ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Εντυπωσιακή διαδήλωση υπέρ των προσφύγων στις Βρυξέλλες
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τους πολέμους και για να ζητήσουν «ασφαλή περάσματα» για να σταματήσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους

 
Εντυπωσιακή διαδήλωση υπέρ των προσφύγων στις Βρυξέλλες

Πίσω από πανό με το σύνθημα #safepassage now!, που ήταν και το μότο της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές φορούσαν σωσίβια ή θερμαντικές κουβέρτες για να καταγγείλουν τις συνθήκες της θαλάσσιας διέλευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάλογες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, τη Δρέσδη, το Φλένσμπουργκ και το Αμβούργο, όπου οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που έγραφαν “ούτε χώρες, ούτε σύνορα” και “είμαστε όλοι άνθρωποι”, ενώ ανέμιζαν αφγανικές σημαίες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, τοπικές οργανώσεις, κόμματα της αριστεράς και της άκρας αριστεράς συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αυτές.

Στο Παρίσι, περί τα 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπυμπλίκ.

Οι βελγικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κινητοποίηση #safepassage now εξηγούν στην ιστοσελίδα τους στο Ιντερνετ ότι ζητούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν δράση για το άνοιγμα ασφαλών περασμάτων για όσους αναζητούν προστασία, για να μην υπάρξουν “άλλοι νεκροί στα σύνορά μας”, μετά τους “363” νεκρούς του 2016 στη Μεσόγειο.

Και σε μεγάλες και μικρές  πόλεις της Ελλάδας επίσης.  Στη Μυτιλήνη, τη Χίο, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη,την Ειδομένη (διάβαζε που δε βλέπεται πια με τίποτα!), χιλιάδες κόσμου  ξεχύθηκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν υπέρ των προσφύγων.

Μάλιστα, σ΄αυτές τις πορείες ξεχώρισαν και χιλιάδες τρακτέρ που τα κατέβασαν οι ιδιοκτήτες τους αγρότες (διάβαζε  καραδιαπλεκόμενα λαμόγια), για συμπαράσταση στους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους. Αισθητή η παρουσία επίσης  με δάσος πλακάτ των συντεχνιών των ΔΕΚΟ (ειδικά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με  το Ν.  Φωτόπουλο πρώτο πλάνο),αλλά και της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και φυσικά της ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα, τη  παράσταση έκλεψαν οι επικεφαλής της πορείας ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών  Ιερώνυμος, περιστοιχιζόμενος από δεκάδες  δεσποτάδες και ιερείς όλης της χώρας.

Να είναι καλά όλοι τούτοι οι άνθρωποι! Η ιστορία διασώζει για τις γενιές που έρχονται την ευαισθησία, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των προγόνων τους. Να φροντίσουν, να τους τιμούν  στο μέλλον, με την κατάθεση δάφνινων στεφάνων και άλλων εκδηλώσεων σε ένδειξη τιμής και υπερηφάνειας για δαύτους  (τρομάρα τους!).

Δεν υπάρχουν σύνορα, έθνη, πατρίδες, υπάνθρωποι, απανταχού της γης. ΄Ολος ο κόσμος είναι ένα. Ο άνθρωπος δεν έχει από τη Φύση τα βαρίδια της φυλής, της εθνικότητας-ιθαγένειας, της γλώσσας ,της θρησκείας. Δεν υπάρχει πουθενά καταγραμμένη καμιά  διάκριση.

Αντίθετα, η Φύση  χάρισε στους ανθρώπους όλων των εποχών και των γενεών   να  έχουν και να νέμονται από κοινού   τη γη, τη θάλασσα, τον αέρα με τα προϊόντα και τα περιεχόμενά τους για εγκατάσταση, διατροφή και χρήση.  Τα σύνορα τα ύψωσαν αφύσικες εξουσίες και παράνομα συμφέροντα. Και θα πέσουν μια μέρα, επειδή ακριβώς είναι αφύσικα. Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στους νόμους της Φύσης. Να το πάρετε είδηση όλου του κόσμου οι παλιάνθρωποι.

