****
«Τσιόδρες» και “Ματίνες” (ξανα)ζούν, αυτοί τους οδηγούν.
Αν μια εμπειρία, ως ανάμνηση (και μάθημα) κατέχουμε από την τελευταία πανδημία του covid- 19 είναι το αλαλούμ της ελληνικής «επιστήμης». Το ρεσιτάλ άγνοιας (ήξεις-αφήξεις), παραπληροφόρησης , σύγχυσης και ασφαλώς κυβερνητικής προπαγάνδας του Τσιόδρα και της Ματίνας με αποκορύφωμα τις διαβεβαιώσεις, «επί τω λόγω της επιστημονικής της τιμής», της Λινού για το ακίνδυνο των μεταδόσεων του ιού από το κουταλάκι του παππά κατά τη… θεία μετάληψη! Για τέτοια επιστημονική υπευθυνότητα μιλάμε.
Σήμερα, το έργο ξαναπαίζεται με νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς από το άλλο, επίσης αμαρτωλό συνάφι των σεισμολόγων . Εδώ κι αν περισσεύουν η αναξιοκρατία , ο νεποτισμός, ο συντεχνιακός πόλεμος. Θυμηθείτε χρόνια πριν, ποιοι και με ποια μανία κατασπάραξαν τον άμοιρο εκείνο Παναγιώτη Βαρώτσο, που τόλμησε να αμφισβητήσει τις αυθεντίες της εποχής.
Αυτή την ώρα, με το νέο ξύπνημα του Εγκέλαδου στις Κυκλάδες (κατάρα της χώρας, λόγω του σεισμογενούς χαρακτήρα της), πάλι οι δικοί μας εδώ ειδικοί… «Τσελέντης και σία» , μας καθησυχάζουν πως για το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν πρέπει ανησυχούμε! Ούτε από μεγάλο σεισμό (πάνω από 6 ρίχτερ) κινδυνεύουν τα κυκλαδίτικα νησιά! Ο κίνδυνος είναι το τσουνάμι.
Βγαίνει, όμως ,ο Τούρκος σεισμολόγος χτες και μας διαβεβαιώνει , ακριβώς, το αντίθετο, τούτος. Πως, δηλαδή, ΚΑΙ το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ο κίνδυνος, αφού από τα 4 προειδοποιητικά σημάδια της ηφαιστιακής έκρηξης , ήδη στη Σαντορίνη έχουν εκδηλωθεί τα 3!
Η Ιστορία, ο μόνος σίγουρος μπούσουλας , που “σε πάει ρωτώντας την στην πόλη», έχει τις δικές της συμβουλές. Και για τους σεισμούς. Και θα λέγαμε, ειδικά γι΄αυτούς. ΄Αλλωστε, «ουδέν καινόν υπό τον ήλιον». ΄Ολα έχουν συμβεί, ξανά και ξανά. Και θα γίνονται στον αιώνα τον άπαντα. Φυσικά φαινόμενα και ανθρώπινα έργα επαναλαμβάνονται. Η ιστορία , ομοίως. Και καθόλου ως φάρσα. Ως πραγματικότητα χειροπιαστή σε άλλους καιρούς και με άλλα πρόσωπα.
Μας πληροφορεί, λοιπόν, η Ιστορία με τις γραφίδες του Πλίνιου του Νεότερου, του Τάκιτου και του Σουετώνιου πως για την άλλη , τη μεγάλη έκρηξη του Βεζουβίου το 79 Κ.Χ που έκανε στάχτη την Πομπηία και τότε η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα ήταν το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι. ΄Ηδη από το 62 Κ.Χ είχαν ξεκινήσει, μικρής και μεγαλύτερης ισχύος, σεισμοί. Και συνεχίζονταν το ίδιο συχνοί το 64 ,αλλά και όλη την τελευταία δεκαετία, πριν τη μεγάλη έκρηξη του 79.
