ΤΟ “ΟΡΓΟΥΕΛΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ” ΤΟΥ “1984” ΣΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΕΞΗΣ.

                                         ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ  ΑΝΑΡΤΗΣΗ

1984: Το τρομακτικά επίκαιρο έργο του Όργουελ γίνεται παράσταση από την Κατερίνα Ευαγγελάτου | LiFO

Εγκληματίες σκέψης. (΄Οργουελ, “1984” (*) 

Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή Ολομέλεια προγραμματικές δηλώσεις

Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης: Τι θα πει ο πρωθυπουργός -«Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα γίνουν πράξη

iefimerida.gr”

*****

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ-ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ  ΤΟΥ ΟΡΓΟΥΕΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ  ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ:

  • Φλεβάρης Μάρτης 2020. Η πανδημία του COVID19  έχει ξεσπάσει. Στην Κίνα   από το 2019, αλλά ο ΠΟΫ σε συνεργασία με το κινέζικο, ολοκληρωτικό καθεστώς , αποκρύπτουν την αλήθεια.  Εμείς το επισημαίναμε εδώ,  ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 . Η Ελλάδα ολόκληρη ανοχύρωτη. Ουδείς μιλάει για το κακό που  ξεχύνεται. Μάσκες,  ούτε για δείγμα! Μόνος του ο κόσμος ζητάει απεγνωσμένα προφύλαξη, αλλά στα φαρμακεία για 2 ολόκληρους μήνες ίχνος  μάσκας.   Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης ακολουθεί κατά γράμμα την εγκληματική του ατζέντα.  Εκατομμύρια για την εξαγορά της σιωπής στη  βιομηχανία  παραπλάνησης- παραπληροφόρησης  , αντί μέσα σε μια εβδομάδα να έχει γεμίσει την Ελλάδα με μάσκες και  υποχρεωτική τη χρήση τους. Αδέσποτος ο ιός  ξεχύνεται,  για να φτάσει η Ελλάδα να έχει τους περισσότερους νεκρούς στην Ε.Ε!  Η Σουηδία με άλλα μέτρα και σεβασμό στη ζωή των πολιτών της,  είναι η απόδειξη  του εγκλήματος Μητσοτάκη.   Οι μισοί από τoυς νεκρούς μας  στην ουσία δολοφονημένοι  από το καθεστώς.   Στα δύο και πάνω χρόνια που κράτησε η επιδημία, είχαμε χιλιάδες θύματα.  Πάνω από  20.000  πέθαναν σαν σκυλιά  στους διαδρόμους και  τα ράντζα των νοσοκομείων ,γιατί δεν υπήρχαν ΜΕΘ! Ο Οργουελικός δικτάτορας  έστησε ολόκληρο  σκηνικό πολέμου  στο Αιγαίο και Μεσόγειο,  για να προσφέρει   15 δισ. δώρο στον Μακρόν  και ο   εκατομμύρια μίζες στον εαυτό του,  την ίδια ώρα που ο κόσμος πέθαιναν σαν τις μύγες. Συνειδητή δολοφονία από  άρρωστα και διεστραμμένα  μυαλά,.
  •  Σε 4 χρόνια διακυβέρνησης από την κοινοβουλευτική δικτατορία της Δεξιάς, το χρέος εκτοξεύτηκε στα 400 δισ. Τα 50 δισ.επί του καθεστώτος. Ο δικτάτορας  που τον ανέδειξε τέτοιο το 20 % του ελληνικού λαού , πέταξε 15 δισ. για  άχρηστη λαμαρίνα και  τάισε μέχρι σκασμού το σμήνος της γαλάζιας ακρίδας σε όλες την πυκνότητα και τις  εξορμήσεις του.  Από τραπεζίτες, εφοπλιστές, μιντιάρχες, γκεμπλίσκους,  στελέχη, αλλά και  ρουσφέτια και προσλήψεις οπαδών . Η χώρα βρίσκεται  πάλι χρεοκοπημένη την ίδια ώρα που το καθεστώς  με τα   γραφικά, αλλά καλοταϊσμένα παπαγαλάκια   διαδίδουν  πως …πλέουμε οικονομικά σε πελάγη ευτυχίας. Σε δυο χρόνια μέσα θα χρειαστούν  νέα μνημόνια.  Η δεύτερη χρεοκοπία θα είναι πιο σκληρή από τη  πρώτη. Η εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς νέους,  επαχθείς δανεισμούς,  θα είναι  αδύνατη. Και η  καταβύθιση  πάλι της χώρας σε δεινή φτώχεια, βέβαιη. Αν εκείνη την εποχή δεν υπάρχουν   πανδημία, Πούτιν, κακή  διεθνής συγκυρία, ή…  σεισμός, καταποντισμός, πυρ , μάχαιρα, ο…απόφοιτος του Χάρβαρντ θα  επινοήσει Αρμαγεδώνα.      ΄Ηδη τα νοικοκυριά στενάζουν.  Και φταίει γι αυτό ο …ιός και ο πόλεμος στην   Ουκρανία!    Η ακρίβεια σακατεύει το  μεγαλύτερο μέρος  του πληθυσμού. Η μόνη  που είναι ικανή να «αγοράσει», η γαλάζια ακρίδα, είναι αυτή ακριβώς    που  κρατάει το καθεστώς  στην εξουσία.  Το 20% των οπαδών του κοινοβουλευτικού δικτάτορα, όπως   καθόρισε προφητικά ,  ακόμα και το ποσοστό (!) , ο ίδιος ΄Οργουελ. Η υπόλοιπη Ελλάδα στενάζει από την ανέχεια. Τη   φτωχοποίηση από τη μια ως την άλλη άκρη της χώρας,  μονάχα η εξαγορασμένη  γκεμπελική συντεχνία  δε τη βλέπει.  Οι τραπεζίτες παίρνουν τα σπίτια, ακόμα και ανάπηρων  για χρέη που έχουν ήδη από το 2010 εξοφληθεί, αφού  το 90% του δανεισμού  των μνημονίων,   που ξεχρεώνει ο απλός ΄Ελληνας,     πήγε για τη σωτηρία  των τραπεζών  . Σύντομα η απόγνωση δεν αποκλείεται  να   οδηγήσει και σε  «καραμπίνες»,   νέα  «45άρια εκδικητών» ή θα ξημερωθούν  και στη Ελλάδα, όπως πρόσφατα  στη Γαλλία ,  ημέρες  απόγνωσης  και  μανίας εκδίκησης.
  • Το μαφιόζικο καθεστώς Μητσοτάκη  έχει εξαγοράσει  το σύνολο της βιομηχανίας παραπληροφόρησης και παραπλάνησης  σε κανάλια, ραδιόφωνα, διαδίκτυο.   Η πρωτοφανής  προπαγάνδα οργιάζει με αντάλλαγμα εκατομμύρια να  ρέουν ασταμάτητα  στα ταμεία των προπαγανδιστών. Η συμμορία των πέτσινων δημοσκοπήσεων  δίνει  μοναδικό   ρεσιτάλ απάτης. Καμιά φωνή  αλήθειας  δεν επιτρέπουν να ακουστεί.  Το καθεστώς  έχει επιβάλει την απόλυτη  λογοκρισία στον πραγματικό, ελεύθερο  Τύπο μέσω  του εξαγορασμένου.  Η σκέψη ,η άλλη άποψη είναι έγκλημα . Ακριβώς, όπως στο Καθεστώς που περιγράφει ο  ΄Οργουελ ,  μπορεί να υπάρχει και να κατισχύει,   μόνο η “ΝΕΑ ΟΜΙΛΙΑ” του “1984”,που στο 2023 τη  λανσάρουν με χειρουργική ακρίβεια ο Ράπτης, ο Χατζηνικολάου, ο Αλαφούζος, ο Πορτοσάλτε.    Στο έγκλημα συμμετέχουν ακόμα και  πεμπτοφαλλαγγίτες  Γκέμπελς,  που αναπαράγουν τεχνηέντως  την προπαγάνδα του  καθεστώτος και  από…Αριστερά .  Πέρα από την   Πετσοτραφή προπαγάνδα, η  πανάθλια συντεχνία  έχει επιδοθεί ασύστολα   στο   άγριο  κυνηγητό χρήματος  με  την άγρα  διαφήμισης μέσω  της νέα επινόησης της   κατασκευής ενόχων με ασύστολα ψεύδη και τάχα μου δημοσιογραφικές  έρευνες  για αποπροσανατολισμό και χαλιναγώγηση των μαζών που εξυπηρετούν  αφάνταστα  του καθεστώς του Οργουελικού   δικτάτορα.