_________________________________________________________________

1. ” ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΡΑΕΙ” Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥΤΙΝ
2.ΔΥΟ  “ΑΣΤΕΡΙΑ” ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΣΕ…ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
3.ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ -ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ. ΟΤΑΝ Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ .
4. ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΘΩΡΑΚΗΣ. ΚΑΛΟΣ  ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ… “ΛΙΓΟΣ”.
1. Ρωσία: Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ
Ρωσία: Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ [εικόνες]

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ, έναν ακριβώς χρόνο μετά τη δολοφονία του, η οποία δεν έχει διαλευκανθεί.

Στη Μόσχα, περιστοιχισμένοι από εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών μονάδων καταστολής ταραχών (ΟΜΟΝ), οι διαδηλωτές, 7.500, σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, περί τους 20.000 σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκονταν εκεί, πορεύθηκαν κρατώντας πορτρέτα του ρώσου διαφωνούντα, που δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη, λίγα μέτρα από το Κρεμλίνο, στις 27 Φεβρουαρίου 2015, και φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην κεφαλή της πορείας στη Μόσχα, νεαροί Ρώσοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες και επικρατούσε ευβλαβής σιωπή. “Δεν είναι μόνο ο Νεμτσόφ νεκρός. Οι δολοφόνοι πυροβόλησαν τις ελπίδες μας για την οικοδόμηση μίας νέας Ρωσίας”, εξήγησε ο νεαρός Εμίλ, πολύ συγκινημένος.

Στην Αγία Πετρούπολη, περί τους 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον Μπορίς Νεμτσόφ. “Επρεπε να έρθω για να μην ντρέπομαι μπροστά στα εγγόνια μου”, εξήγησε ο 55χρονος Ιλια Βολκόφ.

Η δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ, 55 ετών, και εκ των επικεφαλής του κινήματος της αντιπολίτευσης Parnas, προκάλεσε σοκ στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Πούτιν την χαρακτήρισε “προβοκάτσια” και έθεσε την έρευνα υπό την προσωπική του εποπτεία.

“Ποιος τόλμησε;”, φώναξε έξαλλος όταν έμαθε τη δολοφονία, έγραψε η εφημερίδα Novaia Gazetta.

“Ωστόσο, η δολοφονία του δεν διαλευκάνθηκε ποτέ”, δήλωσε μία διαδηλώτρια που κρατούσε μία πινακίδα με το σύνθημα: “Πούτιν καπούτ”.

Αν και πέντε ύποπτοι, όλοι Τσετσένοι- συνελήφθησαν από τη ρωσική δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα αρνούνται την ενοχή τους, δηλώνοντας ότι ομολόγησαν έπειτα από βασανιστήρια.

Θεωρούμενος ως κύριος ύποπτος και κατηγορούμενος ότι οργάνωσε την δολοφονία, ο πρώην αστυνομικός Ζαούρ Νταντάγεφ χαρακτηρίσθηκε “πραγματικός πατριώτης” από τον τσετσένο πρόεδρο Ραμζάν Καντίροφ.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της οικογένειας του Μπορίς Νεμτσόφ, η ρωσική δικαιοσύνη δεν εξέτασε ποτέ ούτε τον ηγέτη , ούτε άλλους αξιωματούχους της Τσετσενίας.

“Καντίροφ, είσαι η ντροπή της Ρωσίας” φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές στη Μόσχα, καθώς και “Κάτω η Εξουσία του FSB” , των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

“Aν εξεράθη το κλαρί, πάντα χλωρή είν’ η ρίζα
και μένει πάντα ζωντανό ή ρόδι φάγ’ ή βρίζα
αυτό το βόιδι το μανό, π’ όσο βαθειά ρουχνίζει
τόσο εύκολα μυγιάζεται κι ανεμοστροβιλίζει
και που το κράζουνε Λαό. Θα σπάση το καρίκι
και θα προβάλη με φτερά μια μέρα το σκουλήκι.
Tότε, πουλί το σερπετό, ποιός ξέρει πού θα φτάση!…” (Αριστοτελης Βαλαωρίτης, “Φωτεινός”)

