ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1. ΛΥΚΟΙ ΜΕ  ΠΡΟΒΙΑ ΠΡΟΒΑΤΟΥ.
  2. ΠΑΛΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΣΤΗΝ “ΠΥΡΑ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ”
  3. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ.  Η…ΒΑΣΙΛΩ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.
  4.  ΡΟΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ . ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ
1.α.  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Οι «λύκοι της νύχτας» του Πούτιν μαρσάρουν για Αγιο Ορος
Οι «λύκοι της νύχτας» του Πούτιν μαρσάρουν για Αγιο Ορος

Αντιπροσωπεία ρωσικής λέσχης μοτοσικλετιστών θα πραγματοποιήσει συμβολική επίσκεψη-προσκύνημα, σε θρησκευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, με επίκεντρο το Άγιο Όρος.

H σχετική συνέντευξη Τύπου, δόθηκε την Κυριακή στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα.

Οι «λύκοι της νύχτας»
Τα μέλη της αποστολής των «Λύκων της Νύχτας», όπως ονομάζεται η ρωσική λέσχη, εξήγησαν τους λόγους του ταξιδιού τους, τα προβλήματα που συνάντησαν αλλά και τις ιδέες που τους εμπνέουν. Επίσης μίλησαν με θερμά λόγια για τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και κυρίως θρησκευτικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας και τόνισαν ότι η εκδήλωση γίνεται και στο πλαίσιο του κοινού αφιερωματικού έτους 2016 «η Ελλάδα στη Ρωσία και η Ρωσία στην Ελλάδα».

Προετοιμάζεται το κλίμα για την επίσκεψη Πούτιν

Στο κλίμα της συζήτησης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο προεδρεύων, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, Όλεγκ Μπρεντίχιν, ερωτώμενος σχετικά επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία της προετοιμασίας για τη διοργάνωση της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «Λύκων της Νύχτας», Βλ. Στρόγκοφ, αφού μίλησε για τη σημασία της αγάπης και της ενότητας αναφέρθηκε στο 2016 ως διπλή επέτειο (ειδικά ο μήνας Μάιος), καθώς συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και 1.000 χρόνια παρουσίας, όπως ανέφεραν, του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος.

Σκοπός της λέσχης και των ταξιδιών της είναι, όπως είναι ο κ. Στρόγκοφ, «η αντίσταση ενάντια στον αόρατο σκηνοθέτη που θέλει να βάλει εμπόδια στην ενότητα των ορθόδοξων λαών». Ανέφερε ότι η λέσχη τους ιδρύθηκε το 1989, ότι έχει 6.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη και ότι στη συγκεκριμένη αποστολή τελικά κατάφεραν να φτάσουν 25 από τους αρχικά 160 δηλωθέντες.

Οι εκπρόσωποι της αποστολής αναφέρθηκαν στα προβλήματα που συνάντησαν, π.χ. με τη διέλευση της αποστολής από την Πολωνία, και εξήγησαν γιατί τελικά -παρότι «μηχανόβιοι»- θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητα για τις επισκέψεις τους σε χώρους λατρείας στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο πατήρ Γκόρι, που συμμετέχει στην αποστολή, ευχαρίστησε του Έλληνες γιατί κατάφεραν να διατηρήσουν το Άγιο Όρος, το οποίο χαρακτήρισε «πηγή της ελπίδας».

Στην έναρξη της συνέντευξης ο κ. Μπρεντίχιν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το μέλλον είναι ο κοινός δρόμος Ελλάδας-Ρωσίας, η συμπόρευση των δύο εθνών για το καλύτερο, παρά τις όποιες συγκυριακές δυσχέρειες έχουν κατά καιρούς προκύψει, ενώ εκ μέρους των «Λύκων της Νύχτας» έγινε η παρουσίαση της εικόνας του Αγίου Σεργκέι Ραντόντσκι, ο οποίος, όπως τόνισαν, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην επίτευξη της ενότητας του ρωσικού λαού.
“Σκοπός της λέσχης και των ταξιδιών της είναι, όπως είναι ο κ. Στρόγκοφ, «η αντίσταση ενάντια στον αόρατο σκηνοθέτη που θέλει να βάλει εμπόδια στην ενότητα των ορθόδοξων λαών». Ανέφερε ότι η λέσχη τους ιδρύθηκε το 1989, ότι έχει 6.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη και ότι στη συγκεκριμένη αποστολή τελικά κατάφεραν να φτάσουν 25 από τους αρχικά 160 δηλωθέντες.”

β.Πολεμικό μήνυμα Πούτιν στις ΗΠΑ: “Η αντιπυραυλική ασπίδα μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση που δεν έχει δει ξανά ο πλανήτης”
Πολεμικό μήνυμα Πούτιν στις ΗΠΑ:
“Πολεμικό μήνυμα” εξέπεμψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας τα εγκαίνια της εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας του…
ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνία. Υποστήριξε πώς η Ρωσία κάνει ότι είναι δυνατόν για να επικρατήσει η ειρήνη στο πλανήτη αλλά αυτό δεν γίνεται σεβαστό από τις ΗΠΑ τότε μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις που προηγούμενες της δεν θα υπάρχουν.

Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα πώς “η Μόσχα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσει τη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων και να αποφύγει πολεμικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε οι συγκρούσεις που μπορεί να ξεσπάσουν δεν θα συγκρίνονται με τίποτα με αυτές που πραγματοποιούνται ήδη σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη”.

Ασφαλώς και η Μόσχα δεν μένει με σταυρωμένα χέρια στις κινήσεις που κάνει το ΝΑΤΟ, αναπτύσσοντας την αντιπυραυλική άμυνας στην “αυλή” της. Έχει στοχοποιήσει ήδη όλες τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας και έχει έτοιμους τους σύγχρονους βαλλιστικούς πυραύλους και όλα τα συστήματα που διαθέτει προκειμένου να εξαπολίσει επίθεση.

Μεταξύ αυτών ο ICBM “Bulava-30”, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και έχει την δυνατότητα προσβολής πολλαπλών αμερικανικών στόχων, ο νέος πύραυλος “Sarmat”, που μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα να καταστρέψει ολόκληρη τη χώρα και ασφαλώς οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχει αμυντική χρησιμότητα αλλά εκφράζει στρατηγικά τις πυρηνικές βλέψεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και δεν ελήφθησαν καθ’ όλου υπόψη οι ανησυχίες της Μόσχας.

“Αυτή είναι μία ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (γνωστή και ως ΙΝF), καθώς οι εκτοξευτές πυραύλων που θα εγκατασταθούν στην Ρουμανία και στην Πολωνία επιτρέπουν την χρήση πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας.

Εξάλλου, η παραβίαση της συνθήκης INF είναι το δεύτερο χτύπημα στην παγκόσμια ασφάλεια μετά την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη- κάτι που αποτέλεσε την πρώτη κίνηση των ΗΠΑ προς την προσπάθεια μεταβολής της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων. Αυτό δημιουργεί μία πρόσθετη ανησυχία”, είπε ο Β. Πούτιν σχολιάζοντας τα αποκαλυπτήρια του συστήματος Aegis στη στρατιωτική βάση της Ρουμανίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα στην Ρουμανία αναπτύχθηκε στα πλαίσια της ανησυχίας των Δυτικών και Ευρωπαίων εταίρων μας για την πυρηνική απειλή που συνιστά το Ιράν.

“Και που είναι τώρα η πυρηνική απειλή από το Ιράν; Δεν υπάρχει καμία απειλή. Οι ίδιες οι ΗΠΑ πήραν την πρωτοβουλία να συνάψουν συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τα έκαναν όλα σωστά και υποστηρίζουμε την στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Όμως παρ’ όλη την ανυπαρξία απειλής από το Ιράν, η κατασκευή του αντιπυραυλικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη” τόνισε.

Ο Β. Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα πρότεινε στην Ουάσιγκτον την συνεργασία πάνω στο θέμα του Ιράν, την οποία και αρνήθηκαν οι αμερικανικές αρχές. “Όλες οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν. Προσκληθήκαμε απλώς για να συζητήσουμε και όχι να εργαστούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος, με άλλα λόγια δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο. Όλα γίνονται μονομερώς χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανησυχίες μας”.

Οι ενέργειες αυτές από την πλευρά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ υπονομεύουν, κατά τον Β. Πούτιν, την παγκόσμια ασφάλεια και ξεκινούν νέα κούρσα εξοπλισμών. “Η Μόσχα αναγκάζεται να προβεί σε νέους τρόπους αντιμετώπισης των αναδυόμενων απειλών, μετά την ανάπτυξη των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας”, δήλωσε ο Β. Πούτιν.

Πρόσθεσε επίσης πώς η Ρωσία δεν θα παρασυρθεί σε έναν αγώνα εξοπλισμών. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο”, είπε Ο Ρώσος Πρόεδρος και κατέληξε “όπως είπαμε πριν δεν θα παρασυρθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα εξοπλισμών αλλά θα ακολουθήσουμε την δική μας πορεία δουλεύοντας με ακρίβεια και ταυτόχρονα συνεχίζοντας την χρηματοδότηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος, σύμφωνα με τους στόχους που θέσαμε αρκετά χρόνια πρίν”.

Είναι Ναζί αυτοί οι Ρώσσοι, μηχανόβιοι, οπαδοί του δικτάτορα Πούτιν, οι οποίοι, παλιότερα,  είχαν …στενές επαφές με τα δικά μας εδώ “λουλούδια” του Μιχαλολιάκου. Πίσω από το θρησκευτικό μανδύα της ενότητας των ορθόδοξων (ομόδοξων) λαών, καλλιεργούν τον εθνικισμό, τη πόλωση, τον αντιευρωπαϊσμό. Οι περισσότεροι από τα μέλη της οργάνωσης είναι βαμμένοι Ναζιστές ή συγγενείς τους ιδεοληπτικά,  με τη σβάστικα τατού  στο μπράτσο.

Μεγάλο λάθος της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα,που συνεχίζει σχέσεις με ένα δικτάτορα, ο οποίος αιματοκύλησε την Ουκρανία και σχεδιάζει την ανασύσταση της παλιάς τσαρικής Ρωσίας. Μετά την εκδίωξη των δραχμιστών, αχυράνθρωπων του “Τσάρου” από την κυβέρνηση ,όφειλαν οι ευρωπαϊστές στο ΣΥΡΙΖΑ να κόψουν εντελώς τον ομφάλιο λώρο με τη Μόσχα. Δεν έχει κανένα νόημα ούτε υπάρχει η παραμικρή ωφέλεια από τη διατήρηση τόσο στενών σχέσεων με τους εθνικιστές Ρώσους και ειδικά με τον αισχρότερο εκπρόσωπο του σύγχρονου  ιμπεριαλιμσού  Πούτιν.

Η τραγωδια της Ουκρανίας και η γενικότερη συμπεριφορά των Ρώσων δεν είναι μια πρόσφατη κρίση, αλλά ένα  ιστορικό ζήτημα αιώνων που ακούει στον ορισμό “Ανατολικό ζητημα”. ΄Εχουμε επανειλημμένα γράψει εδώ για το συγκεκριμένο  θέμα.  Εν ολίγοις, πρόκειται για την ανάγκη της Ρωσίας να εξασφαλίσει από την Κριμαία διέξοδο στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Αλλιώς ,χωρίς τέτοια θαλάσιο διδάδρομο, η Ρωσία είναι μια ηπειρωτική  χώρα με δύσκολη και  χρονοβόρα πρόσβαση στη θάλασσα από την άλλη μεριά της απέραντης χώρας.

