«996: Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η δουλεία της επιτυχίας και η Πρωτομαγιά που επιστρέφει”

Η Λούσι Γκουό  χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε  εκατομμύρια με έναν συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς

996»: Μια διαφορετική προσέγγιση στην εργασία

Ίσως αναρωτιέστε τι κρύβεται πίσω από τον τριψήφιο αριθμό «996» σε σχέση με την εργασία. Η απάντηση είναι η εξής: Το συγκεκριμένο μοντέλο επιτάσσει στους εργαζόμενους να εργάζονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, για έξι ημέρες την εβδομάδα.  Πρόκειται για το μοντέλο εργασίας που ακολούθησε η ίδια στην κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley). Η επιτυχημένη εφαρμογή του απαιτεί πλήρη αφοσίωση στην εργασία και στους πελάτες. Το «κλειδί», κατά την Γκουό, είναι να αγαπάς την εργασία σου, αντί να προσπαθείς να την αποφύγεις.

*****

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Λούσι Γκουό και ο θαυμασμός για το 996 δείχνουν ποιος δρόμος ανοίγεται μπροστά μας αν δεν αντισταθούμε. Η Πρωτομαγιά του Σικάγο δεν ήταν μια σύμβαση, ήταν μια θυσία. Και τώρα, κάποιοι ζητούν να ξαναδουλεύουμε έτσι, για να πετύχουμε.

Η Λούσι Γκουό, μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης και influencer που κέρδισε εκατομμύρια, προτείνει το μοντέλο 996: εργασία 9 το πρωί με 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα. Το παρουσιάζει ως «μονόδρομο» για την επιτυχία, μια νέα ηθική για την ατομική καταξίωση.

Και η Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτή που διαφημίζεται ως «απελευθερωτής του χρόνου μας», ξαφνικά γίνεται ο μοχλός που επιταχύνει μια νέα σκλαβιά: την επιστροφή σε 72 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, με τη χαρά του να τα καταφέρεις μόνο αν πεθάνεις στη δουλειά.

Αυτό είναι το όραμα ενός καπιταλισμού χωρίς φρένα: να επιβάλει τον ατομικισμό ως πίστη, την εξάντληση ως φυσικότητα, την απόσυρση των συλλογικών δικαιωμάτων ως εξέλιξη. Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, εάν δεν παλέψεις για το χρόνο σου, θα δουλεύεις για να σε αντικαταστήσουν.

Το 996 είναι η αντεστραμμένη Πρωτομαγιά: Εκεί που οι εργάτες του Σικάγο το 1886 έπεφταν νεκροί διεκδικώντας το 8ωρο, σήμερα influencers της επιτυχίας προτείνουν να επιστρέψουμε στο 12ωρο, στο όνομα μιας επιτυχίας που δεν έχει χρόνο για να ζήσεις, να αγαπήσεις, να δημιουργήσεις έξω από την εργασία.

Αυτό το μοντέλο δεν είναι ούτε αστείο ούτε μεμονωμένο. Το 996 είναι η σιωπηλή κανονικότητα των start-ups, της gig economy, των εταιρειών που σε απαιτούν «διαθέσιμο κάθε στιγμή», των «παθιασμένων εργαζομένων» που είναι έτοιμοι να καούν γιατί τους έπεισαν ότι έτσι «θα πετύχουν». Είναι η επόμενη πίεση που θα ασκήσουν οι εργοδότες, αξιοποιώντας την ΤΝ όχι για να μειώσουν την εργασία, αλλά για να ελέγχουν το ρυθμό, την παραγωγικότητα, την ψυχολογία, ακόμη και τον ύπνο των εργαζομένων.

Η ΤΝ θα μπορούσε να ελευθερώσει χρόνο, να ανακουφίσει τους ανθρώπους από βαριές εργασίες, να επιτρέψει περισσότερες ώρες ελεύθερου χρόνου και πολιτισμού. Αντί αυτού, σε λάθος χέρια, γίνεται εργαλείο ελέγχου και επίτασης της εκμετάλλευσης.

Η Λούσι Γκουό μπορεί να έχει τα δικά της εκατομμύρια, όμως για εκατομμύρια ανθρώπους αυτό το μοντέλο σημαίνει κατάργηση κάθε ορίου ανάμεσα στη ζωή και την εργασία. Το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο είναι πυλώνας πολιτισμού, όχι περιττή πολυτέλεια.

Αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην εποχή που για να επιβιώσεις έπρεπε να δουλεύεις μέχρι να καταρρεύσεις, η ΤΝ πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και όχι εργαλείο μιας άπληστης ολιγαρχίας.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι επετειακή φωτογραφία. Είναι μνήμη και προειδοποίηση. Ο αγώνας για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες προσωπικής ζωής, παραμένει επίκαιρος. Αν αφήσουμε την ΤΝ να εξελιχθεί χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και χωρίς κοινωνικό όραμα, ο κόσμος θα μοιάζει όλο και περισσότερο με το 996, και λιγότερο με έναν κόσμο ανθρώπινο.

Ας το θυμόμαστε κάθε φορά που θαυμάζουμε όσους «πέτυχαν» χάρη σε ένα πρόγραμμα που για τους πολλούς σημαίνει αναλώσιμη ζωή.

Διοτίμα