ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

1. ΕΡΧΕΤΑΙ  ΠΤΩΧΕΥΣΗ . ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ  OΣΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ
2.ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ.

_________________________________________________________________________

Απειλές για πιστωτικό γεγονός και πτώχευση πάνω από την κυβέρνηση
Φωτογραφία: European Union
Φωτογραφία: European Union

Σχεδόν σε καθημερινή βάση, πλέον, οι εταίροι και δανειστές προειδοποιούν την Ελλάδα ότι τυχόν αθέτηση πληρωμής υποχρεώσεων ισοδυναμεί αυτόματα με πιστωτικό γεγονός και πτώχευση. Η ελληνική κυβέρνηση ως σήμερα δεν δείχνει να έχει λάβει στα σοβαρά αυτές τις προειδοποιήσεις και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία δήλωση σε αυτό το θέμα ανήκει στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος σημείωνε ότι «δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε για 400 εκατομ. ευρώ»!

Μεγάλες χρηματοπιστωτικές ανάγκες

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ένταση και το βάρος του χρηματοδοτικού προβλήματος του κράτους κατά το μήνα Μάρτιο, προειδοποιούν ευθέως πως αν δεν υπάρξουν έγκαιρα κινήσεις και ενέργειες από το σύνολο της νέας κυβέρνησης επαπειλείται πιστωτικό γεγονός, ικανό να επιφέρει την πτώχευση.

Ας σημειωθεί ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες του κράτους υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ για τον τρέχοντα μήνα.

Απ’ αυτά, περίπου 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πληρωμές ομολόγων (κουρεμένων από το PSI) που κατέχουν ιδιώτες του εξωτερικού.

Τα υπόλοιπα περίπου 3,8 δισ. ευρώ αφορούν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που κατέχουν κρατικοί οργανισμοί και εγχώριες τράπεζες.

 

Πώς δανείζεται σήμερα η Ελλάδα;
Επειδή οι αγορές έχουν κλείσει για την Ελλάδα και οι δανειστές έκλεισαν τη στρόφιγγα ώσπου η νέα κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε, μόνο με έντοκα γραμμάτια (δανεισμός από ελληνικές τράπεζες) το ελληνικό κράτος καλύπτει τις βραχυχρόνιες ανάγκες του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα χρησιμοποιήσει τα έντοκα με στόχο να καλύψει τις βραχυχρόνιες ανάγκες χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και υπέρβαση του ορίου των 15 δισεκ.
Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές είναι αποκαρδιωτικά και για δανεισμό από έντοκα γραμμάτια.

 

Και ο Σόιμπλε απείλησε με πιστωτικό γεγονός

Δεν έχουν τέλος τα πυρά και οι απειλές από τους εταίρους προς την ελληνική κυβέρνηση με το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μιλούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ακόμα και για πιστωτικό γεγονός.

Νωρίτερα το μεσημέρι εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε πως αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιστωτικό γεγονός, είπε πως «ο κ.Σόιμπλε εννοεί αυτά που λέει. Δεν απειλεί, απλώς περιγράφει μία κατάσταση».

Μάλιστα το Βερολίνο εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών να μιλάει συνεχώς στα ΜΜΕ. «Ο κ.Βαρουφάκης έδωσε τόσες συνεντεύξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που χάσαμε το λογαριασμό».
Παράλληλα εκνευρισμός και δυσφορία φαίνεται πως προκάλεσε η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα σε Ισπανία και Πορτογαλία για μέτωπο κατά της Ελλάδας. Το σχόλιο από το Βερολίνο ήταν πως «Στην Ευρώπη δεν μπορείς να κατηγορείς τους εταίρους σου», ενώ επισημαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

 

Η Ελλάδα εκτός δημοπρασιών

 

Εξάλλου υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα ξεκινήσει – εκτός απροόπτου – την Δευτέρα 9/3 και η μοναδική χώρα που δεν θα συμμετέχει σ’ αυτό από την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα.

 

Το «πρόγραμμα» προβλέπει αγορές της τάξης των 60 δις. ευρω από τα οποία τα 45 δισ. ευρω θα αφορούν σε αγορές κρατικών τίτλων μεσοσταθμικής  διάρκειας περίπου 7,5 ετών. Οι αγορές θα γίνουν με δημοπρασίες στις οποίες εκ των προτέρων – την Πέμπτη – θα έχει ορισθεί το ύψος, η διάρκεια  και το είδος των τίτλων που θα αγοράσει η κάθε κεντρική τράπεζα, εκτός της ΤτΕ.

 

ΑΝΕΛ: Ο κ. Σόιμπλε δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει να απειλεί τον ελληνικό λαό

Τη δική τους απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσαν οι ΑΝΕΛ και με δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος του Πάνου Καμμένου, Μαρίνας Χρυσοβελώνη αναφέρουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει να απειλεί τον ελληνικό λαό.

«Οι συνεχείς απειλές του κ. Σόιμπλε και οι κινδυνολογικοί ισχυρισμοί του περί ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας μας προς τους πιστωτές της, δεν συνάδουν με τις έννοιες της κοινοτικής αλληλεγγύης και της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πλήττουν τον πυρήνα των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών της.

Ο κ. Σόιμπλε πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει να απειλεί τον ελληνικό λαό, που για πέντε ολόκληρα χρόνια υφίσταται στο πετσί του τις οδυνηρές συνέπειες της βιβλικής μνημονιακής καταστροφής. Και ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν μια αποικία χρέους, όπως συνέβαινε τα χρόνια της μνημονιακής διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου».

 

Η χώρα έχει τελειώσει. Μπήκε πλέον στη διαδικασία πτώχευσης. Εγκλημάτισαν κατά του ελληνικού λαού οι παλιάνθρωποι, οι δημαγωγοί, οι αθλιότερη εκπρόσωποι  του κομματικού-πελατειακού κράτους.   Είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας.

Στις “καινούριες  ημέρες” που θα έρθουν κάποια στιγμή για  τον τόπο, έστω και μέσα από δύσκολες εποχές, όλοι αυτός ο συρφετός, το γραφικό τσίρκο που παριστάνει σήμερα την κυβέρνηση,  θα αντιμετωπίσει  ειδικό δικαστήριο.  Τέτοια εγκλήματα ούτε παραγράφονται ούτε μένουν ατιμώρητα.

 

΄Ερχονται σκληρές ημέρες.

_________________________________________________________

2. KΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ GREXIT
Γερμανός οικονομολόγος: Πρέπει να γίνει διαγραφή χρέους, μόνο τους πολύ πλούσιους ωφέλησαν τα προγράμματα βοήθειας
Γερμανός οικονομολόγος: Πρέπει να γίνει διαγραφή χρέους, μόνο τους πολύ πλούσιους ωφέλησαν τα προγράμματα βοήθειας

Η διαγραφή χρέους και το Grexit, από την αρχή, θα ήταν μία καλύτερη λύση για την ελληνική κρίση, από ότι τα προγράμματα βοήθειας που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ωφέλησαν μόνο τους δανειστές, τις τράπεζες και τους πολύ πλούσιους. Αυτό υποστηρίζει ο Μαξ Οτε.

O Γερμανο-αμερικανός οικονομολόγος εξέφρασε την άποψη ότι τα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα είχαν ως μόνο αποτέλεσμα την πρόκληση αναταραχής στην Ευρώπη, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι άσχημη, και φυσικά θα ήταν καλύτερο να είχε υπάρξει ήδη από την αρχή μια καθαρή διευθέτηση, με διαγραφή χρέους, έξοδο από το ευρώ και κατόπιν στήριξη ή υποστήριξη της οικονομίας «και όχι των δανειστών» και αυτό θα είχε στοιχίσει ίσως 150 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν θα υπήρχε πλέον σήμερα αυτό το πρόβλημα, αναφέρει ο συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μίας διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους και υπενθυμίζει πως και για τη Γερμανία, η οποία ήταν τότε σε άσχημη οικονομική κατάσταση, έγινε μια διεθνής διαγραφή χρέους, το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, που είχαν υπογράψει πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Χαρακτηρίζοντας τη στρατηγική της Ελλάδας ως «υψηλό πόκερ», σημειώνει ότι η χώρα αναζητά κάθε τόσο υπεύθυνους, κυρίως τους Γερμανούς, ενώ κατά τον ίδιο είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και ως εκ τούτου είναι ευάλωτος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει μια αναβλητική πολιτική, ήδη για τέταρτη ή πέμπτη φορά, ενώ εξαντλείται -και κάποτε θα φτάσει στο τέλος της- η υπομονή των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα πρέπει να παίξουν σκληρότερο “πόκερ”, με υψηλότερες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας και αυτοί, όπως κάνουν κάθε τόσο οι Έλληνες, να εκπνέουν προθεσμίες» αναφέρει.

Ο Οτε εκφράζει- κατά κάποιο τρόπο όπως λέει- τη συμπάθειά του για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η πολιτική των τελευταίων τεσσάρων χρόνων ήταν λανθασμένη. Στην κυβέρνηση στην Αθήνα δανείζονταν χρήματα με τα οποία αυτή συνέχιζε να εξυπηρετεί τις τράπεζές της και τους δανειστές, που ήταν εξ αρχής λάθος, ενώ λογικό θα ήταν μια διαγραφή χρέους μαζί με ένα Grexit, γιατί μόνον με αυτό τον τρόπο η χώρα θα είχε μια ευκαιρία, και στην πραγματικότητα έχουν δοθεί πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι θα είχε στοιχίσει μια πλήρης λύση στην αρχή, ήδη το 2010, εξηγεί.

Ακόμη, ο Οτε χαρακτηρίζει ως μία από τις πλέον παράδοξες απαιτήσεις για την εξυγίανση της οικονομίας την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ ασκεί έντονη κριτική και στη «μέχρι καταστροφής» εξυγίανση της Ελλάδας, με περικοπές που πλήττουν μόνον εκείνους που δεν μπορούν να αμυνθούν, με τη μεσαία τάξη να σηκώνει για ακόμη μια φορά το βάρος, τα χαμηλά στρώματα να μην έχουν πλέον τίποτε για να πάρει κανείς και τα υψηλά στρώματα να έχουν ειδικά προνόμια.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κατορθώσει να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με το οποίο θα πληρώνουν φόρους οι ιστάμενοι υψηλά παράγοντες της ελληνικής οικονομίας και η ελίτ, τότε θα βρίσκεται στον δρόμο για μια λογική διοίκηση, σημειώνει, προσθέτοντας ότι καθοριστικό δεν είναι πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά η ποιότητα των μέτρων για την υλοποίησή τους, όπως δίκαιο φορολογικό σύστημα, λειτουργική διοίκηση.

Τέλος, ο Αυστριακός οικονομολόγος, αναφέροντας ότι οι πλούσιοι Έλληνες έχουν ήδη από πολύ καιρό τα χρήματά τους στο εξωτερικό και ότι ο πολύς πλούτος αρχίζει μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνει ότι διαμορφώνεται στον κόσμο μια νέα τάξη «ευγενών» που βρίσκονται πέραν δικαίου και νόμων, διότι επενδύουν σε funds και έτσι δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά, καθώς δεν λερώνουν πλέον οι ίδιοι τα χέρια τους, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους από την Ελλάδα, αλλά και, σε μικρότερη κλίματα, και για την Αυστρία και τη Γερμανία.

Ακούγεται μια πολύ  λογική ανάλυση. Και οι διαπιστώσεις σωστές. ΄Ομως , πώς μπορούν και με τι κόστος να πραγματοποιηθούν όλα αυτά που προτείνει ο οικονομολόγος;