Με αφορμή το θάνατο του Χρήστου Γιανναρά: Η διαπλοκή των στελεχών του Συστήματος με ονόματα και “scripta manent “. 

 

1. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Χρήστος Γιανναράς, ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους Έλληνες καθηγητές φιλοσοφίας και συγγραφέας.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του μέσω facebook.

Ο Χρήστος Γιανναράς είχε επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του “Η ελευθερία του ήθους” θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία» και έχει χαρακτηριστεί “ο Μάης του ’68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική”. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.

Documento

2.Πέθανε ο καθηγητής και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς

Σε ηλικία 89 έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς.

Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.

efsyn.gr

3. Αποχαιρετισμός του Γιώργου Μπαμπινιώτη στον Χρήστο Γιανναρά: Λειτουργούσες ως η φωνή της συνείδησής μας

Η ανάρτηση του Γεωργιου Μπαμπινιώτη
«Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος διανοητής Χρήστος Γιανναράς.
Ένας θαρραλέος διανοητής, που χειρουργούσε πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδεολογικά αποστήματα, προτείνοντας ιδανικές θέσεις, πρωτότυπες, τολμηρές, επαναστατικές, διφορούμενες, ακόμη και ουτοπικές. Όμως βαθύτατα πνευματικές με αναφορά σε αρχές, κανόνες και ελληνικές ή πανανθρώπινες αξίες.
Μπορούσες να διαφωνείς μαζί του ―μ’ εμένα συνέβαινε συχνά, καίτοι μάς συνέδεε μακρά φιλία και βαθιά εκτίμηση― αλλά ποτέ δεν μπορούσες να αμφισβητήσεις τις προθέσεις, την λογική δύναμη και την πνευματική του τόλμη.
Ταρακούνησε πνευματικά, ενόχλησε και ξεβόλεψε με αλήθειες που τόλμησε να εκστομίσει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε, αν δεν τις επιζητούσε.

iefimerida.gr

 

 

*****

Δεν ξέρω  τις λεπτομέρειες  των  μηχανισμών  που  το Σύστημα  (εκφράζεται-λειτουργεί  μέσα στο…συνταγματικό τόξο και  περιλαμβάνει όλους τους θεσμούς ) προωθεί τη συνύπαρξη και τη συνεργασία  των μελών του. Ειδικά,  όταν υπάρχει ή καλύτερα, μοιάζει   να υπάρχει ,«κόκκινη γραμμή»  ιδεασμών μεταξύ τους.  Ως φαίνεται, δεν υπάρχει τέτοια .Και  η διαπάλη είναι σκιώδης.  Στρακαστρούκες  στο γάμο του Καραγκιόζη.

Χρόνια πάλευα να κατανοήσω αυτή την πραγματικότητα.  Αλλά, είναι δύσκολο, αν  βρίσκεσαι μια ζωή έξω από τους κανόνες   του Συστήματος, να   γνωρίζεις το κάθε   εργαλείο που χρησιμοποιούν  τα  μέλη  της μεγάλης αυτής παρέας  (διάβαζε “φαμίλιας”) .  ΄Οπως και το μέγεθος της  …«αλλαξοκωλιάς» τους .

Στα “χρόνια της αθωότητας» ήξερα στα πανεπιστήμια  (κουκουβαγεία) τί γινόταν.  ΄Όταν με ένα  «γιούκο χαρτιά»  υπέβαλα αίτηση να με…προσλάβουν  στην  «Μασονία» των   ΔΕΠ του   Ελληνιστάν.  (Μη φανταστείτε πολλές φορές. Μία όλη και όλη. Και όταν πήρα είδηση  τί παιζόταν στη διαδικασία πρόσληψης,  δεν ξαναπάτησα σε γραμματεία σχολής. Γλίτωσα και τα λεφτά μου από το πάκο των φωτοτυπιών και τα αντίγραφα εργασιών).

΄Εκτοτε και στον πυρήνα   αυτής της… αλληλεγγύης των μελών του Συστήματος, δε διέτριψα ποτέ, για να μάθω τις λεπτομέρειες. ΄Εκρινα και  κρίνω εκ τους  αποτελέσματος.  Κι αυτό αρκεί.

