  γιατί ζητούσε  να γίνει μια  Φιλομένη του Ιράν (!)  και όχι   γιατί…  έβαλε τη μαντίλα της  στραβά.

Ο συνειδητοποιημένος πολίτης  δεν ανήκει  στον εαυτό του.  Κανένας δεν μπορεί , ούτε έχει δικαίωμα να αυτοεξορίζεται  στην  ουδετερότητα  και την αδράνεια . Πολύ περισσότερο   σε στοχευμένες και αποκλειστικές, κυρίως ηδονιστικές , επιλογές και ενασχολήσεις.

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ . ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ , ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ  Η   ΚΑΛΗ ΜΑΣ Η ΕΡΙΦΙΛΗ.
Δε γίνεται  να ανήκεις στον εαυτό σου  και να μη  δηλώνεις  ΑντιΔεξιός, αν φιλοδοξείς να  περνάς άλλα μηνύματα, να αποστασιοποιείσαι από το συντηρητισμό, την αρτηριοσκλήρωση και   τον αυταρχισμό της Δεξιάς.   Ξεκάθαρη αντίληψη  σε όσους δεν  ανήγαγαν  την άγρα ηδονής σε μοναδικότητα συμπεριφοράς  και αποκλειστικό τρόπο ζωής.

Γράφαμε πρόσφατα:

Κλείνει το μάτι στον Κούλη τους και το Athens Pride: “Κομματικά ουδέτερο”, αυτοπροσδιορίζεται και μας …κουφαίνει.

 

«Κομματικά ουδέτερο, όχι πολιτικά ουδέτερο» το Athens Pride

Η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride 2023 προχώρησε σε διευκρινίσεις για όσα συνέβησαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «το Athens Pride ήταν, είναι και θα είναι πολιτικό!».

***

Μάλιστα. Μέχρι τώρα είχαμε τους πολιτικούς που για τα καραμπινάτα, ποινικά τους εγκλήματα, πετάνε εκείνο το πονηρό  φληνάφημα -αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και…πάνε καλιά τους. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κι αυτή η πολιτική ευθύνη ,βέβαια, με την οποία αυτοτιμωρούνται…αθωώνοντας εαυτούς , μπορεί  να τους σώζει ποινικά  ακόμα κι  από  ισόβια καμπάνα. Αλλά,  καθαρίζουν απολογούμενοι …πολιτικά και  ξαναγυρίζουν στο τρωκτικό τους έργο.

Σήμερα,  μας βγήκαν  και τα παιδιά  του  Athens Pride και μας ενημερώνουν πως και τούτοι αναλαμβάνουν  πολιτική ευθύνη για όσα λένε και κάνουν, αλλά δεν …εκτίθενται  κομματικά!  Με λίγα λόγια,  δεν ανήκουν στον Αντιδεξιό χώρο, στάση  και θέση που είναι πρωτίστως ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ  πολιτική και υπεύθυνη.  Ναι,  μεν,αλλά  και   άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, μόνο πολιτική στάση δεν είναι.

Αν δεν καταγγέλλεις και δεν επιτίθεσαι στην κοινοβουλευτική δικτατορία Μητσοτάκη, σε ένα καθεστώς σκοταδισμού,  ολοκληρωτισμού,  ανελευθερίας  και ρατσισμού , αν δε βγαίνεις  να  τους ρίξεις ανάθεμα για  τις χιλιάδες νεκρούς ,εξαιτίας της κυβερνητικής τους αναλγησίας και χρησιμοθηρίας, αν δε σε ενδιαφέρει η δεύτερη χρεοκοπία της χώρας,   οι μίζες από τα δισ. που πετάνε για  να ” πάμ΄ πόλεμο με το βάρβαρο  Τούρκο” , αν αδιαφορείς    για   τη εξαγορά της τέταρτης εξουσίας ,ως βιομηχανία παραπληροφόρησης-προπαγάνδας- παραπλάνησης και λογοκρισίας,  αν χέστηκες για το   σπίτι του αδύναμου που του το παίρνουν,  για  εξοφλήσει  τα γραμμάτια του   ο γόνος στους τραπεζίτες,   αν για εκατοντάδες άλλα τέτοια ΠΟΛΙΤΙΚΑ ζητήματα δε βγαίνεις να καταγγείλεις και να καταδικάσεις ένα κόμμα, που ασκεί εξουσία απολυταρχικού καθεστώτος  , τότε …άστο καλύτερα. Ασχολήσου με τη διασκέδαση και το χαβαλέ σου  και μη μιλάς για πολιτική . Είναι, τουλάχιστον, αστείο.

 

 

 

Με τον Κούλη τους και τούτοι,  λοιπόν.  Μόνο  που του κλείνουν κρυφά και  πονηρά  το μάτι,  μην τους πάρουν είδηση και  γίνουν… ρόμπες.  Για τέτοια συνέπεια μιλάμε και πολιτική στάση. Το κοστούμι που το φοράνε πολλοί, γιατί πάει με όλα και ράβεται στα μέτρα  που το  θέλει ο πελάτης.

