α. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.
Δήλωσε ότι πρόθεση της Μόσχας είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, ώστε να προστατευθεί.
Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.
«Διαθέτουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε και δεν πρόκειται για μπλόφα», ανέφερε με νόημα.
β.Ρώσος στρατηγός «Αρμαγεδδών»: «Οι Ουκρανοί επιτίθενται στη Χερσώνα, ίσως λάβουμε πολύ δύσκολη απόφαση»
Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, παραδέχθηκε απόψε ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι «τεταμένη», ιδίως στην περιοχή γύρω από τη Χερσώνα, στα νότια, όπου ετοιμάζεται εκκένωση πολλών περιοχών.
«Οι Ουκρανοί επιτίθενται στη Χερσώνα, ίσως λάβουμε πολύ δύσκολη απόφαση»
****
Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
Οι αμερικανικές, ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έπεσαν στις 6 και στις 9 Αυγούστου του 1945 ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΧΑΡΙ ΤΡΟΥΜΑΝ. Προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αμάχων και μέχρι σήμερα παραμένει η μοναδική χρήση πυρηνικού όπλου στην Ιστορία.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στην Χιροσίμα σκοτώθηκαν πάνω από 70.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι και πολλοί πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους από τη ραδιενέργεια. Το ίδιο και στο Ναγκασάκι.
Να υπενθυμίσουμε πως ακόμα και σήμερα , πολλοί Αμερικανοί,77 χρόνια μετά , θεωρούν σωστή εκείνη την απόφαση και…συνετό (!) τον τότε πρόεδρο Τρούμαν που έδωσε την εντολή της χρήσης πυρηνικών για πολεμικούς σκοπούς. Κι ακόμα να σημειώσουμε πως ούτε ο Ομπάμα που επισκέφτηκε στη διάρκεια της θητείας του, ως πρόεδρος τω ΗΠΑ , τις δύο αυτές τραγικές πόλεις, δε ζήτησε συγγνώμη(*)
Οι Αμερικανοί είναι στην Ιστορία της ανθρωπότητας εκείνοι που “ήρξαντο χειρών αδίκων” με τη χρήση πυρηνικών στην Ιαπωνία το 1945. Και μάλιστα όταν ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος είχε πια τελειώσει και το τέρας του Ναζισμού, ο Αδόλφος Χίτλερ ,είχε λίγο πριν αυτοκτονήσει. Ουδείς λόγος, επομένως, υπήρχε να λάβει τέτοια εγκληματική απόφαση ο τότε πρόεδρος Τρούμαν, ο οποίος , ειρήσθω εν παρόδω , ανήκε στο Δημοκρατικό κόμμα, εθεωρείτο μετριοπαθής, αλλά και φίλος των λαϊκών στρωμάτων ! Να σημειώσουμε, επίσης, πως η απόφαση της ρίψης πυρηνικών βομβών στις δύο αυτές Ιαπωνικές πόλεις δεν υπήρξε στρατιωτική, αλλά καθαρά πολιτική και προσωπική επιλογή του Χάρι Τρούμαν.
Είναι κι αυτό η απόδειξη «΄Υβρεως», και μάλιστα δεινής, ειδικά στον δικό μας αιώνα, όταν το παγκόσμιο Σύστημα διακυβέρνησης , επιτρέπει τη συγκέντρωση εξουσιών και μάλιστα προεδρικών, στα χέρια ενός. Πολύ περισσότερο αν ένας τέτοιος «ηγέτης» διαθέτει και πυρηνικά ,ικανά να εξαφανίσουν την υφήλιο.
Τέτοιος είναι ο σημερινός δικτάτορας της Ρωσίας. ΄Αρρωστος ψυχικά και ως εκ τούτου απρόβλεπτος , ασυγκράτητος και αιμοχαρής. Και απειλεί φανερά πλέον, αν οι Ουκρανοί τον ταπεινώσουν ακόμα περισσότερο, πως δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Θα είναι ο δεύτερος ,μετά τον Αμερικανό τότε πρόεδρο και εγκληματία πολέμου, που θα επαναλάβει το ίδιο παρανοϊκό λάθος.
Είναι έγκλημα η ανάθεση της κρατικής εξουσίας στα χέρια ενός Τρούμαν ή ενός Πούτιν. Και να επισημάνουμε πως αμφότεροι οι άφρονες αυτοί εγκληματίες, είναι εκλεκτοί της…Δημοκρατίας. Εκλεγμένοι από το λαό και με τους κανόνες που ορίζει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα.
