Οριακά ενισχυμένη βγήκε η κυβέρνηση απ΄ την ψηφοφορία και «ναι»- έκπληξη από τον Βαρουφάκη
Ωστόσο, νέα έκπληξη αποτέλεσε η θετική, αυτή τη φορά, ψήφος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που την περασμένη εβδομάδα είχε συνταχθεί με το «όχι».
Το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων υπερψηφίσθηκε λίγο πριν από τις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα της Πέμπτης με 230 «ναι» έναντι 63 «όχι» και 5 «παρών».
Το στοίχημα για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα ήταν να περιορισθούν οι απώλειες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ενότητα του κόμματος.
Αναλυτικά, ψήφισαν «όχι»: Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών), Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος), Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε «όχι» και «παρών» στο άρθρο 2, Ελένη Σωτηρίου (Αττικής), Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας), Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης), Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου), Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς), Ζήσης Ζάννας (Πιερίας), Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος), Αλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας) «παρών» στο 2ο άρθρο.
.
«Παρών» ψήφισαν: Ηρώ Διώτη (Λαρίσης), Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας), Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου), Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα -Κωστοπούλου Δανάη (Μαγνησίας).
Οι διαφοροποιήσεις: (από την προηγούμενη ψηφοφορία): ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μετακινήθηκε από το «όχι» στο «ναι» αλλά και οι βουλευτές Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης και Ν. Μιχαλάκης «μετατοπίστηκαν» από το «παρών» της προηγούμενης Τετάρτης στο «ναι». Αναλόγως και ο Μ. Δερμιτζάκης προτίμησε το «παρών» από το «όχι» της περασμένης εβδομάδας.
Στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, η οποία αυτή τη φορά δήλωσε «παρών» – από το «ναι» στην προηγούμενη ψηφοφορία. Ομοίως έπραξε και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ η Αλεξάνδρα Τσανάκα από απούσα, επέλεξε τον δρόμο της καταψήφισης.
Βαρουφάκης: Γιατί ψήφισα «ναι»
Εξήγηση για τη στάση του στην ψηφοφορία της Πέμπτης , κατά την οποία διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με ανακοίνωσή του.
«Στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις» σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του στο Press Project.
Ωστόσο επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει.
«Την δίνω όμως (την ψήφο) στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης» καταλήγει.
Φυσιολογικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Δημοσιεύουμε τα ονόματα των αφρόνων (λίαν επιεικής ο χαρακτηρισμός) και με δόλο κινουμένων για τα..πινάκια της δικαοσύνης και για να μαθαίνουν- σωφρονίζονται οι γενιές που έρχονται.
΄Οσο για το ΝΑΙ… Μπαρουφάκη, η μήνυση μάλλον τον ισοπέδωσε . Νομίζει έτσι πως υψώνει ανάχωμα προστασίας. Εμείς ,όμως, λέμε πως τουλάχιστον ο ίδιος και ο Λαφαζάνης δεν τη γλιτώνουν ,έστω και μ΄αυτή τη δικαοσύνη που… διαθέτουμε σήμερα. Σε μέρες που ο θεσμός της δικαοσύνης θα λειτουργήσει σωστά ,ουδείς από τους παραπάνω ρωσοδωσίλογους θα ξεφύγει.
_______________________________________________
1. Ο …ΦΑΝΤΟΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
2. ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. ΑΣ ΦΥΓΕΙ ΩΣ ΑΡΡΩΣΤΗ. ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ.
3. ΔΕΗΤΖΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
______________________________________________________
1 ΕL Pais: «Πώς ο Τσίπρας κατάφερε να φτάσει στην απόλυτη αποτυχία»
“Μόνο οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως θα μπορέσουν να καταλάβουν…”
Tί μας λέει πάλι η ( ισπανική τώρα) βιομηχανία παραπληροφόρησης, η…έγκυρη EL Pais; “Κολοκύθια στο πάτερο”, αλλά και …”με ρίγανη και τούμπανα” που λέγαν στο χωριό μου!
Αυτόν τον άτυχο (και ανύπαρκτο) ιστορικό του μέλλοντος, έχουμε ξαναγράψει, πως τον έχουνε στοιχειώσει. Τί έχει να τραβήξει ο έρημος!
Και, μάλιστα, ο ίδιος παίζει και σε ένα σωρό άλλους ρόλους. Π.χ είναι και κάτι σαν τις…καλένδες. ΄Ολα τα δύσκολα (ή όσα νομίζουν κάποιοι για τέτοια), παραπέμπονται σ΄αυτές.
Αλλά, αν εμείς σήμερα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας (και για ποιο λόγο να μην μπορούμε; ),όταν έχουμε όλα τα ντοκουμέντα και τις πηγές μπορστά μας, τί να σου κάνει και ο καψερός ο ιστορικός μετά από 50-100-200 χρόνια,όταν θα έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο ιστορικό υλικό στο γραφείο του και δε θα ξέρει από πού να πρωτο-αρχίσει;
Μ΄αυτή την παλαβή (αφ΄ενός) και δόλια (αφ΄ετέρου), όπως έχουμε αναλύσει, επινόηση- εφεύρεση του μελλοντικού ,αντικειμενικού, τάχα, “κονδυλοφόρου” που “όλα θα τα σφάζει και όλα θα τα μαχαιρώνει”,ο Θουκυδίδης κανονικά είναι… άχρηστος. Ούτε υπήρξε ο πραγματικός ιστορικός του σύγχρονου μ΄αυτόν Πελοποννησιακού πολέμου. Ο αυθεντικός ιστορικός αυτής της περίφημης και μοναδικής σύγκρουσης δυο κόσμων της αρχαιότητας, σύμφωνα πάντα με τις ανοησίες και τις σκοπιμότητες των εχόντων διάφορο απ΄αυτή τη θεωρία, έζησε κάτι αιώνες μετά τον Αθηναίο στρατηγό και ιστορικό και τα είπε ,μάλιστα, …καλύτερα και αντικειμενικότερα από τον “πατέρα της επιστημονικής ιστορίας”!
Φοβερή η παγκόσμια εμπορική δημοσιογραφία. Λατρεύει το “Μαμωνά” και όλα τα κάνει θυσία στα πόδια του!
_____________________________________________________________________
2. Προειδοποιήσεις από Τσίπρα σε Ζωή, αλλά ούτε παραιτείται, ούτε τη διώχνουν
Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν δύο ώρες η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από τη συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει.
Πάντως, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας.
Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου είπε πως δοκιμάζεται η δημοκρατία στην Ελλάδα, ενώ δεν ανέφερε πως ήρθε σε ρήξη με τον πρωθυπουργό.
«Είχαμε μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς Κοινοβουλίου και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι δίκαια του λαού μας και για τη θωράκιση της δημοκρατίας που στην Ευρώπη δοκιμάζεται με θύμα την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
Με τον πρωθυπουργό μάς συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ που πολλοί θα ήθελαν να δουν να διαρρηγνύεται.
Εξέθεσα στον πρωθυπουργό εκείνα που θεωρώ βήματα για την άμυνα της χώρας ως προς τη δαμόκλειο σπάθη του χρέους.
Θέλω απερίφραστα να πω ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση του λαού και σε τέτοιες στιγμές που δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές εκπροσωπήσεις έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια και αμεσότητα, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απόψεις, να συζητούν και να βρίσκουν λύσεις».
Πάντως, η κυρία Κωνσταντοπούλου πριν ξεκινήσει τις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου, λόγω του μίνι… πανικού που επικράτησε από τους δημοσιογράφους και τους οπερατέρ, αφού όλοι ήθελαν να έχουν το πλάνο και τη δήλωσή της, έδωσε και τη… συμβουλή της: «Να έχετε συντροφικότητα μεταξύ σας, όπως εμείς στην Αριστερά».
Θα ήταν η ντροπή και το όνειδος της δημοκρατίας αυτό το “κορίτσι”, η θυγατέρα του Νίκου Κωνσταντόπουλου, αν δεν είχε άλλου είδους πρόβλημα, που έχει σχέση με την ψυχική της υγεία. Οπότε, όλα εξηγούνται και ίσως δικαιολογούνται.
Δεν είναι καλά η Ζωή. Το δείχνει όλη η συμπεριφορά της, εν γένει .Και δε δοκιμάζεται ούτε η δημοκρατία ούτε οι θεσμοί, όπως λέει εκείνη.Αν δοκιμάζεται κάτι, είναι τα νεύρα των συνετών πολιτών από την αλλόκοτη, ψυχωτική συμπεριφορά της και φυσικά ο θεσμός του προέδρου της Βουλής που είναι από τους βασικότερους.
Ας τη μαζέψει, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας. Ως ασθενή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να τη γλιτώσει και από το “σκαμνί” μια μέρα.
Σίγουρα δεν είναι καλά με όσα λέει και όσα κάνει. Να σκεφτεί κανείς μόνο πως η ίδια, που τάχα μου κόπτεται για τη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και το παίζει…Αριστερή, έχει τις καλύτερες σχέσεις με του Ναζί και άπειρες φορές συμπορεύτηκε μαζί τους!
Καιρός να τη μαζέψει ο πρωθυπουργός.΄Οφειλε να το είχε πράξει νωρίτερα. Επαναλαμβάνουμε ,να τη διώξει ως άρρωστη. Είναι άρρωστη.
________________________________________________________________________2
Η πρώτη δήλωση του Φωτόπουλου της ΓΕΝΟΠ μετά την παραπομπή του σε δίκη
Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη εκφράζει με σημερινή δήλωσή του ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου με την οποία παραπέμπονται σε δίκη 59 πρόσωπα για την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων και της οικονομικής διαχείρισης της ΓΕΝΟΠ.
«Παρά την απαλλακτική πρόταση του αρμοδίου Εισαγγελέα, το δικαστικό συμβούλιο, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη 59 στελεχών, όλων των Προέδρων & μελών των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ Α.Ε. και των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ από το 1999 μέχρι 2010, μεταξύ των οποίων και την δική μου», αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος και προσθέτει:
«Η απόφαση του συμβουλίου είναι απόλυτα σεβαστή και αναμένω την εκδίκαση της υπόθεσης, το γρηγορότερο δυνατό.
»Η αλήθεια δεν θα αργήσει να λάμψει.
»Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη»