(This is a work of fiction. Names, characters, places and incidents either are products of the author’s imagination or are used fictitiously. Any resemblance to actual events or locales or persons, living or dead, is entirely coincidental.)
_____________________________________________
Μπανγκλαντές: Χάος! Οι διαδηλωτές εισβάλουν στην πρωθυπουργική κατοικία. Πάνω από 350 οι νεκροί από την αρχή των διαδηλώσεων.
” Η πρωθυπουργός Χασίνα παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα τη Δευτέρα μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών ενάντια σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις που κατέληξαν σε βία και εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη πρόκληση για τη 15ετή διακυβέρνησή της. Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία της και σε άλλα κτίρια που συνδέονται με το κόμμα και την οικογένειά της.
“Κόρη του Σέιχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, ιδρυτή πατέρα του Μπανγκλαντές, η Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ επέστρεψε στην εξουσία το0 2009, έπειτα από μια πρώτη θητεία της στο αξίωμα της πρωθυπουργού από το 1996 ως το 2001.
“Συνολικά, 366 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, τον Ιούλιο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε δεδομένα της αστυνομίας, κυβερνητικών πηγών και δομών υγείας στη χώρα της Ασίας.
Γιατί οι διαδηλωτές ήθελαν να τερματίσουν το σύστημα ποσόστωσης θέσεων εργασίας;
“Η κυβέρνηση δέσμευσε το 30% των θέσεων εργασίας στη δημόσια διοίκηση του Μπαγκλαντές, υπέρ των μελών των οικογενειών των βετεράνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία από το Πακιστάν το 1971.
“Οι ηγέτες των διαδηλωτών ανεφεραν ότι οι ποσοστώσεις έχουν αποκλείσει νέους αιτούντες εργασία και έχουν χρησιμοποιηθεί για να ανταμείψουν τους υποστηρικτές της Χασίνα, το κόμμα της οποίας ηγήθηκε του κινήματος για την απόσχιση από το Πακιστάν.
” Η μάχη για τις θέσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες θεωρούνται πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι σκληρή. Περισσότεροι από 400.000 υποψήφιοι διεκδικούν κάθε χρόνο περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.
Ο «τραπεζίτης των φτωχών» ,όπως πρότειναν οι διαδηλωτές είναι ο νέος πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές
Ο νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς έχει χαρακτηριστεί ως «ο τραπεζίτης των φτωχών», επειδή πρότεινε την παροχή μικρών δανείων σε επιχειρηματίες που είναι πολύ φτωχοί και δεν πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης των παραδοσιακών τραπεζών– το οποίο βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια”.
*****