΄Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά διαλέξεις και σεμινάρια στο Χάρβαρντ
Σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων στους φοιτητές του Harvard θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.
«Τιμή μας να φιλοξενούμε τον Αλέξη Τσίπρα. Θα μας επιτρέψει να μάθουμε από την εμπειρία του στις υψηλού επιπέδου πολιτικές διαπραγματεύσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση τoυ ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Μασαχουσέτη.
«Έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα» δήλωσε ο Daniel Ziblatt, διευθυντής του CES και Eaton Professor of Government στο Harvard με αφορμή την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα ως Policy Fellow στο κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, για σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων σε θέματα πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minta de Gunzburg του Πανεπιστημίου Harvard (CES) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (CHS), κατά το Εαρινό Ακαδημαϊκό Εξάμηνο.
iefimerida.gr
*****
΄Όταν ήμουν έφηβος είχα ζήλο και κρυφό πόθο να γίνω…καλόγερος . Την πρώτη φορά, που με πήγε η μάνα μου στον Αγιάννη τον Πρόδρομο να προσκυνήσουμε, έληξε άδοξα η ολιγοήμερη παραμονή μου στη Μονή, γιατί ο μπάρμπα Νικολάκης, ο παππούλης μου, ήρθε έξαλλος και με γύρισε πίσω σπίτι με τον… κ@λο μου μαύρο!
Η δεύτερη ήταν και η τελευταία . ΄Ένα φεγγαράτο , αυγουστιάτικο σούρουπο, μοιράστηκα το μυστικό μου με το καλύτερό μου φίλο. Τα κουβεντιάσαμε , τα συμφωνήσαμε κι αποφασίσαμε την επομένη να βρεθούμε κρυφά και «μπονώρα» (πρωί-πρωί) να πάμε με τα πόδια (10 ώρες!) πάλι στο ιστορικό μοναστήρι στην Υψούντα Γορτυνίας) , να ..καρούμε μοναχοί!
Αξημέρωτα, σηκώθηκα, ντύθηκα αθόρυβα μη με πάρουν είδηση οι δικοί μου και, νταν, 4 η ώρα ,στήθηκα στο καμπαναριό μπροστά να περιμένω το φίλο μου να φύγουμε. Πέρασε μια ώρα, πέρασαν δυο, πουθενά ο Χρήστος. Καταλάβα πως μετάνιωσε και με βαριά καρδιά γύρισα σπίτι, ξάπλωσα πάλι αθόρυβα και κοιμήθηκα, πνιγμένος στην πίκρα και μούσκεμα στα δάκρυα.
Λίγα χρόνια μετά, ο φίλος που με …πρόδωσε, έγινε… παππάς (Παπαχρήστος, καλός κληρικός και έντιμος) κι εγώ, θες από γινάτι, θες από την περιρρέουσα της εποχής, πολιτική φόρτιση για συστημική ανατροπή , όχι μόνο απαλλάχτηκα από τα θρησκευτικά μου σύνδρομα, αλλά ούτε τύποις πια (Χριστούγεννα και Πάσχα που λένε), δεν πάτησα σε εκκλησιά και μοναστήρι. Ούτε καν τα παιδιά μου τα άφησα να τα βαπτίσει και να τα μυρώσει, κανένας “τρελλός” παππάς. (Και ,καλώς , λέω τώρα, που βλέπω από χρονική απόσταση εκείνη τη στάση ζωής μου ).
Μου ήρθε στο μυαλό όλη αυτή η φάση, διαβάζοντας τη είδηση πως ο Αλέξης Τσίπρας…πάει, λέει, Χάρβαρντ! ΄Όχι για να φοιτήσει, αλλά για να μιλήσει. Να διδάξει τους φοιτητές τα κόλπα της πολιτικής. Και εν προκειμένω τα δικά του , ως πρωθυπουργός της χώρας στα κρίσιμα χρόνια της απειλούμενης άτακτης χρεοκοπίας και των… σωτήριων μνημονίων.
Ως απωθημένο του π. πρωθυπουργού εξέλαβα την απόφαση του αυτή να επισκεφτεί το φημισμένο ΙΔΙΩΤΙΚΟ (όπως είναι όλα) αμερικάνικο πανεπιστήμιο. ΄Ετσι, αυθόρμητα μου ήρθε η λέξη .Και χωρίς καν να ανακαλέσω στη μνήμη μου, έστω ένα στοιχείο τεκμηρίωσης τέτοιου χαρακτηρισμού από την πορεία της ζωής του Αλέξη Τσίπρα.
Τώρα, όμως που το σκέφτομαι καλύτερα, βρήκα σωρό αποδείξεις. Το έχει μαράζι από τα φοιτητικά του χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας που δεν κατάφερε κι αυτός σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει «έξω», να πάρει ένα δίπλωμα, να κάνει ένα μεταπτυχιακό σε κάποιο Χάρβαρντ. Του έμεινε απωθημένο και το έβγαζε πολλές φορές στις υποτιμητικές, απαξιωτικές αναφορές του για τους «αρίστους» του Χάρβαρντ και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αλλά και οι αντίπαλοί του, τού το καταλόγιζαν ως έλλειψη. Εξ ου και ο βρώμικος πόλεμος της δεξιάς «Πετσοκομένης» προπαγάνδας ,ως …πολιτικό ανέκδοτο για τα φτωχά και χωρίς…αξάν αγγλικά του Τσίπρα. (Για τον Δεξιό, παλιά και σήμερα, μορφωμένος είναι όποιος ξέρεις γαλλικά ή αγγλικά, έστω και της …παραλίας. Είναι αυτός ο λόγος που Δεξιός δε θα καταλάβει ποτέ τί σημαίνει διανόηση , ούτε και γιατί τέτοιο είδος είναι όχι σπάνιο, αλλά ανύπαρκτο στη φιλελεύθερη (Δεξιά-Ακροδεξιά- Ναζιστική) παράταξη , που επάξια την εκπροσωπούν σήμερα ένας Τραμπ στη «Δύση» και ένας Πούτιν στην «Ανατολή».
Τί τα θες. Ο Φρόιντ με τις θεωρίες του έχει τον πρώτο λόγο στην ερμηνεία των συμπεριφορών μας. Ό,τι είμαστε ή θέλαμε να είμαστε ,αλλά δεν τα καταφέραμε, μας ακολουθεί και μας βασανίζει κιόλας στην πορεία της ζωής ενός εκάστου. Πολλές φορές, μάλιστα, μας προκύπτει αλλιώς. Βγάζεις το άχτι σου με την ανάποδη συμπεριφορά. Γίνεσαι, ας πούμε διαφορετικός από τους γονιούς σου ή τους δακάλους σου, ακολουθείς την αντίθετη ιδεολογική πορεία και κοινωνική συμπεριφορά από εκείνους, αν στα παιδικά σου χρόνια είχαν τραυματικές επιπτώσεις πάνω σου.
Είναι, πάντως, πολλές οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα τελευταία, που χρήζουν ειδικής γνωμάτευσης ψυχολόγου (μπορεί και ψυχιάτρου), για να τις ερμηνεύσεις, να αντιληφθείς τις συμπεριφορές του. Αλλά, αν στερείσαι αυτογνωσίας, ακόμα κι αν είναι “ηλίου φαεινότερο” το κουσούρι, το χούι στη ζωή σου , αδυνατείς ή δε θέλεις να το δεις. Ούτε να αντιληφθείς γιατί τελικά «φεύγει πρώτα η ψυχή και μετά εκείνο». Μυστήριο μέγα κι άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου. Τι τα θες.