 

Όταν ο Μπαζ Άλντριν συνάντησε τον Στίβεν Χόκινγκ

Ένα σύντομο τετ-α-τετ είχαν στο Κέμπριτζ ο αστροναύτης Μπαζ Άλντριν και ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο Μπαζ Άλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στο Φεγγάρι, βρέθηκε στη Βρετανία για ομιλία στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για την αποστολή του Apollo 11 το 1969 αλλά και την ελπίδα του να βοηθήσει σε μια αποστολή αστροναυτών στον Άρη.

Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο βρέθηκε ο Χόκινγκ, που μετά την ομιλία συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον 86χρονο αστροναύτη.

Ο Άλντριν μοιράστηκε τη φωτογραφία της συνάντησής τους μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Twitter.

΄Οταν στην επιστήμη  η “πράξη” συναντά  τη “θεωρία”! Ευδαίμονες κι οι δυο.

Ο ένας γιατί είχε την τύχη να είναι πρωτοπόρος εξερευνητής. Σε λίγες δεκαετίες στο μέρος που πάτησε ο αστροναύτης, οι άνθρωποι θα κάνουν…τουρισμό.

Ο Στίβεν Χόκινγκ γιατί ναι, μεν, είχε την ατυχία να βρίσκεται σε δεινή αναπηρία, από την άλλη, όμως, προικίστηκε με ένα μοναδικό, σοφό  μυαλό, αλλά και μια θέληση γρανιτένια.

Απεριόριστη η συμβολή τους στην επιστήμη . Καλότυχοι και οι δυο.

3. Μετωπική Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη για τα δάνεια και το Mega
Μετωπική Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη για τα δάνεια και το Mega

 

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντάει προσωπικά σε επίθεση του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη. Η πρωτοφανής κόντρα ξέσπασε με αφορμή το κεντρικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσιπρας το καλοκαίρι του 2014, μετά τις ευρωεκλογές, εκμυστηρεύτηκε σε στενό του συνεργάτη ότι ο ιστορικός εκδότης συναντήθηκε μαζί του και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του υποσχέθηκε να του χαρίσει τα δάνεια της εκδοτικής του επιχείρησης και να του χαρίσει το κανάλι στο οποίο συμμετείχε με στόχο να τον υποστηρίξει.

«Παρ’ όλα αυτά δεν με υποστηρίζει, ούτε με τις εφημερίδες του, ούτε με το κανάλι του, τι άλλο να κάνω;» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας στον στενό του συνεργάτη, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα.

Απαντώντας, το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Το κεντρικό δημοσίευμα είναι άκρως αποκαλυπτικό και φανερώνει ότι ο εκδότης, Σταύρος Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, τη διαγραφή των δανείων του, καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA. Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται, κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στον ελληνικό λαό να μην χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοθοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό».

Η απάντηση του «Βήματος της Κυριακής» στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κάνει το «άσπρο – μαύρο». Είναι η συνήθης πρακτική που εσχάτως ακολουθείται. Καλούμε τους ιθύνοντες του Γραφείου Πρωθυπουργού να ξαναδιαβάσουν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για να κατανοήσουν, να συνειδητοποιήσουν (και να θυμηθούν…) ποιος προσέφερε, πότε και τι, ποιος ζητούσε πολιτική υποστήριξη με κάθε ευκαιρία χωρίς τίποτα και ποτέ να του έχει ζητηθεί. Πέραν τούτων, το Μέγαρο Μαξίμου λησμονεί το νόμο της δημοσιογραφίας περί χρυσών εφεδρειών. Θα έχουν την ευκαιρία να  τον πληροφορηθούν».

