1. Χιλή: Προς μία ενεργειακή επανάσταση με πολλαπλά οφέλη.
2. “ΑΣ ΜΗ ΓΕΝΝΙΕΤΑΝ ΝΤΙΠ”!
1. Η πιο φιλόδοξη πρόταση που συζητά η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 με 45 τοις εκατό έως το 2030.
Μια νέα μελέτη από την Επιτροπή Πολιτών της Χιλής για την Κλιματική Αλλαγή δείχνει ότι με τη μετάβαση σε πλήρη κάλυψη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050 η χώρα μπορεί να αποφύγει δαπάνες 5,3 δισ. δολαρίων ετησίως σε ορυκτά καύσιμα, να σώσει 1.500 ζωές το χρόνο λόγω της μειωμένης ρύπανσης στο Σαντιάγο και μόνο, καθώς και να δημιουργήσει 11.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας.
Η έρευνα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του μη κυβερνητικού Ινστιτούτου NewClimate, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, για να δώσει έμφαση στα σημαντικά οφέλη από την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η Χιλή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εν όψει των επικείμενων διεθνών διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι στο τέλος του έτους, με αντικείμενο την επίτευξη μίας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προς το παρόν, η πιο φιλόδοξη πρόταση που συζητά η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 με 45 τοις εκατό έως το 2030.
Ωστόσο, η Επιτροπή Πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αποτελείται από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες της Χιλής, πιστεύει πως η πρόταση δεν είναι επαρκής, καθώς η Χιλή είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, περισσότερο από άλλες χώρες του ΟΠΕΚ.
«Με τους πόρους που μπορεί να σώσει η Χιλή κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε το μισό του νέου πακέτου εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της χώρας ή να επενδύσουμε σε περισσότερες και καλύτερες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Κάρεν Πραδένας, μέλος της Επιτροπής.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι θέτουμε σε κίνδυνο ζωές και σπαταλάμε οικονομικούς πόρους και θέσεις εργασίας, απλώς και μόνο επειδή η Χιλή είναι απρόθυμη να κάνει την προσπάθεια που χρειάζεται. Η Χιλή εκπέμπει μια μικρή ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το ενεργειακό μας αποτύπωμα ανά κάτοικο πλησιάζει αυτό της Γαλλίας», πρόσθεσε η Χαβιέρα Βαλένσια, επίσης μέλος της Επιτροπής.
Αυτή όντως είναι επανάσταση. Αναίμακτη, εύκολη, επικερδής (οικονομικά, αλλά και σε ποιότητα και προσδόκιμο ζωής γενικότερα) και φυσικά διηνεκής. Αρκεί να το επιτρέψουν τα διάφορα συμφέροντα. Με ισχυρή πολιτική βούληση και λαϊκή υποστήριξη, όμως, δε θα είναι δύσκολο να ευοδοθεί.
Η ενέργεια αποτελεί μείζον πρόβημα στον αιώνα μας. ΄Ηρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέες πηγές. Ο ήλιος, ο αέρας,το νερό, άλλοι φυσικοί πόροι, ισχυρότερες και ποιοτικότερες, ανανεώσιμες πηγές θα φέρουν τα πάνω κάτω.
Η αλλαγή θα φανεί ακόμα και στις πιο απλές, καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου. Σήμερα, ένα απλό κινητό τηλέφωνο, ένα “τάμπλετ” δεν μπορείς να το μεταφέρεις μακριά από μια πρίζα για πολύ χρόνο. Θα είναι..αχρείαστο.
Αλλά, η τεράστια αλλαγή στη ζωή από τη χρήση της νέας, εύκολης και σχυρής ενέργειας θα φανεί στην επιστήμη, την ιατρική, την υψηλή τεχνολογία, τις εφευρέσεις, τις ανακαλύψεις, στα μεγάλα εγχειρήματα και τα ταξίδια στο διάστημα, τις ταχύτητες, σε ό,τι σήμερα φαίνεται (και είναι) αργό, “σέρνεται”, σπαταλάει χρόνο και “νεύρα” και σε γυρίζει πίσω στο χρόνο και τον πολιτισμό.
Τολμήστε τέτοιες ειρηνικές επαναστάσεις οι πολιτικοί. Θα μετατρέψουν τη μορφή του κόσμου σε όλα τα επίπεδα και τα δεδομένα. Θα κάνουν τον άνθρωπο του μέλλοντος να φαντάζει σε μας σήμερα, Υπεράνθρωπος.
Ιστορικά είναι ψέμα εκείνο που οι ανιστόρητοι και οι οι έχοντες συμφέροντα ισχυρίζονται, πως η ιστορία, τάχα, γράφεται με αίμα και η πρόοδος με τη βία. Ουδέν ψευδέστερον. Το αντίθετο.Οπισθοδρομεί ο άνθρωπος με τη βία και το αίμα.
