ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 1. ΚΑΥΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ
2. Ο  ΔΕΗΤΖΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ!
3. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟΥΣΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ.
4. ΟΜΠΑΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
5.” ΜΑΘΗΜΑΤΑ …ΠΑΘΗΜΑΤΑ” ΙΡΛΑΝΔΩΝ.  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ … “ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ”.
6.ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ.  ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!

____________________________________________________________________________

1. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ,
 Καθηγητής του Χάρβαρντ: Δεν φταίει η λιτότητα στην Ελλάδα -Τι λάθος έκαναν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ
Καθηγητής του Χάρβαρντ: Δεν φταίει η λιτότητα στην Ελλάδα -Τι λάθος έκαναν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ρικάρντο Χάουσμαν υπήρξε υπουργός Ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και επικεφαλής οικονομολόγος στην αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Τώρα είναι καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μάλλον κάτι έχει να πει για το πρόβλημα της Ελλάδας.

Αυτό που τονίζει στο τελευταίο του άρθρο είναι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η λιτότητα (έτσι άλλωστε επιγράφει και το κείμενό του), αλλά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ακολούθησε ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο που στηριζόταν στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Προλογικά αναφέρει: «Όταν κοιτάς από το παράθυρο είναι εύκολο να ξεγελαστείς και αντί να δεις τον εξωτερικό κόσμο να βλέπεις μόνο το πρόσωπό σου. Κάπως έτσι συμβαίνει με τους Αμερικανούς αναλυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα. Για παράδειγμα ο Στίγκλιτς βλέπει τη λιτότητα στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα κακών οικονομικών ή ιδεολογικής επιλογής. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία γιατί κάποιος να ψηφίσει υπέρ της λιτότητας όταν υπάρχουν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos που του λένε πως θα την ανακόψουν; Η Ελλάδα συσσώρευσε ένα μεγάλο χρέος κατά την περίοδο αιχμής, μέχρι που οι αγορές, το 2009, της είπαν ”τέλος”».

Ο Ρικάρντο Χάουσμαν 

Τι έγινε στη συνέχεια; Ο Χάουσμαν αναφέρει: «Δόθηκαν στην Ελλάδα πρωτοφανή ποσά με σκοπό να μειωθούν σταδιακά οι δαπάνες. Όμως, μετά από όλη αυτή την ευρωπαϊκή και παγκόσμια γενναιοδωρία, ο Στίγκλιτς και άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως πρέπει να συγχωρεθεί μέρος του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερες δαπάνες. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, καθώς μέχρι το 2014 δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ σε τόκους. Η κατάσταση άλλαξε μέσα στο 2014 όταν έτρεξε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Η εμπειρία της Ελλάδας δείχνει κάτι για την μακροοικονομική πολιτική που δεν πρέπει να παραβλέπεται: ο κόσμος δεν κυριαρχείται από ανθρώπους που πιστεύουν στη λιτότητα. Αντιθέτως, οι περισσότερες χώρες έχουν πρόβλημα εξισορρόπησης των προϋπολογισμών τους».

Ο αυτοέλεγχος

Η έλλειψη αυτοελέγχου ήταν αυτό που οδήγησε την Ελλάδα σε μπελάδες. Όπου σε αυτή την κατηγορία μπαίνει η έλλειψη φορολογικών ελέγχων, τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Κατά τον Χάουσμαν: «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι απέτυχε η λιτότητα, αλλά ότι η δημοσιονομική πολιτική της χρειάζεται σημαντικές προσαρμογές. Το 2007 η Ελλάδα δαπανούσε περισσότερα από όσα παρήγαγε, σε ποσοστό άνω του 14% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κενό που μπορούσε να συναντήσει κανείς στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα αυτό το δημοσιονομικό χάσμα χρησιμοποιήθηκε για κατανάλωση και όχι για επενδύσεις».

Η κριτική του Χάουσμαν συνεχίζεται ως εξής: «Συχνά η έλλειψη ανάπτυξης οδηγεί σε μια ξαφνική διακοπή στην εισροή κεφαλαίων, υποχρεώνοντας τις χώρες να μειώσουν τις δαπάνες τους σύμφωνα με όσα παράγουν. Στην Ελλάδα υπήρξε πρωτοφανής γενναιοδωρία από την πλευρά των δανειστών, σε αντίθεση με ότι έγινε στη Λετονία και την Ιρλανδία. Ακόμη και μέσα στην ύφεση, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από τη Δανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία».