 

 

 

Ειδικά τρομακτική και ακατάληπτη από τον απλό, το “μέσο ” άνθρωπο ,είναι η διαπλοκή μεταξύ των θεσμών (εξουσίες  και οι τρεις)  της πολιτικής, της δικαιοσύνης και της βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Δεν μπορεί να φανταστεί ο απονήρευτος και αδαής  πώς ,ακόμα  και “με τα μάτια” ,με σιωπηρή συμφωνία  και «ομερτά»,  συνεννοούνται τύποι  ,ας πούμε σαν    τον Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα,  τη Λινού με  το Σπανό και  τον ΄Αδωνη,  το    Βαξεβάνη, με το Ράπτη.

Φαινομενικά,   πιστεύεις πως τους χωρίζει άβυσσος . Εμ ,δε!  Η αλήθεια είναι άλλη. Τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν, όταν  υπάρχει κοινό «διάφορο». Κι αυτό είναι συνήθως το χρήμα, τα αξιώματα,  η ικανοποίηση φιλοδοξιών,  η επικράτηση.

Παλιότερα  στο  «βρώμικο ‘89», να θυμίσουμε την άνεση που τα βρήκαν  οι «ιδεολογικοί» αντίπαλοι  Χ. Φλωράκης , Λ. Κύρκος και Κ. Μητσοτάκης ,για να  εξοντώσουν τον “κοινό  εχθρό” τους  Ανδρέα Παπανδρέου. Για πότε  πέσανε  οι  «κόκκινες γραμμές   με τις συνταγές μαγειρικής  της Μαρίκας, συζύγου του Κ.  Μητσοτάκη, ούτε οι  «βαρόνοι του εγκλήματος»  δεν κατάφεραν να  το εξηγήσουν (βλέπετε, ο υπόκοσμος έχει κώδικες, δικές τους ηθικές, δεν ισοπεδώνουν εύκολα  τέτοιες απαγορευμένες γραμμές) .

Στο Σύστημα , «ο σκοπός  αγιάζει τα μέσα». Ο Μακιαβέλλι για   άλλη μια φορά δικαιώνεται. Και ο Χαρίλαος Φλωράκης ,που  δήλωνε εκείνη την εποχή πως «αν χρειαστεί, δε  διστάζω να συνεργαστώ  και με το διάβολο» , ρίχνεται στα τάρταρα της ιδεολογικής ανυποληψίας . Οι  έμποροι της παραπληροφόρησης  της εποχής , το ίδιο. Διαπρέπουν, όπως πάντα ,άλλωστε  σε     ρεσιτάλ ακραιφνούς γκεμπελικής σύστασης και δράσης .

 

 

 

Να κλείσω τον…πρόλογο του σημερινού θέματος  με τούτο.    Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται    18 χρόνια από τη δολοφονία  του καθηγητή  Γιώργου Τριάρχη  στην Τασκένδη.   Τον σκότωσαν, γιατί αποκάλυψε  το αισχρό  πανηγύρι της διαπλοκής και της σπατάλης πακτωλού  δημόσιου  χρήματος με   εικονικούς   αποδέκτες  τους ομογενείς  στις  λεγόμενες  πρώην  Ανατολικές χώρες.

Ηθικοί αυτουργοί  του εγκλήματος  οι τότε υπουργίνες του Κώστα Καραμανλή  Μαριέττα Γιαννάκου και  Ντόρα Μπακογιάννη. Η διαπλοκή αυτών των  κυριών  (η μια ήδη έχει… “αναπαυτεί” από τα  βαριά κρίματά της),  μεγαλόσχημα  (κι αυτές)  μέλη του Συστήματος,  με τη δικαιοσύνη, την γκεμπελική  μαφία  και τους λοιπούς θεσμούς , μπορεί να μην είναι πρωτόγνωρη, αλλά είναι από μόνη της μέγα σκάνδαλο.

Στο  Γκεμπελιστάν, πέρα από τις αποδεδειγμένες  άριστες σχέσεις που διέθετε  η Μαριέττα Γιαννάκου, ειδικά με  κορυφαία μέλη  της βιομηχανίας παραπληροφόρησης,  καναλάρχες και εκδότες,   απέκρυψαν το έγκλημα και για έναν επίσης  σημαντικό  λόγο. Ο γράφων, συνεργάτης την εποχή εκείνη του Γιώργου   Τριάρχη στο ξεσκέπασμα της  αποκάλυψης των δραστών (φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας), θεωρείται από ΟΛΗ τη συντεχνία της ΕΣΗΕΑ ,ως  ορκισμένος εχθρός της.

