ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. “ΆΡΡΕΝ ΟΥ ΘΗΛΥ”!
  1. α. Οι καλά τεκμηριωμένες προβλέψεις της ομάδας του Fortune για τα πρόσωπα, τα προϊόντα, και τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2017.

Όπως κάθε χρόνo, το Fortune, προχωρά σε προβλέψεις και εκτιμήσεις για το τι θα φέρει το 2017 στους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία και πως θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

β. Μαύρες προβλέψεις από τη Guardian για το 2017 – Ντόμινο του χάους στην Ευρώπη, με θύμα την Ελλάδα

γ. Οι 10 «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2017

δ.  απαισιόδοξα σενάρια του Bloomberg για το 2017 -Τι προβλέπει για την Ελλάδα

ε. Το STRATFOR ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ.

“Στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, σε κράτη-μέλη, που έχει μπροστά της η ΕΕ αναφέρεται το Stratfor, κάνοντας προβλέψεις για το 2017.
Στην ανάλυση επισημαίνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης όχι μόνο λόγω του ενδεχομένου επέλασης των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, αλλά και από την αύξηση της δυναμικής τους.
Παράλληλα αναφέρεται στον ρόλο της Ρωσίας, λέγοντας ότι υπογείως στηρίζει τις δυνάμεις αυτές με στόχο τη διαίρεση, αλλά και στην πίεση που ίσως αντιμετωπίσει η Πολωνία.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το think tank δεν βλέπει εκλογές καθώς, όπως λέει, η κυβέρνηση φοβάται το αποτέλεσμα”.

(Διευκρινίσεις: Το Stratfor,είναι ένα “ινστιτούτο” που παρέχει σε συνδρομητές του “υψηλής ποιότητας και ακρίβειας αναλύσεις σε γεωστρατηγικής, οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης θέματα, σε παγκόσμιο επίπεδο”, όπως ισχυρίζεται.  Συνήθως οι προβλέψεις του και οι αναλύσεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από κυβερνήσεις, πολιτικούς, επιχειρηματίες, οικονομικά κέντρα κλπ.  Δημοσίευσε μάλιστα έκθεση-πρόβλεψη για μια δεκαετία στην οποία προβλέπει   πολύ αίμα και προμηνύει άσχημα “μαντάτα” για την ΕΕ, την Ρωσία .

Να θυμίσουμε πως  το γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor είναι παρακλάδι της CIA,που  περισσότερο εκφράζει τις ευχές των Αμερικανών για διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας και αποδυνάμωση όλων των υπόλοιπων κρατικών οντοτήτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία τους. Σαν “ευχολόγιο” μπορεί να μην έχει ιδιαίτερο βάρος, αλλά σαν σχεδιασμοί των Αμερικανών για το πως θα ήθελαν να πάνε τα πράγματα στον πλανήτη έχει ιδιαίτερη σημασία).

“Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” . Και η παγκόσμια βιομηχανία παραπληροφόρησης σε όλα της τα πόστα και τα  παραρτήματα (τύπος, οργανώσεις, ινστιτούτα, κλαμπ, φόρα κ.λπ), για να εξασφαλίσει  κέρδη (κυρίως οικονομικά)  επενδύει πρωτίστως στον τρόμο, τον πανικό, την ανασφάλεια.  Παγκόσμιας εμβέλειας έντυπα, κανάλια, ραδιόφωνα, ιστότοποι, αλλά και το …αξιόπιστο ινστιτούτο Stratfor της CIA, προχωρούν λήγοντος του 2016 και… εισβάλοντος του 2017 σε  πολλές και ποικίλες προβλέψεις, που είναι προσφιλείς τακτικές  τους αυτές τις ημέρες σε όλο τον κόσμο.

“Πόλεμοι, σεισμοί, λιμοί, λοιμοί, καταποντισμοί,” τα …”σημεία των καιρών” σύμπαντα θα ξεσπάσουν παρελάσουν τη χρονιά που έρχεται. Ειδικά στην Ευρώπη για την οποία  κάνει  ειδικές  προβλέψεις το Stratfor, όπως: Η  Ε.Ε διαλύεται οσονούπω, η Ελλάδα… πάει καλιά της, η Γαλλία   ψηφίζει ακροδεξιά-ναζιστικά και άλλα τέτοια φαιδρά και ξεδιάντροπα πακέτα φόβου που ξετυλίγει το αμερικάνικο παρακλάδι της  CIA.

