Οι περιγραφές του Πολύβιου για τις εξελίξεις στην Πελοπόννησο μεταξύ 3ου και 2ου π.χ αιώνα, δεν έφτασαν στα χέρια μας ολοκληρωμένες. Πολλές, βέβαια, πληροφορίες μπορούμε να βρούμε στο έργο του Λίβιου, ο οποίος στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά στα γραπτά του Πολύβιου. Δεν είναι επομένως περίεργο ότι ο Λίβιος αναφέρεται στο Νάβη, ως σε σκληρό μονάρχη και τύραννο,που κυβέρνησε ενάντια στη βούληση των συμπατριωτών του. ΄Ομοιο πιστό πορτρέτο του Νάβη, όπως το σκιαγράφησε ο Πολύβιος,φαίνεται πως έδωσαν μέσα από τα κείμενά τους ο Διόδωρος, ο Πλούτραχος και ο Παυσανίας.
Είναι γεγονός πως η φήμη του Μεγαλοπολίτη ιστορικού βοηθούσε να περνούν οι απόψεις του και στα έργα άλλων συγγραφέων, χωρίς την απαραίτητη βάσανο, σε βάρος ασφαλώς της αλήθειας και της αντικειμενικότητας.Δε χωρεί επομένως αμφιβολία ότι η άκριτη και χωρίς έλεγχο υιοθέτηση αυτών των θέσεων, διαμόρφωσε και μια συγκεκριμένη στάση όλων αυτών των συγγραφέων απέναντι στο κοινωνικό πρόβλημα στην ελληνιστική Ελλάδα και όχι μόνο σ΄αυτή.
——————————————————————————-
Ο Νάβης έγινε ηγεμόνας της Σπάρτης κατά πάσα πιθανότητα μετά το θάνατο του Μαχανίδα στη μάχη της Μαντίνειας….
Μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Νάβης θα ξεκινήσει δυναμικά το μεταρρυθμιστικό του έργο, αποφεύγοντας τις άτολμες και σπασμωδικές κινήσεις, λάθη στα οποία είχαν υποπέσει στο παρελθόν οι πρωτοπόροι των κοινωνικών αλλαγών στη Σπάρτη,΄Αγης και Κλεομένης.