Ο Τζότζεφ Στίγκλιτς

Αύξηση των εξαγωγών

Ο μόνος δρόμος για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα είναι να ενισχύσει τις εξαγωγές της και να περικόψει τις δαπάνες της. Γράφει, ωστόσο, ο Χάουσμαν: «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα παράγει λίγα πράγματα από αυτά που θέλει ο κόσμος να καταναλώσει. Τα εξαγώγιμα προϊόντα της είναι γεωργικά και μόλις το 0,2% αυτών καταναλώνονται από τους Γερμανούς. Ο τουρισμός είναι μια σοβαρή βιομηχανία, αλλά από την άλλη η Ελλάδα δεν παράγει μηχανές, ηλεκτρονικά ή χημικές ουσίες. Σκεφτείτε πως η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,01 των χρημάτων που παράγονται στο παγκόσμιο εμπόριο, στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ παραγωγική δομή για να είναι πλούσια. Έτσι, το εισόδημά της ήταν τα τεράστια δάνεια που λάμβανε και τα οποία δεν πήγαιναν στην αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητάς της.

Η Ελλάδα έμεινε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στίγκλιτς

Αντί η Ελλάδα να επικεντρώνεται στην Τρόικα, θα πρέπει να αναπτύξει τις παραγωγικές ικανότητές της και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αντ΄αυτού, επικεντρώθηκε στην ακτιβιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην προσέλκυση επενδυτών όπως κάνει η Ιρλανδία. Δυστυχώς, αυτό πιστεύουν και στην Ισπανία. Αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θέλουν αύξηση μισθών και δεν κάνουν λόγο για εξαγωγές, σημειώνει ο Χάουσμαν και καταλήγει, «θα ήταν καλό να θυμόμαστε πως τέτοιου είδους πολιτικές δεν έσωσαν τη Βενεζουέλα από την υπερπληθωριστική καταστροφή της».

 Ο Χάουσμαν; Ποιος είναι αυτός; ΄Οποιος κι αν είναι,  ο …Βαρουφάκης ξέρει καλύτερα!

 

__________________________________________________________________________
2. Φωτόπουλος: «Ξυδάκι σε όσους αντιδρούν στην αύξηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»
Φωτόπουλος: «Ξυδάκι σε όσους αντιδρούν στην αύξηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»

 

Επίθεση κατά των ΜΜΕ και όσων αντιδρούν στην αύξηση των μισθών της ΔΕΗ εξαπολύει ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

«Τώρα σας έπιασε ο πόνος;» διερωτάται χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό στις αντιδράσεις: «Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας» σημειώνει ειρωνικά.

Αναφερόμενος στην καταβολή επιδόματος “τροφείου” ύψους 6 ευρώ την ημέρα στους εργαζόμενους στην επιχείρηση όπως προβλέπει η νέα ΣΣΕ, ο κ. Φωτόπουλος αντιτείνει ότι «από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έκλεψαν 2,8 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από την κατακρεούργηση των μισθών τους, ποσό που καρπώθηκε η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση και οι καταναλωτές». Κάνει λόγο για «μεγαλοσχήμονες που όλα αυτά τα χρόνια οικονόμησαν εκατοντάδες εκ. ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών» και καταλήγει:

«Ποιο πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για το μισθό του καθενός μας, οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλότερα ή η κάλυψη των καθημερινών αναγκών για να ζούμε αξιοπρεπώς;».

 Ν.Φωτόπουλος. Η παθογένεια της φυλής και όχι μόνο του εργατοπατερισμού.   Διαπλεκόμενος, πελάτης, λαμόγιο, αδίστακτος,  χωριάτης.

΄Οποιος τον ταϊζει καλύτερα…”εκεί πάει και το δίνει”.  Δεν υπάρχουν ενδοιασμοί, αρχές, αξίες, αξιοπρέπια. “Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν”!

Η έσχατη εξαθλίωση του ανθρώπου-πολίτη!

 

3. Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή για τους μετανάστες, θα γίνει ΕΔΕ -Ο αρχηγός ζήτησε παραιτήσεις
Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή για τους μετανάστες, θα γίνει ΕΔΕ -Ο αρχηγός ζήτησε παραιτήσεις

ΕΔΕ για το ζήτημα που προέκυψε θα γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τη δημοσιοποίηση του υπηρεσιακού εγγράφου βάσει του οποίου αφήνονταν ελεύθεροι οι μετανάστες από τα κέντρα κράτησης.

Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι είχε άγνοια για τη διαταγή, την οποία ανακάλεσε σήμερα το πρωί και διέταξε έρευνα, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ζήτησε τις παραιτήσεις των εμπλεκομένων αξιωματικών.

Ο αναπλ. υπουργός είπε ότι για το κείμενο αυτό δεν είχε ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου και της αστυνομίας, και «δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις». Διευκρινίζοντας ότι ακομα δεν ανακοινωθεί η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις».

Επίσης, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης», γι αυτό, όπως υπογράμμισε, ότι δεν θα δίνει συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά θα ενημερώνει με ανακοινώσεις τους δημοσιογράφους.