Παράλληλα, ενώ όλα αυτά τα “Μέσα πληροφόρησης” μας δηλώνουν μεγαλόστομα πως κάνουν προβλέψεις για το 2017  στην ουσία, όσα περιγράφουν ή είναι…ευσεβείς πόθοι (θα ήθελαν να συμβούν) ή  είναι “ήξεις αφήξεις” και “ναι μεν, αλλά”. Αοριστολογίες, γενικότητες, “Κέραμοι και λίθοι ατάκτως ερριμένα». Τίποτα οριστικό τελεσίδικο και αμετάκλητο. ΄Ενας αχταρμάς από  υλικά  πάσης φύσεως  και αμφίβολης ποιότητας  πέφτουν στο  μπλέντερ για να βγει αυτό το παχύρευστο πράμα ,που είναι  λίαν επικίνδυνο προς βρώση (διάβαζε να το πάρει κανείς στα σοβαρά).

΄Εχουμε ξαναγράψει πως η εμπορική  δημοσιογραφία και φυσικά  οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών έχουν τη χάλκευση, την παραποίηση της είδησης, της πληροφορίας ,  το ψεύδος εν γένει,  εντάξει στα δυνατότερα όπλα τους. Ειδικά  ο φόβος ,ο πανικός που ενσπείρουν και ο σκόπιμος  αποπροσανατολισμός που επιχειρούν αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζονται είτε ως κερδοσκοπικές  και κερδοφόρες επιχειρήσεις, είτε ως ανήθικες κρατικές  υπηρεσίες

Ας δούμε  μερικές από τις …δυνατές προβλέψεις-αοριστολογίες του… σοβαρού Stratfor:

  1. κίνδυνος κατάρρευσης  Ε.Ε
  2. Οι επερχόμενοι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι για την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία . Οι εθνικιστικές δυνάμεις που έχτιζαν όλα αυτά τα χρόνια θα δείξουν τις δυνάμεις τους σε Γερμανία και Γαλλία, πιθανότατα και στην Ιταλία, αν η χώρα πάει σε εκλογές νωρίτερα. Ακόμη κι αν αποτύχουν να αναδειχθούν νικήτριες οι δυνάμεις αυτές, η δημοτικότητά τους θα καταφέρει να επηρεάσει τις αποφάσεις των ηγετών των χωρών αυτών,
  3. Είναι πιθανό επίσης να σχεδιάσει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ.
  1. Απίθανο το σενάριο των εκλογών στην Ελλάδα

 “Γέροντας Παϊσιος”, βέβαια,  το παίζει  με τις προφητείες του το αμερικανικό γεωπολιτικό αυτό  ινστιτούτο, που είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να εκπληρωθούν, γιατί όπως είπαμε, είναι προϊόντα σκοπιμότητας και χρησιμοθηρίας. Αλλά και  όταν  περάσει  η χρονιά που έρχεται και δεν πέσει μέσα σε καμιά από τις προβλέψεις του ή δε θα βγάλει τσιμουδιά, αφού η αμνησία είναι η….καλύτερη αρρώστια για τους αφελείς πελάτες του ή θα βγει να υποστηρίξει πως “εμείς σας τα λέγαμε’, αφού  η Πυθία ελάλησε χωρίς… σημείο στίξης «άρρεν ου θήλυ”! *

Ουδείς μπορεί να προβλέψει ουδέν. Μπορεί  το αδιόρατο μέλλον να  δημιουργεί ανασφάλεια, άγχος και πανικό στους ανθρώπους, γι΄αυτό και διέπρεπαν ανέκαθεν οι αστρολόγοι, οι μάντεις, οι οιωνοσκόποι, οι μάγοι και οι καφετζούδες, όμως  είναι αναπόφευκτο και αδύνατον να ανατραπεί.

