ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1. “ΔΙΥΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟΝ”
  2. ΟΙ ΠΑΠΥΡΟΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
  3. ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ.  ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΛΙΝΑΤΣΑΣ.
  4. ΧΡ. ΣΑΡΖΕΤΑΚΗΣ. ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΠΡΩΗΝ …ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΕΛΦΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.
1. α .Εισαγγελική έρευνγια την υποκλοπή και τη διαρροή των e-mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.

Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

 

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

 

β. «ΣΠΟΝΔΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Αλιβιζάτος για εκβιασμό αντιπροέδρου του ΣτΕ: Τέτοια πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει
Αλιβιζάτος για εκβιασμό αντιπροέδρου του ΣτΕ: Τέτοια πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει

Ρουκέτες για τη στοχοποίηση και τον εκβιασμό του αντιπροέδρου του ΣτΕ εξαπέλυσε σήμερα, μέσω του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «σπονδή υπέρ της Ιστορίας του πιο ανεξάρτητου δικαστηρίου της χώρας την πλειοψηφία των 16 δικαστών που αποφάνθηκαν χθες υπέρ του παραδεκτού της προσφυγής των καναλιών κατά του νομού Παππά».

Ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι τέτοια πράγματα σε βάρος ενός τέτοιου κορυφαίου δικαστή, όπως χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο αντιπρόεδρο του ΣτΕ, δεν έχουν ξαναγίνει.

 

Τί λέει ο καθεστωτικός  καθηγητής Αλιβιζάτος; Η Ιστορία μόνο μαύρες σελίδες έχει για τη…γούνα όλων αυτών. Και του ίδιου,φυσικά. Και την Ιστορία δεν τη γράφει ο Αλιβιζάτος ούτε οι δημοσιογράφοι που αναπαράγουν με πυχιαίους τίτλους ,για να εμπεδώσουν στον κόσμο την περισπούδαστη καταγγελία του .

Την Ιστορία τη γράφουμε εμείς. Με την ιδιότητα του ιστορικού, με την οποία μας χορήγησε-εξόπλισε η ίδια η πολιτεία, δηλαδή  η εξουσία του λαού, αφού «θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία» και  «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό και είναι υπερ αυτού”.

Ας σιωπήσει καλύτερα ο καθηγητής του Συνταγματικού .Δεν τον συμφέρει ” δια να ομιλή”. Γνωρίζει, άλλωστε,πολύ καλά  πως σε όλο το μήκος και το φάρδος  της ελληνικής δικαιοσύνης επικρατούν η σήψη, η διαφθορά,η διαπλοκή. Και όχι μόνο τώρα που το θυμήθηκε ο πανεπιστημιακός.

“Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον”.  Χάλασαν τον κόσμο, γιατί ήρθε στο φως ένα  ερωτικό σκάνδαλο από τα συνήθη που γίνονται παντού και πάντα. Στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην “τα ρίξει” ο …Βoss  στην υφιστάμενη και να μην έχει τις περισσότερες φορές το καμάκι  …αίσιο αποτέλεσμα και για τους δύο.αφού “βοήθα με να σε βοηθώ” να περάσουμε και οι δυο …”ζωή και κότα”.

Αλλά, εκεί  είναι το πρόβλημα  στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τα πανεπιστήμια; τα ερωτικά σκάνδαλα;  Μέγας ο χαμός παντού στο βασίλειο του δημοσίου.

 Υπάρχει, ας πούμε,  περίπτωση, ομορφούλα φοιτήτρια να ξεφύγει από τα πλοκάμια του “δύσκολου” καθηγητή κι εκείνη να μην ενδώσει  (ούτως ή άλλως πως), για να πάρει “αβρόχοις ποσί” (η καλύτερα …υψωμένοις ποσί)   τον περιπόθητο βαθμό; ΄Η οι υποτροφίες; Πώς νομίζετε χορηγούνται οι περισσότερες υποτροφίες;  Κάντε μια στατιστική και θα διαπιστώσετε το αποτέλεσμα. Μάλιστα, για να είστε απόλυτα σίγουροι, δείτε και τις…υποτρόφους, που τις …κέρδισαν, τί  εμφάνιση και αέρα διαθέτουν τα κορίτσια.

Και καθόμασταν εμείς τα κορόιδα εκείνα τα χρόνια , μέρες, βδομάδες και μήνες να ρίχνουμε διάβασμα του σκοτωμού,  μπας και πάρουμε τα φτωχαδάκια την έρμη εκείνη υποτροφία του ΙΚΥ για κανένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία.  Εμ, δε! Πώς λέει το ευαγγέλιο για κείνον τον παράλυτο, έτσι την πατάγαμε κι εμείς.  ‘ Οταν ήταν να πέσει στα ιαματικά νερά της στέρνας,  άλλος τον προλάβαινε, του έβγαινε μπροστά και μπλουμ, πρώτος ο “άλλος” έπεφτε μέσα και έμενε μια ζωή μπουκάλα ο παραλυτικός.

Είχαμε στη Φιλοσοφική πολλούς καθηγητές που “χουφτώνανε”. ΄Ενας, μάλιστα, των Λατινικών, κουτσός κιόλας,  έπαιρνε βοηθούς μόνο όμορφα κοριτσόπουλα. Είχε   στο γραφείο  του μια σκάλα και κάθε μια και λίγο, τους έδινε εντολή  να ανέβουν και να του κατεβάσουν το τάδε βιβλίο από τη βιβλιοθήκη, που πάντα  ήταν… πάνω -πάνω. Να σκοτώνονται αυτές, ποια θα την  πρωτοπιάσει να ανέβει .Και όλες να πηγαίνουν στο γραφείο με τα…μίνια τους, τα ξωβυζά τους. Τουλάχιστον οι 3 απ΄αυτές, που γνωρίζω ο ίδιος προσωπικά, πήραν υποτροφία για το εξωτερικό.Οι δυο γύρισαν και πήραν αργότερα “έδρα” στη σχολή.

΄Ενα αίσχος, μια σιχασιά το πανεπιστήμιο. Και είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.΄Ετσι μοιράζονται και τις “έδρες” στην εκλογή πανεπιστημιακού προσωπικού. Ακόμα και πιο μπροστά από την οικογενειοκρατία , βρίσκονται  τα γκομενιλίκια  και οι αλλαξοκωλιές,  για να πάρεις “έδρα”.

Τί μας λένε τώρα για το δικαστή πού είχε, λέει, ερωμένη την υποψήφια για τη σχολή δικαστών και της έδωσε τα θέματα για να μπει; Πταίσμα είναι αυτό που λένε και οι ίδιοι στη δικαστική τους γλώσσα. ΄Αλλα είναι τα κακουργήματα της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι οι ερωτιάρηδες δικαστές.

Να θυμίσουμε ελάχιστα απ΄αυτά (Αν πιάναμε και δημοσιεύαμε τη λίστα που έχουμε,  θα μας έπαρνε το… νέο έτος):

-Ο Κ. Κόλλιας, που έγινε πρωθυπουργός της Χούντας. Η παραβίαση της σειράς αρχαιότητας των προς προαγωγή δικαστικών  .Οι πρόεδροι  του Αρείου Πάγου για παράδειγμα  που ανασύρονται με βαθιές “βουτιές” από τις  τελευταίες σειρές της λίστας -επετηρίδας, για να προαχθούν από το εκάστοτε υπουργικό συμβούλιο και να τεθούν επικεφαλής  του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας (π.χ Βασίλης  Κόκκινος, Βασιλική Θάνου,  σημερινή πρόεδρος  του Αρείου Πάγου. Και άλλοι…ων ουκ έστιν αριθμός!).

-Οι πολυποίκιλες και “πολύχρωμες” (δε μιλάμε για “ροζ”) διαπλοκές των δικαστών και όχι μόνο κομματικές στην έκδοση δικαστικών  αποφάσεων  και στις εντολές των εισαγγελέων για διώξεις των λογής “ανεπιθύμητων”.

-Οι γνωριμίες δικηγόρων με δικαστικούς υπαλλήλους και  δικαστές, για να κρύβουν φακέλους δικογραφιών, να δίνουν ημερομηνίες (δικάσιμοι) όποιες βολεύουν τον κολλητό , να στέλνουν κλήση σε λάθος διεύθυνση και να θυροκολλούνται αντί να επιδίδονται ορθά, για να μη γίνει δίκη ή να παραγραφεί το αδίκημα. Πώς λέτε ένοχοι τη “βγάζουν καθαρή”, αθώοι ενοχοποιούνται και η χώρα έχει πάνω από 400 καταδίκες από το ευρωπαϊκό  δικαστήριο ανθωπίνων δικαιώμάτων για την πολύχρονη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων;

-Τα όβολα “κάτω από το τραπέζι”, οι περίφημες διαιτησίες, που παίρνουν οι μεγαλόβαθμοι δικαστές  (πολλές φορές η …αμοιβή μετριέται σε εκατομμύρια), οι  καταθέσεις στο εξωτερικό, οι βίλες στο Σχοινιά,  τα  άλλα ακριβά δώρα.

-Κακούργημα δεν είναι που ο δικαστής του ΣτΕ “πήδησε” τη δικαστίνα και της έδωσε τα θέματα. ΄Εγκλημα είναι που 11 ολόκληρα χρόνια  το δικαστικό συνάφι, από το πρώτο ως το τελευταίο βαθμό της δίκης, κρατούν ακόμα την αγωγή -καταγγελία μας για τη δολοφονία του καθηγητή Γιώργου Τριάχρη, που του άνοιξαν στα δύο το κεφάλι, γιατί  αποκάλυψε το μέγα σκάνδαλο -φαγοπότι εκατομμυρίων ευρώ από το ΥΠΕΠΘ-ΥΠΕΞ σε συνεργασία με μαφιόζους ομογενείς των πρώην Ανατολικών χωρών. Υπουργός Παιδείας τότε ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, που αρνήθηκε να προστατεύσει τον καθηγητή και τον άφησε να τον δολοφονήσουν οι διαπλεκόμενοι μαφιόζοι. Κι ακόμα το ΣτΕ δεν ευδόκησε να βγάλει απόφαση, για να λυθούν τα χέρια μας να πάμε στο ευρωπαϊκό διαστήριο. Συγκαλύπτουν έγκλημα. Καταγγείλαμε τη Γιαννάκου και την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή ως ηθικούς  αυτουργούς της δολοφονίας εκείνης. Τους έχουν,όμως,  από το 2006 στο δικαστικό απυρόβλητο. Τους προστατεύουν “με νύχια και με δόντια”.  Γι΄αυτό τρέμουν το ευρωπαϊκό δικαστήριο

Αυτά, κύριοι, είναι εγκλήματα.(Και πού,όπως είπαμε, να συμπληρώναμε ολόκληρη τη λίστα). Και σίγουρα δε δίνουμε συγχωροχάρτι στον γκομενιάρη δικαστή και   την υποψήφια διακαστίνα, αλλά αυτό είναι “σταγόνα στον ωκεανό”. Το  χειρότερο, μάλιστα,σ΄αυτην την υπόθεση, έτσι όπως βγήκε και την ώρα που τη δημοσιοποίησαν  είναι πως μιλάμε  πια για ενέργεια σκοπιμότητας και εκβιασμού. Ποιο νομίζουν πως πάνε να κοροϊδεψουν;

“Μπορείτε να κοροϊδεύετε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους μερικές φορές. Μερικούς ανθρώπους όλες τις φορές. Αλλά, ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους  ΟΛΕΣ  τις φορές αποκλείεται να τους κοροϊδεύετε.”

 Βάλτε το καλά στο μυαλό σας.

2. Παπυρολόγος μιλά για την επιστήμη του και αναλύει δύο ποιήματα της Σαπφούς
Παπυρολόγος μιλά για την επιστήμη του και αναλύει δύο ποιήματα της Σαπφούς [εικόνες]

Με κείμενα γραμμένα κυρίως στα αρχαία ελληνικά, οι πάπυροι, που οι περισσότεροι έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο λόγω των ειδικών συνθηκών διατήρησης της ερήμου, έγιναν αντικείμενο διακριτής επιστήμης, της παπυρολογίας, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η ανακάλυψη πολυάριθμων χειρόγραφων παπύρων σε αρχαιολογικές θέσεις, όπως αυτές κοντά στην όαση Φαγιούμ, έδωσαν όχι μόνο την αφορμή για τη γέννησή της, αλλά και τον λόγο που σήμερα έχουν διασωθεί σημαντικότατα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπως της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς, η οποία έζησε στη Λέσβο τον 7ο αι.π. Χ.

«Μερικοί πάπυροι περιλαμβάνουν έργα αρχαία ελληνικής λογοτεχνίας που δεν θα είχαν διασωθεί μέσω της μεσαιωνικής χειρόγραφης παράδοσης.
Φυσικά υπάρχει και ο πάπυρος του Δερβενίου, μοναδικός και διάσημος όχι μόνο γιατί βρέθηκε στην Ελλάδα, αλλά και επειδή είναι το αρχαιότερο ευρωπαϊκό χειρόγραφο, ενώ το περιεχόμενό του είναι ένα αλληγορικό σχόλιο σε μια ορφική θεογονία.

Για τους ιστορικούς που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς λειτουργούσαν οι αρχαίες κοινωνίες, οι πάπυροι είναι μοναδικά ντοκουμέντα, πραγματικοί θησαυροί. 

Είναι σαν να γίνονται ‘αυτόπτες μάρτυρες’ σε μια διοίκηση, αλλά και σε μια καθημερινότητα ατόμων και κοινοτήτων της αρχαιότητας.

Εκθεση με πάπυρους στον Καναδά 

Η επιστήμη της παπυρολογίας έχει δώσει ώθηση κυρίως στη μελέτη της ρωμαϊκής διοίκησης και οικονομίας, τομείς για τους οποίους η τεκμηρίωση -μέσω παπύρων- είναι η πιο πλούσια» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Μάικλ Σάμπσον, ειδικός στην παπυρολογία και στην αρχαία ελληνική ποίηση, με αφορμή έκθεση που διοργανώνει στο Πανεπιστήμιο Μανιτόμπα του Καναδά για τους πάπυρους και τις ιστορικές αναζητήσεις παπύρων τους δυο προηγούμενους αιώνες.

Τα ποιήματα της Σαπφούς 
Ο ίδιος αποκάλυψε μερικά από τα θαυμαστά «μυστικά» τους, όπως εκείνα που αφορούν τα δύο νέα ποιήματα της Σαπφούς, που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν από τον γνωστό παπυρολόγο Ντερκ Όμπινκ (Dirk Obbink), ο οποίος και τα ονομάτισε ως το «Ποίημα των Αδελφών» και το «Ποίημα της Κύπριδος». «Τα δυο ποιήματα ρίχνουν νέο φως στη ζωή της Σαπφούς.

Στο ένα από αυτά, ονομάζονται και συζητούνται δυο αδέλφια της, γεγονός που επιβεβαιώνει λεπτομέρειες της βιογραφίας της η οποία είναι γνωστή από αρχαίες μαρτυρίες.
Είναι όμως και περίεργο ποίημα, καθώς η ταυτότητα εκείνου που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο (και απευθύνεται σε κάποιο άλλο) δεν είναι σαφής. Γνωρίζουμε τόσα λίγα πράγματα για την ποίηση της Σαπφούς, που οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη προκαλεί ενθουσιασμό και αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σάμπσον.

Και συνεχίζει: «Τα νέα ποιήματα της Σαπφούς εγείρουν όμως και πολλά ερωτήματα σε σχέση τόσο με τις πολλές ιδιαιτερότητες του ελληνικού κειμένου (τις οποίες οι μελετητές προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν), όσο και με την προέλευση του παπύρου. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα αρχαία αντικείμενα (αγγεία, αγάλματα κλπ.), η εξασφάλιση της αυθεντικότητας και της νομιμότητας ενός παπύρου απαιτεί από τον μελετητή να γνωρίζει την προέλευσή του, την οποία τεκμηριώνει πλήρως με τη δημοσίευσή του. Στην περίπτωση των νέων ποιημάτων της Σαπφούς τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς ανήκουν σε ιδιώτη συλλέκτη ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, ενώ δεν διευκολύνονται και από το γεγονός ότι η γνωστοποίηση της αγοράς τους (που έγινε σε δημοπρασία των Κρίστις το 2011) εμφανίστηκε σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της ύπαρξής τους και της πρώτης δημοσίευσης του κειμένου τους», συμπληρώνει.

Πώς αποκτώνται οι πάπυροι
«Οι πάπυροι αποκτώνται είτε από αγορές, είτε από αρχαιολογικές ανασκαφές.
Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, και οι δυο τρόποι ήταν συχνοί στην Αίγυπτο.

Διακανονισμοί που έγιναν με τις τότε αιγυπτιακές αρχές για να επιτραπεί η εξαγωγή και η μελέτη των παπύρων εξηγεί γιατί οι συλλογές στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Μπέρκλεϊ (Καλιφόρνια) και Μίσιγκαν (Αν ‘Αρμπορ) κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο των παπύρων που ανάσκαψαν.
Κάποιες συλλογές, όπως της Βιέννης, αποκτήθηκαν μέσω αγοράς: Πάπυροι που είχαν αποκτηθεί στην αγορά αρχαιοτήτων μπορούσαν να εξαχθούν ως το 1983, οπότε η κυβέρνηση της Αιγύπτου πέρασε νόμο που όριζε κάτοχο αρχαιολογικών θέσεων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας το κράτος. Στην Ελλάδα, ο νόμος αυτός καθιερώθηκε το 1899», εξηγεί.

Ωστόσο, πάπυροι συνεχίζουν να πωλούνται σήμερα, ακόμα και όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι έφυγαν από την Αίγυπτο νόμιμα.
«Δυστυχώς, αυτή η αβεβαιότητα προκύπτει πολύ συχνά, καθώς τα χειρόγραφα που αγοράστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα συχνά στερούνται τεκμηρίωσης. Οι ‘γκρίζες’ περιοχές προέλευσης και η αβεβαιότητα δημιουργούν ηθικό δίλημμα σε κάποιους παπυρολόγους, που αναρωτιούνται: Αν δεν γίνεται να εξακριβωθεί η νομιμότητα ενός παπύρου, μπορώ εγώ με καλή συνείδηση να δουλέψω πάνω σε αυτόν;» αναρωτιέται.

Η εργασία ενός παπυρολόγου δεν είναι εύκολη -και όχι μόνο για τους παραπάνω λόγους.
«Το έργο μας είναι εξειδικευμένο και περίπλοκο: Κύριος στόχος είναι να διαβαστεί το χειρόγραφο του παπύρου σωστά και με πληρότητα, κάτι που συχνά δεν είναι εύκολο επειδή ο πάπυρος είναι συνήθως σε κακή κατάσταση διατήρησης, ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να είναι βιαστικός ή καλλιγραφικός ή γραμμένος στα αρχαία ελληνικά.

Το να μπορείς να διαβάζεις ελληνικά κείμενα, να καταλαβαίνεις το περιεχόμενό τους και να γεμίζεις τα κενά είναι εργασίες δύσκολες και χρονοβόρες, και ο παπυρολόγος έχει την ευθύνη να τις κάνει σωστά: Από τη στιγμή που ένας πάπυρος δημοσιεύεται, μπορεί να μην επανεξεταστεί ή επανεκτιμηθεί.

Έτσι οι επόμενοι μελετητές συχνά βασίζονται στην εργασία του παπυρολόγου για τη συνέχιση της έρευνάς τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πάπυροι που αποκαλύφθηκαν μέσα στα ερείπια αρχαίων οικισμών στην Αίγυπτο είχαν τη μορφή κυλίνδρων ή μεμονωμένων φύλλων ή καμία φορά εντοπίστηκαν, σε δεύτερη χρήση, πάνω σε μούμιες (όπως στην περίπτωση των δυο νέων ποιημάτων της Σαπφούς). Χρονολογικά, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της αιγυπτιακής ιστορίας, από το 2500 π. Χ. ως την αραβική κατάκτηση του 7ου αι. μ. Χ.

Τα αρχαιότερα κείμενα είναι γραμμένα στα αρχαία αιγυπτιακά (ιερογλυφικά ή ιερατικά), αλλά από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κύρια γλώσσα είναι τα αρχαία ελληνικά. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν κατέκτησε την Αίγυπτο (μετά το 332 π. Χ.), εγκατέστησε μια ελληνική γραφειοκρατία (με κέντρο την Αλεξάνδρεια), την οποία διατήρησαν οι Ρωμαίοι όταν την έκαναν επαρχία τους (μετά το 31 π. Χ).

Φωτογραφίες: wikipedia 

Σε παπύρους έχουμε κείμενα γραμμένα και σε άλλες γλώσσες, όπως Εβραϊκά, Λατινικά, Αραβικά, καθώς και διαφορετικές φόρμες της αιγυπτιακής γλώσσας (όπως τα Κοπτικά). Η πλειονότητα όμως των κειμένων είναι γραμμένα στα αρχαία ελληνικά» τονίζει ο καθηγητής.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περίπου 1-1,5 εκατομμύρια πάπυροι, οι οποίοι φιλοξενούνται σε συλλογές και ινστιτούτα ανά τον κόσμο.

Από αυτούς έχει δημοσιευτεί ένας πολύ μικρός αριθμός (περίπου 85.000, σύμφωνα με έρευνα του 2004), ενώ η μελέτη τους, αν συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστεί άλλα 1.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί -ακόμα κι αν το μισό ή το ένα τρίτο από αυτούς τους παπύρους είναι υλικό που μπορεί να δημοσιευθεί.

Η έκθεση στο Πανεπιστήμιο Μανιτόμπα του Καναδά θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2017.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

΄Ενα θαύμα, μια μοναδική,  πρωτόγνωρη εμειρία είναι η εύρεση, η  ερευνητική επαφή και προπαντός η  ανάγνωση, ενός παπύρου. Αν ολοκληρωθεί η δημοσίευση  των  εκατομμυρίων  παπύρων που θα έρθουν στο φώς ή που δεν έχουν ακόμα  αναγνωσθεί, σίγουρα θα αλλάξει η παγκόσμια ιστορία, αν όχι θεμελιακά, πάντως αισθητά.

Τυχερές οι γενιές του μέλλοντος !

3. Τι κατέθεσε ο Θέμος Αναστασιάδης στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
Φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOC
«Δεν ξέρω τίποτα, απλός δημοσιογράφος είμαι»: Σόου χωρίς απαντήσεις από τον Θ. Αναστασιάδη στην Εξεταστική

Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, Θ. Αναστασιάδης, κατέθεσε την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ – Όλα νόμιμα για το Πρώτο Θέμα που πρωτοστατεί στη μάχη κατά της διαπλοκής, ισχυρίστηκε ενώ εξαπέλυσε συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με το γνωστό του ύφος

Ως ευκαιρία να αυτοδοξαστεί, ως πολέμιος της διαπλοκής και άκρως επιτυχημένος δημοσιογράφος είδε την κλήση του στην Εξεταστική Επιτροπή ο Θ. Αναστασιάδης. Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, αντί ουσιαστικών απαντήσεων για το σύστημα της«μπάμπουσκας» και τα δάνειά που πήρε χωρίς εγγυήσεις, προτίμησε να παρουσιάσει τις πολιτικές του απόψεις, να δείξει την ευαισθησία του για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση επί παντός επιστητoύ. Σε ένα show που προκάλεσε την ανάδειξη του trend #ΘΕΜΕΤΟΣ στο twitter, ο Θ. Αναστασιάδης, υπερασπίστηκε τη δημοσιογραφία των εκβιασμών… καταδικάζοντάς την και διαπίστωσε ότι παντού υπάρχει διαπλοκή και πολιτικά παιχνίδια, εκτός, φυσικά, από το δικό του εγχείρημα.

Ο Θ. Αναστασιάδης, στις νουθεσίες προς τους βουλευτές και στις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Αυγής, χρησιμοποίησε τις «πάσες» των Βορίδη και Λοβέρδου που του απηύθυναν είτε ρητορικές ερωτήσεις είτε ερωτήσεις για την «στοχοποίησή» του από την κυβέρνηση είτε ερωτήσεις για τη δημοσιογραφία γενικά! Δεν μπόρεσε όμως να δώσει απαντήσεις  για την απόφαση να ιδρυθεί η «Αναπτυξιακή ΑΕ», με την οποία ελήφθη δάνειο 18 εκατομμυρίων, λίγο πριν πουληθεί ένα μεγάλο ποσοστό του Πρώτου Θέματος στον Πήγασο (τον οποίο, κατά τ’ άλλα, κατηγόρησε εμμέσως για διαπλοκή). Αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο τραπεζικό στέλεχος ή χρηματοοικονομικός σύμβουλος πρότεινε αυτή την πρακτική δανειοδότησης, τη στιγμή, μάλιστα, που, σύμφωνα με τον εκδότη και δημοσιογράφο όλα πήγαιναν καλά για την εφημερίδα και τα οικονομικά της εκείνη την  περίοδο. Και ενώ ισχυρίστηκε ότι το δάνειο ελήφθη για την ανάπτυξη της εφημερίδας, δεν εξήγησε γιατί, έναν χρόνο μετά, πουλήθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό στον Πήγασο και γιατί, το 2010  επαναγόρασε τις μετοχές αυτές, με νέα, τρίτη εταιρεία και νέο δάνειο.

Αναλυτικά:

«Δεν ξέρω τίποτα, ένας απλός δημοσιογράφος είμαι»…

«Δεν ξέρω τίποτα, δεν έχω συναντηθεί με τραπεζίτες, εγώ είμαι δημοσιογράφος και απορώ που με καλέσατε ως μάρτυρα», ξεκίνησε προκλητικά την κατάθεσή του ο Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ. Φάμελλος, του απάντησε ότι αυτός υπογράφει και το Πρώτο Θέμα είναι ο ένας από τους δύο Ομίλους που δεν έχει στείλει τα στοιχεία από τα υπόλοιπα των δανείων του. Ο Θέμος Αναστασιάδης, συνεχίζοντας εξίσου προκλητικά, είπε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο διότι «υφίσταται διώξεις η Εκκλησία» ενώ επέμεινε ότι δεν υπάρχει εξήγηση για το ότι «είναι ο μόνος δημοσιογράφος» που βρίσκεται στην εξεταστική. «Οι λόγοι που οδήγησαν στην κλήση είναι η θέση του ως προέδρου και μετόχου (σ.σ.: κατέχει το 44% άρα δεν είναι μικρομέτοχος όπως είπε) στο Πρώτο Θέμα αλλά και η δημοσιογραφική ιδιότητα που μπορεί να  δίνει δυνατότητα για ευρύτερες πληροφρίες, τόνισε ξανά ο Σ. Φάμελλος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι πρωτοφανές να ρωτάνε οι πολιτικοί έναν «ενεργό δημοσιογράφο», όπως αυτοχαρακτηριστήκε ο ίδιος, «απορώντας» για την πρόσφατη αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην κλήση του Θ. Αναστασιάδη στην εξεταστική. «Αναρωτήθηκε» γιατί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτόν αποκλειστικά και αν η παρέμβαση του θα επηρεάσει τους βουλευτές. Ο ισχυρισμός, βέβαια, του Θ. Αναστασιάδη είναι ψευδής καθώς και άλλοι «ενεργοί δημοσιογράφοι» έχουν καταθέσει στην επιτροπή (Ψυχάρης, Κουρτάκης, Στούμπος).  Δήλωσε (ψευδώς) ότι το Πρώτο Θέμα έχει στείλει τα στοιχεία αναλυτικά ενώ μίλησε για «μπούλινγκ» στους μάρτυρες και προσβολή της προσωπικότητάς τους από βουλευτές της επιτροπής. «Δεν δικάζομαι ως Θέμος Αναστασιάδης αλλά ως Πρώτο Θέμα και αν κάποιοι βγουν εκτός ορίων θα πρέπει να ξέρω τι πρέπει να κάνω, αν δηλαδή δεχτώ μπούλινγκ», σχολίασε με το γνωστό του ύφος ο μάρτυρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε εκ νέου στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι αυτός «έιναι ο μόνος πολιτικός που έχει επισκεφτεί την εφημερίδα του» και δείχνοντας σχετική φωτογραφία από το 2013 και, υποτίθεται, αποδεικνύοντας ότι το Πρώτο Θέμα δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια και «δεν μιλάει με κανέναν πολιτικό».

Ο Σ. Φάμελλος επέστρεψε τις κατηγορίες για μπούλινγκ στον Θ. Αναστασιάδη, επικαλούμενος δημοσιεύματα της εφημερίδας του που συκοφαντούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή έγραφαν ψευδώς ότι «δεν μπορούν να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους».

Η «τρομοκρατία» κατά του Πρώτου Θέματος και η συντονισμένη επίθεση στην «Αυγή»

Μέσα σε όλα τα προκλητικά που ανέφερε, ξεχώρισε και η αναφορά στην «τρομοκρατία» και τον «πολιτικό διωγμό που υφίσταται το Πρώτο Θέμα από θεσμικά και παρακρατικά κέντρα». Με την αρωγή του Βορίδη που έκανε λόγο για στοχοποίηση της εφημερίδας από την κυβέρνηση, ο Θ. Αναστασιάδης, αφού επανέλαβε τα περί στοχοποίησής του από τον πρωθυπουργό, είπε ότι  ο Ρουβίκωνας «μας επιτίθεται και μετά κάνει χειραψίες με στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ», αν και «δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση». Ο Ρουβίκωνας έχει διαλύσει πολλές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κάνατε μεγάλο φάουλ για το θέμα αλλά και για την Αυγή, σχολίασε οΧρ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι η εφημερίδα «Αυγή» δεν παίρνει πακτωλούς χρημάτων και το κριτήριο των τραπεζών, όπως είπε και ο εκπρόσωπος της Πειραιώς, δεν είναι μόνο η κυκλοφορία αλλά και η άποψη που διαμορφώνει.

«Με πάσες από συγκεκριμένες πλευρές (σ.σ.: των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), ο Θ. Αναστασιάδης προσπαθεί να πείσει ότι είμαστε όλοι ίδιοι και να μας απευθύνει νουθεσίες αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι και το καταλαβαίνει όποιος βλέπει την απευθείας μετάδοση», σχολίασε η Αν. Καββαδία απαντώντας σε κατηγορίες του Θ. Αναστασιάδη για την «Αυγή».

«Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός και πίεση από εμάς, η Αυγή απλά δημοσίευσε μία παρέκβαση του υπουργού Δικαιοσύνης τόνισε ο Σπ. Λάππας, με αφορμή την επίθεση από κοινού των Αναστασιάδη, Λοβέρδου και Βορίδη στην εφημερίδα «Αυγή»  για δημοσίευμα σχετικά με την πειθαρχική έρευνα που διέταξε ο Ν. Παρασκευόπουλος σε βάρος Συμβούλου της Επικρατείας που συμμετέχει στη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Διώκτης της διαπλοκής, απολύτως νόμιμος και… άκρως επιτυχημένος!

Ο Θ. Αναστασιάδης, σήκωσε τα λάβαρα κατά της διαπλοκής («ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που έδωσε αγώνα εναντίον της») αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα για τα δάνεια και την επένδυση που έκανε ο Θ. Αναστασιάδης. «Ξεκινήσαμε με πολύ λίγα χρήματα, δε νομίζω ότι πήραμε δάνειο, πήγμα πολύ καλά και γι αυτό είχαμε ρευστότητα», η διατύπωση του Αναστασιάδη μετά την επιμονή του Σπ. Λάππα. «Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην αγορά μετοχών του Πρώτου Θέματος από αναπτυξιακή εταιρεία, το 2007», ανέφερε χωρίς όμως να απαντήσει επί της ουσίας (αναλυτικά παρακάτω). Να σημειωθεί ότι από το 2007 έχει δώσει μόνο 1 εκατ. ευρώ γι αυτό το δάνειο.  «Όλα τα δάνεια των εταιριών του ομίλου είναι απολύτως νόμιμα, διαφανή και εξασφαλισμένα, καλύπτονται από ενεχυριάσεις και εγγυήσεις και είναι εξυπηρετούμενα από την αρχή μέχρι σήμερα και διαβεβαιώ θα καλύπτονται και μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει τίποτα το σατανικό, αν υπήρχε κάτι το επιλήψιμο θα είχε βρεθεί από τους χιλιάδες ελέγχους που έχουμε περάσει, εάν βρείτε παρατυπία θα καταθέσω υπέρ σας», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι «τον κυνηγούν όλες οι κυβερνήσεις».

Οι τράπεζες μα συνέστησαν να κάνουμε τη δεύτερη εταιρεία, παρ’ ότι πήγε καλά η πρώτη (σ.σ. δείτε περισσότερα παρακάτω) απάντησε σε ερώτηση του Σ. Φάμελλου αλλά δεν ανέφερε ποιος το πρότεινε παρά την επιμονή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Μη με πιέζετε, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι κατέληξαν σε αυτό το σχήμα, δεν συμμετείχα προσωπικά στη διαδικασία», αρκέστηκε να απαντήσει ο Θ. Αναστασιάδης. Σε ερώτηση γιατί αφού η εταιρεία πήγαινε καλά, ζήτησε δάνειο 18 εκατ. ευρώ, απάντησε «για λόγους ανάπτυξης». Η μεγέθυνση (φούσκα όπως την ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς να υπάρχει λόγος, έγινε για την ανάπτυξη της εταιρείας, ανέφερε ο Θ. Αναστασιάδης τονίζοντας ότι «ευτυχώς που πήραμε αυτό το δάνειο».

Έχει αθωωθεί με βούλευμα για τις κατηγορίες περί μαύρου χρήματος, ανέφερε επίσης ο Θ. Αναστασιάδης που «έχει ταχτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες του με το δημόσιο». Σαν… μυρμηγκάκι φαίνεται ότι μάζεψε τα υψηλά χρηματικά ποσά καθώς, οι τεράστιες καταθέσεις του, όπως απάντησε στην Αν. Καββαδία, οφείλονται στη δημοσιογραφική του επιτυχία και τις θέσεις που κατείχε σε εφημερίδες και τηλεόραση.

«Όλοι οι συνάδελφοι που έχουν πέρασει από θέσεις αρχισυντακτών δεν έχουν ανάλογα ποσά στην τράπεζα», το σχόλιο της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θ. Αναστασιάδης απέρριψε τη δημοσιογραφία των εκβιασμών και των «ροζ μεθοδεύσεων». Ανέφερε, με δόση αυτοσαρκασμού θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι τα ανυπόγραφα σχόλια στο Πρώτο Θέμα, γίνονται «χάριν αστεϊσμού».

Η «μπάμπουσκα» (των 3 εταιρειών) του Πρώτου Θέματος: Έφτιαχναν εταιρείες για να αγοράζουν τις δικές τους μετοχές

Υπενθυμίζεται το περίεργο ιστορικό των αγοροπωλησιών μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους), που βρίσκει απολύτως νόμιμο ο Θ. Αναστασιάδης: Η εταιρεία εκδόσεων ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. ιδρύεται το 2005 και από τους τρεις μετόχους: Αναστασιάδη, Καραμήτσο και Τριανταφυλλόπουλο. Στις 26-11-2007 η Τράπεζά Πειραιώς  χορήγησε δάνειο 18 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. για εξαγορά των μετοχών της ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., δηλαδή για εξαγορά των μετοχών των ίδιων μετόχων -Αναστασιάδη, Καραμήτσου, Τριανταφυλλόπουλου- που είχαν ιδρύσει την πρώτη εταιρεία.

Στις 14-3-2008 και στις 12-6-2008 η ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. εξαγοράζει το 70% της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ έναντι 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η εξαγορά αυτή αφορά το σύνολο των μετοχών του Τριανταφυλλόπουλου που κατείχε το 40% στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και το μισό 20% και 10% των άλλων δύο.  Στις 28-5-2010 οι μετοχές της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. εξαγοράζονται από τους Καραμήτσο 50% και Αναστασιάδη 50% έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ,  εκ των οποίων 18 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς προς την εταιρεία ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ που στο μεταξύ είχε ιδρυθεί από τους ίδιους μετόχους.  Τα 3 εκατομμύρια καταβάλλονται εξ ιδίων διαθέσιμων σε δέκα ισόποσες δόσεις.

Η… δωρεά της Alpha Bank

Όπως ανέφερε ο Γ. Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ), στον φάκελο του Πρώτου Θέματος στα έγγραφα που έχει στείλει η Alpha Bank στην Εξεταστική Επιτροπή, βρέθηκε μία υποσχετική επιστολη με ημερομηνία 29/9/2009, με την οποία η εταιρία Πρώτο Θέμα, αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλεί το ποσό χορηγήσεως από την τράπεζα χωρίς να αναφέρονται προθεσμίες (!), μια πρακτική που μοιάζει περισσότερο με δωρεά. «Η προσωπική εγγύηση είναι η ισχυρότερη εγγύηση όλων, ακίνητα δεν έχω αλλά η οικονομική μου κατάσταση είναι συμπαθητική», σχολίασε ο Θ. Αναστασιάδης.

Η επίθεση στον Μπόμπολα και το «πήγαινε έλα» με τον Πήγασο

Παρ’ όλα αυτά, ο Θ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι υπάρχει διακριτική στάση, ιδιαίτερα πιεστική εναντίον τους, από την πλευρά των τραπεζών, που την αποδίδει σε πολιτικούς λόγους, ενώ επιτέθηκε στον πρώην συνέταιρό του, κ. Μπόμπολα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν έχουμε μπουλντόζες, είμαστε εφημερίδα, αν το θέλαμε, θα είχαμε μικρά καράβια και μπουλντόζες, να παίρνουμε μικρά έργα ανά την περιφέρεια». Συνέχισε την επίθεσή του στο πρόσωπο του κ. Μπόμπολα, καλώντας τα μέλη της Επιτροπής να εξετάσει “ποιο από τα μέσα αυτά των μετόχων που διέλυσαν το MEGA είναι φιλικό στην κυβέρνηση και ποιο εχθρικό, για να καταλάβουν τη διαπλοκή σήμερα”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής, Δημήτρη Καμμένου, ο Θέμος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «άκομψο και απρεπές όταν σταματήσει η συνεργασία να καταφέρεσαι εναντίον του πρώην συνεργάτη σου» αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει τύχει θύμα τέτοιας συμπεριφοράς από πρώην συνέταιρό του και με άγριο τρόπο.  Σε άλλη ερώτηση για τη διαπλοκή είπε ότι ενώ ξέρει πώς λειτουργεί αυτή, «δεν μπορεί να το αναλύσει» για να μην κατηγορήσει κάποιον εκ των ανταγωνιστών του.

«Καταφέραμε να επιβιώσουμε», σημείωσε ο Θ. Αναστασιάδης, «πουλήσαμε σε καθεστώς πολιτικής πίεσης», η (μη) απάντηση στο «γιατί πούλησε σε έναν όμιλο που εμμέσως είπε όχι είχε σχέσεις διαπλοκής (Πήγασος) και μετά ξαναγόρασε». «Τις προσπάθειες των ανταγωνιστών μας τις βλεπουμε και κάνουμε τις κινήσεις μας, με εντελώς νόμιμο τρόπο. Οι κινήσεις μας είναι κινήσεις για την επιβίωση του Πρώτου Θέματος», ο ισχυρισμός του Θ. Αναστασιάδη που προκάλεσε τα ειρωνικά γέλια των βουλευτών όταν σχολίασε ξανά ότι «δεν μπορεί να πει ονόματα», (για το ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι).

Το μανιφέστο του Θέμου Αναστασιάδη και ο συνήγορός του, Ανδ. Λοβέρδος

Ο πρόεδρος του Πρώτου Θέματος, σε ερωτήσεις – πάσα του «επί χρόνια φίλου του» Ανδ. Λοβέρδου (ο οποίος όμως δήλωσε ότι δεν είχε ηθικό πρόβλημα να του κάνει ερωτήσεις), τόνισε ότι «το Πρώτο Θέμα δεν κλείνει όσο κι αν το θέλουν κάποιοι» και εμφανίστηκε αλληλέγγυος στους «δημσιογράφους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω του διαγωνισμού για τις άδειες». Μέσα στην ευαισθησία του για τους εργαζόμενους, ο Θ. Αναστασιάδης θεώρησε καλό να γίνει εξεταστική για «τα κανάλια που κλείνουν» ενώ με κάθε ευκαιρία έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «καταστροφή που προκάλεσε στην Οικονομία», την «επίθεση στην Εκκλησία», την εγγυητική επιστολή στην Αυγή», το «μπούλινγκ στους μάρτυρες της Εξεταστικής» και, φυσικά, το «μαύρο στα κανάλια». «Στο Πρώτο Θέμα έχουμε και συριζαίους δημοσιογράφους, δεν μπορούμε να τους μαζέψουμε αλλά μας κάνουν καλό», η αποστροφή του Θ. Αναστασιάδη, ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται την πολυφωνία…

«Καλούμε να ρωτήσω έναν άνθρωπο που μας συνδέει μακρά φιλία» είπε αρχικά ο Λοβέρδος για τον Θέμο Αναστασιάδη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να απευθύνεται προς τον εκδότη: «κ. Αναστασιάδη… τι να πω…». Εννοώντας προφανώς της οικειότητας που τους συνδέει και που πρέπει να την αφήσουν στην άκρη για να κρατήσουν τους τύπους. Με τον εκδότη να απαντά: «Σύντροφε πες…». «Να ζητήσει εξαίρεση» ακούστηκε για τον Ανδ. Λοβέρδο από άλλους βουλευτές, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να λέει: «Η ποιότητα του ερωτήματός μου με αποτρέπει από το να το κάνω». Στη συνέχεια ξεκίνησε τα γνωστά ερωτήματά του προς τους εξεταζόμενους, που επί της ουσίας αποτελούν «πάσες». «Έχετε κάποια παράλληλη δραστηριότητα;» ρώτησε ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, με τον εκδότη να απαντά πως «δεν έχω τίποτα άλλο που να μην έχει σχέση με τον τύπο».

«Χρωστάτε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία;» επανήθλε… στριμώχνοντας τον καλό του φίλο. Με τον Θ. Αναστασιάδη να απαντά πως «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία ζέση αυτή την εποχή από τα ασφαλιστικά ταμεία για τον Τύπο. Όταν ήρθε το δώρο του Πάσχα και έπρεπε να πληρώσουμε, είπαμε στην τράπεζα να μας δώσουν μία εβδομάδα, η απάντηση ήταν δεν μας ενδιαφέρει για το δώρο των εργαζομένων». «Επί ποίας κυβέρνησης έγινε αυτό;» επανήλθε ο Λοβέρδος, με τον Αναστασιάδη να απαντά «επί της τωρινής». Ο Ανδ. Λοβέρδος, σε άλλη φάση της συνεδρίασης, προκάλεσε για άλλη μια φορά τεχνητή ένταση επιτιθέμενος στον Γ. Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ) με ουρλιαχτά και απαξιωτικές εκφράσεις.

«Θα σας αποκαταστήσουμε, κύριε Κασιδιάρη»!

Διάλογος μεταξύ φίλων έμοιαζαν οι ερωτήσεις Κασιδιάρη στον Θ. Αναστασιάδη ο οποίος απολογήθηκε στον χρυσαυγίτη για τις «αδικίες» του Πρώτη Θέματος σε βάρος της νεοναζιστικής οργάνωσης. Μάλιστα, ο Θ. Αναστασιάδης απαντώντας στα… παράπονα του χρυσαυγίτη ότι δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε η νεοναζιστική οργάνωση (!), υποσχέθηκε να αποκατασταθεί η

Τάσος Γιαννόπουλος

΄Οσο ο “λινάτσας”, Θέμος Αναστασιάδης, μένει ατιμώρητος για χίλια εγκλήματα, ΟΥΔΕΝΑ άλλον μπορούμε να βάλουμε φυλακή. Μεγάλα και ανεξάντλητα τα ανομήματα  του…ανδρός.

Κι επιπλέον. Είναι ένας από τους πλέον εξευτελισμένους δημοσιογράφους αυτής της χώρας, όχι μόνο γιατί είναι τηλεπαρουσιαστής-πορνοβοσκός, ούτε γιατί γύριζε… από χωρίου εις χωρίον  στη Γαλλία με τα   κλεμμένα από την υπόθεση Ζαχόπουλου λεφτά (και όχι μόνο), κρυμμένα σε μια λινάτσα. Αλλά και γατί είναι ισοβίως “γιαουρτωμένος” για όλο του το “βίο και την πολιτεία “.

Και εν πάση περιπτώσει, έδωσε παράσταση στην εξεταστική επιτροπή, χωρίς να βγάλει τσιμουδιά για τα κλεμμένα. Οι εισαγγελείς, όμως, που έβαλαν μπροστά τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων,θα τον βουτήξουνε το Θέμο;  ΄Η θα τον αφήσουν πάλι , για να συνεχίζει  το μακάβριο έργο της παραπληροφόρησης, αλλά και της αποχαύνωσης ενός ολόκληρου λαού; (Να πούμε, βέβαια, πως κι αυτός ο λαός έχει τους κυβερνήτες, τους δικαστές, τους δασκάλους και τους δημοσιογράφους που του αξίζουν.Πάνε μαζί, πακέτο αυτά).

4. ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ΠΑΓΚΑΛΟΣ, ΔΕΝΔΙΑΣ
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης παρουσίασε την αυτοβιογραφία του
Φωτογραφίες: EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

΄Ολα τα… καλά παιδιά παρόντα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου με συγγραφέα τον ανεκδιήγητο πρώην πρόεδρο της δημοκρατίας. Πρώτος και καλύτερος ο συν-γελωτοποιός Θόδωρος Πάγκαλος.

Κι αν δε γελάσαμε, πάντως,  την εποχή εκείνη με τα φληναφήματα και τα άλλα “κουφά”  Σαρτζετάκη. Ποιος δε θυμάται  το “έθνος ανάδελφον, το  “Κύριος Πρόεδρος με Κ κεφαλαίο” και άλλα τέτοια παλαβά και ανισόρροπα;

Στη χώρα που γεννήθηκε το μέτρο, δεν υπάρχει μέτρο. Ούτε για το Σαρζετάκη αλλά ούτε για εκείνους που έσπευσαν να  προσδώσουν κύρος και εγκυρότητα σε έναν ανοηταίνοντα, εθνικιστή πρώην δικαστή και πρώην πρόεδρο της  ελληνικής δημοκρατίας.