Ολόκληρο το δημοσίευμα του «Βήματος»

Στην καρδιά του καλοκαιριού του 2014, πίσω από τις ημίκλειστες γρίλιες του παραθύρου ενός κομματικού γραφείου, ένας ανερχόμενος πολιτικός ηγέτης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια χώρα της ευρωζώνης, που είχε μόλις κατορθώσει να κερδίσει τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και ετοιμαζόταν να εισέλθει στην τελική ευθεία για τη δημοκρατική… «κατάληψη» της εξουσίας, συζητούσε προβληματισμένος με έναν από τους εξ απορρήτων συνομιλητές του.
– «Αυτός ο ιστορικός εκδότης ζήτησε πάλι να με συναντήσει. Δέχτηκα, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για όλα».
– «Και τι σας ζήτησε, κύριε πρόεδρε;».
– «Το πιστεύεις ότι δεν μου ζήτησε τίποτα; Αντίθετα, του έδωσα εγώ…».

– «Τι του δώσατε;».
– «Του είπα πως όταν κερδίσουμε την εξουσία θα του χαρίσω τα δάνεια της εκδοτικής επιχείρησής του και επίσης θα δώσω στον ίδιο ολόκληρο το κανάλι στο οποίο συμμετέχει. Αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να μη με υποστηρίζει, ούτε με τις εφημερίδες ούτε με το κανάλι του. Τι άλλο να κάνω;».
***
Η ειρωνεία της Ιστορίας
Η συνάντηση του εκδότη με τον ανερχόμενο πολιτικό ηγέτη είχε λάβει χώρα λίγες ημέρες νωρίτερα, το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου 2014. Η 4η Ιουλίου είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνουν δεξιώσεις στις οποίες προσκαλούν τους επιφανείς της πολιτικής, της οικονομίας, του Στρατού, της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και των Τεχνών. Ηταν μια… μικρή ειρωνεία της Ιστορίας το γεγονός ότι η μυστική συνάντηση έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας αυτής, σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Αραγε μπορεί το διαμέρισμα αυτό να είχε ποτέ παγιδευτεί και να παρακολουθούνταν ως… γόνιμη εστία παραγωγής απόρρητων πολιτικών πληροφοριών; Ο εκδότης αναλογίστηκε το ενδεχόμενο, αλλά δεν τον προβλημάτισε. Αλλωστε, όπως διαχρονικά διαβεβαιώνουν πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που έχουν συναντηθεί μαζί του, ο ίδιος δεν ζητεί ποτέ τίποτα. «Δέχομαι αιτήματα, δεν καταθέτω αιτήματα» απαντούσε απότομα σε όποιον τολμούσε να τον ρωτήσει αν έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα να μεταφέρει στον εκάστοτε πολιτικό που θα συναντούσε.
Το διαμέρισμα της συνάντησης, νεόδμητο, σε πολυκατοικία του 2011, ανήκε σε στενή φίλη του ηγέτη. Του το παραχωρούσε για τις επαφές του με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, κυρίως σημαίνοντες επιχειρηματίες, που δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν. Δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του πολιτικού με τον εκδότη. Ηταν η τέταρτη από την αρχή του 2014. Οι άλλες τρεις που είχαν προηγηθεί είχαν πραγματοποιηθεί επίσης υπό συνθήκες μυστικότητας, σχεδόν με τήρηση κανόνων συνωμοτικότητας, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, στο σπίτι ενός προσώπου που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης και των δύο ανδρών, ενός υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους με μακρά θητεία