Είναι το πολίτευμα, το χειρότερο όλων, όχι γιατί τα παλιότερα δεν υπήρξαν καλύτερα από τούτο, αλλά γιατί είναι αυτό που με τον τρόπο που λειτουργεί (δημαγωγικά κυρίως), αλλά και από τις αρχές που διέπεται (κοινοβουλευτική δικτατορία) , εμποδίζει την πανανθρώπινη ένωση, την πάταξη των εθνικισμών και την επικράτηση μια σταθερής , παγκόσμιας ειρήνης. Είναι εχθρός και στον αντίποδα του πολιτεύματος που μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις αποφάσεις θα λαμβάνουν οι συνετοί και οι σοφοί. ΄Όχι οι ανόητοι και οι μέτριοι. Και το χειρότερο, οι ψυχωτικοί και έχοντες, ως εκ τούτου, το ακαταλόγιστο των πράξεών τους.
._________________________________________
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ.
1. Ο Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα
Σε μία από τις επισκέψεις του που έχουν ήδη γράψει Ιστορία, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε χθες ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που απέτισε φόρο τιμής στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα.
Συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο Αμερικανός ηγέτης κατέθεσε λουλούδινο στεφάνι στο κενοτάφιο, προτού κλείσει τα μάτια και χαμηλώσει το κεφάλι του, τιμώντας τα θύματα της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη, στις 6 Αυγούστου του 1945.
«Πριν από χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε» δήλωσε, στην αρχή της συγκινητικής ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ηρθαμε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περισσότεροι από 100.000 Ιάπωνες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χιλιάδες Κορεάτες και κάμποσοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου. Οι ψυχές τους μας μιλούν», προσέθεσε ο Αμερικανός ηγέτης.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και –τρεις μέρες αργότερα– στο Ναγκασάκι, τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν εν καιρώ πολέμου, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η ομιλία του στο Πάρκο Ειρήνης περιελάμβανε ισχυρές εκκλήσεις για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες που οδήγησαν στη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά την ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα αντήλλαξε χειραψίες και είχε σύντομη συνομιλία με δύο επιβιώσαντες της ατομικής βόμβας, τον ηλικίας 91 ετών Σουνάο Τσουμπόι και τον 79χρονο Σιγκεάκι Μόρι, ο οποίος αναλύθηκε σε λυγμούς, για να εισπράξει τον θερμό εναγκαλισμό του Αμερικανού προέδρου.
Η ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα προκάλεσε αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, προτού ακόμη πραγματοποιηθεί, καθώς αρκετοί φοβούνταν ότι θα στείλει λάθος μηνύματα μεταμέλειας της Αμερικής για το παρελθόν της.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους ανησυχούντες, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε χθες την αμερικανική στρατιωτική βάση του Ιουακούνι, σε απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από τη Χιροσίμα, όπου φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία μας». Στην ομιλία του, ενώπιον των αμερικανικών στρατευμάτων, τόνισε επίσης ότι με την επίσκεψή του στη Χιροσίμα τιμά «τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και εξήρε τη συμμαχία της χώρας του με τη σημερινή, δημοκρατική Ιαπωνία.
Επικριτές Πεκίνου
Η επίσκεψη Ομπάμα προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στο Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «αξίζει να εστιάζει κανείς στη Χιροσίμα, αλλά είναι ακόμη σημαντικότερο να μη λησμονούμε τη Ναντζίν», παλιά πρωτεύουσα της Κίνας, όπου οι Γιαπωνέζοι εισβολείς κατέσφαξαν 300.000 ανθρώπους, το 1937.
Αναμφισβήτητα είναι σπουδαία και ιστορικά επιβεβλημένη η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Χιροσίμα. Και ο λόγος του θερμός, συγκινητικός, ανθρώπινος.
Μια ιστορική παράλειψη ,όμως, να επισημάνουμε. Ο πρόεδρος Ομπάμα δε ζήτησε τη συγγνώμη την οποία ασυζητητί οφείλει ακόμα η Αμερική για τους νεκρούς του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προξένησε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Και να παρατηρήσουμε ακόμα πως ο Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε την άλλη ιστορική αλήθεια πως και οι Ιάπωνες διέπραξαν το φοβερό έγκλημα στη Νατζίν, αφού κατέσφαξαν σχεδόν 300.000 ανθρώπους το 1937. Κι ακόμα δε ζήτησαν και τούτοι συγγνώμη από τους Κινέζους και την ανθρωπότητα.
Τέτοια ανατριχιαστικά εγκλήματα πολέμου ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται ιστορικά. Να μην το ξεχνούν ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ιάπωνες.