Ειρηνικά και βήμα-βήμα θα γίνει ο κόσμος μας αλλιώτικος. Τέτοιες κουβέντες, αυτά τα απλοϊκά επιχειρήματα, που εκθειάζουν τη βία και την καθιστούν μοχλό, και μάλιστα μοναδικό, επαναστατικών αλλαγών, είναι απότοκα των ζωωδών ενστίκτων και των παρορμήσεων, όχι του ΝΟΥ.
Και Φύση όρισε ο ΝΟΥΣ να είναι ο υπέρτατος νόμος, πάνω κι από τα ένστικτα. Το υψηλότερο δώρο της στον ΄Ανθρωπο. Είναι καιρός,επομένως, να αφουγκραστούμε τη φύση και να συμμορφωθούμε με τους νόμους της.
2. Eξι σενάρια για την επομένη των εκλογών -Οι πιθανές συνεργασίες
Η ανάλυση που κάνει το Open Europe για την επομένη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου καταλήγει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ίδιο συμπέρασμα: στην αυξημένη αβεβαιότητα.
Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ούτε οι συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε και αν θα χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Τα πάντα βρίσκονται υπό αίρεση.
Υπό αυτό το πρίσμα, το γνωστό think tank καταγράφει τα έξι βασικά μετεκλογικά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:
Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία
Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.
Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Πρόκειται για ένα σενάριο-επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης αδύνατο, καθώς, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πετυχαίνει την είσοδό του στη Bουλή.
Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται επίσης για ένα απίθανο σενάριο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική Bουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου Mνημονίου.
Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα
Το εν λόγω σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί.
Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία
Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών.
Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται πιο πιθανό να επιλέξει να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών
Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος.
Αυτά είναι σενάρια. Ακριβώς ,όπως τα χαρακτήρισαν. Μόνο που οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μια αμείλικτη πραγματικότητα και όχι θεατρικά-κινηματογραφικά δρώμενα και χρειάζεται για να δεις από τώρα το αποτέλεσμα, να διαθέτεις εμπειρία, αλλά πρωτίστως σοβαρότητα. Να μη γράφεις για να …γράφεις. Και τέτοιες αρετές, συνήθως δε συνανατάς σε δημοσιογράφους. ΄Εχουμε λοιπόν και λέμε.
Οι εκλογές στην Ελλάδα θα κριθούν από ένα και μοναδικό παράγοντα: Άπό την προθυμία ή όχι των ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες. Τα “κουκιά” είναι μετρημένα και όσες πράξεις και σκηνές να βάλουν στα σενάρια, μια και μοναδική από την αρχή ως το τέλος είναι η πραγματική. Αυτή που μνημονεύσαμε.
Και όσο για τους οπαδούς ΟΛΩΝ των κομμάτων του… συνταγματικού λεγόμενου τόξου (μάλιστα, ο ΄Αρειος Πάγος της κυρίας υπηρεσιακής πρωθυπουργού Β. Θάνου, φρόντισε και επέτρεψε μέσα σ΄αυτό να περιλαμβάνονται και οι Ναζι!), θα προσέλθουν και θα ψηφίσουν “μονοκούκι” το κόμμα τους, αφού, έτσι κι αλλιώς, είναι μαντρωμένοι και ελάχιστες πιθανότητες έχουν να απεγκλωβιστούν. Δεν υπάρχει γι΄αυτούς, δυστυχώς γυρισμός. “Φώτιση”. Σχεδόν έχουν υποστεί …μεταφορική λοβοτομή, με αποτέλεσμα να κόβουν το ( άδειο) κεφάλι τους πως η δικιά τους, δηλαδή, κομματική επιλογή είναι η σωστότερη και η αποτελεσματικότερη για τη…σωτηρία της χώρας. Τόσος και τέτοιος κομματικός τζιχαντισμός ,μιλάμε.
Από την άλλη, η ΑΠΟΧΗ είναι μια πολτική στάση. Και φυσικά οι άκυρες και λευκές ψήφοι επίσης. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το σύνολο των φορέων της ΑΠΟΧΗΣ, τα ΑΚΥΡΑ- ΛΕΥΚΑ, ανήλθαν σε περίπου 4.000.000! Πρωτοφανή αποτελέσματα για τα εκλογικά δεδομένα της Ελλάδας.
Και ότι η στασή των παραπάνω κατηγοριών είναι πολτική και όχι τυχαία ή εξ-αναγκαστική, φαίνεται καθαρά, αφού από τη λεγόμενη Μεταπολίτευη και μετά, ο αριθμός ειδικά των πολιτών που δεν πάνε να ψηφίσουνε πια, αυξάνεται αλματωδώς .Ξεκίνησε από κάποιες (ελάχιστες) χιλιάδες στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης,για να καταλήξει σήμερα σε εκατομμύρια.