 Το ζήτημα αυτό ανάλαβε σήμερα να λύσει μια κι έξω ο δικτάτορας Πούτιν με την πρόσφατη προσάρτηση της Αν. Ουκρανίας στη Ρωσία. Οι αυτόνομες αυτές κυβερνήσεις στα εδάφη της ανεξάρτητης χώρας της Ουκρανίας, που προέκυψαν από τις εξεγέρσεις των Ρωσόφιλων εθνικιστών, με την απόλυτη στήριξη της Μόσχας, είναι μαριονέτες του δικτάτορα και επικίνδυνοι αντιευρωπαϊστές.

Ο Αλέξης  Τσίπρας με τη  νέα του παρουσία, συνετή και ευρωπαϊκή, δεν έχει καμιά δουλειά ούτε  στη Μόσχα να πηγαίνει, ούτε συμφωνίες να κάνει με τη μαφιόζικη, ρώσικη κυβέρνηση. Πολλώ μάλλον να προσκαλεί το δικτάτορα που είναι υπεύθυνος τους λάχιστον για 7.000 νεκρούς στην Ουκρανία, σε μια ευρωπαϊκή χώρα ,όπως είναι η Ελλάδα. Ας πάει ο δικτάτορας στη Β.Κορέα, αν θέλει ή τη Συρία. Αλλά και στη Σερβία,την Ουγγαρία. Στην Ελλάδα των ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης) δεν έχει θέση ο Χιτλερίσκος που απειλεί να αιματοκυλήσει την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Γράφουμε για το δικατάτορα παλιότερα:

 

ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
05.03.14
 

O Πούτιν έχει τα περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Χίτλερ. Πρώτα απ΄όλα είναι ψυχοπαθής, όπως ήταν και ο Φύρερ της Γερμανίας,που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Είναι ικανός για το χειρότερο,αλλά ανίκανος για το παραμικρό καλό.
Υπήρξε πράκτορας (αξιωματικός) της παλιάς Κα-Γκε-Με, της γνωστής εγκληματικής οργάνωσης,που παρακολουθούσε και “φακέλωνε” εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο,αλλά και “έβγαζε από τη μέση” ανεπιθύμητους με όλες τις γνωστές μεθόδους και τους συνήθεις τρόπους των “Μυστικών” υπηρεσιών.
Αυτό το άτομο, με το βεβαρυμένο, εγκληματικό παρελθόν, κάποια στιγμή κατάφερε να φτάσει στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας (και όχι μόνο μια φορά) με τις ψήφους περίπου του 40-45% του εκλογικού σώματος. Οι οπαδοί του, ως γνωστόν, στην πλειοψηφία τους είναι μαφιόζοι, “σκοτεινοί” επιχειρηματίες, ακροδεξιοί, ναζιστές, “ντοπαρισμένοι” εθνικιστές και άλλα λούμπεν (π.χ μηχανόβιοι, χούλιγκαν,σκίνερ κ.α) γενικώς στοιχεία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του ρώσικου λαού δεν προσέρχεται στις κάλπες (“Αποχή” απο εκλογικές αναμετρήσεις). Ποσοστά ακριβή και πραγματικά, όμως, δε γνωρίζουμε, αφού δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα “μαγειρεμένα” ποσοστά συμμετοχής-αποχής, αλλά και τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα από τις κρατικές υπηρεσίες του δικτάτορα,που δίνουν στη δημοσιότητα ό,τι θέλουν.
Ο Πούτιν όλους αυτούς που δεν είναι οπαδοί του, τους θεωρεί πέρα από προσωπικούς του εχθρούς και εχθρούς της πατρίδας, του έθνους και της μεγάλης Ρώσικης αυτοκρατορίας, που ονειρεύεται να ιδρύσει. Η ισοπεδωτική αυτή αντίληψη για τους αντιπάλους του (“όποιος δεν είναι μεθ΄ ημών είναι καθ΄ήμών”) ,τον έχει οδήγήσει σε ακραίες και ωμές συμπεριφορές εναντίον τους.
Παρακολουθήσεις, συλλήψεις, ανακρίσεις, βασανισμοί, φυλακίσεις εκτοπίσεις, εξορίες, “ατυχήματα” (κυρίως ακτιβιστών) είναι οι προσφιλείς μέθοδοι του δικτάτορα και έχουν σκοπό όχι μόνο τη φυσική ,διανοητική και ηθική εξόντωση των αντιπάλων του, αλλά και τη διασπορά και την επικράτηση του φόβου και του πανικού στους υπόλοιπους. Οπότε, αν είσαι …υποψήφιος να “πας μέσα” και να υποστείς τα πάνδεινα για “ψύλλου πήδημα” (π χ γιατί σατίρισες το δικτάτορα), συνήθως σιωπάς, αποσύρεσαι, κρύβεσαι, ιδιωτεύεις. ΄Ενας απέραντος τρόμος επικρατεί στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια . Οι μόνοι που έχουν την άνεση και το “πάνω χέρι” στη χώρα είναι οι οπαδοί και ψηφοφόροι του δικατάτορα, οι οποίοι και αμείβονται πλουσιοπάροχα από τις μπίζνες με την εξουσία και τις χιλιάδες άλλες διασυνδέσεις και διαπλοκές που διαθέτουν με το εντελώς διεφθαρμένο ρωσικό κράτος.
Το “καθεστώς” ,το κράτος δεν είναι αυτό το διεφθαρμένο,που γνωρίζουμε εμείς στη Δύση. ΄Εχει την επίφαση, το μανδύα κρατικής υπόστασης. Στην ουσία είναι μια μαφιόζικη οργάνωση, εντελώς εγκληματική, αδίστακτη και διεφθαρμένη,που “πουλάει” και “αγοράζει” τα πάντα. Από την άλλη, όπως είπαμε, όσοι δεν είναι ημέτεροι, δεν είναι απλώς οι “χαμένοι”, αλλά ένα πλήθος βυθισμένο σε μια απέραντη σιωπή και πολιτική-ακτιβιστική απραγία, αλλά και στην έσχατη φτώχεια και την εξαθλίωση. Κοντά στο φόβο, το αλκοόλ, η κακή διατροφή,οι χειριστες συνθήκες διαβίωσης πλήττουν σχεδόν το 60% του ρώσικου λαού. Δυναμική αντίδραση από τέτοιους “πολίτες”, δεν μπορεί κανείς να περιμένει. Οι εξαιρέσεις, όπως αυτή με το συγρότημα Pussy Riot ,είναι μετρημένες.΄Αλλοι δυναμικοί ακτιβιστές είναι ελάχιστοι. Πολλούς τους δολοφόνησαν ,κάποιοι είναι φυλακισμένοι ή ανάπηροι. Η πλειοψηφία του πλήθους βρίσκεται σε κατάσταση “καταστολής”, ύπνωσης. ΄Ετσι, ο δικτάτορας με τους δικούς του “λύνει και δένει” και όλοι μαζί οραματίζονται την ίδρυση μιας ισχυρής ρώσικης αυτοκρατορίας,όπως αναφέραμε.
“Μέντορας” και δάσκαλός του Πούτιν ο Χίτλερ. Ο Ναζιστής Φίρερ της Γερμανίας,όμως, είχε ένα ατού στα χέρια του τότε ,που ευτυχώς δε διαθέτει ο ο Νέος Χίτλερ. Στη Γερμανία, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης , ο παρανοϊκός ηγέτης των “εθνικοσοσιαλιστών” κατάφερε να συσπειρώσει έναν ολόκληρο λαό, να τον εκτρέψει στο ναζισμό και να τον στρέψει ενατίον ΟΛΩΝ . Αρχικά στράφηκε εναντίον των πιο αδυνάτων, των ευκολότερων στόχων, όπως οι Εβραίοι, οι οποίοι οικονομικά ήταν μεν οι ευρωστότεροι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες (άρα με πρόφαση τον αντισημιτισμό εύκολο να τους εξοντώσουν και να τους κατακλέψουν τις περιουσίες), δεν είχαν,όμως, την κάλυψη και την προστασία ενός οργανωμένου κράτους. Από την άλλη, κουβαλούσαν πάνω τους και την προκατάληψη και το “ανάθεμα” των χριστιανικών λαών για το …έγκλημα της Σταύρωσης του Χριστού, που διέπραξαν !
Ο σύγχρονος Χίτλερ ,Πούτιν δεν έχει αυτή τη δυνατότητα της λαϊκής συπείρωσης για πολλούς λόγους. Ο βασικός είναι πως ο πεινασμένος ρωσικός λαός δε διαθέτει οικονομικά κίνητρα (τα εθνικιστικά ποτέ δεν είναι αρκετά),για να κινηθεί εναντίον μιας ευρωστότερης τάξης στο εσωτερικό ή να στραφεί σε αγώνες στο εξωτερικό για την επανίδρυση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπως θα επιθυμούσε ο “οραματιστής”. Μια τέτοια τάξη στο εσωτερικό (και μοναδική) είναι αυτή που περιγράψαμε, η άρχουσα τάξη των κρατικο-μαφιόζων ( όλοι τους εθνικιστές και ακροδεξιοί), που αποτελούν ένα 35-40% περίπου του ρώσικου λαού και φυσικά διαθέτουν και τη δύναμη (όπλα και χρήμα), για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, αν χρειαζόταν, μια παραδομένη στη φτώχεια, την ταλαιπωρία ,την απογοήτευση και το αλκοόλ πλειοψηφία των συμπατριωτών τους , που ούτε συσπείρωση διαθέτει, αλλά ούτε σοβαρή ηγεσία να την ξεσηκώσει.
Αν σ΄αυτό ο νέος Χίτλερ μειονεκτεί του παλιού , στην αδυναμία του,δηλαδή, να ναζιστικοποιήσει-εθνικιστοκοποιήσει το σύνολο του ρωσικού λαού, όπως είχε καταφέρει ο Χίτλερ, κατά τα άλλα ακολουθεί τις ίδιες με εκείνον μεθόδους. Χωρίς πολλές φορές να κρατά ούτε τα προσχήματα δε διστάζει να προχωρεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις ή να καταλαμβάνει-προσαρτά ολόκληρα τμήματα χωρών, τάχα για να προφυλάξει τους ρωσόφιλους πληθυσμούς τους ή να συστήνει δεσμούς φιλίας με άλλους δικτάτορες, όπως ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας ,ο Γιανουκόβιτς της Ουκρανίας κ.α.
Τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν πως ο Νεο-Ναζιστής ηγέτης της Ρωσίας είναι εντελώς αδίστακτος. Δολοφόνησε εν ψυχρώ (ηθικός αυτουργός, μαζί με το “ενεργούμενό” του Γιανουκόβιτς) πάνω από 100 Ουκρανούς και τραυμάτισε εκατοντάδες, εισέβαλε στην Κριμαία, απειλεί, κοροϊδεύει, εξαπατά, συμπεριφέται ως “εκτός τόπου και χρόνου” (κατά την παρατήρηση της Μέρκελ), την ώρα μάλιστα που αυτός ο παρανοϊκός ηγέτης έχει στα χέρια του τους κωδικούς των πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν τον κόσμο!
Και δε θα σταματήσει εδώ ο Πούτιν.Αυτή την ώρα δοκιμάζει τις αντοχές της Δύσης, ειδικά των Αμερικανών,που δείχνουν πως δεν έχουν τα “κότσια” να τον σταματήσουν.Αν η αντίδραση του ΝΑΤΟ συνεχιστεί να είναι φραστική ή με μέτρα αποσπασματικά και μόνο οικονομικά, καμιά επίπτωση δε θα έχουν στο αποτέλεσμα. Ο Νέος Χίτλερ αντίθετα, θα εκμεταλλευτεί την οικονομική πίεση-δυσαρέσκεια που θα υποστεί ο “όχλος” από τα οικονομικά μέτρα και αυτό θα είναι ένα καλό μέσο, για την αναστήλωση του εθνικισμού κι εκείνων που σήμερα αδιαφορούν ή είναι αντίπαλοί του.
                                   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
1.Η Δύση άργησε να δώσει δυναμικό παρόν στην κρίση της Ουκρανίας. Περιορίστηκε στις απειλές και στα “άσφαιρα”, γνωστά διπλωματικά “μπλα μπλα”. Το ΝΑΤΟ όφειλε να είχε προστατέψει από την πρώτη στιγμή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ την Κριμαία,από την ώρα,δηλα΄δη, που ο Πούτιν αποβίβαζε στο έδαφός της τον “πρώτο” στρατιώτη (και όχι 16.000 που είναι σήμερα και μάλιστα να ειρωνεύετα πως είναι ..νόπιοι). Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο σφάλμα του ΝΑΤΟ.
2.Μετά την αποβίβαση των πρώτων ομάδων Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Κριμαίας έπρεπε να συλληφθούν ΑΠΑΝΤΕΣ οι ξένοι στρατιωτικοί από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, να ανακριθούν και να δικαστούν. Την ίδια στιγμή ΟΛΑ τα κράτη μέλη της Ε.Ε και η ίδια Αμερική να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Μόσχα ,ώστε να τονιστεί το έγκλημα Πούτιν, η κρισιμότητα της κατάστασης και η έμπρακτη θέληση της Δύσης να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την παράνοια του δικτάτορα. ΄Οχι μόνο δεν έκανε το ΝΑΤΟ το αυτονόητο,αλλά μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην εκκαθάριση της περιοχής από τους ξένους Ρώσους στρατιώτες,αλλά και τη βίαιη απαγόρευση της κίνησης των πολεμικών πλοίων,που φεύγουν από το ναύσταθμο ,όπου ελλιμενίζεται ο ρώσικος στόλος,για να μεταφέρουν όπλα και άντρες.
3.Η Δύση δεν προχώρησε σε κανένα σοβαρό μέτρο, οικονομικό εμπάργκο πρώτα απ΄όλα, ώστε να πιέσει ασφυκτικά το δικτάτορα, να τον “εκθέσει” στα μάτια του πληθυσμού, να τον κάνει μισητό. ΄Ετσι μόνο θα γίνει αντιληπτά από το λαό της χώρας η κρισιμότητα της κατάστασης, απότοκο της αφροσύνη Πούτιν και ο κίνδυνος εκτράχυνσή της, όσο συνεχίζει να βρίσκεται ο δικτάτορας στην εξουσία.
4.Δεν προέβησαν  τα κράτη της Ε.Ε ,αλλά και η κυβέρνηση της Ουκρανίας στη διατύπωση κατηγοριών εναντίον του δικτάτορα για “ηθική αυτουργία σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” ούτε απαίτησαν από τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαστηρίου την έκδοση εντάλματος σύλληψης των κατηγορουμένων. Να προχωρούσαν μάλιστα και δυναμικά στην “εκτέλεση” του εντάλματος.
5. Δεν έχουν Αμερική και Ε.Ε ούτε καν προετοιμάσει μια ενημέρωση του ρωσικού λαού με εκπομπές -μεταδόσεις στη ρωσική γλώσσα (από όμορες με τη Ρωσία φιλικές της Ε.Ε χώρες ή από δορυφόρους) για την επισήμανση των κινδύνων που εμπεριέχει η συνέχιση της παραμονής ενός παρανοϊκού ηγέτη στην εξουσία και της ανάγκης εξουδετέρωσής του με κάθε τρόπο από τον ίδιο το ρωσικό λαό.
6.Δεν ανακοίνωσαν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε την απαγόρευση μετακίνησης Ρώσσων πολιτών στις χώρες τους για εμπορικούς ή τουριστικούς λόγους. Ειδικά ο αποκλεισμός αυτής της μορφής θα κινητοποιούσε τα ανακλαστικά όλων εκείνων των Ρώσων, που δε διακατέχονται από εθνικιστικές αγκυλώσεις και επιθυμούν να δουν τη χώρα και το λαό τους κοντά στην Ευρώπη.
Η Ρωσία είναι έδαφος της Ευρώπης. Ο λαός της Ρωσίας, ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές διαφορές με τη Δύση (μήπως τα Βαλκάνια δεν έχουν 😉 ανήκει στην οικογένεια των λαών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η διεύρυνση της Ε.Ε με μέλη χώρες γύρω από τι Ρωσία, αλλά ιδιαίτερα την ίδια τη Ρωσία, είναι όρος “sine qua non”.
΄Οσο υπάρχει Πούτιν ή άλλος όμοιος παράφρονας διάδοχός του στο “τιμόνι” της Ρωσίας, αυτό το όνειρο δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Και όσοι δεν έχουν την “όραση” μιας τέτοιας τόσο διευρυμένης Ευρώπης ή δεν τη θέλουν, αν μη τι άλλο, ας αναλογιστούν πως οι εθνικιστές Ρώσοι ηγέτες έχουν πυρηνικά. Δεν είναι καλύτεροι αυτοί από τους “Μουλάδες” του Ιράν ,ούτε από τον επίσης ανισόρρροπο “ μπέμπη” της Β. Κορέας, τον οποίο εδώ και πολύ καιρό η Αμερική όφειλε να τον έχει “δέσει”, για να απαλλάξει και έναν ολόκληρο λαό από τη δυστυχία και να διαφυλάξει την παγκόσμια ειρήνη από τα παιχνίδια αφρόνων.
Ο Ομπάμα και η Μέρκελ ειδικά οφείλουν να κατανοήσουν πως τους έλαχε ο κλήρος σήμερα να αναλάβουν ιστορικούς ρόλους και να αναγορευτούν σε “ιστορικά πρόσωπα μεγάλης εμβέλειας”.
Ας τολμήσουν να φέρουν εις πέρας το έργο της Ιστορίας. “Οι καιροί ου μενετοί”!

 

 

2. Θύελλα αντιδράσεων: Επιστήμονες συναντήθηκαν κρυφά στο Χάρβαρντ -Τι θέλουν να κάνουν
Θύελλα αντιδράσεων: Επιστήμονες συναντήθηκαν κρυφά στο Χάρβαρντ -Τι θέλουν να κάνουν

Περίπου 150 επιστήμονες συγκεντρώθηκαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία εκ του μηδενός ενός συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιο ήδη εγείρει κρίσιμα ζητήματα βιοηθικής, όπως κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για την μαζική δημιουργία ανθρώπων χωρίς γονείς και με χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία» στο απώτερο -και όχι άμεσο- μέλλον.

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη στη Βοστώνη και διέρρευσε στον Τύπο μετά από μερικές μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και της «Ουάσιγκτον Ποστ». Από τους συμμετέχοντες επιστήμονες είχε ζητηθεί να μην έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους ή να στείλουν μηνύματα στο Twitter στη διάρκεια της μυστικής συνάντησης.

Όπως το βλέπουν οι ίδιοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν, το σχέδιό τους είναι μια προέκταση του αρχικού Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP), γι’ αυτό η αρχική ονομασία της πρωτοβουλίας τους ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write. Στόχος τους είναι να προχωρήσουν πέρα από την «ανάγνωση» (αλληλούχιση) του γενετικού υλικού του ανθρώπου, στο να «γράψουν» (συνθέσουν) το δικό τους DNA με χημικό τρόπο, όπως παραδέχθηκε ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η συνθετική βιολογία έχει αρχίσει ήδη να κάνει προόδους σε επίπεδο μικροοργανισμών, όμως η νέα φιλοδοξία της είναι να συντεθούν ολοκληρωμένα μεγαλύτερα γονιδιώματα ζώων και φυτών, τα οποία αρχικά θα εισαχθούν σε κύτταρα για ερευνητικούς σκοπούς.

Προς το παρόν, οι συμμετέχοντες επιστήμονες δεν μιλάνε ανοιχτά για τη δημιουργία συνθετικών ανθρωπίνων όντων, αλλά στην πορεία του δρόμου κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί (άλλωστε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη…). Η πρόσκληση που εστάλη για την μυστική συνάντηση, έγραφε πάντως ότι αποσκοπεί «στο να συντεθεί ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο γονιδίωμα εντός κυττάρων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

‘Αλλοι σκεπτικιστές επιστήμονες, όπως από το Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ήδη εγείρουν ερωτήματα βιοηθικής -και όχι μόνο- φύσης, ενώ ανησυχούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέου τύπου ευγονική. Είναι π.χ. σκόπιμο, λένε, να «διαβάσει» κανείς το DNA ενός Αϊνστάιν και μετά να επιχειρήσει να το συνθέσει εξαρχής; Αν ναι, πόσα τέτοια γονιδιώματα (δηλαδή πόσοι Αϊνστάιν) θα έπρεπε να δημιουργηθούν και ποιός θα είχε δικαίωμα να το κάνει; Γενικότερα, επειδή κάτι μπορεί να γίνει εφικτό κάποια στιγμή, πρέπει και να γίνει πραγματικότητα οπωσδήποτε;

Ο Τσερτς, ο οποίος επέκρινε τους σκεπτικιστές ότι «σκιαγραφούν μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει την πρωτοβουλία μας», δικαιολογήθηκε ότι αρχικά η συνάντηση είχε σχεδιασθεί να είναι ανοικτή στον Τύπο και μάλιστα να μεταδοθεί μέσω βίντεο στο ευρύτερο κοινό. Επειδή όμως θα συνοδευόταν από μια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, η οποία καθυστέρησε, τελικά αποφασίσθηκε η εκδήλωση να γίνει κλειστή. Υποσχέθηκε όμως ότι το σχετικό βίντεο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, μόλις γίνει η επιστημονική δημοσίευση.

Το HPG-Write, προς το παρόν, δεν έχει καμία χρηματοδότηση. Όμως ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα, όπως είπε ο Τσερτς. Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αναμένεται η αντίδρασή της. Εκπρόσωπος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείων (ΝΙΗ), του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοδότη επιστημονικών ερευνών στη χώρα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα είναι πρόωρο.

Μέχρι σήμερα, αποτελεί ρουτίνα η τροποποίηση του DNA, με την προσθήκη, αφαίρεση ή επεξεργασία γονιδίων. Εφαρμογές αυτών των τεχνικών είναι π.χ. τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, οι γονιδιακές θεραπείες και η δημιουργία φαρμάκων.

Όμως η σύνθεση ενός ολόκληρου γονιδιώματος είναι άλλης τάξης εγχείρημα. Μέχρι στιγμής η διαδικασία είναι δύσκολη και γεμάτη λάθη, ενώ έχει εφαρμοσθεί σχετικά αξιόπιστα σε μικρά μόνο τμήματα του DNA, μήκους έως 200 ζευγών βάσεων (τα ζεύγη βάσεων είναι οι χημικές μονάδες του γενετικού υλικού). Με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος σύνθεσης ενός πλήρους γονιδιώματος που περιέχει τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσειων, όσα περίπου το ανθρώπινο, είναι γύρω στα 90 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρωτοπόρος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ έχει ήδη συνθέσει ένα βακτηριακό γονιδίωμα που αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο βάσεις DNA. Το πρώτο αυτό συνθετικό γονιδίωμα μικροοργανισμού ουσιαστικά αποτελούσε αντίγραφο του πραγματικού. Φέτος ο Βέντερ παρουσίασε ένα πιο πρωτότυπο συνθετικό γονιδίωμα μήκους περίπου 500.000 βάσεων DNA.

Ουδείς  γνωρίζει μετά βεβαιότητας για ποιο λόγο ακριβώς μαζεύτηκαν οι ειδικοί επιστήμονες στο Χάρβαρντ  και τί συζήτησαν. Η βιομηχανία παραπληροφόρησης δεν έχει μπέσα, για να εμπιστευτείς τις αποκαλύψεις  των εμπόρων της.

Πάντως, οι ηθικολόγοι και οι θρησκευάμενοι με αυτή την αφορμή έδωσαν πάλι ρεσιτάλ θρασύτητας, προκλητικότητας, τύφλας  και μεσαιωνισμού.  Λες και τους ρώτησε κανείς για τη γνώμη τους σε θέματα επιστήμης και μάλιστα τόσο εξειδικευμένης.

Ας κρατήσουν την “ηθική” τους για πάρτη τους. Δε μας αφορά. Ούτε συμμεριζόμαστε τον… πόνο τους και την αγωνία τους για το μέλλον του ανθρώπου. Να μείνουν μόνο μακριά θέλουμε από το “μέλλον”, από την επιστημονική έρευνα, τους ειδικούς που αγωνίζονται να πάνε τον κόσμο μπροστά.

Επί αιώνες κράτησαν την ανθρωπότητα στο σκοτάδι, την άγνοια,  τη βαρβαρότητα. Αρκετά πια. Είναι στιγματισμένοι στην ιστορία και γραμμένοι στις μαύρες δέλτους της.

Ας σταματήσουν αυτό το χαβά του Μεσαίωνα,να πετάνε τη θρησκεία στη μέση, όταν μιλάει η επιστήμη. Στις εκκλησιές  και τα σπίτια τους, ας λένε ό,τι θέλουν. Σε άλλους χώρους  τους απαγορεύεται να έχουν λόγο ,γιατί είναι κραυγές τύφλας, ανοησίας ,ξεροκεφαλιάς. Φτάνει πια.

 

3. Κουβέλης: Αν μου γίνει πρόταση να μπω στην κυβέρνηση, θα το συζητήσω
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια συζήτηση.

«Δεν έχω κάνει καμία απολύτως συζήτηση με την κυβέρνηση για συμμετοχή μου σε κυβερνητικό σχήμα», είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που του γίνει πρόταση θα το συζητήσει.

Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, αποκάλυψε πως συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το Eurogroup και την αξιολόγηση, πριν από έναν μήνα.

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως στο προσεχές Eurogroup θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

“΄Οπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη”. Εδώ, η …τρελή  του χωριού είναι ο  Φώτης Κουβέλης , που δε χάνει την ευκαιρία να ξαναβρεθεί στην επικαιρότητα με τη νέα θέση που του τάζουν.

Αυτό είναι που νοιάζει το Φώτη Κουβέλη. Η δημισιότητα .Αλλιώς, δεκάρα δε δίνει για τον τόπο. Απόδειξη ,όταν “την έκανε” από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, γιατί νόμισε πως αυτή η φυγή  θα του βγει  σε… αριστερή επανάσταση με κομματικό διάφορο .

Αλλά γελάστηκε τότε και τον “έφαγε η μαρμάγκα”. Τώρα, λέει να ξαναδοκιμάσει. Ας μην ξεχνούν, πάντως, όσοι θέλουν να τον επαναφέρουν “από την αποστρατεία στην ενεργό υπηρεσία” πως κι αυτούς θα τους φτύσει ο Φώτης, αν έτσι κρίνει.  Δεν έχει πια μπέσα το άτομο.

 

4. “ΕΝΤΕΧΝΗ” ΚΑΙ…ΑΤΕΧΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ”!

Ακούω εδώ στην  Εύβοια σήμερα  ένα σταθμό (“Μπλε99” τον λένε) ,που αυτοδιαφημίζεται πως παίζει…έντεχνα τραγούδια για τους…ψαγμένους. Δηλαδή…Ελένη Τσαλιγοπούλου και  Μελίνα Ασλανίδου!

Παράλληλα, με την τέχνη  που υπηρετεί και μεταδίδει τα (υπο) προϊόντα της  ο σταθμός, πετάει στα ενδιάμεσα και κάτι διαφημίσεις με τσουρέκια και κουλουράκια  “όλα τα λεφτά” για… καλοφαγάδες (διάβαζε παχύσαρκους).   Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

 Στη δεκαετία του ΄70 και αρχές του ’80, εμείς οι παλιότερες γενιές, ακούγαμε  ροκάδικα κυρίως, αλλά και ποπ.  Ξένη μουσική ,δηλαδή, περισσότερο και άντε, οι ερωτευμένοι ,από ελληνική μουσική, άκουγαν και “νέο κύμα”, κάτι “ελαφρά” της δεκαετίας του ΄60. Οι …πολιτικοποιημένοι ακούγαμε και ρεμπέτικα, αλλά και Θεοδωράκη, μελοποιημένη ποίηση Ρίτσου,  Ελύτη.  Τα γνωστά, κορυφαία. ( Χατζηδάκη στα κρυφά ακούγαμε, ήταν δεξιός και  απαγορευμένος από τους ινστρούχτορες για μας τους αριστερούς,  τρομάρα τους!).

 Τη λεγόμενη παραδοσιακή, δημοτική μουσική, την είχαμε ξορκίσει . Πολύ βλάχικο να ακούς στην εποχή εκείνη   τέτοια μουσική. Ειδικά εμείς που είχαμε μεγαλώσει σε επαρχίες και ήρθαμε έφηβοι στην Αθήνα.  Φοβόμαστε μη μας πάρουν στο ψιλό οι…Αθηναίοι. (Ποιοι Αθηναίοι, δηλαδή; Δεν υπήρχαν Αθηναίοι. Κάτι πρόσφυγες ήταν οι παππούδες  των συνομηλίκων μας που είχαν γεννηθεί στην Αττική, ή, στην καλύτερη περίπτωση, τσοπαναρέοι,  Βλάχοι-Αρμάνοι  από την ΄Ηπειρο, που είχαν κατηφορίσει από παλιά στην Εύβοια, την Αττικο-Βοιωτία και αλλού, όπου υπήρχαν βοσκές για τα κοπάδια τους ).

 Στην οικογένεια,  αντάμ παπαντάμ ,  είμαστε μουσικοί. Τραγουδιστές  και βιολιτζήδες οι περισσότεροι.  Ο παπούς και ο πατέρας παίζανε και τραγουδούσαν καλά, επαγγελματικά τα παραδοσιακά τραγούδια.  Την ίδια μουσική έπαιζα κ εγώ που “πήρα” το βιολί στην οικογένεια. Με το που ήρθαμε στην Αθήνα, όμως, το πέταξα το όργανο. Δεν έπαιζες ροκ με το βιολί! Για χρόνια δεν έπαιξα δημοτικό τραγούδι στις χορδές του παλιού, οικογενειακού βιολιού μας. Ούτε τα τραγούδησα. Δεν   ήταν της μόδας τέτοια μουσική για μας τότε.

Χρειάστηκε να φύγω για την ξενιτιά, να μπω στην οικογένεια των “Απόδημων”, για να   αναπολήσω εκείνα  τα περίφημα δημοτικά μας (καμιά σχέση με τα περισσότερα  γύφτικα  δημοτικά που παίζουν σήμερα στα πανηγύρια), γιατί τραγουδούσαν τη λαχτάρα του ξένου για τον τόπο του, τον πόνο και την ταλαιπωρία του και  να αρχίσω να τα τραγουδάω και να τα παίζω ξανά  στο βιολί μου. Κι από τότε δεν τα απαρνήθηκα ποτέ.

Και, ώ του θαύματος! Ταιριάζουν μια χαρά και με τα ρικάδικα που ακόμα ακούω, αλλά και με τη λεγόμενη “σοβαρή”, κλασική μουσική που κι αυτή τώρα πια με γεμίζει,όταν την ακούω  στην ώρα της.

Τα σκέφτομαι όλα τούτα, ακούγοντας  έντεχνα τραγούδια  από το ραδιόφωνο… γιατί  παίζει Σαββόπουλο, Μαχαιρίτσα και  Κραουνάκη! ΄Ετσι ισχυρίζεται ο εκφωνητής.

Παίδες,  σταματήστε  το παραμύθι. Πιο έντεχνη μουσική από το να ξέρεις να παίζεις και να τραγουδάς   σωστά “Μια Παρασκευή κι ένα Σαββάτο βράδυ” ή “Κίνησαν τα καράβια να παν στην ξενιτιά”, δεν υπάρχει. Για να μην πούμε τί λαρύγγι και κότσια χρειάζεσαι,  για να βγάλεις άψογα  έναν “Λιούλιο”.

Και ωραιότερα γυρίσματα και αυτοσχεδιασμοί από το  καλό κλαρίνο και το βιολί, δεν υπάρχουν. Δύσκολη τέχνη, δεν αντιγράφονται τέτοια κομμάτια , δεν έχεις παρτιτούρα μπροστά σου να τα παίξεις. Για ακούστε Πέτρο- Λούκα Χαλκιά να αυτοσχεδιάζει στο κλαρίνο, αλλά και  Γιώργο Κόρο (μακαρίτης πια)  και Στάθη Κουκουλάρη στο βιολί και θα καταλάβετε. Ρωτήστε και τον Γούντι ΄Αλεν και τον Κουστουρίτσα να σας το επιβεβαιώσουν .

 Σπουδαίος  και μοντέρνος δεν είσαι, αν ακους  Κραουνάκη. Θεός φυλάξοι! (Δεν είναι κακός ο Σταμάτης ή η  Αλκ.Πρωτοψάλτη, αντίθετα). Ο καλός ακροατής ξέρει να ακούει μουσικές απ΄όλο τον κόσμο. “Η καλή μουσική είναι σαν το καλό κρασί”, έλεγε ο πατέρας μου . “Απ΄όποια ποικιλία σταφυλιού  κι αν βγαίνει. Ξένη και ντόπια”!