Να εξηγούμαστε.  Δε λέμε, αν έχεις επιλέξει την ΑΠΟΧΗ από το κομματικό παιχνίδι, να βγεις και  να στηρίξεις Τσίπρα. (Αν και είναι λάθος να μην επιλέγεις αντί του χείρονος το μη χείρον). Δε λέμε αυτό.  Αλλά να έχεις το θάρρος ,την ειλικρίνεια και την ανυπόκριτη στάση , να λες τα πράγματα με το όνομά τους.  Δεν πας, πατώντας   σε δυο βάρκες μέσα.   Και με τούτους και με τους άλλους. Και  έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα.  Είναι αμφίσημη,  ουδέτερη και άχρωμη τέτοια στάση  ,ειδικά σε  όσους  αρέσουν τα… πολύχρωμα.  Αλλιώς, κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά  ούτε μα σας,  όπως με όλους  όσοι υιοθετούν όμοιες  επαμφοτερίζουσες  γραμμές και πορείες.

 

 

 

Κρίμα!  Τελικά ,όπως το λέγαμε πάντα. Η διαφορετικότητα και σε αυτή την κοινότητα έχει να κάνει με το σεξισμό. ΄Οχι με τα ατομικά δικαιώματα, που καταπατούνται,  ούτε με την ελευθερία και την επιλογή  να  είσαι αλλιώτικος.

Να είσαι  διαφορετικός στον τρόπο που επιλέγεις την άγρα της σεξουαλικής σου ηδονής, σε στηρίζουμε. Είμαστε μαζί σου, γιατί είναι δικαίωμά σου. Και είσαι τόσο στρέιτ κι εσύ,  όσο και ο  πατριάρχης και φαλλοκράτης,  όταν σου  επιτίθεται πως δεν είσαι φυσιολογικός, την ίδια στιγμή που και ο ίδιος αρέσκεται  σεξουαλικά  περισσότερο στο …παρά φύση, παρά στο  κατά φύση.όταν δε γονιμοποιεί ωάρια. ΄Ετερον εκάτερον.

Το σεξισμό, όμως, δεν τον υιοθετούμε. Ούτε  στους μεν , ως ετερόφυλοι , ούτε στους δε,  ως ομοφυλόφιλοι, όταν αμφότερες οι ομάδες  αυτοπροσδιορίζονται  ΜΟΝΟ σεξουαλικά.  Αυτό ,πλην των άλλων, είναι και εντελώς απολίτικο.  ΄Οπως  το μήνυμα που  πέρασε   και   το Athens Pride με τέτοια επιλογή να αρνηθεί να παρουσιάσει  αντιδεξιά ανακλαστικά. Καταδίκη της κυβερνητικής συμμορίας που οδήγησε τη χώρα στον πάτο.   Αλλά,  σε καμιά περίπτωση  δεν  κάνεις πολιτικό αγώνα ,έτσι (κι ας λες) ,  με παντιέρα, ΜΟΝΟ   τη σεξουαλική σου διαφοροποίηση με τη μάσκα μιας γενικόλογης και αόριστης  ένταξης του κινήματος στην…πολιτική (!), αδιαφορώντας για τις χιλιάδες τραγικές διαφοροποιήσεις  που συνιστούν κατάφωρα εγκλήματα,  ακριβώς δίπλα σου.

Προ παντός, δεν βγαίνεις  να μιλάς   με λόγο  ΜΗ ΑΝΤΙΔΕΞΙΟ. Αν  το κάνεις,  αν κλείνεις τα  μάτια  σε όσα  κατάπτυστα, αποτρόπαια και φασιστικά συμβαίνουν γύρω σου, με μια κυβέρνηση που ισοπέδωσε τη χώρα πολιτικά, δικαιικά, ηθικά, οικονομικά , με όλους τους τρόπους, τότε παίζεις κι εσύ παιχνίδια. Δικά τους παιχνίδια. Και μάλιστα επαίσχυντης  κομματικής δημαγωγίας. Ρίχνεις  νερό , κι ας λες όχι, στον ακροδεξιό μύλο,που όλα τα αλέθει , για  να πάρει ψήφους.

Συνειδητοποιημένη  στάση πολίτη  δεν είναι αυτή που λανσάρεται σήμερα  εσείς ως Athens Pride   Είναι συμπεριφορά ευθύτητας, αγωνιστικότητας, ειλικρίνειας   και μάλιστα με καθημερινές εξατάσεις.  Είναι τρόπος ζωής.  Πρωτίστως καταδίκης  της  ακροδεξιάς Μητσοτακικής  λαίλαπας που ενέσκηψε κι  εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια,αποψίλωσε  τη χλωρίδα και την πανίδα  όλων των επιπέδων του πολιτισμού  της χώρας.

 

 

 

Ακούστε, κύριοι και κυρίες του Athens Pride. Σε αυτές τις εποχές και ειδικά σε τούτη την ταλαίπωρη τη χώρα-(διάβαζε Μπανανία), δεν μπορεί κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να είναι και με αυτούς και με τους άλλους.  Προπαντός,  να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Να αποστασιοποιείται από τα εγκληματικά δρώμενα.