Η σιωπηρή τους  συμφωνία είναι τούτη:  Ουδεμία αναφορά. Ούτε καν αρνητική στο σάιτ.  Η υπόμνηση της δολοφονίας για παράδειγμα του τραγικού καθηγητή, κουβαλάει μαζί της και τη μνεία  του τίτλου του ιστορικού μας σάιτ, που   ξεσκεπάζει εδώ και χρόνια αυτή τη βρώμικη συντεχνία των Γκέμπελς.  Από το  Μακελειό και τα Παραπολιτικά, ως την ΕφυΣυν και το Ντοκουμέντο.  Φυσικά και δε θα  βάλουν  τα δάχτυλά τους να βγάλουν τα ίδια τους τα μάτια , οι χαλκείς της είδησης, οι έμποροι της κατασκευασμένης  πληροφορίας.

Είδατε ποτέ , έστω  και μικρή αναφορά, νύξη στο περιεχόμενο του ιστορικού μας σάιτ από  δαύτους; Και μιλάμε  για έναν ιστορικό ιστότοπο,  μοναδικό της ιστορικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα με εκατομμύρια επισκέψεις!

Ένα ελάχιστο μέρος αυτών των επισκέψεων,  το  καταγράφει (αναγκαστικά,  έστω και σε 7ψήφιο αριθμό ) ακόμα και το Google.  Η εταιρία , όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα εδώ ,  μας έχει περάσει στη μαύρη λίστα της,  γιατί   αρνούμαστε  17 ολόκληρα χρόνια να τους δώσουμε κείμενό μας για διαφήμιση. ΄Όπως, ασφαλώς,  κάνει κάθε  καλό αρπακτικό στο χώρο ,που πληρώνει αδρά,  για  αναδημοσιεύσει  στις «Ειδήσεις» της μονοκρατορίας (διάβαζε δικτατορία) αυτής της  πλατφόρμας.

Το Homo-Naturalis  βρίσκεται  πέρα από τα εσκαμμένα.  Οι «κόκκινες γραμμές»  που  το χωρίζουν από το Σύστημα  της παραπληροφόρησης,  δεν πρέπει να πέσουν   . Το ξέρουν πολύ καλά οι απόγονοι του Γκέμπελς.  Αλλιώς, αν ξεφύγει  από την επιτήρηση, θα αρχίσει να ξηλώνεται  το  …υφαντό –  «ελληνικός Τύπος» .Και θα κρεμάσουν ξέφτια οι   σάπιες  κλωστές του.

Μας έχουν βάλει εδώ και χρόνια στην απομόνωση. ΄Ετσι, τουλάχιστον, νομίζουν όσοι κινούνται  στον  αντίποδα    της ιστορικής δημοσιογραφίας. Αυτοί, που  εκτός όλων των άλλων, έχουν  και το στρουθοκαμηλισμό ,  ως μια, και μάλιστα κυρίαρχη   από τις χρόνιες  παθογένειές τους .

 

 

 

Θα σκεφτείς . Καλά,  χρειάστηκες  τόσα πολλά  να αραδιάσεις, για να πας στην “ταμπακιέρα”, που είναι ο τίτλος  του  θέματός σου; Ναι.  Γιατί… μου ανάβουν για άλλη μια φορά τα λαμπάκια με το μέγεθος της ανηθικότητας, της διαφθοράς και της διαπλοκής  τους. Κι αν θέλεις, είναι  μια εκτόνωση  αυτή η μέθοδος. Αλλιώς , θα έπαιρνα μια «σανίδα» συμβολικά  και… πού την  πονεί και πού τη σφάζει τη Λινού και το Γεωργιάδη, το Βαξεβάνη, τον Παππά και το Ράπτη.

Ανοχή και κατανόηση, αδέρφια! Ας μας δοθεί αυτή η χάρη, μια  τέτοια πολυτέλεια. ΄Αλλωστε, ποτέ δε  ζητήσαμε  κάτι,  τόσα χρόνια εδώ.

 

 

 

Με αφορμή, λοιπόν, το θάνατο του «ΝεοΟρθόδοξου»  θεολόγου Χρήστου  Γιανναρά,  έχουμε για άλλη μια φορά μια χειροπιαστή απόδειξη πώς λειτουργεί  στο βασίλειο των Γκέμπελς  η σιωπηρή  συμφωνία μεταξύ τους  για την  απόκρυψη ή τη  συσκότιση   εγκλημάτων από εξέχοντα μέλη του Συστήματος. ΄Ενας απ΄αυτούς ήταν και  ο  Χρήστος Γιανναράς.