Η Ιστορία  αρνείται να μαντέψει. Μπορεί να προβλέπει εξελίξεις σε ένα γεγονός, ιστορικό ή όχι, πάντα με γνώμονα την εμπειρία της από το παρελθόν και πάντα  με εργαλείο  τη σύγκριση όμοιων περιστατικών (προσομοίωση). Αλλά κι αυτή η διαδικασία είναι άκρως επικίνδυνη για το κύρος της  γι΄αυτό και τη διαχειρίζεται με φειδώ και σκεπτικισμό.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και μερικές φορές ως αντιγραφή και στερεότυπο. Αλλάζουν μόνο οι εποχές και τα πρόσωπα. Κι αυτή όμως η διαπίστωση δεν αναιρεί τη βασική, φυσική αρχή πως το ρουν των πραγμάτων επηρεάζουν αστάθμητοι παράγοντες, απρόβλεπτες επιρροές και “ανωτέρα βία”, όπως θα λέγαμε στη νομική επιστήμη (η ανωτέρα βία, συνιστά κάθε γεγονός εξαιρετικό και απρόβλεπτο, το οποίο είναι, είτε αντικειμενικό, π.χ σεισμός, είτε υποκειμενικό π.χ ασθένεια και το οποίο δεν θα μπορούσε να προληφθεί), ,που μπορούν να τροποποιήσουν  την πορεία  τους, κάποτε και εντελώς.

Συμπέρασμα.  “Χρη προνοείν και ου μετανοείν” είναι το μήνυμα της αρχαιότητας. Ο νουνεχής, ο σώφρων φροντίζει να πράττει τα δέοντα, τα λογικά και τα ενδεδειγμένα,  για να μη εισπράττει τις συνέπειες της αφροσύνης, της αμέλειας ή της αδιαφορίας του   για  μέλλον. Από κει και πέρα, πάντως, δεν είναι ούτε φυσικό ούτε λογικό να κατατρύχεται από  δέος, φόβο, πανικό και ανασφάλεια για όσα θα κουβαλήσει η αυριανή μέτρα για τον ίδιο, αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

* “Αμφίσημοι χρησμοί της Πυθίας που παραπλανούν…
Σε πλούσιο μέλλοντα πατέρα, που ρώτησε αν το παιδί του θα γεννηθεί αρσενικό ή θηλυκό..
Ο χρησμός: «Άρρεν ου θήλυ».
Η εξήγηση: Ανάλογα με το πού θα τοποθετούσε κανείς το κόμμα, είχε και διαφορετική απάντηση: «Άρρεν, ου θήλυ» (αγόρι, όχι κορίτσι) ή «Άρρεν ου, θήλυ» (αγόρι όχι, κορίτσι)!
Στους Σπαρτιάτες, στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου όταν ρώτησαν αν θα νικήσουν στη μάχη.
Ο χρησμός: «Αν πολεμήσετε με όλη τη δύναμη σας, θα νικήσετε».
Η εξήγηση: Αν νικιόνταν θα σήμαινε πως δεν είχαν πολεμήσει με όλη τους τη δύναμη, αν νικούσαν θα σήμαινε πως έδωσαν μάχη με τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια.
Στον Καλλίστρατο, όταν ρώτησε αν θα δικαιωθεί με την επιστροφή του στην Αθήνα.
Ο χρησμός: «Στην Αθήνα θα τύχεις τα νόμιμα».
Η εξήγηση: Νόμιμη θα μπορούσε να θεωρηθεί, όχι μόνο η αθώωσή του, αλλά και η καταδίκη του.
Μαντικοί χρησμοί που εντυπωσιάζουν
Στον βασιλιά Λυδία τον Κροίσο, όταν ρώτησε αν θα μιλήσει ο πανέξυπνος αλλά άλαλος γιος του.
Ο χρησμός: «Λύδα, βασιλιά πολλών ανθρώπων, ανόητε Κροίσε, να μην εύχεσαι να ακούσεις ποτέ την πολυπόθητη φωνή του γιου σου.
Καλύτερα να μείνει μακρυά σου, γιατί θα μιλήσει τη μέρα της συμφοράς σου».
Η ιστορική έκβαση: Όταν οι εχθροί κυρίευσαν την πόλη και ένας στρατιώτης μπήκε στο παλάτι για να σκοτώσει το βασιλιά, ο γιος του ούρλιαξε: «Μη σκοτώνεις τον Κροίσο!». Μίλησε αλλά δεν κατάφερε να σώσει τον πατέρα του από το θάνατο.