Εφημερίδα Συντακτών. “Απορία ψάλτου, βηξ”! (΄Οσο για μας, δεν έχουμε ούτε απορία, ούτε αμφιβολία).

Ποιοί ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα

 

“..Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα του Solomon παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα την πολύμηνη έρευνά της με τίτλο «Ποιοι ελέγχουν τα media» σε μια εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ως προς τη συμμετοχή του κόσμου. Πολλοί ωστόσο αναρωτήθηκαν «και τι καινούργιο μάθαμε από αυτή την έρευνα;». Κατ’ αρχάς, στην περίπτωση των ΜΜΕ η συγκέντρωση των μέσων παραγωγής καθορίζει όχι απλώς μια βιομηχανική δραστηριότητα, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της -κατά Χάμπερμας- δημόσιας σφαίρας. Η καταγραφή στην ελληνική περίπτωση συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία επικαιροποιημένη, ανοιχτά διαθέσιμη βάση δεδομένων για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και (σχεδόν) όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι πως η πίτα μοιάζει να έχει μοιραστεί σε λίγο περισσότερους ολιγάρχες σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, παρότι παραμένει ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης του ελληνικού επικοινωνιακού συστήματος, ενώ πλέον λιγότεροι από τους σημερινούς ιδιοκτήτες ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα σε σχέση με το παρελθόν. Μέρος της παλιάς φρουράς έχει αποχωρήσει προ πολλού (Λαμπράκης, Κοντομηνάς, Τεγόπουλος, Μπόμπολας κ.ά.) και νέοι πρωταγωνιστές έχουν ανέβει στη σκηνή, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του επικοινωνιακού συστήματος…”

efsyn.gr

***

Δε μάθαμε τίποτα καινούργιο από το Solomon (που αναδημοσιεύει την έρευνά του η εφσυν) , εδώ και κάτι δεκαετίες για τον… ελεύθερο και ανεξάρτητο  «Τύπο»  της περίφημης ελληνικής Μπανανίας!  Ούτε θα πούμε πως «κομίζει γλαύκ΄ Αθήναζε».

Δεν είναι  αχρείαστη δουλειά. Αντίθετα, πάντα τέτοια. Να βγαίνουν οι πομπές, να τις μαθαίνουν και οι νεότεροι, που δεν έζησαν εποχές Λαμπράκη,  Μπόμπολα   και Σία. (΄Οσο για τους σύγχρονους  «βαρόνους» ,τους ξέρουν από πρώτο χέρι , τους τρώνε ανελλιπώς στη μούρη  ).

Απλώς, λέμε   να είναι ολοκληρωμένη η έρευνα. Να λέγεται όλη η αλήθεια.  Αλλιώς, η μισή, είναι μέγα ψέμα.

 Και η αλήθεια είναι τούτη . «Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί». Κι αυτό σημαίνει πως η Εφημερίδα Συντακτών, αλλά  και όσα άλλα έντυπα και ιντερνετικοί ιστότοποι δεν έχουν, μεν,  πίσω ένα  Βαρδινογιάννη να τους τροφοδοτεί με «καύσιμα» ,δεν δικαιούνται, όμως,  «δια να ομιλούν».  Πρώτα, οφείλουν  να απολογηθούν επί κατηγοριών που τους προσάπτουν ουκ ολίγοι. Και  δεν είναι, δα,  ούτε καλοθελητές, μήτε  ανταγωνιστές  οι “ουκ  ολίγοι” .   Υπάρχουν και  ποιοι,  άλλου είδους και όχι απαραίτητα εφοπλιστές  και κατασκευαστές, ιδιοκτήτες και  χορηγοί , πίσω από τη δικιά τους…ομοίως ελεύθερη, ανεξάρτητη και προπαντός προοδευτική, εκδοτική  επιχείρηση, που “λαδώνουν   τη  μηχανή”;

Απαντήσεις  περιμένουμε επί των κάτωθι αποριών και ερωτημάτων μας. Και δικαιούμαστε να τις έχουμε ,μόνο και μόνο  για  τούτο:  Γιατί έχουν δικαίωμα  να ενημερώνονται  και οι δικοί μας εδώ επισκέπτες (που  σημειωτέο  είναι  πολλοί περισσότεροι από τους δικούς τους αναγνώστες). Και   οφείλουμε να  έχουμε απαντήσεις , αν μη τι άλλο και  για να μην υπάρχει ίχνος σκιάς πως  οι ερωτήσεις μας  εχουν κίνητρα     ανταγωνιστικά  ή   άλλου είδους   “διάφορο”.  Εν τέλει, επειδή    δε δικαιούμαστε να   σιωπούμε  σε ζητήματα πασίγνωστα στους παροικούντες αυτή τη «μικρή Ιερουσαλήμ», που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Απορίες καθαρές και ξάστερες:

-Πώς μια  δημοσιογραφική επιχείρηση με τεράστια έξοδα (ενοίκια, μισθούς, ασφάλειες, αδρές καταβολές   σε   διαφημίσεις  για να βάζει  καθημερινά αναδημοσιεύσεις της η   πλατφόρμα «Ειδήσεων» του   Google  και άλλα τέτοια και σχετικά έξοδα ), τα βγάζει πέρα και επιβιώνει, χρόνια μάλιστα,  με κάτι ψευτοδιαφημίσεις που της δίνουν κι  από τη διακονιά  για 1 και 5 ευρώ  που εδώ και καιρό δηλώνει  πως έχει βγει  η  εφσυν;

-Πώς  η κατά δήλωσή της «αριστερή» και προοδευτική  αυτή εφημερίδα , εκδηλώνει ώρες -ώρες ασυγκράτητο πουτινισμό (εφάμιλλο  της bankingnews) και όταν δεν το κάνει, είναι πασιφανής  ο   υφέρπων   φιλορωσισμός της;  Μιλάμε για ένα εγκληματικό καθεστώς ,  απόλυτου ολοκληρωτισμού και με  φανερό προσανατολισμό πια  θεοκρατικών καθεστώτων , τύπου Ιράν, σε  κορυφαία ζητήματα, όπως ο αντισημιτισμός, η περιφρόνηση κάθε αξίας του Δυτικού πολιτισμού, η φαλλοκρατία, η ομοφοβία  και σε μια σειρά όμοιων εγκληματικών συμπεριφορών και προπαγάνδας;

 

 

΄Εχουμε  δεκάδες  όμοια  ερωτήματα, αλλά περιοριζόμαστε στα παραπάνω, εκτός των άλλων, για να μην «κρεμάσουμε»  και τις πηγές μας ,που γνωρίζουν  «από μέσα»  πρόσωπα,  πράγματα και …καταστάσεις!

  Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, να και το πήδημα.  Θα τολμήσουν οι συνεταιρισμένοι  συντάκτες της εφσυν να απαντήσουν;  ΄Η, για άλλη μια φορά,  θα  ακολουθήσουν    τη μέθοδο του  ψάλτη  που  δεν είναι σίγουρος  για  το…κοντάκιο της ημέρας;  Κι  αντί της σιγής ,κάνει  πως καθαρίζει    με … βήχα το λαιμό .   Εύκολα,  όμως, τον  παίρνει είδηση το εκκλησίασμα.    Δεν τρώνε όλοι κουτόχορτο!   Τί νομίζουν;