Δείτε πώς οι Γκεμπελίσκοι στο Ντοκουμέντο και την Εφσυν ,αλλά και ο “ιεροψάλτης”  Γ. Μπαμπινιώτης (από τα εκλεκτά μέλη του Συστήματος και τούτος), παρουσίασαν    το   θεολόγο στην ανακοίνωση του θανάτου του. Ούτε ο Ράπτης  και ο Κουρτάκης έτσι.  Ούτε ο Αλαφούζος και οι Κυριακού.

Μέχρι  και επαναστάτη  του …Μάη 68  της Ορθοδοξίας  (έλα, θεέ μου!), αναγόρευσαν ένα από τα αλαλάζοντα  κύμβαλα του σκοταδισμού, της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, του ρατσισμού.  ΄Ολων αυτών των…  αρετών   της Δεξιάς παράταξης, που στήριζε μια ζωή  ο θανών με όλες τις δυνάμεις της στρατευμένης πένας του .΄Ενας από τους  πιο ισχυρούς βραχίονες,  του κατά τα άλλα,  χτισμένου στην άμμο   Νεορθόδοξου χαλάσματος.

Τσιμουδιά και εν ζωή και τώρα στο θάνατό του, οι Γκέμπελς της αριστεροφροσύνης  γι αυτό το έγκλημα, που διέπραξε το επίλεκτο μέλος του συστήματος . Ο Χρήστος  Γιανναράς.  Ο  επί χρόνια ,μόνιμος  γραφιάς σε δυο από τα αισχρότερα  έντυπα του ελληνικού γκεμπελισμού. Στο ΒΗΜΑ και την  (Μεταξική) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ . Χρόνια μιλάμε για τη μεγάλη ζημιά  που προξένησε στην ιδεολογική πορεία της χώρας  και  την  επίρρωση  των  διαχρονικών  αξιών  στους ΄Ελληνες όλο αυτό το Νεοορθόδοξο  ,φανατικό «συνδικάτο».

Μια μικρή  γεύση σε  αποσπάσματα  από τις δεκάδες αναφορές μας στο  ελληνοχριστιανικό τερατούργημα, στο οποίο  επί συναπτά έτη ιερουργούσε και  λιβάνιζε με μπόλικο  θυμίαμα  κακοσμίας ο αποθανών Γιανναράς ,βάζουμε στη συνέχεια:

…Με άλλα λόγια για την ταυτότητα της λεγόμενης Νεο-Ορθοδοξίας (όρος του θεολόγου Ν. Νησιώτη) προσκομίζουμε τα ακόλουθα βασικά της στοιχεία, για να πάρει μια ιδέα ο αδαής.   Είναι η παλιά εκείνη , η αλήστου μνήμης, ορθόδοξη κοινότητα  του ΣΩΤΗΡΑ και της  ΖΩΗΣ. Τη συναντάμε εδώ και κάτι χρόνια νεκραναστημένη  και μεταλλαγμένη σε Νέο-Ορθόδοξη παρέα. Πρόκειται για μια ομάδα-ασκέρι  στο οποίο συμφύρονται γνωστοί και μη εξαιρετέοι, “φιλόσοφοι”, “στοχαστές” ,τραγουδοποιοί, (κάποιοι μακαρίτες πια)  σαν τους  Χ. Γιανναρά, Κ. Ζουράρ(ι)η, Γ. Μεταλληνό, Π. Νέλλα, Κ. Μοσκώφ, Θ. Ζιάκα, Ζ. Λορεντζάτο,  Δ. Σαββόπουλο και φυσικά τον “μεγαλύτερο εν ζωή ΄Ελληνα στοχαστή” Στέλιο Ράμφο (ω θεοί!). ΄Ενα συνονθύλευμα νέο-Βαρβάρων της σκέψης και της διανόησης, ένας  ακροδεξιο-κεντρο-αριστερός αχταρμάς   με φανερή “τρικυμία εν τω κρανίω”, των οποίων το μοναδικά ευδιάκριτο χαρακτηριστικό είναι το ….  “ουκ έγνω η Αριστερά τι ποιεί η Δεξιά” τους.

  Ας τους “κράζουμε” ,όσοι γνωρίζουμε πως  όλο αυτό το σύμφυρμα των  εν ιδεολογική συγχύσει (και ου μόνον) ευρισκομένων    Νεορθόδοξων είναι το ίδιο το παλιό “Κατηχητικό”, αναμορφωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής. Το “ιερατείο”  μεταλλάσσεται συνεχώς ,να γνωρίζετε. Δείτε μόνο την Καθολική Εκκλησία, που πέρασε από την Ιερή Εξέταση να  κόπτεται σήμερα  τάχα για την παγκόσμια ειρήνη ,τους πρόσφυγες και τους κολασμένους της γης. “Λύκοι με ένδυμα προβάτου” είναι μόνο.

Γράφαμε για τους αξιότιμους αυτούς κυρίους παλιότερα:

ΓΙΑΝΝΑΡΑ, «ΕΞΕΥΡΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙΣ ΟΤΙ ΖΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ»! .
2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

“ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Γιανναράς: Να ανακαλύψουν τα παιδιά ότι Ελληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας και συγγραφέας μίλησε για τα «κακώς κείμενα» της σύγχρονης Ελλάδας και διατύπωσε την βασικότερη κατά τον ίδιο συμβουλή για την έξοδο από την κρίση.

Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Γιανναράς είπε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ημερησία:

Για το τι θα μπορούσε να γίνει για να πάνε τα πράγματα καλύτερα: Περιθώρια για αισιοδοξία υπάρχουν, όταν υπάρχουν στόχοι. Aκούσατε ποτέ κάποιον από τους υπεύθυνους για την πορεία της χώρας να μιλάει για στόχο άλλον από την αύξηση της καταναλωτικής ευχέρειας; ‘ Oσο παίζουμε όλοι στο ίδιο γήπεδο του ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού, μαρξιστικού ή καπιταλιστικού, το ίδιο κάνει: Eλπίδα για ανάκαμψη δεν υπάρχει.

Για το ποια πράξη θεωρεί επαναστατική σήμερα: Kάθε πράξη που προάγει την ποιότητα, σε οποιαδήποτε πτυχή του βίου”

****

Ο Νεο-Ορθόδοξος φιλόσοφος και τιμητής-απολογητής του χριστιανισμού Γιανναράς είναι ένα από τα μέλη του γνωστού τιμ των Νεο-Ορθόδοξων Ελλήνων (Σαββόπουλος, Ράμφος και λοιποί), που δεν έχουν τη δυνατότητα να αρθρώσουν σοβαρό και στέρεο φιλοσοφικό-ιδεολογικό λόγο, αφού οι έννοιες που χρησιμοποιούν, είναι νεφελώδεις και εν πολλοίς ανυπόστατες. Φυσικά, είναι και ο ίδιος υπεύθυνος (και ας τα ρίχνει στους άλλους) για τη γενικότερη κακοδαιμονία της χώρας και για τη στρεβλή πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας. Από…καθέδρας δίδασκε πολλά χρόνια αυτές τις ίδιες ακαδημαϊκές φανφάρες (που δε βρίσκουν πουθενά εφαρμογή) και τις οποίες συνεχίζει να λέει και σήμερα.

“Ποια πράξη θεωρεί επαναστατική σήμερα”, ρωτάνε το Γιανναρά: “Kάθε πράξη που προάγει την ποιότητα, σε οποιαδήποτε πτυχή του βίου”, απαντάει εκείνος. Και ποια είναι η “ποιότητα”, πώς προσδιορίζεται, από πού εκπηγάζει και σε τί αποσκοπεί; Ρωτάμε εμείς. Ας απαντήσει πρώτα, σ΄αυτά τα απλά ερωτήματα, για να αντιληφθούμε τί σόι ποιότητα ευαγγελίζεται ο θεολόγος-φιλόσοφος.

Πολύ μίλησαν όλα αυτά τα χρόνια και λένε τα ίδια και τα ίδια οι “Γιανναράδες”. Πότε θα πάψουν επιτέλους οι καθεστωτικοί και κατ΄ επάγγελμα φιλόσοφοι να παριστάνουν τις αυθεντίες ,τους σκαπανείς και τους “ψαγμένους”, ενώ στην ουσία αυτά που λένε, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «έπεα πτερόεντα» και διανοουμενίστικος κομπασμός; Είναι καιρός να αφήσουν οι “καθηγητάδες” να ακούσουμε και τους άλλους που δεν τους επέτρεπαν να μιλήσουν τόσα χρόνια.

Και για να τα πούμε κι εμείς στη θεολογική γλώσσα των Νεο-Ορθόδoξων, διαλέγουμε μέσα από τα προσφιλή τους “ιερά” κείμενα την εξής περικοπή: ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ “ΓΡΑΨΟΝ ΤΑΥΤΑ…ΕΞΕΥΡΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙΣ ΟΤΙ ΖΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ» .