  • 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραβιάζοντας ωμά την αρχή της ισότητας και της ισονομίας (δηλαδή το άρθρο 4 του Συντάγματος), με φωτογραφική διάταξη   αμνηστεύει τα τραπεζικά στελέχη  από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν. Με  την  τροποποίηση και τη  φωτογραφική αυτή διάταξη της  αμνήστευσης αυτών  των αδικημάτων ,  φανερώνεται ξεκάθαρα  η εξόφληση γραμματίων  της Ν.Δ. στους τραπεζίτες  και σε  όλους εκείνους που  έλαβαν ή  έδωσαν τα «θαλασσοδάνεια». Την ίδια ώρα , με ωμή πρόκληση  των διαπλεκόμενων δικαστών της ομάδας του π.  εισαγγελέα Ντογιάκου,  ο κοινοβουλευτικός  δικτάτορας  δωρίζει ακόμα και την πρώτη κατοικία του  ανήμπορου  συνΕλληνα στους  χορηγούς του καθeστώτος.    Το  Μητσοτακικό , μαφιόζικο κράτος   με κάθε είδους νομοθετημένα ακαταδίωκτα , με  την  ασυλία των διοικήσεων τραπεζών, της επιτροπής για την πανδημία ,  των στελεχών της ΕΥΠ,  το ανεξέλεγκτο των μιντιαρχών και  την ασυλία-προσβολή για τα  θύματα στα Τέμπη , ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ “ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ”  ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ από ένα ανήθικο και χρησιμοθηρικό τμήμα ψηφοφόρων,όταν η  μιση Ελλάδα  απέχει συνειδητά  από το στημένο αυτό θέατρο.
  • Καλοκαίρι 2022. Η Ελλάδα καίγεται . Ανύπαρκτη πυροσβεστική επέμβαση   και πολιτική προστασία από πυρκαγιές.   Δισεκατομμύρια πεταμένα για  ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΑ ΥΛΙΚΑ  ΠΟΕΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΑΪΣΜΕΝΟΥΣ   ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟΥΣ. Γυμνή η Εύβοια και η Βαρυμπόπη από στοιχειώδη υποδομή πυροπροστασίας  και πυρόσβεσης. ΄Ενα ακόμα, τεράστιο  έγκλημα του Οργουελικού  δικτάτορα,  όχι μόνο κατά του Ανθρώπου, αλλά και της Φύσης.
  • 28 Φλεβάρη 2023.   Στα Τέμπη, κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, σφοδρή, μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας με μια εμπορική αμαξοστοιχία.   Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, Το εγκληματικό καθεστώς της μίζας και του ρουσφετιού που λεηλάτησε το κρατικό  χρήμα, εγκατέλειψε  τα τρένα , βορά στην ασυδοσία του κέρδους, χωρίς καν   στοιχειώδη, «χειροκίνητη»  ασφάλεια.  Συνειδητό  κι αυτό έγκλημα, όπως και της πανδημίας,  χάριν του αδίστακτης  κερδοσκοπικής  μανίας της συμμορίας του καθεστώτος.
  • 14 Ιουνίου 2023.   Ανοικτά της Πύλου   δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα  το λιμενικό  με ακατανόητη, φονική ενέργεια,  επιχειρεί να  ρυμουλκήσει   αλιευτικό σκάφος  με    μετανάστες, που εξ αιτίας αυτού βυθίζεται. Περισσότεροι από 700  μετανάστες πνίγονται,   πολλοί με βρέφη στην αγκαλιά. Ένα  ακόμα ανήκουστο έγκλημα  κατά της ανθρωπότητας  της απάνθρωπης  πολιτικής στο μεταναστευτικό  του παρανοϊκού Οργουελικού , Μητσοτακικού  καθεστώτος .