στις εκδόσεις που επιχειρούσε να… στερεώσει αυτόν τον ιδιότυπο «πολιτικό αρραβώνα». Ηταν τρία κρύα απογεύματα, συνήθως μετά τις 6, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2014. Τρεις συναντήσεις «για να σπάσει ο πάγος», με καφέ φίλτρου και μπισκότα βουτύρου, που εξαντλήθηκαν σε γενικές και «ανώδυνες» συζητήσεις για την επικαιρότητα, τις απόψεις και τα σχέδια του πολιτικού, ενώ δεν έλειψαν οι συμβουλές και οι… πατρικές νουθεσίες του εκδότη. Στους λίγους που γνώριζαν τις συναντήσεις αυτές, δήλωναν κατόπιν και οι δύο ενθουσιασμένοι. Παρά τη σημαντική διαφορά ηλικίας, είχε διαμορφωθεί από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα αποδοχής, άνεσης και αλληλοκατανόησης. «Είχα ακούσει ότι είναι απότομος και αυστηρός, αλλά η συζήτηση μαζί του με εντυπωσίασε» έλεγε ο πολιτικός στους έμπιστους συνομιλητές του. «Δεν είναι καθόλου ακραίος. Είναι ένας έξυπνος και μετριοπαθής πολιτικός» έλεγε ο εκδότης στους στενούς συνεργάτες του.
***
Το παρ’ ολίγον ατύχημα
Η τέταρτη συνάντηση έγινε και αυτή έπειτα από αίτημα του εκδότη. «Θέλω να τον συναντήσω για να συζητήσουμε όσα συμβαίνουν, αλλά αυτή τη φορά θα ήθελα να είμαστε οι δυο μας» ζήτησε ο εκδότης να διαμηνυθεί στον πολιτικό. Ο πολιτικός ασφαλώς δέχθηκε και πρότεινε ως τόπο συνάντησης το φιλικό διαμέρισμα. «Η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Το αυτοκίνητο του εκδότη θα κατέβει στο υπόγειο γκαράζ και ο εκδότης θα ανέβει με το ασανσέρ στον όροφο του διαμερίσματος» ήταν η ευγενική παράκληση του πολιτικού. «Ετσι δεν θα αναγκαστεί να παρκάρει στον δρόμο και δεν θα τον δει κανείς». Στη μία το μεσημέρι ακριβώς η θωρακισμένη λιμουζίνα του εκδότη έφθασε στη συμφωνημένη διεύθυνση και οι φρουροί του πολιτικού, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο διαμέρισμα, έσπευσαν να ανοίξουν την αυτόματη πόρτα του γκαράζ. Εκείνη τη στιγμή όμως ο επικεφαλής της ασφαλείας του εκδότη που βρισκόταν μέσα στη λιμουζίνα μαζί με τον εκδότη, μόλις είδε την πόρτα του γκαράζ να ανοίγει, διέταξε αμέσως τον οδηγό να σταματήσει. «Δεν είναι ράμπα γκαράζ, είναι ασανσέρ αυτοκινήτων» είπε. «Αυτά τα ασανσέρ αντέχουν αυτοκίνητα μέχρι δύο τόνων. Η λιμουζίνα είναι θωρακισμένη και ζυγίζει πεντέμισι τόνους. Αν μπούμε θα εγκλωβιστούμε στο ασανσέρ». Και έτσι το αυτοκίνητο δεν προχώρησε. Σταμάτησε στην πιλοτή. «Αν μπαίναμε θα παγιδευόμασταν και θα χρειάζονταν δύο μέρες για να μας απεγκλωβίσουν» είπε ο επικεφαλής της ασφαλείας του εκδότη που μόλις είχε αποτρέψει ένα απροσδόκητο και ατυχέστατο περιστατικό, που αν γινόταν θα… έμενε στην Ιστορία.
Η μυστική οδηγία του πολιτικού έπρεπε αναγκαστικά να παραβιαστεί. Αλλωστε ο δρόμος, παρά τη γειτνίασή του με την αμερικανική πρεσβεία και ορισμένα σημαίνοντα δημόσια κτίρια, ήταν σχεδόν άδειος εκείνη την ώρα. Μόνο τρεις εργάτες μαστόρευαν σε ένα κτίσμα λίγα μέτρα διαγώνια απέναντι, αλλά μάλλον δεν είχαν δώσει σημασία (ή έτσι άφηναν να φαίνεται…) στην κινητικότητα και στους λίγους αστυνομικούς με πολιτικά που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν συνοδεύσει τον πολιτικό και στέκονταν στον δρόμο με τα ακουστικά τους στα αφτιά. Ο ιστορικός εκδότης, που φορούσε πουκάμισο με λεπτή κόκκινη ρίγα, τιράντες, κόκκινη γραβάτα και μπλε κοστούμι, κατέβηκε, περπάτησε με γρήγορα βήματα προς την γκρίζα μεταλλική είσοδο, την οποία ξεκλείδωσε ένας φρουρός του πολιτικού. Κατευθύνθηκαν στο ασανσέρ και πάτησαν το κουμπί του πρώτου ορόφου. Βγήκαν σε έναν σκοτεινό διάδρομο. Ο φρουρός χτύπησε ένα κουδούνι χωρίς όνομα δίπλα σε μια γκρίζα πόρτα. Ο πολιτικός άνοιξε την πόρτα ο ίδιος. «Καλώς ήλθατε». Ηταν ευδιάθετος, ευγενικός και φιλόξενος, όπως πάντα. Φορούσε λευκό πουκάμισο και μπλε κοστούμι. Δεν ήταν όμως μόνος του στο μικρό αυτό ευήλιο διαμέρισμα με τους φρεσκοβαμμένους γκρίζους και βαθυπράσινους τοίχους, την καλαίσθητη διακόσμηση και τα όμορφα έπιπλα σε απλή σχεδίαση. Μετά την εγκάρδια και ζεστή χειραψία, οδήγησε τον επισκέπτη προς το μικρό σαλόνι. Αλλά ο εκδότης κοντοστάθηκε για λίγο γιατί παρατήρησε μια γάτα. Μια γάτα των Ιμαλαΐων, με μακρύ εντυπωσιακό τρίχωμα, ελαφρώς εύσωμη, με μάτια γαλάζια, αυστηρή και μεγαλοπρεπής. Καθόταν επάνω σε ένα ευμέγεθες μαξιλάρι και παρατηρούσε έντονα τον εκδότη χωρίς να κουνηθεί από τη θέση της. «Ανήκει στη φίλη μου που έχει αυτό το σπίτι» εξήγησε ο πολιτικός χαμογελώντας. «Θέλετε έναν εσπρέσο;» ρώτησε. «Θα τον φτιάξω ο ίδιος γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος στο σπίτι».
Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά ο πολιτικός και ο εκδότης απολάμβαναν τον καφέ τους στο μικρό και όμορφο καθιστικό, και άρχισαν να μιλούν σχεδόν σαν να ήταν πατέρας και γιος, που είχαν χαθεί για χρόνια και «ανακάλυψαν» τυχαία ο ένας τον άλλον. «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσεις σίγουρα και τις εθνικές εκλογές» είπε ο εκδότης. «Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο ιστορικού συγκροτήματος Τύπου» απάντησε ο πολιτικός. Η συζήτηση πέρασε στα θέματα της επικαιρότητας, η οποία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται για να προσαρμοστεί στους θερινούς ρυθμούς της… γνώριμης ακινησίας. Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του. Η μυστική συνάντηση, η μοναδική στην οποία ήταν απολύτως μόνοι τους, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.
Οσα άκουσε ο «μάρτυρας»
Ο μοναδικός μάρτυρας της συνομιλίας ήταν αυτή η γάτα των Ιμαλαΐων, η οποία μάλιστα μετέδιδε μια αίσθηση «κυριότητος του χώρου». Αυτή μόνο είχε το προνόμιο να ακούσει το αίτημα του πολιτικού προς τον εκδότη για μια… σχέση αποκλειστικότητας, για μια σταθερότερη σχέση επωφελούς αλληλοϋποστήριξης. Στο μυαλό αυτής της σπάνιας γάτας καταγράφηκε με μορφή ανεξιχνίαστου κώδικα ένα εξίσου σπάνιο ιστορικό στιγμιότυπο. Μια γάτα σιωπηλή που έδειχνε αφοσιωμένη σε μια φιλική συζήτηση δύο ανθρώπων περί πολιτικής και ισχύος, μια λευκή γάτα μακρύτριχη που τα έντονα γαλανά μάτια της όπως εξείχαν σχεδόν μέσα από το σκουρόχρωμο τρίχωμα του προσώπου της, την έκαναν να μοιάζει αυστηρή και αινιγματική. Οπως αινιγματικές θα αποδεικνύονταν πολλές από τις πτυχές και τις ανατροπές της Ιστορίας αυτής της πολύπαθης χώρας που έμελλε να ακολουθήσουν…