Επιλέγεις. ΄Η είσαι συνειδητοποιημένη  Αντιγόνη και επωμίζεσαι την ευθύνη του αγώνα σου ,  ή   συνεχίζεις να σιτίζεσαι    στο τρυφηλό  παλάτι του Κρέοντα,  ως  ουδέτερη και  πονηρή  Ισμήνη.   Τα άλλα,  πείτε τα  στους αφελείς ή στους , με κάθε είδους   λοβοτομή στον εγκέφαλο.

Pride και όχι alt right

Απόστολος Λυκεσάς efsyn

«που θεωρείται πρόβα τζενεράλε για το EuroPride 2024. ● Εξηγώντας την επιλογή του φετινού συνθήματος η εκπρόσωπος της διοργάνωσης μίλησε για τις alt right τάσεις που μας έρχονται από το εξωτερικό και «επιχειρούν να μας επιβάλουν περιορισμούς στο πώς θα διαχειριζόμαστε τα σώματα και τις ζωές μας και αμφισβητούν κεκτημένα δεκαετιών».

Με το σύνθημα «Ανήκω σε μένα» θα διεξαχθούν οι φετινές εκδηλώσεις του 11ου Thessaloniki Pride που άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται πρόβα τζενεράλε της επόμενης χρονιάς, του πολυαναμενόμενου EuroPride 2024, στο οποίο αναμένονται περίπου 40.000 επισκέπτες τους οποίους θα υποδεχθεί η μασκότ της διοργάνωσης, μια γοργόνα. Η κορύφωση των εκδηλώσεων και φέτος θα γραφτεί με τη μεγάλη παρέλαση Υπερηφάνειας, το ερχόμενο Σάββατο 24 Ιουνίου.

«Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο έντονα γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων, συνήθως προϊόντων alt right τάσεων, εισαγόμενων από το εξωτερικό τάσεων, που επιχειρούν να μας επιβάλουν περιορισμούς στο πώς θα διαχειριζόμαστε τα σώματα και τις ζωές μας και που αμφισβητούν κεκτημένα δεκαετιών», σχολίασε χθες εισαγωγικά στην παρουσίαση της διοργάνωσης η εκπρόσωπος Τύπου του Pride, Φιλομένη Λιάτσα, εξηγώντας έτσι την επιλογή του φετινού συνθήματος. Με δεδομένο ότι οι alt right τάσεις έχουν δυναμική πολιτική εκπροσώπηση στη Θεσσαλονίκη, το σχόλιο της κ. Λιάτσα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς διευκρίνιζε πως «θέλουν να μας πουν τι φύλο είμαστε, αν και πότε θα κάνουμε παιδιά. Αν πρέπει να βάλουμε ή να χάσουμε κιλά και για ποιο λόγο. Αν δικαιούμαστε να αρνηθούμε σεξουαλική επαφή ή… αν πηγαίναμε γυρεύοντας. Αν θα πρέπει να διατηρούμε την τριχοφυΐα μας, πώς θα πρέπει να επέμβουμε στο σώμα μας και γενικότερα στην εμφάνισή μας, λες και δεν υπάρχουν διαφορετικά γούστα και η αισθητική είναι μία και οικουμενική». Και, όπως υπογράμμισε, «το πώς θα διαχειριστούμε (τους εαυτούς μας) η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας, δεν έχει λόγο κανένας τρίτος, ούτε καν κάποια κρατική αρχή. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Σε ό,τι αφορά το φετινό σύνθημα «“ανήκω σε εμένα” λέει κάθε γυναίκα ή κάθε άνθρωπος που βρίσκει τη δύναμη να καταγγείλει τον βιασμό ή την παρενόχληση ή που έχει το σθένος να βάλει εξαρχής όρια σε μια τέτοια απόπειρα» κι ακόμη «“ανήκω σε εμένα” λένε οι γυναίκες στο Ιράν που κόβουν τα μαλλιά τους και βγάζουν τις μαντίλες τους», αλλά το λένε και «τα ανάπηρα άτομα που διεκδικούν προσβασιμότητα σε ένα αστικό τοπίο γεμάτο αποκλεισμούς».

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων που άνοιξαν χθες το απόγευμα με συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων αναφορικά με την παρουσίαση της πολιτικής τους ατζέντας. Ο κ. Μαραγκός έδωσε και έμμεση απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε ήδη για την επιλογή η μεγάλη παρέλαση να ξεκινήσει φέτος από τη νότια πύλη της ΔΕΘ και όχι από τον Λευκό Πύργο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας πως «καθώς το φεστιβάλ μεγαλώνει, ειδικά εν όψει του EuroPride 2024 που θα φιλοξενήσουμε του χρόνου, εξετάζουμε νέες ιδέες, μορφές, όρους και μεθόδους. Γνώμονάς μας πάντα είναι η ευαισθητοποίηση της εμπειρίας του φεστιβάλ και η ανάδειξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον δημόσιο λόγο. Γι’ αυτό και πάντα ενθαρρύνουμε την ανατροφοδότηση στον διάλογο με την κοινότητα γύρω από το φεστιβάλ ως  αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας».