Νικολούλη, πες αλεύρι, η… Διοτίμα σε γυρεύει (μια και -“ως ώφειλε”- ο εισαγγελέας δε σε ψάχνει)

Πριν από μερικές μέρες και ενώ η  Αγγελική Νικολουλη προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της για να της μεταφέρει το πόρισμα των ειδικών για τις δολοφονίες η Μουρτζούκου έκανε live στο Tik Tok δηλώνοντας ζωντανά με καμάρι: «Την καλεί η Νικολούλη αλλά όποιος τη θέλει από τώρα και στο εξής θα πληρώνει. Η Νικολούλη προσφέρει μόνο διαμονή και φαγητό!» (*) 

 

Προκαλεί η Ειρήνη Μουρτζούκου απο την ΓΑΔΑ στη Νικολούλη στο Φως στο Τούνελ

Φωτογραφία ντοκουμέντο σόκαρε την Νικολούλη: «Ποια είναι αυτή η γυναίκα που την πιάνουν από τον λαιμό και είναι χτυπημένη παντού;» (vid)

 

 

 

Το μακάβριο θέατρο της τηλεόρασης: Ποιοι ταΐζουν το τέρας;

Η υπόθεση Μουρτζούκου και η διαφθορά των τηλεοπτικών «ειδήσεων» στην Ελλάδα

 

Η Ελλάδα παρακολουθεί σοκαρισμένη, αλλά ίσως όχι έκπληκτη. Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου –της μητροκτόνου που σκότωσε τα τέσσερα παιδιά της στην Αμαλιάδα– ξεγυμνώνει την πιο σκοτεινή όψη της τηλεοπτικής «ενημέρωσης» στη χώρα μας. Γιατί δεν ήταν απλώς ένα έγκλημα που έγινε θέαμα. Ήταν ένα έγκλημα που έγινε μπίζνα. Και κάποιοι πληρώνονταν, ενώ κάποιοι πλήρωναν.

Η Μουρτζούκου γυρνούσε από πλατό σε πλατό, όχι για να «πει την αλήθεια της», αλλά για να παράγει τηλεθέαση. Από τα ξενοδοχεία της Ομόνοιας έως τα πάνελ με τις ψεύτικες συναισθηματικές εκρήξεις, οι παραγωγοί των εκπομπών γνώριζαν ότι ο συνδυασμός «αίμα και σπέρμα» πουλούσε. Και πλήρωναν. Από 200 έως 500 ευρώ την εμφάνιση, πέρα από έξοδα διαμονής και μετακίνησης, ενώ «μεγάλες κυρίες» της ελληνικής τηλεόρασης, όπως η Αγγελική Νικολούλη, φέρονται να την ήθελαν αποκλειστική στα παράθυρά τους, ανταγωνιζόμενες με προσφορές και δωράκια για να κρατήσουν την τηλεθέαση ψηλά.

Κανείς δεν ρώτησε ποτέ γιατί οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρειάζονται δολοφόνους στα πάνελ τους. Κανείς δεν ζήτησε λογαριασμό για το ποιοι πλήρωναν μια γυναίκα που αφαίρεσε τις ζωές τεσσάρων παιδιών για να φωνάζει on air ότι είναι αθώα. Κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μια κοινωνία να ανέχεται την εμπορία του πιο φρικτού εγκλήματος, την ίδια στιγμή που καμώνεται ότι σοκάρεται μπροστά στην κάμερα.

Σε άλλες χώρες, όπως σωστά παρατηρούν οι επισκέπετες μας , οι παραγωγοί που πλήρωναν την καταδικασμένη για φόνο μάνα για να κάνει «τηλεθέαση», θα καλούνταν από τον εισαγγελέα. Στην Ελλάδα, όμως, καλούνται από τη Nielsen για το επόμενο ραντεβού της τηλεθέασης.

Αυτή είναι η «βιομηχανία της ενημέρωσης» που έχουμε χτίσει: μια βιομηχανία που ταΐζει το τέρας, γιατί το τέρας πουλάει. Δεν μας ενδιαφέρει το έγκλημα ως έγκλημα, αλλά ως θέαμα. Δεν ζητάμε δικαιοσύνη, αλλά την επόμενη viral στιγμή. Δεν θέλουμε αλήθεια, αλλά κορώνες, ψεύτικα κλάματα και σκισμένα χαρτιά on camera.

Η υπόθεση Μουρτζούκου είναι καθρέφτης μας. Και δείχνει πόσο βαθιά έχουμε βουλιάξει σε έναν βούρκο, όπου ο άνθρωπος γίνεται προϊόν και το αίμα εργαλείο τηλεθέασης.

Η κοινωνία που δεν απαιτεί κάθαρση από αυτή τη βιομηχανία είναι συνένοχη. Η κοινωνία που συνεχίζει να παρακολουθεί αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια, να ταΐζει τους διαφημιστές και να χειροκροτεί τα «νούμερα» της τηλεθέασης, χτίζει η ίδια τις αλυσίδες που τη δένουν.

Μη ρωτήσετε ποιος φταίει. Φταίμε όλοι. Όσο το αίμα πουλάει και εμείς το αγοράζουμε, το τέρας θα θεριεύει.

Διοτίμα

__________________________________


(*) Ειρήνη Μουρτζούκου: Πόσα λεφτά έπαιρνε για κάθε της τηλεοπτική εμφάνιση
Η «τηλεπερσόνα – δολοφόνος» με τις «φουσκωμένες» τσέπες

Πίσω από τις ηχηρές καταδίκες κάποιων παρουσιαστών που σήμερα «ξορκίζουν» την Ειρήνη Μουρτζούκου, σαν τη μέγαιρα που γυρνούσε από πλατό σε πλατό, υπάρχει μια αλήθεια που δεν τολμάει να πει κανείς. Η «δολοφόνος καθ’ ομολογία» της Αμαλιάδας των τεσσάρων παιδιών, δεν έμπαινε τυχαία στα κανάλια για να διατυμπανίζει την αθωότητά της. Την ήθελαν. Και κάποιοι την πλήρωναν. Και μάλιστα καλά.

Γιατί εδώ που τα λέμε ποιος παρουσιαστής που σέβεται τον εαυτό του, θα έλεγε όχι στα νούμερα και στα ραβασάκια της Nielsen; Γιατί η Ειρήνη Μουρτζούκου ήταν μείζον θέμα αρκετά πουληστερό – μιλώντας λαϊκά στην δημοσιογραφική γλώσσα, έχοντας δυο ατού που προσελκύουν κοινό, αίμα και σπέρμα. Η Ειρήνη ήταν μια βόμβα τηλεθέασης που κουβαλούσε την πιο μαύρη ιστορία της τελευταίας δεκαετίας, όπου πήγαινε όμως, το κοντέρ χτυπούσε κόκκινο. Και όσο κι αν στην αρχή πήγαινε «τσάμπα» – κάτι ένα ξενοδοχείο, κάτι ένα πιάτο φαΐ και μια κάμερα να την γράφει – μετά το έργο άλλαξε όταν είδε την ζήτηση που είχε και βλέποντας ότι πουλάει…

Η δημοσιογραφική έρευνα για την δολοφόνο της Αμαλιάδας μπορεί να ήταν άκρως σημαντική και αυτή που αποκάλυψε την αλήθεια, αλλά παρόλα αυτά δεν έβαλε μόνο το μαχαίρι στο κόκκαλο για να την ξεμπροστιάσει, αλλά και το χέρι βαθιά στην τσέπη για να την έχει…

Ειρήνη Μουρτζούκου: Πόσα έπαιρνε για κάθε της τηλεοπτική εμφάνιση

Η Ειρήνη άρχισε σιγά – σιγά να ζητάει. Και να παίρνει. Όχι μόνο διαμονές σε ξενοδοχεία (έστω και φτηνά της Ομόνοιας), όχι μόνο μετακινήσεις πληρωμένες, αλλά και μετρητά. Στην αρχή τα ποσά μικρά – για το χαρτζιλίκι. Μετά, όσο το αίμα πάγωνε τον κόσμο και το στόρι πουλούσε, οι απαιτήσεις της φούσκωναν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιρνε από 200- 500 ευρώ την εμφάνιση. Όχι από όλους, αλλά από εκείνους που ήξεραν ότι η απέναντι εκπομπή μπορεί να την τσιμπήσει αν δεν την πληρώσουν.

Από που νομίζετε τα ντυσίματα και τα κουστούμια που άλλαζε – ειδικά το πρώτο διάστημα της μεγάλης ζήτησης, που άρχισε να γίνεται γνωστή – σαν γαμπρός και νύφη μαζί, από που τα φρου φρου και αρώματα, αφού δεν δούλευε κανονικά και δεν είχε μια; Η Μουρτζούκου κάποιες μικροδουλειές έκανε ενίοτε για να δείξει ότι «τα βγάζει πέρα» δήθεν τίμια, αλλά τα πραγματικά λεφτά έπεφταν από αλλού: από την παραγωγή κάποιων εκπομπών που την έβγαζαν και την άφηναν να ορκίζεται πως δεν έκανε τίποτα, να σκίζει χαρτιά, να ουρλιάζει.

Γιατί η Ειρήνη δεν έβγαινε να μιλήσει – έβγαινε να κάνει σαματά. Να κλέψει το λεπτό της προσοχής, να δώσει ατάκες, να γίνει γνωστή. Και φυσικά όλο αυτό δεν το έκανε τζάμπα. Κι αν κάποιος δεν της τα έδινε, είχε πάντα τον ανταγωνιστή. Εκείνον που έδινε κάτι παραπάνω για να την «κλέψει» και να την φέρει δίπλα του, να την στήσει στο πάνελ. Το θυμόμαστε αυτό; Πριν από μερικές μέρες και ενώ η Αγγελική Νικολούλη προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της για να της μεταφέρει το πόρισμα των ειδικών για τις δολοφονίες η Μουρτζούκου έκανε live στο Tik Tok δηλώνοντας ζωντανά με καμάρι: «Την καλεί η Νικολούλη αλλά όποιος τη θέλει από τώρα και στο εξής θα πληρώνει. Η Νικολούλη προσφέρει μόνο διαμονή και φαγητό!»

Η serial killer με αυτά και με αυτά μέσα σε δέκα μήνες και πολλές συνεχόμενες εμφανίσεις, λένε ότι έφτιαξε ένα μικρό κομπόδεμα. Όχι τίποτα τρελά λεφτά, αλλά αρκετά για κινείται με άνεση, να κοιμάται σε δωμάτια ξενοδοχείων, να πληρώνει τα τσιγάρα της, να έχει φαγητό, να κυκλοφορεί σε μπαρ και να πίνει με παρέες και κυρίως να παίζει το παιχνίδι όπως ήθελε εκείνη.

Σήμερα όλοι την «καταδικάζουν» στις κάμερες, αλλά κανείς δεν λέει πόσο την «χρύσωναν» ορισμένοι για να βγαίνει και να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα: να φωνάζει την αθωότητά της και να παίζει θέατρο μπροστά στα φώτα. Εκμεταλλευόταν όποιον ήθελε, όποτε ήθελε και όταν ήθελε, γνωρίζοντας ότι το τηλέφωνό της δεν σταματούσε να χτυπάει για να πάει σε πλατό. Και κάπως έτσι έτρεφε τον ναρκισσισμό της και φυσικά την τσέπη της.

Έτσι γράφτηκε το πιο μακάβριο σόου: με ψίχουλα στην αρχή, με περισσότερα ευρώπουλα στο φινάλε. Και αν σήμερα κάποιοι παίζουν τους τιμητές και κουνάνε το δάχτυλο σε άλλους, ας θυμηθούν πόσα φάκελα άνοιγαν και εκείνοι προκειμένου να την δουν να κάθεται πρώτη θέση στο δικό τους πάνελ. Γιατί, καλή η κατακραυγή, αλλά καλύτερα τα νούμερα. Και σε αυτή την “παράσταση Μουρτζούκου”, όλοι λίγο πολύ πλήρωσαν εισιτήριο.