 

 

 

Σήμερα,  το κοινοβουλευτικό, δικτατορικό καθεστώς παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης (!) για να συνεχίσει το εγκληματικό του έργο.  Με τη ΝΕΑ ΟΡΓΟΥΕΛΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ,  ο κοινοβουλευτικός  πραξικοπηματίας  Κυριάκος Μητσοτάκης  παρουσιάζει το πρόγραμά του ως εξής:

“Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό»: Το όραμά του και οι αναφορές σε πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε σε μία απλή καταγραφή μέτρων αλλά επέλεξε να κάνει μία ομιλία με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Ελλάδα του αύριο.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε σε μία απλή καταγραφή μέτρων αλλά επέλεξε να κάνει μία ομιλία με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Ελλάδα του αύριο. Μάλιστα χρησιμοποίησε τον όρο «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» για να περιγράψει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις.

Απο το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει σε ένα ευρύ ακροατήριο και έδειξε πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να κοιτά στο κέντρο και να μην σταματήσει τα πολιτικά ανοίγματα. «Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «βιώσαμε τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις. Δεν έφεραν τη χώρα μπροστά, την πήγαν πίσω. Είναι, λοιπόν, καιρός να στοχεύσουμε ενωμένοι ψηλά, πατώντας όμως πάντα στο έδαφος γερά».

Το «άνοιγμα» στο ΠΑΣΟΚ

Ουσιαστικά υπογράμμισε πως το δίλημμα της νέας εποχής είναι «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και εστίασε στην ανάγκη ενός εκσυγχρονισμού, κάνοντας μάλιστα και πολιτικές αναδρομές. Ειδικότερα μίλησε για τον «αστικό εκσυγχρονισμό» του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον «ανορθωτικό εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών του ’50 και του ’60 και τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της μεταπολίτευσης. Μάλιστα έκανε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και σε «σημαντικές προωθητικές απόπειρες» από πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη.

Από το  κυβερνών κόμμα επισημαίνουν πως στις πρόσφατες εκλογές ηττήθηκε η τοξικότητα και ο λαϊκισμός και κέρδισε ο τεκμηριωμένος λόγος και το κοστολογημένο πρόγραμμα. «Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι πια η Ελλάδα ούτε του 2010, ούτε του 2015, ούτε του 2019. Είναι μια χώρα πιο ανθεκτική, με μια κοινωνία πιο ενωμένη, πιο αισιόδοξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν εστιασμένο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη αλλά και στις προσκλήσεις του μέλλοντος (για παράδειγμα θα συσταθεί  μια συμβουλευτική επιτροπή για θέματα τεχνητής νοημοσύνης). Όσον αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή πρόκειται να ξεκινήσει το 2025 και όπως τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Μάλιστα για την αλλαγή του άρθρου 16  (για τα πανεπιστήμια) ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ  Νίκο Ανδρουλάκη και τον κάλεσε να μην κάνει το λάθος που είχε κάνει στο παρελθόν ο  Γιώργος Παπανδρέου αλλά «μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Με κοστολογημένα μέτρα στην οικονομία

«Όχι» στην παροχολογία λέει το Μέγαρο Μαξίμου, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει   να χαθεί το θετικό momentum καθώς αναμένεται μέσα στη χρονιά η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αξιοποιήσει το βήμα των προγραμματικών δηλώσεων για οικονομικές εξαγγελίες «έκπληξη» – που θα θολώναν το μηνύματα σταθερότητας που εκπέμπει η χώρα στις αγορές – αλλά παρουσίασε ένα κοστολογημένο πακέτο μέτρων.