Ο μοναδικός μάρτυρας της συνομιλίας ήταν αυτή η γάτα των Ιμαλαΐων, η οποία μάλιστα μετέδιδε μια αίσθηση «κυριότητος του χώρου». Αυτή μόνο είχε το προνόμιο να ακούσει το αίτημα του πολιτικού προς τον εκδότη για μια… σχέση αποκλειστικότητας, για μια σταθερότερη σχέση επωφελούς αλληλοϋποστήριξης. Στο μυαλό αυτής της σπάνιας γάτας καταγράφηκε με μορφή ανεξιχνίαστου κώδικα ένα εξίσου σπάνιο ιστορικό στιγμιότυπο

Προτείνουμε να πάνε τη γάτα των Ιμαλαϊων για εγκεφαλογράφημα, μήπως και αποκρυπτογραφήσουν από τη μνήμη της τη μαρτυρία .΄Η  να περιμένουμε κάποιες δεκαετίες ακόμα, μέχρι  να εξελιχθεί η επιστήμη περισσότερο, ώστε να βγάλουμε με κάποια εξελιγμένη μέθοδο από την “ολιγόνουν”   γάτα  ό,τι είδε και άκουσε  σε κείνο το διαμέρισμα , δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία.  ΄Ετσι και αλλιώς, όμως, μάταιες προσπάθειες και οι δυο, γιατί   τα ζώα, ως γνωστόν (πλην καμήλας και λίγων άλλων),δεν έχουν μνήμη, δε συγκρατούν ούτε τί  κι αν έφαγαν το προηγούμενο λεπτό. Οπότε, τζάμπα ο κόπος. Oυδέποτε θα μάθουμε  από την  αμνήμονα  γάτα την αλήθεια.

Μένει επομένως να την αναζητήσουμε μόνοι μας με τα δικά μας  ανθρώπινα εργαλεία και μέσα. Κι επειδή δεν είμαστε μάντεις,  αλλά φαν της λογικής και του αυτονόητου,  καταλήγουμε στα  ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Οι συναντήσεις έγιναν και ουδέν μεμπτόν  ως εδώ.

  2. Ο Αλέξης Τσίπρας δε δείχνει να είναι απ΄αυτούς που ντρέπονται να ζητήσουν στήριξη. Και ζήτησε.

  3. Τα ανταλλάγματα  συζητήθηκαν . Ούτε ο Αλέξης είχε κανέναν ενδοιασμό να δώσει ούτε ο Σταύρακας να πάρει. Το βιογραφικό και των δύο, αποδεικνύει πως είναι ικανοί και μάλιστα…γάτες στη δημαγωγία, αλλά και την παρανομία .

  4. Η δουλειά χάλασε, γιατί… “είναι πολλά τα λεφτά”, Σταύρο .  Πολλά και αδικαιολόγητα  τα θαλασσοδάνεια που έφαγε με ψεύτικα παραστατικά και δε γινόταν, χωρίς να βγει βούκινο ο πρωθυπουργός, ούτε τα δάνεια, ούτε το κανάλι  να του χαρίσει. “Φίδι που θα τον έτρωγε” τον Αλέξη Τσίπρα ,ως πρωθυπουργό, αν προχωρούσε σε τέτοια κίνηση. Οι άλλοι εκδότες και οι λοιποί διαπλεκόμενοι δεν είναι χαζοί.

  5. Εξ ού (ή τούτων ούτως εχόντων, που έλεγαν οι παλιοί λόγιοι) και ο Ψυχάρης, που χωρίς διάφορο  “δε δίνει ούτε του αγγέλου του νερό”, δε στήριξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ.

  6. Τώρα. που του ασκήθηκε ποινική δίωξη και κινδυνεύει να πάει μέσα, προσπαθεί να φτιάξει  image έντιμου και αξιοπρεπούς εκδότη. ΄Ερχεται όμως η σθεναρή  φωνή από τον… κάτω κόσμο του συναδέλφου του (κακού) δημοσιογράφου Ν. Κακαουνάκη και μας διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως “ο καλύτερος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει τη μάνα του”. Πόσο μάλλον δε θα τσέπωνε τα εκατομμυριάκια ενός θαλασσοδάνειου. Πταίσματα  για ένα δημοσιογράφο που συμβαίνει να είναι και εκδότης. Κι ακόμα χειρότερα, ενός ΔΟΛ-ΔΟΨ

 7.΄Οταν χρειάζονται  μυστικά λαγούμια και συνωμοτικότητες, για να βρεθούν και να συζητήσουν ένας πολιτικός με έναν εκδότη, αναρωτιέσαι  “τί θέλουν οι αλεπούδες στο παζάρι”; Μα, για να αρπάξουν καμιά κότα να ξεπουπουλιάσουν  φυσικά. Θέλει και ερώτημα, αφελή μου εσύ;

 4. Επανεξελέγη πρόεδρος του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC

Με την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη στην ηγεσία του Ποταμιού ολοκληρώθηκκαν οι διαδικασίες του τριήμερου συνεδρίου της παράταξης.

Από το πρωί, παράλληλα με τις ομιλίες των συνέδρων που παρατάθηκαν και σήμερα το πρωί λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, διεξήχθη ψηφοφορία, με ηλεκτρονικό τροπο, για την εκλογή των νέων κομματικών οργάνων και του επικεφαλής του Ποταμιού -αξίωμα το οποίο, εκτός από τον ιδρυτή του Κινήματος Σταύρο Θεοδωράκη, διεκδικούσε και ο καθηγητής Παύλος Ελευθεριάδης.

Ο κ. Θεοδωράκης έλαβε 715 ψήφους, έναντι 96 που έλαβε ο κ.Ελευθεριάδης, ενώ υπήρξαν και 20 λευκά.

Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι εθελοντές χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις για τους βουλευτές του Κινήματος. Τα περισσότερα πυρά δέχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης ο οποίος, το βράδυ του Σαββάτου μίλησε για «τρία Ποτάμια», επιρρίπτοντας στον Σταύρο Θεοδωράκη τις ευθύνες για την πτώση των ποσοστών του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

Ο Θεοδωράκης δεν είναι “κακός”. ΄Εδειξε,  όμως, να είναι “λίγος” μέχρι τώρα, για να τα βάλει με τα τσακάλια που πολεμάνε με  όπλα παλαιοκομματικής κατασκευής, και ειδικά  με τον Τσίπρα και το Μητσοτάκη.

Είναι ένας συστημικός πολιτικός, που δεν πρόκειται ποτέ, βέβαια,  να κάνει καμιά επανάσταση (και με ποιους και γιατί άλλωστε;). Αλλά θα παραμείνει ένας καλός ή κακός δια-χειριστής  των αρχών και της  πολιτικής  της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είναι σφόδρα ανεκτός ,ως λίαν απαραίτητος από το σύστημα, εκτός των άλλων γιατί παίζει, άλλοτε καλά, άλλοτε όχι,  στο θέατρο της αντιπολίτευσης και της αντιπαράθεσης, που έχουν πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία αυτού του  πολιτεύματος.

Φυσικά,  είναι απείρως καλύτερος από τους Θεοχάρηδες που τη… φιλοδοξία “φιλοτιμίαν ποιούμενοι”,  κόπτονται  τάχα για την πορεία του κόμματός τους. “Καρέκλες” ζητάνε.

Ας τους “καθαρίσει”, λοιπόν,  επί τόπου ο αρχηγός τους. Κακό θα συνεχίζουν να κάνουν .Καλό δε βλέπουν από τέτοιους στο κόμμα του.