1. Πατώντας πάνω στους νεκρούς σε μια βάρκα μεταναστών – Πηγή: www.lifo.gr
Οι επιβάτες – από την Ερυθραία, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής – βρέθηκαν από το διασωστικό Astral την Τρίτη. Ήταν μέρος ενός μεταναστευτικού κύματος πάνω από 11.000 ανθρώπων που διασώθηκαν στη Μεσόγειο από ομάδες διασωστών και την ιταλική ακτοφυλακή αυτή την εβδομάδα. Οι μετανάστες πάνω σε ένα μεγάλο ξύλινο σκάφος, στο οποίο μπορεί να επέβαιναν έως και 1.000 άτομα περίμεναν με αγωνία για βοήθεια και μερικοί πήδηξαν στο νερό. Στο σημείο επικράτησε πανδαιμόνιο παρά τις προσπάθειες από το πλήρωμα του Astral να ηρεμήσουν να ηρεμήσει τους μετανάστες. “Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σε πανικό”, είπε ο Μεσσήνης στους New York Times. Σε ένα από τα σκάφη, στο οποίο επέβαιναν 150 άτομα, ο Άρης Μεσσήνης δήλωσε ότι οι διασώστες βρήκαν 29 νεκρούς, 10 άνδρες και 19 γυναίκες. “Μας είπαν πως αυτοί οι άνθρωποι είχαν πεθάνει από τη νύχτα”, αναφέρει . Πηγή: www.lifo.gr
Οι μετανάστες που είχαν στοιβαχθεί σε αμπάρια ήταν τόσο στριμωγμένοι που πάλευαν για να μπορέσουν να βγουν. «Πολλοί από αυτούς δεν είχαν ξαναδεί θάλασσα σε ολόκληρη τη ζωή τους», δήλωσε η Laura Lanuza, εκπρόσωπος της Proactiva Open Arms, μιας ισπανικής ομάδας βοήθειας που επέβαινε στο διασωστικό. Οι αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης και οι ομάδες διάσωσης στην Ευρώπη λένε ότι η διαδρομή από τη Βόρεια Αφρική παραμένει η πιο θανατηφόρα. Ο Άρης Μεσσήνης, ο οποίος έχει καλύψει τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία, έχει φωτογραφήσει την ευρωπαϊκή κρίση μετανάστευσης από τότε που ξεκίνησε, πριν από τρία χρόνια, συχνά έχει βάλει στην άκρη τη φωτογραφική του μηχανή για να βοηθήσει τους διασώστες. Αυτό που είδε στη Μεσόγειο, είπε πως ήταν διαφορετικό. Ήταν ακριβώς κάτι ανάλογο με τα πλοία με τους σκλάβους που πέρασαν κάποτε τον Ατλαντικό, όμως αυτό συνέβαινε τώρα και όχι εκατοντάδες χρόνια πριν. «Έχω δει πολύ θάνατο, αλλά ποτέ ξανά τέτοιο πράγμα», είπε και πρόσθεσε πως ήταν συγκλονιστικές οι εικόνες και σε έκαναν να αισθάνεσαι πως δεν ζεις σε έναν πολιτισμένο κόσμο. Πηγή: www.lifo.gr
Μεταναστευτικό-προσφυγικό, εγκλήματα Τζιχαντιστών και ναζιστών-ρατσιστών. Το μεγαλύτερο όνειδος του 21ου αιώνα!
2. ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ . ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ
- Πληθαίνουν οι πλειστηριασμοί σε λαϊκές συνοικίες, σε όλη την Ελλάδα
- Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, όλη η χώρα στο στόχαστρο
- Εχουν δημιουργηθεί οργανώσεις εναντίον των πλειστηριασμών
- Επιτίθενται στα ΜΑΤ για να ακυρώσουν τις διαδικασίες
- Δείτε βίντεο με πολίτες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Περιστέρι, Ιλιον και Ηράκλειο
Μακάρι να γιγαντωθεί το συγκεκριμένο κίνημα. ΄Ενας πλειστηριασμός δεν είναι απλώς μια διεκδίκηση ενός οφειλόμενου δανείου, μιας οικονομικής υποχρέωσης. Είναι πρωτίστως οργή και τιμωρία- εκδίκηση στην οικονομία της αγοράς. Είναι καπιταλιστική, αφύσικη υπόμνηση πως εδώ είμαστε. Και είμαστε αφέντες!
Εμπρός. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ!
2. Βενιζέλος για δικαστές: Λέγοντας ότι διασφάλισαν τις αποδοχές τους είναι σαν να έκαναν συναλλαγή
Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Σκάι, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους άλλους δικαστικούς που συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αποδοχές και συναλλαγή
Στην ίδια συνέντευξη στην τηλεόραση του Σκάι, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή».
«Δεν είναι αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά των δικαστών» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να είναι οι ενώσεις για τα μισθολογικά των δικαστών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Για τις αποδοχές των δικαστών αποφαίνεται η δικαιοσύνη και αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Ο σφυγμός της κοινωνίας
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι τον πιάνει «θεσμικός τρόμος» σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ότι καθήκον του ΣτΕ είναι να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας. «Αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους».
«Αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την κυβερνητική πολιτική και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί όταν γίνεται αυτό».
Επικρίνοντας την δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι οι δικαστές πρέπει να μην χειραγωγούνται, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου Επικρατείας που αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση αλλά τώρα αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών.
«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης» συνέχισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.
Τα είπε καλά εδώ ο Ευάγγελος. Σοφά και μετρημένα. Δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοια τελευταία.
΄Ομως, κι ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τί παιχνίδια παίζουν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις με το θεσμό της δικαιοσύνης. Και για τη διαπλοκή και τις συναλλαγές και τη διαφθορά στα ανώτερα-ανώτατα, κυρίως, κλιμάκια, γνωρίζουν άπαντες.
Δεν περίμενε ο κόσμος που υφίσταται στο πετσί του τον ελληνικό, δικαιικό “μεσαίωνα”, τη συνταγματική αγχίνοια του Βενιζέλου, για να επισημάνει τα αυτονόητα. Αλλά είναι καλό να διαπιστώνονται από παντού οι παθογένειες του Συστήματος. Ειδικά από εκείνους που είναι με τα…μπούνια μέσα σ΄αυτό.
____________________________________________________________________
-
ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ… ΜΑΪΜΟΥΔΙΑ.
-
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. ΚΑΝΤΕ ΤΟ, ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ …ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ.
-
ΓΑΛΛΙΚΑ ΔΕ ΜΑΘΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΤΑ “ΓΑΛΛΙΚΑ” ΤΟΥ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ!
-
ΟΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ.
-
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
1. «Καραβάνι Υγείας» γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων κατευθύνεται στο υπ. Υγείας
Μου αρέσει που οι γιατροί -νοσηλευτές στο “καραβάνι υγείας” (!) …ματώνουν ,για να μην την πληρώνουν οι ασθενείς, όπως γράφουν στο πλακάτ τους. Συγκινηθήκαμε από την αγωνιστικότητα, την αφιλοκέρδεια-ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη των συνδικαλιστών που τα δίνουν όλα και κόντρα στα συμφέροντά τους για μας το πόπολο!
Βέβαια, ας είμαστε ειλικρινείς. ΄Απαντες γνωρίζουν πως κι αυτός ο καυγάς των γιατρών -νοσηλευτών είναι για το “πάπλωμα.” Για τα όβολα. Απλά, οι εργατοπατέρες ,μαθημένοι στη δημαγωγία και την κουτοπονηριά, πετάνε και κάτι τέτοια λαϊκίστικα και ….ιδεολογικά (“παλεύουμε για σας”), για να αποκρυβεί το απαίσο πρόσωπο της συντεχνιακής-κλαδικής διεκδίκησης αυξήσεων και άλλων παροχών.
Ως παλιός συνδικαλιστής, γνωρίζω πολύ καλά αυτά τα τερτίπια. Και οι περισσότεροι φυσικά σ΄αυτό τον τοπο. Για τούτο, ούτε μας εξαπατούν, πολύ περισσότερο δεν μας πείθουν, οι συντεχνίες πως αγωνίζονται για μας και όχι για πάρτη τους στις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους. Αλλού, παρακάτω αυτά.
Ανασύραμε ένα παλιό κειμενάκι σχετικό με το θέμα και το βάζουμε:
(13-10-11)
” Θυμάμαι τη σχολική χρονιά 1978-79.Η χρονιά που διορίστηκα στο δημόσιο ως καθηγητής (στο Γυμνάσιο -Λύκειο Θεσπειών Βοιωτίας). Εκείνη τη χρονιά είχε ξεσπάσει μια δυνατή απεργία στη Β/θμια Εκπ/ση και η συμμετοχή του κλάδου πανελλαδικά ήταν πολύ μεγάλη. Είχα εκλεγεί τότε (με τις ψήφους του ΚΚΕ και ανένταχτων αριστερών) αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας και μ΄αυτή την ιδιότητα συμμετείχα σε μια συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στα κεντρικά της Αθήνας στην οδό Κορνάρου. Πρόεδρος της ΟΛΜΕ ήταν ο Αντρέας Ράθωσης (μετέπειτα Διευθυντής του ΟΣΚ στο τότε ΥΠΕΠΘ. Εξαργύρωσε κι αυτός την επιταγή τη επιτυχημένης εκείνης της απεργίας και της γενικότερης συνδικαλιστικής του δραστηριότητας με μια θέση “φιλέτο”). Εν πάση περιπτώσει.
Στη συνεδρίαση εκείνη, λοιπόν, μας διάβασε ο Πρόεδρος μια λίστα που θα δίναμε στα ΜΜΕ με τα αιτήματα του κλάδου για τα οποία κατεβαίναμε στην απεργία και ΟΛΑ, μα ΟΛΑ, ήταν οικονομικά-κλαδικά. Μόλις τελείωσε, ζητάω το λόγο. -Ρε,πρόεδρε, του λέω,ντροπής πράγματα αυτά. Μας κατεβάζεις μια λίστα με αποκλειστικά οικονομικά ζητήματα και ούτε μια λέξη για την εκπαίδευση, τα χάλια της σε όλους τους τομείς, μια ιδεολογική αναφορά, κάτι, τέλος πάντων, εκπαιδευτικοί είμαστε, δεν είμαστε ΟΤΕτζήδες… “Γιατί”, μου λέει, “τα κλαδικά-οικονομικά μας ζητήματα δεν είναι ιδεολογικά;” Μιλήσανε πολλοί πάνω σ΄αυτό το ζήτημα ,οι περισσότεροι συμφωνήσανε με την παρατήρησή μου και στο τέλος αποφασίστηκε να βγεί ένα κείμενο που θα “έπαιζε”,δηλαδή “και καλά’ εμείς παλεύαμε για την βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και…στο μεταξύ, στο φινάλε, βάζαμε και τα οικονομικά-κλαδικά μας ζητήματα (με την ευκαιρία, τάχα!).
Από τότε, άρχισα να μαθαίνω τα τερτίπια αυτά του συνδικαλισμού. Να “ντύνεις”, δηλαδή, τη διεκδίκηση των προσωπικών σου συμφερόντων με “ιδεολογικά ιμάτια”,να μιλάς για… αγώνες, αντίσταση και τέτοια ηχηρά, ενώ η ουσία των απεργιών και των συντεχνιακών κινητοποιήσεων είναι ΜΙΑ και μοναδική: Ο παράς, η πάρτη . Από τότε τους σιχάθηκα, αν και μέχρι πού παραιτήθηκα από την εκπαίδευση, συμμετείχα για καθαρά λόγους αρχής και αξιοπρέπειας σε όλες τις απεργίες, έστω κι αν δεν πίστευα πια σε τέτοιες μορφές”αγώνα” και “αντίστασης” .
2. α. ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ»
Πολίτες μπλόκαραν πλειστηριασμούς ακινήτων και στο Ηράκλειο -Δεν μπήκαν στο Ειρηνοδικείο οι συμβολαιογράφοι
β. Κέρδισε ο Ιερώνυμος -Με τα παλιά βιβλία τα θρησκευτικά
Εξαίρετη η αγωνιστικότητα και η συμπαράσταση εκείνων που σταμάτησαν τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Μια δυναμική απάντηση στην αυθαιρεσία των τραπεζών και των λογής αρπακτικών της οικονομίας της αγοράς, που χρειάζονται να παίρνουν και με αυτό τον τρόπο τα “μαθήματά” τους. Με τους πλειστηριασμούς το Σύστημα δείχνει το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό του. Δεν είναι αυτές οι διαδικασίες δικαιοσύνη. Είναι εκδίκηση και τιμωρία.
Από την άλλη, όμως, τα ίδια πλήθη που σταμάτησαν στην Κρήτη τους πλειστηριασμούς, δε θα τα δούμε στα σχολεία να μπαίνουν στις αίθουσες μέσα, την ώρα των θρησκευτικών και να σταματάνε τη χειρότερη, ακόμα κι από τους πλειστηριασμούς, διαδικασία μόλυνσης της ψυχής ενός παιδιού με τη θρησκευτική προπαγάνδα και την έκθεση του μυαλού του στην παράνοια και την ηλιθιότητα.
Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Πώς να δεχτώ ότι μετράει περισσότερο στη ζωή η οικονομική της πλευρά από εκείνη της ανάπτυξης της ελεύθερης βούλησης και της καλλιέργειας της προσωπικότητας του ατόμου; Πώς το λένε οι Γραφές, αφού μιλάμε για θρησκευτικά; “Και τούτο ποιείν, κακείνο μη αφιέναι”.
3. α. Το σχόλιο του Ιερώνυμου στον Φίλη για το «Πάτερ Ημών»
Μπορεί η πλευρά της Εκκλησίας να παρέκαμψε τον υπουργό Παιδείας και να συνομίλησε ουσιαστικά μόνο με τον πρωθυπουργό, ωστόσο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε ένα σχόλιο στο Νίκο Φίλη.
Μακρυά από τους υψηλούς τόνους του τελευταίου 24ώρου για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών ο αρχιεπίσκοπος σχολίασε στον υπουργό Παιδείας ότι έχει πληροφορηθεί πως ο Νίκος Φίλης γνωρίζει το «Πάτερ ημών» και αρκετές προσευχές απ έξω…
β. Πάτρα: Ιερέας κληρώνει τάμπλετ για τα παιδιά που θα πάνε στο Κατηχητικό και δεν κάνουν πολλές απουσίες
Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Ταραμπούρα ιερέας καλέσει τη νεολαία με τον δικό του τρόπο κοντά στην εκκλησία, τάζοντας τάμπλετ.
«…όσα παιδιά έλθουν στο Κατηχητικό και δεν κάνουν πολλές απουσίες, στο τέλος θα μπουν σε κλήρωση για ένα τάμπλετ» είπε ο ιερέα αφήνοντας άναυδους τους πιστούς.
Παπαδίστικο το αστείο του αρχιεπίσκοπου, χωροφυλακίστικο. (Αλήθεια, εξελίσσεται και ο Ιερώνυμος σε ….Χριστόδουλο ή μου φαίνεται;)
Φυσικά και ξέρει ο Φίλης και τα… πατερημά και ένα σωρό προσευχές. Ακόμα και κατεβατά τροπάρια και κοντάκια μπορεί να γνωρίζει. Και όχι μόνο ο Φίλης. ΄Οσοι έχουμε… μια κάποια ηλικία, νιώθουμε πως ασέλγησε το παπαδαριό στα μυαλά μας “εξ απαλών ονύχων”. ΄Ολα τα ελληνόπουλα και όχι μόνο εμείς οι παλιότεροι, υποστήκαμε αυτό το βάναυσο βιασμό της ψυχής και του μαυλού από το ιερατείο.
Σήμερα, ξέρω απ΄έξω, σχεδόν ολόκληρα κατεβατά από τους ψαλμούς του Δαυίδ. Και φυσικά εκατοντάδες τροπάρια και απολυτίκια και όλο το μπλα- μπλα της…θείας λειτουργίας έχουν χαρακτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Και δεν αποβάλονται με τίποτα. Κι ας μην τα γουστάρω να τα θυμάμαι. Εκεί, γραμμένα στο σκληρό δίσκο του μυαλού. Κι ας έχω να πατήσω σε εκκλησία κάτι δεκαετίες.
Από παιδιά, δίψαγε το μυαλό και η ψυχή μας για μάθηση, για γνωσιολογικό εξοπλισμό. Κι αντί στα σχολειά μας να μας εξοπλίζουν με χρήσιμες για τη ζωή γνώσεις ( να μαθαίναμε σωστά δυο γλώσσες, ας πούμε), μας ανάγκαζαν να μάθουμε … τα παιδιά του Ιακώβ και να λέμε νεράκι το “Πιστεύω”!
΄Εξι ολόκληρα χρόνια διδάχτηκα γαλλικά της πλάκας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Φοιτητής πήγα στο Παρίσι και δοθέντος πως οι Γάλλοι σνομπάρουν τα αγγλικά και προκειμένου να μη μείνω νηστικός και άστεγος ,αναγκάστηκα να θυμηθώ τα σχολικά μου γαλλικά. Μια απελπισία, ένα σκέτο δράμα. Ντράπηκα, όπως τα μιλούσα.
΄Εξι ολόκληρα, άχρηστα, αμέθοδα χρόνια διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας. Και το αποτέλεσμα… τζίφος. ΄Εξι και περισσότερα χρόνια στις εκκλησιές και με αυστηρή θεολογική διδασκαλία-επίβλεψη στα σχολεία, όχι μόνο δεν ξεχνάω τις… “κινητές και τις ακίνητες εορτές”, αλλά να σου πω μαζί με τους ψαλμούς του Δαυίδ και όλο το ευαγγέλιο απ΄έξω! Μια δαχτυλοδεικτούμενη περίπτωση της αποτυχίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και της φοβερής επίδρασης που έχει στο παιδί η ασύστολη, η βάρβαρη θρησκευτική προπαγάνδα. Του “γανώνουν το μυαλό”. Αφήνουν τον άνθρωπο πνευματικά σακάτη για όλη τους τη ζωή.
4. Ο πολεμιστής του τάφου της Πύλου ήταν όμορφος με μακριά μαλλιά: Τι λέει η υπεύθυνη ανασκαφών
Ένας όμορφος άνδρας, με μακριά μαύρα μαλλιά, ήταν πιθανόν ο «Γρύπας Πολεμιστής», όπως αποκαλείται ο «ένοικος» του τάφου του 1.500 π. Χ., που αποκαλύφθηκε πέρσι στον ‘Ανω Εγκλιανό της Πύλου, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος.
Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, όπως και τα νέα ερευνητικά δεδομένα, θα παρουσιαστούν σήμερα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, ώρα 19:00, από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2015 βρήκαν κάτι μοναδικό: Έναν ασύλητο, λακκοειδή τάφο με τον σκελετό άνδρα, ηλικίας 30 με 35 ετών, καθώς και περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του.
«Από ό,τι φαίνεται ήταν ένας όμορφος άνδρας. Τον έχουμε αποκαταστήσει με μακριά μαύρα μαλλιά, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα στον τάφο και η οποία θα δημοσιευτεί του χρόνου.
Θα δείξουμε την εικόνα του κατά τη διάρκεια της ομιλίας μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Στόκερ, η οποία μαζί με τον άνδρα της, καθηγητή Τζακ Ντέιβις, θα δώσουν διάλεξη με θέμα «Lord of the Gold Rings: The Grave of the Griffin Warrior of Pylos» («Ο ‘Αρχοντας των Χρυσών Δαχτυλιδιών: Ο Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή της Πύλου»).
Η ανασύσταση του προσώπου του έγινε από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Πέρσι, η συγκλονιστική ανακάλυψη είχε χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «η πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια».
Τα ευρήματα συνηγορούσαν και με το παραπάνω σε αυτό: Χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια και κύπελλα, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, ένας χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι και λεκανίδες, 50 και πλέον σφραγιδόλιθοι, περισσότερες από 1.000 ψήφους από πολύτιμους λίθους και άλλα εντυπωσιακά.
Πολλά ήταν έργα μινωικής τεχνοτροπίας, που σε συνδυασμό με την εποχή τους οδήγησε τους ανασκαφείς στην υπόθεση ότι μπορεί να αποτελούσαν προϊόντα λεηλασίας από επιδρομή στην Κρήτη.
Σε άρθρο, όμως, που δημοσιεύουν στο περιοδικό «Hesperia» εστιάζουν σε κάτι διαφορετικό. «Αυτό που προτείνουμε στο Hesperia δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που αποκτήθηκαν αυτά τα αντικείμενα, αλλά με το γιατί.
Δηλαδή ισχυριζόμαστε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα που βρέθηκαν στην ταφή επιλέχθηκαν σκοπίμως και τοποθετήθηκαν στον τάφο για να μεταφέρουν ορισμένα νοήματα, τα οποία σχετίζονται με τα συμβολικά συστήματα που υπήρχαν ήδη στη Μυκηναϊκή κοινωνία», αναφέρει η αρχαιολόγος.
Ποια, όμως, είναι αυτά τα μινωικά θέματα που απεικονίζονται στα ευρήματα και δη στα χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια; «Είναι πολλά», μας απαντά η κ. Στόκερ. «Έχουν να κάνουν με τελετές που σχετίζονται με μία θεά και με την εμφάνισή της, ενώ συχνές είναι και οι σκηνές με τα ταυροκαθάψια», συμπληρώνει.
Η εύρεση τεσσάρων χρυσών σφραγιστικών δαχτυλιδιών με εικονογραφία τέτοιου τύπου είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο και ασυνήθιστο. Ή μήπως μοναδικό;
«Ειδικά το μεγαλύτερο χρυσό δαχτυλίδι έχει χαραχτεί με τέτοια λεπτομέρεια που δεν υπάρχει πουθενά παράλληλο του μεταξύ των χρυσών σφραγιστικών δαχτυλιδιών που γνωρίζουμε ως σήμερα.
Οι σκηνές των γυναικών σε αυτό το δαχτυλίδι επαναλαμβάνονται και σε άλλες γνωστές σφραγίδες της Κρήτης, όμως το δαχτυλίδι της Πύλου συνενώνει μικρότερες γνωστές παραστάσεις σε μια μεγαλύτερη και πιο σύνθετη τελετουργική σκηνή», σημειώνει η ομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στον τάφο υπήρχαν κι άλλα απρόσμενα ευρήματα, όπως χτένες και ένας καθρέπτης.
Ποια η σημασία τους σε έναν τάφο άνδρα; «Χτένες και καθρέπτες έχουν μια γενικότερη σχέση με τις ταφές πολεμιστών», απαντά η κ. Στόκερ, που συμπληρώνει ότι ίσως αντανακλούν ένα έθιμο στολίσματος πριν από τη μάχη. Και το νόημα που υπάρχει πίσω από την απεικόνιση γρύπα σε δυο από τα ευρήματα (κομμάτια ελεφαντοστού, με το ένα να απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά και το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα), τα οποία έδωσαν και την ονομασία στον πολεμιστή;
«Ο γρύπας αντανακλά ένα πολύ γνωστό σύστημα εξουσίας, που πλαισιώνει τον θρόνο της Πύλου, όπως και του Μίνωα της Κνωσού», απαντά.
Όσο για τη σημασία των ευρημάτων, πέρα από την τέχνη και τον πλούτο τους, η αρχαιολόγος τονίζει ότι «σε όρους χρονολόγησης, η ανακάλυψη τόσων διαφορετικών τύπων αντικειμένων μέσα σε έναν τάφο με μία μοναδική ταφή είναι ύψιστης σημασίας», αναφερόμενη προφανώς στην εξαιρετική ευκαιρία που δίνει μια τέτοια αδιατάρακτη ταφή τόσο για τη μελέτη των ταφικών εθίμων στην Πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή όσο και για τη σχέση του φύλου με τα κτερίσματα και την ταφική γνώση, που δεν θα μπορούσε να αποκτηθεί μέσα από τη μελέτη περισσότερων τυπικών ομαδικών τάφων.
Η κ. Στόκερ, μαζί με τον άνδρα της, θα συνεχίσουν τις ανασκαφές στην Πύλο τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια. Η μετάδοση της ομιλίας θα γίνει ζωντανά από την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (http://www.ascsa.edu.gr/index.php/about/livestream).
Δέος! Τί άλλο να νιώσεις μπροστά σ΄αυτό το πανηγύρι των ευρημάτων; Χαρά στους αρχαιολόγους που είχαν τη μοναδική τύχη δουν και να πιάσουν πρώτοι στα χερια τους τέτοιους ανεκτίμητους θησαυρούς.
΄Αριστη , εξέχουσα και μοναδική η δουλειά τους. Θα τιμήσει το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού για το έργο και την προσφορά του το ζευγάρι των αρχαιολόγων και τους συνεργάτες τους;
5. Βολές Τσοχατζόπουλου κατά δικαστών και ΠΑΣΟΚ: Είμαι αθώος, έκαναν ζημιά στη σύζυγο και την κόρη μου
Την αθωότητά του διαλάλησε για μία ακόμη φορά απολογούμενος ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Ακης Τσοχατζόπουλος, για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις οποίες κατηγορείται.
Ο πρώην υπουργός τα έβαλε με τους πρώην συντρόφους του, αλλά και με τους δικαστές, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη για όλα τα δεινά που έχει περάσει εξαιτίας της δική του εμπλοκής.
«Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ»
«Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ που έφτασα και σας βεβαιώ ότι δεν έκανα τίποτα. Τίποτα δεν υπήρχε εις βάρος μου. Μπορώ να κοιτάξω τον άλλο κατάματα και να του πω την άποψή μου. Δόθηκε η εντύπωση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι μία σφηκοφωλιά όπου έμπαιναν οι πράκτορες (όπλων) και έδιναν μίζες δεξιά και αριστερά. Απίθανα πράγματα έχουν ειπωθεί από τους εισαγγελείς μόνο και μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οταν εκφυλίζεται η Δικαιοσύνη από τέτοιους λειτουργούς, δεν γίνεται δουλειά» είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αρχίζοντας την απολογία του και επιχειρώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για μαύρο πολιτικό χρήμα.
Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε ότι ως εκ της θέσεως του δεν είχε κανένα δικαίωμα υπογραφής ή διαπραγμάτευσης, καθώς μόνο αρμόδιο να κρίνει και να εγκρίνει είναι το ΚΥΣΕΑ. “Οποιαδήποτε αγορά ρυθμίζεται από τον νόμο. Το ΚΥΣΕΑ, ανώτατο όργανο, είναι αυτό που κρίνει στο τέλος. Δεν αποφασίζει ο υπουργός…εδώ δικάζεται η πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1974 έως τώρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνη γνώμη του Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και καταλήξανε σε νέα οπλικά συστήματα και 100.000 ένοπλους άνδρες. Φέραμε την τεχνολογία στην Ελλάδα».
Βολές κατά Σημίτη
Αναφερόμενους στους πρώην συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι υπήρξε μία «ανίερη συμμαχία» μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά, με μόνο στόχο να τον κλείσουν στην φυλακή, ενώ χαρακτήρισε τον Κ. Σημίτη «ξεπερασμένο και συντηρητικό». Βολές εξαπέλυσε και κατά του Κ.Καστανίδη, ο οποίος -κατά τον κατηγορούμενο- μεθόδευσε μαζί με πρώην σύμβουλό του και νυν εισαγγελικό λειτουργό τη δίωξη σε βάρος του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, για την οποία καταδικάστηκε.
«Προσπάθησαν να εξοντώσουν τη σύζυγο και την κόρη μου»
Εκτενή αναφορά έκανε και στη Βίκυ Σταμάτη, αλλά και στη κόρη του, η οποία όπως είπε έμεινε τρία χρόνια στη φυλακή. «Υπάρχουν αποφάσεις εγκλεισμού και εξόντωσης, από άποψης υγείας. Ο εγκλεισμός είναι η χείριστη μορφή, είτε είναι φυλακή είτε είναι ψυχιατρείο. Το ζήσαμε όταν η γυναίκα μου θέλησε να φύγει από το Δρομοκαϊτειο για 12 ώρες για να βγει έξω, να πάρει αέρα. Της απαγόρευσαν να προαυλίζεται, να πάρει καφέ. Πού ήταν τότε η δικαιοσύνη; Οι συνέπειες ήταν τραγικές. Ζημιά ψυχική και σωματική για γυναίκα μου. Βαρύτατη ζημία για την κόρη μου που δεν της επέτρεπαν να πάει με το παιδί της στη Γαλλία για εγχείρηση εγκεφάλου. Που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ηταν όλα άνωθεν εντολές. Πολιτικές και δικαστικές εξουσίες αποφάσισαν και αδιαφορούσαν για την τύχη μου ή την τύχη της κόρης μου».