Ειδικότερα μίλησε για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα έρχεται άμεσα ένα οικονομικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις για την φετινή χρονιά και για το 2024. Ενδεικτικά αναφέρεται  πως  στις προγραμματικές δηλώσεις έγινε εκτενής αναφορά σε μια σειρά θετικών ρυθμίσεων, όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024, η επέκταση του Market Pass, το Youth Pass ύψους 150 ευρώ σε νέους από τον Σεπτέμβριο και η συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του 2023 όσων συνταξιούχων πλήττονται από την προσωπική διαφορά.”

 

 

 

 

Ο ΄Οργουελ  έχει προβλέψει καταλεπτώς ακόμα και αυτό το χαρακτηριστικό. Στην ουσία είναι κυρίαρχο και  εκ των ων ουκ άνευ για την κραταίωση του καθεστώτος.     “Τη  νοθεία της ελεύθερης σκέψης που πηγάζει από το πρόγραμμα της «γλωσσοκάθαρσης» και την σύσταση της ‘Νέας Ομιλίας’. Αυτό που γίνεται στην ουσία είναι η εκ νέου ερμηνεία των λέξεων ώστε η πραγματική σημασία τους να παραποιείται και να βολεύει ξανά τα συμφέροντα του κόμματος.

Η γλώσσα του 1984 είναι η μόνη που αντί να εμπλουτίζεται μειώνεται έτσι ώστε να μειωθεί η αντιληπτική και επικοινωνιακή ικανότητα του ατόμου.

«…ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης. Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς…» Λαμβάνει χώρα μία πλήρης αλλοίωση της γλώσσας, έτσι ώστε οι λέξεις αποκόπτονται από την αρχική σημασία τους και αποτέλεσμα αυτού είναι τελικά να σημαίνουν κάτι παντελώς διαφορετικό.
Το σύνθημα του κόμματος είναι :

«Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη»

Αν σου φαίνεται απλά και μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σκέψου την αντήχηση που έχουν λέξεις όπως αναρχικός, ζητιάνος, αφεντικό, κομμουνιστής, πρόσφυγας, αριστερά και τόσες άλλες στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο έχει ήδη παραποιηθεί η σημασία αυτών των λέξεων, πώς τα media και οι κυβερνώντες συνδέοντάς τες πολλές φορές με ενέργειες «κατακριτέες» τους έδωσαν μία αρνητική αύρα.
Κι αν όχι πάντα αρνητική, σίγουρα το νόημά τους είναι νοθευμένο, το οποίο μας απομακρύνει από την αντικειμενική αλήθεια”

 

__________________________________________________

(*) “1984” του Τζ.Όργουελ : το βιβλίο που προφήτευσε τον κόσμο

Ο Τζορτζ Όργουελ ξεκίνησε να γράφει την δεκαετία του 40΄ για το μακρινό τότε 1984, για το μέλλον όπως το φανταζόταν. Το 1984 σαν χρονολογία μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, αλλά το βιβλίο του Όργουελ θα αντιπροσωπεύει για πάντα «Το Μέλλον» μιας και όλα έχουν δρομολογηθεί σχεδόν όπως τα προέβλεψε.

  • Του Μιχάλη Καλούπη

Ξεκινάω με ένα μικρό σπόιλερ για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συγγραφή και κατανόηση του κειμένου: το τέλος του δεν είναι χαρούμενο.

Το 1984 δεν είναι μία νουβέλα ή ένα απλό μυθιστόρημα · είναι μία ανατριχιαστικά ακριβής προφητεία για το μέλλον του κόσμου, ένα μανιφέστο, είναι η εξιστόρηση της μοναχικής και διαχρονικής μάχης του ατόμου με το σύστημα, έναν μηχανισμό δομημένο μεθοδικά, σχεδόν άφθαρτου, που αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο και την κατάργηση κάθε ελευθερίας – κάθε πραγματικής ελευθερίας , αυτής που πηγάζει από την αντικειμενική ματιά και την προσωπική σκέψη.

Το βιβλίο είναι μία προειδοποίηση του συγγραφέα μισό αιώνα και βάλε πριν, την οποία αγνοήσαμε και αντ’αυτού την κάναμε ριάλιτι και χαζεύαμε με τις ώρες· το σύνθημα Big Brother is watching you, ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί δηλαδή, δεν ήταν νέα ιδέα των 00’s  αλλά η πρόβλεψη του Όργουελ την οποία ξεπατικώσαμε άψογα, βάζοντας αρχικά 20 ανθρώπους σε ένα σπίτι με πλήρη παρακολούθηση – και με τη θέλησή τους μάλιστα, μες την τρελή χαρά. Πλέον πάμπολλα μέρη του κόσμου παρακολουθούνται 24/7 με την άδεια και τις ευχές μας.
Το πήγαμε μάλιστα και ένα βήμα παρακάτω, αφού οικειοθελώς μεταφορτώνουμε όλες σχεδόν τις προσωπικές μας πληροφορίες σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων , ακόμα και το πού βρισκόμαστε και το τι κάνουμε ανά πάσα στιγμή.
Και μας αρέσει.

Ο πολίτης του 1984 όπως και αυτός του 2016 μπορεί να μην περιορίζεται από αλυσίδες αλλά η πρόσβασή του σε πληροφορίες είναι τόσο ελεγχόμενη και παραποιημένη που υπόκειται σε συνεχή πλύση εγκεφάλου και φοράει παρωπίδες εν αγνοία του, είναι αναισθητοποιημένος παθολογικά, αρκείται στο να λατρεύει Το Κόμμα, να ασπάζεται κάθε αλήθεια που αυτό τον ταΐζει και να μισεί τους εχθρούς που αυτό του υποδεικνύει.

Η σκέψη στο 1984 είναι έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο.
Ο έρωτας είναι έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο.
Η γνώση είναι έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο.

Ο άνθρωπος ηττάται.
Άδοξα και ασήμαντα.

Δεν ξέρω αν η τελική ήττα του ανθρώπου είναι η ειλικρινής πρόβλεψη του Όργουελ ή αν σκοπός του ήταν να τρομοκρατήσει για να αφυπνίσει συνειδήσεις και να αποφευχθεί η προφητεία.

Πώς φτάσαμε όμως ως εκεί;

Ο κόσμος της «Ωκεανίας» που είναι μία από τις 3 υπερχώρες που έχουν απομείνει το 1984 διαχωρίζεται σε 3 τάξεις :
Α) Το εσωτερικό κόμμα – η άρχουσα και ευημερούσα τάξη (ποσοστό ~1%)
Β) Το εξωτερικό κόμμα – οι υπάλληλοι του κόμματος και λοιποί εργάτες του (ποσοστό ~20)
Γ) Το προλεταριάτο – το υπόλοιπο συντριπτικό ποσοστό του κόσμου, που ζει υπό συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης με μηδαμινή πρόσβαση σε αγαθά.
Αυτά είναι περίπου και τα ποσοστά των τάξεων του σήμερα:
Η παγκόσμια ελίτ που συσσωρεύει το μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου είναι στο 1-2%.
Τα παρακλάδια τους και όσοι έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερους μισθούς ως υπάλληλοί και στρατηγοί τους αποτελούν περίπου το 20%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων του κόσμου μας ζει με τον λεγόμενο «βασικό μισθό», αρκείται στο να επιβιώνει για να παράγει ενώ σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές του κόσμου άνθρωποι ζουν δίχως πόσιμο νερό, φαγητό και στέγη όπως είναι γνωστό.

Ο ήρωας μας, ο Ουίνστον Σμιθ, ανήκει στους υπαλλήλους του Κόμματος και δουλειά του είναι να παραφράζει και να παραποιεί γεγονότα που είχαν λάβει χώρα στο παρελθόν, έτσι ώστε να βολεύουν τα παροντικά συμφέροντα του κόμματος.

Η νοθεία της ελεύθερης σκέψης πηγάζει από το πρόγραμμα της «γλωσσοκάθαρσης» και την σύσταση της ‘Νέας Ομιλίας’. Αυτό που γίνεται στην ουσία είναι η εκ νέου ερμηνεία των λέξεων ώστε η πραγματική σημασία τους να παραποιείται και να βολεύει ξανά τα συμφέροντα του κόμματος.

Η γλώσσα του 1984 είναι η μόνη που αντί να εμπλουτίζεται μειώνεται έτσι ώστε να μειωθεί η αντιληπτική και επικοινωνιακή ικανότητα του ατόμου.

«…ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης. Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς…»

Λαμβάνει χώρα μία πλήρης αλλοίωση της γλώσσας, έτσι ώστε οι λέξεις αποκόπτονται από την αρχική σημασία τους και αποτέλεσμα αυτού είναι τελικά να σημαίνουν κάτι παντελώς διαφορετικό.
Το σύνθημα του κόμματος είναι :

«Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη»

Αν σου φαίνεται απλά και μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σκέψου την αντήχηση που έχουν λέξεις όπως αναρχικός, ζητιάνος, αφεντικό, κομμουνιστής, πρόσφυγας, αριστερά και τόσες άλλες στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο έχει ήδη παραποιηθεί η σημασία αυτών των λέξεων, πώς τα media και οι κυβερνώντες συνδέοντάς τες πολλές φορές με ενέργειες «κατακριτέες» τους έδωσαν μία αρνητική αύρα.
Κι αν όχι πάντα αρνητική, σίγουρα το νόημά τους είναι νοθευμένο, το οποίο μας απομακρύνει από την αντικειμενική αλήθεια.

«Αν θέλεις μία εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μία μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο – για πάντα».

Αυτή η μπότα αντιπροσωπεύει όπως καταλαβαίνεις την εκάστοτε εξουσία και τις δυνάμεις καταστολής το οποίο είναι έργο που το ξέρουμε.
Η κλωτσιά στο πρόσωπο όμως δεν αντιπροσωπεύει μονάχα τον πόνο, τον εξευτελισμό και την υποδούλωση του ατόμου, αλλά επιπλέον την κατάλυση της διαφορετικότητας, της ιδιαιτερότητας·
η κλωτσιά συνθλίβει το πρόσωπο, το το πιο διακριτό τμήμα του σώματος, όλοι φαίνεται να είναι το ίδιο ασήμαντοι για την εξουσία ώστε δε χρειάζεται καν να ξέρεις το πρόσωπό τους.

Ο άνθρωπος δεν έχει πρόσωπο για την εξουσία.
Δεν έχει ατομικό χαρακτήρα.
Είναι μέρος της μάζας. Είναι όλοι το ίδιο.

Ο Μεγάλος Αδερφός είναι αυτός που βλέπεις παντού, είναι τα μάτια που σε παρακολουθούν συνεχώς μέσα από κάμερες και μικρόφωνα, είναι αυτός που ασκεί τον απόλυτο έλεγχο.

Και ο άνθρωπος τον λατρεύει πεπεισμένος πως όλα αυτά είναι η απόλυτη αλήθεια και αναγκαία για το καλό του.

Κανείς δε ξέρει αν ο Μεγάλος Αδερφός υπάρχει πραγματικά σαν άτομο, σαν ηγέτης με υλική υπόσταση ή είναι μία αόρατη δύναμη που κινεί τα νήματα.
Ο  Ουίνστον Σμιθ προσπάθησε να αντισταθεί.Να ερωτευτεί, να μάθει, να καταγράψει, να καταλάβει σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπνωτισμένων συναδέλφων του.
Τη στιγμή που έπεσε στην παγίδα του μηχανισμού, μπροστά στην κατάρρευση των πάντων του, βρίσκει τελικά το κουράγιο να ρωτήσει για να ικανοποιήσει την περιέργειά του:

-Υπάρχει ο μεγάλος αδερφός;
-Φυσικά και υπάρχει. Το κόμμα υπάρχει. Είναι η ενσάρκωση του κόμματος.
-Ναι, αλλά εννοώ, υπάρχει όπως υπάρχω εγώ;

-Εσύ δεν υπάρχεις.

Η αδυσώπητη αυτή απάντηση φαίνεται να εννοεί πως μπροστά στη δύναμη του Μηχανισμού, ο άνθρωπος αποτελεί απλώς ένα στατιστικό στοιχείο που αν θελήσει Το Κόμμα μπορεί να το διαγράψει σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, όπως και παρατηρούμε να γίνεται με πολλούς στην πορεία του βιβλίου.
Κάθε ένας που αντιστέκεται με οποιοδήποτε τρόπο, κάθε ένας που δε χρειάζεται, εξαφανίζεται, διαγράφεται.
Παύει να υπάρχει, έτσι απλά. Τα αρχεία θα παραποιηθούν μάλιστα ώστε να μην φαίνεται πως υπήρξε ποτέ είτε να παρουσιάζεται ως προδότης του Κόμματος.
Η ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει κανένα βάρος, καμία ουσία, είναι μονάχα ένας αριθμός, είναι το ευτελές τίποτα.

Για να παραλληλιστούμε με το σήμερα, ας δούμε πώς παρουσιάζονται οι νεκροί από κάθε βάρκα προσφύγων που βουλιάζει, οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι νεκροί από κάθε «τρομοκρατικό» χτύπημα, από κάθε πόλεμο·
είναι απλά αριθμοί.

20.000.000 παιδιά χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια
400 πρόσφυγες πνιγμένοι.
3.000 στρατιώτες νεκροί.
500 αυτοκτονίες φέτος.

Η αναφορά στα γεγονότα είναι αποστειρωμένη και τυπική.
Κλέβουν το πρόσωπο και το όνομα από τους νεκρούς, σαν να μην έχουν σημασία, σαν να είναι το τίποτα.
Η μπότα συντρίβει το πρόσωπο και το διαγράφει ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε το βάρος των γεγονότων και όλοι συνεχίζουμε τη δουλειά μας ατάραχοι από όσα φαινομενικά δεν μας αγγίζουν, μέχρι να έρθει η σειρά μας να γίνουμε αριθμοί και κανείς να μη νοιαστεί με τη σειρά του.
Φαντάσου τον αντίκτυπο που θα είχε η ζωή και ο θάνατος του κάθε ξεχωριστού ανθρώπου στη δική σου ζωή αν ήξερες τα πρόσωπα, τα ονόματα και τα όνειρά τους.

Οδεύουμε σταθερά και τάχιστα στο να γίνουμε οι αναίσθητοι, τυφλοί και αυτοματοποιημένοι πολίτες του 1984, όπως ακριβώς μας φαντάστηκε ο Όργουελ 80 χρόνια πριν και χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε μάλιστα, όπως επίσης προέβλεψε. Τα γεγονότα είναι εδώ, οι προφητείες μία μετά την άλλη επιβεβαιώνονται.
Και είναι τόσες πολλές ακόμα οι ευστοχίες του συγγραφέα που δε χωράνε όλες εδώ.

Το κείμενο θα κλείσει έτσι ωμά και απαισιόδοξα, όπως απαισιόδοξος ήταν και ο Όργουελ.
Αφενός επειδή η απειλή είναι ρεαλιστική και αφετέρου σαν ανανέωση της προειδοποίησης του Βρετανού συγγραφέα.