Είχε, επομένως, προειδοποιήσει ο Βεζούβιος για το επερχόμενο κακό. Απλώς, οι κάτοικοι συνηθισμένοι στα «κουνήματα» των σεισμικών δονήσεων, αγνόησαν το φαινόμενο. Επαναπαύτηκαν στη «βολή» και λίγο μετά τους χτύπησε η συμφορά.
Δε λέμε σε καμιά περίπτωση πως βρισκόμαστε ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ μπροστά σε ένε νέο Βεζούβιο στη Σαντορίνη. Ευχόμαστε να μη συμβεί η τραγωδία, είτε από την έκρηξη του ηφαιστείου, είτε από σεισμό ή τσουνάμι. Και θέλουμε να ελπίζουμε πως έτσι θα γίνει. Ας μην πανικοβάλεται ο κόσμος.
Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε αυτή την ιστορική παρατήρηση. Σχεδόν, 20 χρόνια πριν την έκρηξη του Βεζουβίου, είχαν ξεκινήσει οι προειδοποιητικοί σεισμοί. Κι αν ο Πλίνιος ο νεότερος διέθετε καλό κανάλι και αρχείο πληροφόρησης , εκείνη η πολυετής σεισμική δραστηριότητα ,πριν την έκρηξη του 79 ,δεν υπήρξε τόσο έντονη σαν αυτή που παρατηρείται σήμερα στις Κυκλάδες. 300 και περισσότεροι σεισμοί σε λίγες μόνο ημέρες! Μήπως να υποθέσουμε πως, ναι, μεν, σήμερα δεν πρόκειται να χτυπήσει το ηφαίστειο στη Σαντορίνη, όλα , όμως, δείχνουν πως έχει ήδη ξυπνήσει και αργά ή γρήγορα, μέσα σε μια τουλάχιστον 20ετία, θα ξεράσουν τα σπλάχνα του φωτιά-λάβα και θειάφι;
Αυτή και μόνο την επισήμανση θα θέλαμε να προτάξουμε . Και ο λόγος είναι ένας. Ας είμαστε έτοιμοι για το κακό από τώρα. Ας προετοιμαζόμαστε σήμερα, για αυτό που μπορεί να συμβεί αύριο. Ας μην πιαστούμε στον ύπνο σαν τους τραγικούς κατοίκους της Πομπηίας, που εφησύχαζαν κι εκείνοι για δεκαετίες, πριν τη μεγάλη έκρηξη.
Και κάτι ακόμα. Δυστυχώς οι ειδικοί ,εδώ σε μας δε δείχνουν να είναι και τόσο …ειδικοί. Φταίνε πολλά και κυρίως οι γνωστές παθογένειες της χώρας. Εν προκειμένω, οι συντεχνιακές. Παράδειγμα πρόσφατο η πανδημία. Σε όλη την Ευρώπη, πάλι εμείς αποσπάσαμε τις πρωτιές σε νεκρούς , τσαπατσουλιά ,έλλειψης νοσοκομειακής υποδομής και ΔΙΑΦΘΟΡΑ .
Είναι καλό και λογικό, επομένως, να «τείνουμε ώτα ευήκοα» σε ξένους επιστήμονες και αναλυτές. Είναι πιο συγκροτημένοι, έχουν μεγαλύτερη σοβαρότητα, αλλά και τα επιστημονικά τους εχέγγυα και μέσα είναι πιο ασφαλή .
Την ίδια ώρα, ο κόσμος των Κυκλάδων, χωρίς να εφησυχάζει, ας μην καταλαμβάνεται από πανικό και σύγχυση. Είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι. Ας είναι ,όμως, έτοιμοι οι κάτοικοι για κάθε ενδεχόμενο. Επαναλαμβάνουμε, όχι μόνο αυτή τη στιγμή. «Αύριο», ίσως , ο κίνδυνος να είναι μεγαλύτερος. Σύμφωνα με την Ιστορία, τουλάχιστον . Χωρίς να σημαίνει πως εξέλιπε κι αυτή την ώρα!